pokemon15 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl... http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772 Co sadzicie o tej tańszej ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Chyba aż tak bardzo nie byłem grzeczny. Poza tym cały czas się dorabiam. Własnie dzisiaj zakupiłem porządny garnek nierdzewny 20 litrów , do parzenia wyrobów , gotowania pod salceson itp. Jeszcze kilku fajnych rzeczy mi brakuje , ale nie od razu Kraków zbudowano. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl... http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772 Co sadzicie o tej tańszej ?Kabanosy wytrzyma raz, za drugim gwint pójdzie sobie gdzieś :-) Jak to powiedział właściciel: pasztetową i kaszankę tym robić ale ile można tego zjeść :-) [ Dodano: 14-12-2010 ] Chyba aż tak bardzo nie byłem grzeczny. Poza tym cały czas się dorabiam. Własnie dzisiaj zakupiłem porządny garnek nierdzewny 20 litrów , do parzenia wyrobów , gotowania pod salceson itp. Jeszcze kilku fajnych rzeczy mi brakuje , ale nie od razu Kraków zbudowano. Jasne. Dlatego kabanosy spróbować możesz maszynką, ale gdy coś nie będzie szło, pamiętaj co Ci pisali przedmówcy. Powodzenia i zacznij od Kiełbasy Dziadka, niekoniecznie chudej :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Grudnia 2010 No tak - miałem podobny przypadek z maszynką 22 produkcji chińskiej , otrzymałem przesyłkę i okazało sie że gwint zewnętrzny w maszynce ma taką samą średnicę jak nakrętka , więc musiałem odesłać w ramach reklamacji , zagryźć zęby i wydać trochę więcej u Mira na alfę 22. Ale przynajmniej działa bez zarzutu Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Grudnia 2010 PS. Gdybyś się zastanawiał dlaczego nie pozioma, to pomyśl że musisz sam nadziać kiełbaśnice i zobacz jaki masz roztaw rąk i ile wytrzymasz kręcąc i odbierając :grin: Oj Paweł widać nie pracowałęś na poziomej :wink: moja Aga przy ostatnie produkcji u naszego wspólnego kolegi sam nadziala pona 100 kg SAMA !!!! a nadziewarka jaką zakupilem wygląda tak http://www.nokaut.pl/wyposazenie-gastronomii-pozostale/nadziewarka-do-kielbas-8953n-pozioma-red-line-10-kg.html i na takiej pracowała . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Oj Paweł widać nie pracowałęś na poziomej :wink: moja Aga przy ostatnie produkcji u naszego wspólnego kolegi sam nadziala pona 100 kg SAMA !!!! a nadziewarka jaką zakupilem wygląda tak http://www.nokaut.pl/wyposazenie-gastronomii-pozostale/nadziewarka-do-kielbas-8953n-pozioma-red-line-10-kg.html i na takiej pracowała . Robiłem na takiej http://www.gaskom.pl/allegro/photo/inne2/nadziewarka_3l_002.jpg i stąd ta moja niechęć :-) Układ napędu w twojej jest troszku inny i masz rację że będzie lepiej nadziewać :-) A swoją drogą, twoja Aga na kruszynkę nie wygląda ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Robiłem na takiej http://www.gaskom.pl/allegro/photo/inne2/nadziewarka_3l_002.jpgi stąd ta moja niechęć :-) Układ napędu w twojej jest troszku inny i masz rację że będzie lepiej nadziewać :-) A swoją drogą, twoja Aga na kruszynkę nie wygląda ;-) ojojoj To co pkazujesz to Syrenka a ja zaprezewntowałem Mercedesa i nie jedna kryszyka da sobie z nią radę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl... http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772 Co sadzicie o tej tańszej ? Arkadiusz ma taką, więc się Go zapytaj. Ja na Niej pracowałem i kilka razy wypadł oring z dołu, więc wszytko trzeba było rozbierać itd. Kabanosów nią nie zrobisz, lejek jest za duży. Lepiej się będzie spisywała pozioma , skręcana, a nie łączona oringiem, który co jaki czas wypada. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam Jeżeli rozmawiacie o nadziewarkach to polecam : trochę lepsza od mercedesa wśród nadziewarek pionowych , 9 litrowa . Jeżeli o cenę to należało być bardzo, bardzo grzecznym przez cały rok :grin: Ja ją mam już prawie dziesięć lat . Prima sort :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A - ręczniki papierowe Ci się skończyły :grin: Henio Są w magazynie :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Grudnia 2010 He he wracając do kabanosów - dzisiaj doszła do mnie przesyłka z jelitami , rozplątać na mokro może się uda , ale dziurki to one chyba nie mają. Już widze że jutro będą schody !! Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Grudnia 2010 ale dziurki to one chyba nie mają Mają mają .... poćwicz na "sucho" ...na większym kalibrze ... skocz do apteki albo kiosku ... i ćwicz ... ćwicz ....zasada nakładania taka sama ... PS Cierpliwości na początek życzę .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Apri, pamiętaj aby długo je moczyć wtedy są bardziej elastyczne. Ja zazwyczj moczę przez całą noc i nie ma problemu z nadziewaniem. Oczywiscie pierwsze kabanosy to był horror. Życzę powodzenia Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ja zazwyczj moczę przez całą noc i nie ma problemu z nadziewaniem.Myślę , że nie ma co przesadzać , ja moczyłem 2 godziny w zimnej a raczej lekko letniej wodzie i jak mi brakło to pomoczyłem może ok 15 min i nadziewało się dobrze . Mówimy oczywiście o jelitach baranich Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mam nadzieję, że mój mąż tego nie przeczyta, bo jego duma by pewnie ucierpiała. Ale naszą świąteczną kiełbasę z całego wieprzka zawozimy dzisiaj do schroniska dla zwierząt. Nie wiem taka tłusta ta świnka była, po za tym wędziliśmy w wędzarni kolegi pierwszy raz i ona miała chyba termometr zepsuty, mało tego jak wisiała to u góry się uwędziła, a tłuszcz spływał na dół i nie pomogło obracanie na dole jest sam tłuszcz, no jeść się nie da, drugą partie mąż chciał dowędzić, zeby i ten tłuszcz się uwędził to wyszła taka spalona i przewędzona, że aż się nie dobrze robi. Tej spalonej to pieski chyba nie będą jadły, no ale z tej tłustej to będą miały niezłe święta i to jest chyba jedyne pocieszenie w strapieniu... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Grudnia 2010 A ja dzisiaj startuję z wyrobami chyba zdążę do świąt :grin: W planie:- kabanosy z dziczyzny- jałowcowa z dziczyzny- myśliwska z dziczyzny- biała- parówki wiedeńskie- noga dzika z szynką peklowana 4 tygodnie- łopatka z dzika w całości peklowana 4 tygodnie- szynki z dzika i jelenia oraz wieprzowe- wędzonka duńska wieprzowa,- polędwice na zimno z jelenia i dzika- boczek z dzika i wieprzowy na zimno,- kindziuk dojrzewa już trzeci miesiąc, ciekawe czy będzie dobry. Trochę mało czasu. Nie wiem czy jeszcze o czymś zapomniałem :question: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Grudnia 2010 U mnie znacznie skromniej szynka myszkaszynka z tłuszczem, zrazowa polędwica sopockabaleronboczek wędzony surowyboczek wędzony parzony boczek rolada z czosnkiem i majrankiemkiełbasa wiejska kabanosykrakowska Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ja dzisiaj zmieliłem i zapeklowałem35kg mięska na kiełbaski jutro w jelita,a w sobotę wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Grudnia 2010 ale pyszności robicie, u mnie się marynują karczki schaby na schab ze śliwką, boczek i podgardle do pasztetowej ale ona to już po świętach. Jeszcze muszę dorzucić tam szynkę ze skórą. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Grudnia 2010 A ja jestem w trakcie, wczoraj i dzisiaj kiełbaski, jutro i poniedziałek szyneczki. Wieczorkiem wrzucę przepis na parówki wiedeńskie :wink: Może się komuś przyda Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Wieczorkiem wrzucę przepis na parówki wiedeńskieMnie się nie przyda, bo mam i gdzieś na stronie jest. :grin: Choroba ja dopiero środa i czwartek wędzę, by wszystko było nowe, no poza wyrobami podsuszanymi, które wiszą już sobie. wczoraj i dzisiaj kiełbaski, Siła ich tam na hakach. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2010 to u góry się uwędziła, a tłuszcz spływał na dół i nie pomogło obracanie na dole jest sam tłuszczmadlinka, czyżby w kiełbasie jednym ze składników była słonina ? Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia. Inaczej będzie kwaśna. A z wytopionym, jak piszesz "niejadalnym" tłuszczem można sobie poradzić nakłuwając igłą batony podczas parzenia w miejscach, gdzie zgromadził się tłuszcz. To są co prawda półśrodki, ale czasem da się coś uratować. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2010 A ja jestem w trakcie, wczoraj i dzisiaj kiełbaskiBeiocie bardzo ładnie prezentują się Wasze wędlinki... :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia. Inaczej będzie kwaśna To dla mnie nowa wiedza, dostałem takich oczu. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2010 pis67 - nie rozumiem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.