hudzina Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2010 Jeśli chodzi o kalkulacje to wczoraj odebrałem od rolnika z okolic Raciborza świnkę ładnie rozebraną. Nie mam doświadczenia w rozbiórce mięsa dlatego poprosiłem o podział. To co dostałem było ładnie podzielone. Waga tego co przywiozłem do domu - 88 kilogramów w tym kości i wnętrzności. Nie brałem krwi i mózgu. Myślę że świnka ważyła troszkę ponad 100 kilo. Koszt 440 złotych świnka plus 50 złotych rzeźnik. Mięsko już zapeklowane. Zabieram się za kiełbasy. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2010 Koszt 440 złotych świnka plus 50 złotych rzeźnik. A badanie weterynaryjne :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2010 Witaj hudzina,myślę , że twoja świnka mogła ważyć nawet 115kg. Biorę pod uwagę cenę świnki oraz wagę uzyskanego mięsa. Jeśli chodzi o koszty rzeźnika to w miarę tanio. Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2010 hudzinanapisał: Waga tego co przywiozłem do domu - 88 kilogramów w tym kości i wnętrzności.Nie brałem krwi i mózgu. maxi kaz79 naoisał: Witaj hudzina,myślę , że twoja świnka mogła ważyć nawet 115kg. Biorę pod uwagę cenę świnki oraz wagę uzyskanego mięsa. Jeśli chodzi o koszty rzeźnika to w miarę tanio. Pozdrawiam Witam! Jak nie brał krwi i mózgu , a resztę wziął to świnia nie mogła ważyć więcej niż 90-95 kg Ale nie wiemy w jakiej postaci zabrał wnętrzności. :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2010 spec202 jeśli chodzi o wnętrzności to miał myśli płuca,serce,wątrobę,język,nerki,śledziona,żołądek. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Listopada 2010 to miał myśli płuca,serce,wątrobę,język,nerki,śledziona,żołądek.czyli ośrodek :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Listopada 2010 Dokładnie tak. Serce, wątroba, nerki, ozór, żołądek, płuca. Była badana weterynaryjnie. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Listopada 2010 To teraz możemy mniej więcej (+- zależy od kilku czynników) -żołądek jeżeli była zastosowana głodówka przed ubojowa - powinien ważyć około1 kg(pełny może ważyć nawet 8-10 kg) - zawartość pęcherza - jak pusty to 0,1 kg -(pełny czasami się zdarza ,że może ważyć 1-2 litry) - zawartość jelit około 4-7 kg. Najlepiej to widzieć to wszystko na własne oczy , często się zdarza , że świniak wyciągnięty z chlewu po uboju waży 120 kg (bez krwi) , ale jest okarmiony i pełny co pomniejsza w żeczywistości jego masę o około 15-20 kg. Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Listopada 2010 Oczywiście, te 15 15-20kg to taki żart,by ludzi przestraszyć? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Listopada 2010 by ludzi przestraszyć? czym :question: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-134314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Moja pierwsza półtusza rozebrana i już się pekluje. Do tej pory zawsze kupowałem mieso już po rozbiorze. Zachęcony Aakademią Dziadka odważyłem się tym razem na półtuszę. Kilka wpadek przy rozbiorze zaliczyłem - a jakże by inaczej :blush: Przyjemności z tej pracy multum, zdobyte nowe doświadczenie. No i peklujące się wyroby czekają....Półtusza 41 kg a 5,97/kg.Wielkie podziekowania dla Dziadka za wspaniałą Akademię :clap: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Grudnia 2010 teraz wieprzowina jest bardzo tania, Niestety u mnie wcale nie jest tania wynika to chyba z małej ilości gospodarstw ,które hodują świnie. Rozmawiałam w okolicy z dwoma rolnikami , każdy z nich cenił po 10zł/kg półtuszy :sad:Chorzy sa?? 6,60 to max.ja bym ich wyśmiał. Ja robię tak: jadę na rzeźnie i przy skupie zagaduje rolnika aby mi sprzedał żywca( obecnie cena 3,80) a ja go przekazuje do uboju na usługę, płace za żywiec od reki( ubojnia płaci min 30 dni i czasami więcej), czasami dorzucę 20 gr na kg, za usługę płace 50 zł( razem z badaniem)-otrzymuje 2 półtusze i podroby a krew i jelita jak chce.Ubój z rozbiorem na części zasadnicze kosztuje 70 zł. [ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 14:19 ] To teraz możemy mniej więcej (+- zależy od kilku czynników) -żołądek jeżeli była zastosowana głodówka przed ubojowa - powinien ważyć około1 kg(pełny może ważyć nawet 8-10 kg) - zawartość pęcherza - jak pusty to 0,1 kg -(pełny czasami się zdarza ,że może ważyć 1-2 litry) - zawartość jelit około 4-7 kg. Najlepiej to widzieć to wszystko na własne oczy , często się zdarza , że świniak wyciągnięty z chlewu po uboju waży 120 kg (bez krwi) , ale jest okarmiony i pełny co pomniejsza w żeczywistości jego masę o około 15-20 kg. Pozdrawiam :wink:15 to przesada i to bardzo duża . 4 kg to max( 3% ubytku sie liczy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Grudnia 2010 SZCZĘŚCIARZ napisał: 15 to przesada i to bardzo duża . 4 kg to max( 3% ubytku sie liczy) 2-3% ubytku na masie wyjdzie po wykrwawieniu sztuki :wink: Nie napisałem że jest to norma, lecz może się nam zdarzyć coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Przedstawiam skany uzysków z trzody chlewnej co prawda stare ale najnowsze mało się różnią- najnowsze to wbc-74-80% Zwróćmy uwagę na same półtusze bo to nas najbardziej interesuje . Krew to 4,6 % wagi żywej z tego w czasie wykrwawiania możemy złapać 40-60% Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2010 W Technologii Przetwórstwa Mięsnego z 1993 r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Niestety u mnie wcale nie jest tania wynika to chyba z małej ilości gospodarstw ,które hodują świnie. Rozmawiałam w okolicy z dwoma rolnikami , każdy z nich cenił po 10zł/kg półtuszy :sad:Chorzy sa?? 6,60 to max.ja bym ich wyśmiał. Z powodu wyśmiania niestety ceny nie obniżą bo popyt przewyższa podaż w moich okolicach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Grudnia 2010 To może i ja pochwalę się :tongue: .... świnki kupuje od tego samego rolnika od dość dawna, rolnik pewny, świnki karmione "jak dla siebie" czyli zboże, śruta, ziemniaki, itp wszystko z własnego gospodarstwa, dodatkowo świnki karmione mlekiem oraz serwatką ponieważ gospodyni robi własne sery, śmietanę oraz masło (też u nich kupuję), mleka nie odstawiają ponieważ jest problem z odbiorem więc skarmiają.Cena żywca na wiosnę wynosiła 4.50zł/kg, a tydzień temu płaciłem już 5 zł/kg, ale w zamian na miejscu mam wszelka pomoc przy zabiciu, czyszczeniu oraz rozbiorze, gorąca woda przygotowana, stół przygotowany także przywożę swojego rzeźnika i migiem świnka leży już rozebrana do rosołu :lol: .... rzeźnik kosztuje mnie 50 zł, dodatkowe 50 zł płacę za zapeklowanie oraz wędzenie szynek, boczków i słoninki o ile jest, bo ostanie świnki miał jej 1cm Ten sam rzeźnik za przerobienie całej świnki (ca. 140/150kg) odemnie bierze 250 zł i muszę przyznać że wyroby są bardzo smaczne... w końcu to rzeźnik pracujący "w zawodzie" jakieś 40 lat, aaaaa..... badanie weterynaryjne - koszt 15 zł Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Grudnia 2010 50 zł płacę za zapeklowanie oraz wędzenie szynek, boczków i słoninki o ile jest, bo ostanie świnki miał jej 1cm Świnka karmiona jak dla siebie i słonina na 1cm :smile: . Ja dwa lata temu biłem karmioną jak dla siebie i słoninka była taka jak na zdjęciu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Grudnia 2010 50 zł płacę za zapeklowanie oraz wędzenie szynek, boczków i słoninki o ile jest, bo ostanie świnki miała jej 1cm Świnka karmiona jak dla siebie i słonina na 1cm :smile: . Ja dwa lata temu biłem karmioną jak dla siebie i słoninka była taka jak na zdjęciu . Pozdrawiam Z tego co się orientuję to wszystko zależy od rasy oraz sposobu karmienia, ale ja tam nie znam się.... ważne że nie kupuję beczki tłuszczu zamiast beczki mięsa :tongue: ..... ale jeżeli będziesz zainteresowany jaka to rasa to zadzwonię do gospodarza i dowiem się, kiedyś wspominał że to jakaś Polska mięsna rasa, coś........ biały kłapouch czy coś podobnego... nie pamiętam :sad: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Ja dwa lata temu biłem karmioną jak dla siebie i słoninka była taka jak na zdjęciuPamiętam taką słoninkę, ale to już jakieś 10 lat temu było :sad: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Grudnia 2010 biały kłapouch czy coś podobnego. Ten kłapouch to polska biała zwisłoucha. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Grudnia 2010 http://pl.euroanimal.eu/%C5%9Awinia_polska_bia%C5%82a_zwis%C5%82oucha Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Grudnia 2010 50 zł płacę za zapeklowanie oraz wędzenie szynek, boczków i słoninki o ile jest, bo ostanie świnki miał jej 1cm Świnka karmiona jak dla siebie i słonina na 1cm :smile: . Ja dwa lata temu biłem karmioną jak dla siebie i słoninka była taka jak na zdjęciu . Witam , ja ostatnio zakupiłem w pewnej ubojni środki półtusz i pochwaliłem się swojemu znajomemu rzeźnikowi , że kupiłem mięsko z uboju gospodarczego. Jak zobaczył przekrój boczków to od razu skomentował... Duńczyk albo Holender , od gospodarza wyglądałoby inaczej. Więc to co pisze Andrzej jest prawdą. Rasa rasą , a swój chów odbija się mimo wszystko na grubości tłuszczyku ( słoniny ). Chyba ,że sposób żywienia jest przyporządkowany temu , aby świnka robiła za "oświęcimkę". pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgadza się, to właśnie ta rasa co potwierdził mój gospodarz, rasa mięsna biała zwisłoucha, świnie te są takie... takie...długie, dodatkowo płaskie i mają dość mały łeb, powiem uczciwie że dopiero parę lat temu zobaczyłem tę rasę, zawsze widziałem dość krótkie i grube świnie z potężnymi łbami gdzie słoninę rzeźnik mierzył sposobem "na palce".... dwa palce to świnia była chuda, trzy palce ... no może być, ale wskazane było aby słonina miała grubość na cztery palce :tongue: :grin: [ Dodano: Sob 11 Gru, 2010 21:27 ] 50 zł płacę za zapeklowanie oraz wędzenie szynek, boczków i słoninki o ile jest, bo ostanie świnki miał jej 1cm Świnka karmiona jak dla siebie i słonina na 1cm :smile: . Ja dwa lata temu biłem karmioną jak dla siebie i słoninka była taka jak na zdjęciu . Witam , ja ostatnio zakupiłem w pewnej ubojni środki półtusz i pochwaliłem się swojemu znajomemu rzeźnikowi , że kupiłem mięsko z uboju gospodarczego. Jak zobaczył przekrój boczków to od razu skomentował... Duńczyk albo Holender , od gospodarza wyglądałoby inaczej. Więc to co pisze Andrzej jest prawdą. Rasa rasą , a swój chów odbija się mimo wszystko na grubości tłuszczyku ( słoniny ). Chyba ,że sposób żywienia jest przyporządkowany temu , aby świnka robiła za "oświęcimkę". pozdrawiamWidzisz jpionka, ja w odróżnieniu od innych nie kupuję w ubojniach lecz z chlewu gdzie mam możliwość wyboru żywej świni która dzień przed ubojem nie dostaje już karmy i dodatkowo kupuję od znajomego gospodarza którego znam parę ładnych lat, dodatkowo praktycznie jestem u niego co tydzień po ser,masło i śmietanę więc widzę niejednokrotnie jak i czym karmią świnki i to jest ta zasadnicza różnica, a czy ona ma centymetr czy pięć centymetrów słoniny to mi już nie robi różnicy bo ..... sam mam nadwagę i tłuszczyk jest mi niewskazany :tongue: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Dobra słonina jeszcze nie była zła. Nawet słonina w umiarze nie szkodzi. U mnie świnka kosztuje 3,70 zł/kg + Vat . Najważniejsze że jem zdrowe i świeże wyroby mięsne. Polecam takie swojskie wyroby :thumbsup: Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4811-szybka-kalkulacja-przerobu-%C5%9Bwinki/page/2/#findComment-136750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.