Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl...

http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772

Co sadzicie o tej tańszej ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137417
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chyba aż tak bardzo nie byłem grzeczny. Poza tym cały czas się dorabiam. Własnie dzisiaj zakupiłem porządny garnek nierdzewny 20 litrów , do parzenia wyrobów , gotowania pod salceson itp. Jeszcze kilku fajnych rzeczy mi brakuje , ale nie od razu Kraków zbudowano. :)
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137418
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl...

http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772

Co sadzicie o tej tańszej ?

Kabanosy wytrzyma raz, za drugim gwint pójdzie sobie gdzieś :-)

 

Jak to powiedział właściciel: pasztetową i kaszankę tym robić ale ile można tego zjeść :-)

 

[ Dodano: 14-12-2010 ]

Chyba aż tak bardzo nie byłem grzeczny. Poza tym cały czas się dorabiam. Własnie dzisiaj zakupiłem porządny garnek nierdzewny 20 litrów , do parzenia wyrobów , gotowania pod salceson itp. Jeszcze kilku fajnych rzeczy mi brakuje , ale nie od razu Kraków zbudowano. :)

Jasne. Dlatego kabanosy spróbować możesz maszynką, ale gdy coś nie będzie szło, pamiętaj co Ci pisali przedmówcy. Powodzenia i zacznij od Kiełbasy Dziadka, niekoniecznie chudej :-)
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137419
Udostępnij na innych stronach

No tak - miałem podobny przypadek z maszynką 22 produkcji chińskiej , otrzymałem przesyłkę i okazało sie że gwint zewnętrzny w maszynce ma taką samą średnicę jak nakrętka , więc musiałem odesłać w ramach reklamacji , zagryźć zęby i wydać trochę więcej u Mira na alfę 22. Ale przynajmniej działa bez zarzutu :)
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137421
Udostępnij na innych stronach

PS. Gdybyś się zastanawiał dlaczego nie pozioma, to pomyśl że musisz sam nadziać kiełbaśnice i zobacz jaki masz roztaw rąk i ile wytrzymasz kręcąc i odbierając :grin:

 

Oj Paweł widać nie pracowałęś na poziomej :wink: moja Aga przy ostatnie produkcji u naszego wspólnego kolegi sam nadziala pona 100 kg SAMA !!!! a nadziewarka jaką zakupilem wygląda tak

http://www.nokaut.pl/wyposazenie-gastronomii-pozostale/nadziewarka-do-kielbas-8953n-pozioma-red-line-10-kg.html

 

i na takiej pracowała .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137422
Udostępnij na innych stronach

Oj Paweł widać nie pracowałęś na poziomej :wink: moja Aga przy ostatnie produkcji u naszego wspólnego kolegi sam nadziala pona 100 kg SAMA !!!! a nadziewarka jaką zakupilem wygląda tak

http://www.nokaut.pl/wyposazenie-gastronomii-pozostale/nadziewarka-do-kielbas-8953n-pozioma-red-line-10-kg.html

 

i na takiej pracowała .

Robiłem na takiej http://www.gaskom.pl/allegro/photo/inne2/nadziewarka_3l_002.jpg

i stąd ta moja niechęć :-) Układ napędu w twojej jest troszku inny i masz rację że będzie lepiej nadziewać :-) A swoją drogą, twoja Aga na kruszynkę nie wygląda ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137423
Udostępnij na innych stronach

Robiłem na takiej http://www.gaskom.pl/allegro/photo/inne2/nadziewarka_3l_002.jpg

i stąd ta moja niechęć :-) Układ napędu w twojej jest troszku inny i masz rację że będzie lepiej nadziewać :-) A swoją drogą, twoja Aga na kruszynkę nie wygląda ;-)

 

 

ojojoj To co pkazujesz to Syrenka a ja zaprezewntowałem Mercedesa i nie jedna kryszyka da sobie z nią radę :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137424
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, to ja juz kase zacznę odkładać... oj przydało by sie cos takiego zakupic... chociaz widziałem 3l za 175 zl...

http://allegro.pl/show_item.php?item=1323882772

Co sadzicie o tej tańszej ?

Arkadiusz ma taką, więc się Go zapytaj.

Ja na Niej pracowałem i kilka razy wypadł oring z dołu, więc wszytko trzeba było rozbierać itd.

Kabanosów nią nie zrobisz, lejek jest za duży. Lepiej się będzie spisywała pozioma , skręcana, a nie łączona oringiem, który co jaki czas wypada.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137427
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeżeli rozmawiacie o nadziewarkach to polecam : trochę lepsza od mercedesa wśród nadziewarek pionowych , 9 litrowa . Jeżeli o cenę to należało być bardzo, bardzo grzecznym przez cały rok :grin: Ja ją mam już prawie dziesięć lat . Prima sort :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137445
Udostępnij na innych stronach

A - ręczniki papierowe Ci się skończyły :grin:

 

Henio Są w magazynie :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137460
Udostępnij na innych stronach

He he wracając do kabanosów - dzisiaj doszła do mnie przesyłka z jelitami , rozplątać na mokro może się uda , ale dziurki to one chyba nie mają. :) Już widze że jutro będą schody !!
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137608
Udostępnij na innych stronach

ale dziurki to one chyba nie mają

Mają mają .... ;) poćwicz na "sucho" ...na większym kalibrze ... skocz do apteki albo kiosku ... ;) i ćwicz ... ćwicz ....zasada nakładania taka sama ... ;)

 

PS

Cierpliwości na początek życzę ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137611
Udostępnij na innych stronach

Apri, pamiętaj aby długo je moczyć wtedy są bardziej elastyczne. Ja zazwyczj moczę przez całą noc i nie ma problemu z nadziewaniem. Oczywiscie pierwsze kabanosy to był horror. Życzę powodzenia
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137613
Udostępnij na innych stronach

Ja zazwyczj moczę przez całą noc i nie ma problemu z nadziewaniem.

Myślę , że nie ma co przesadzać , ja moczyłem 2 godziny w zimnej a raczej lekko letniej wodzie i jak mi brakło to pomoczyłem może ok 15 min i nadziewało się dobrze .

Mówimy oczywiście o jelitach baranich :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137614
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że mój mąż tego nie przeczyta, bo jego duma by pewnie ucierpiała. Ale naszą świąteczną kiełbasę z całego wieprzka zawozimy dzisiaj do schroniska dla zwierząt. Nie wiem taka tłusta ta świnka była, po za tym wędziliśmy w wędzarni kolegi pierwszy raz i ona miała chyba termometr zepsuty, mało tego jak wisiała to u góry się uwędziła, a tłuszcz spływał na dół i nie pomogło obracanie na dole jest sam tłuszcz, no jeść się nie da, drugą partie mąż chciał dowędzić, zeby i ten tłuszcz się uwędził to wyszła taka spalona i przewędzona, że aż się nie dobrze robi. Tej spalonej to pieski chyba nie będą jadły, no ale z tej tłustej to będą miały niezłe święta i to jest chyba jedyne pocieszenie w strapieniu...

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137653
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj startuję z wyrobami chyba zdążę do świąt :grin:

W planie:

- kabanosy z dziczyzny

- jałowcowa z dziczyzny

- myśliwska z dziczyzny

- biała

- parówki wiedeńskie

- noga dzika z szynką peklowana 4 tygodnie

- łopatka z dzika w całości peklowana 4 tygodnie

- szynki z dzika i jelenia oraz wieprzowe

- wędzonka duńska wieprzowa,

- polędwice na zimno z jelenia i dzika

- boczek z dzika i wieprzowy na zimno,

- kindziuk dojrzewa już trzeci miesiąc, ciekawe czy będzie dobry. Trochę mało czasu.

 

Nie wiem czy jeszcze o czymś zapomniałem :question:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137655
Udostępnij na innych stronach

U mnie znacznie skromniej

 

szynka myszka

szynka z tłuszczem, zrazowa

polędwica sopocka

baleron

boczek wędzony surowy

boczek wędzony parzony

boczek rolada z czosnkiem i majrankiem

kiełbasa wiejska

kabanosy

krakowska

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137656
Udostępnij na innych stronach

ale pyszności robicie, u mnie się marynują karczki schaby na schab ze śliwką, boczek i podgardle do pasztetowej ale ona to już po świętach. Jeszcze muszę dorzucić tam szynkę ze skórą.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137738
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem w trakcie, wczoraj i dzisiaj kiełbaski, jutro i poniedziałek szyneczki.

 

Wieczorkiem wrzucę przepis na parówki wiedeńskie :wink:

 

Może się komuś przyda

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137824
Udostępnij na innych stronach

Wieczorkiem wrzucę przepis na parówki wiedeńskie

Mnie się nie przyda, bo mam i gdzieś na stronie jest. :grin:

 

Choroba ja dopiero środa i czwartek wędzę, by wszystko było nowe, no poza wyrobami podsuszanymi, które wiszą już sobie. :cool:

 

wczoraj i dzisiaj kiełbaski,

Siła ich tam na hakach. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137829
Udostępnij na innych stronach

to u góry się uwędziła, a tłuszcz spływał na dół i nie pomogło obracanie na dole jest sam tłuszcz

madlinka, czyżby w kiełbasie jednym ze składników była słonina ?

Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia. Inaczej będzie kwaśna.

A z wytopionym, jak piszesz "niejadalnym" tłuszczem można sobie poradzić nakłuwając igłą batony podczas parzenia w miejscach, gdzie zgromadził się tłuszcz.

 

To są co prawda półśrodki, ale czasem da się coś uratować.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137832
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem w trakcie, wczoraj i dzisiaj kiełbaski

Beiocie bardzo ładnie prezentują się Wasze wędlinki...

:thumbsup: :clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137834
Udostępnij na innych stronach

Jeśli tylko zauważy się wyciek tłuszczu z kiełbasy, to trzeba szybko ją wyjąć, wytrzeć do sucha i zmniejszyć temperaturę wędzenia. Inaczej będzie kwaśna

To dla mnie nowa wiedza, dostałem takich oczu. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4905-kabanosy-i-kie%C5%82basa-na-%C5%9Bwi%C4%99ta/page/2/#findComment-137836
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.