tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Nie jest to moje pierwsze peklowanie miesa ale po raz drugi z rzedu mi sie to zdaza - metnieje solanka, nie zmienia zapachu ani konsystencji a wygada tak jak by dolal mleka do niej i zaczelo sie to dwa dni temu a koniec peklowania przewidziany jest na piatek - co moze byc powodem takiego stanu rzecz?. Zaznaczam ze wszystko robie zgodnie ze szkola Maxella I Dziadka bo to niekwestionowane autorytety w tej dziedzinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Sprawdź wodę (jakość i skład) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2006 wydaje mi się że może być to skutek:1. małe ( profesjonalne stęrzenie solanki)lub niewłaściwy dobór peklosoli, wody i masy mięsa2. zbyt wysoka temperatura peklowania3. zbyt długi okres peklowania4. nie zachowane BHP5. kiepska jakość surowcaRada:mięsko wyjąć z zalewy, wykonać nową solankę, lub wsześniej wędzić ( nie znam mas poszczególnych mięs ) może jest już zapeklowane Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2006 To znaczy mam ja dac do anajizy?(bo tojest zwykla kranowa z wodociagow mijskich) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Grudnia 2006 To znaczy mam ja dac do an(ajizy?(bo tojest zwykla kranowa z wodociagow mijskich)Ja zawsze gotuję i studzę dopiero wykonuję zalewę ( woda też z wodociągu :!: ze studni mam dramat pachnący bagnem) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Grudnia 2006 grzegor36 woda byla przegotowana. Staralem sie robic wszystko bardzo dokladnieWczesniejsze peklowanie wychodzily super. Pierwszy raz stalo sie tak w pazdzierniku i teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Nie. :grin: Po prostu ją gotuj i studź przed zrobieniem solanki.Stężenie soli nie ma tu zbytniego znaczenia, jesli solanka nie ma przykrego zapachu i mięso sie w niej nie psuje, tym bardzię, że piszesz o wykonaniu jej wg zaleceń ze stronki.Mogła być zbyt wysoka temperatura peklowania, co przy dodatku cukru spowodowało narastanie kultur bakteryjnych. Może chciałeś przyspieszyć?Jaką masz wodę, możesz przekonać sie oglądając naczynie w którym ją troche pogotujesz.Sprawdź mięso - kolor, zapach i jak sie uda, smak. Zobacz czy zalewa nie jest dodatkow śluzowata i cuchnąca. Sprawdź temp. zalewy i otoczenia. Jesli któraś z tych usterek sie potwierdzi, wyjmij mięso z zalewy, dobrze je umyj i włóż do nowej.No i na koniec - przypomnij sobie co do niej dodawałeś i czy może włożyłeś ja do naczynia niezbyt dobrze wyparzonego lub mieszałeś w niej niezbyt dobrze umytym narzędziem. Nie mam tutaj na myśli brudu :wink: tylko bakterie.A jakie było mięso? Czy długo leżało w lodówce przed peklowaniem i wogóle z jakiego źródła je bierzesz, skoro to już drugi raz? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Maxell - solanke zrobilem zgodnie z receptura: woda przegotowana wystudzona, wymiwszana z peklosola, odstana dobe. Mieso dwie szyneczki (okolo 1,2kg) boczek kawalek schabu,karczek wszystkiego 5kg. Solanki zrobilem 2,5l wszystko w garnku glinanym (zawsze w nim pekloje) i stoi na balkonie od 9 dni temperatura w dzien nie przekraczala 10 st(powietrze) a solanki 8-9st w poludnie wieczorem irano 4,5-7st. Mieso kupuje zawsze u tego samego rzeznika tz na ryneczku (z wlasnego rozbioru) i po schlodzeniu pekluje w ten sam dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2006 aha solanka ani mieso nie zmienily zapachu a z przypraw dale tylko czosnek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2006 mam nadzieję że nie obraziłem kolegi BAGNO :blush: moja woda gruntowa naprawdę tak pachnie :!:nasze przed świąteczne peklowanie 12 dniowe też zmętniało i było dziś kisielowate :!: ale wydaje Nam się że to niezbyt dokładny system kontroli temperatury :!: po włożeniu końcówki termometru elektronicznego była za wysoka :!: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2006 mam nadzieję że nie obraziłem kolegi BAGNONawet nie przeszło, mi przez myśl, że może mnie ktoś obrażać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Nie wiem czy to może być to ale po raz kolejny piszecie o dziwnych zachowaniach solanki więc napisze jeszcze raz. Nie kupowac mięsa bez kości które na pierwszy dotyk jest dziwnie śliskie i nienaturalnie soczyste ze o cenie już nie wspomne. Żeby była jasność o co mi chodzi to to mięso jest natrzyknięte i mogą się dziać z nim cuda podczas peklowania. Z własnego doświadczenia mogę dodać tylko tyle że jeżeli mieso po zakupie jest opłukane pod bieżącą zimną wodą i woda do peklowania nie pochodzi z kranu to praktycznie nie powinno być żadnego problemu z peklowaniem. Rada jak najbardziej szczera. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/488-metna-solanka/#findComment-6296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.