DZIADEK Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Mnie to obojętne czym palicie . Powtórzyłem tylko to co słyszałem oglądając ten program. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Grudnia 2010 też jest poprawnie gdy palimy drzewem Drzewo po ścięciu staje się drewnem.To tak jak ze schabem.Po odkoszczeniu to polędwica Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Wy tu gadu, gadu a gościowi się nie dymi...Nie chcę nic doradzać i rozpisywać się jak powinno się wędzić bo sam się dopiero uczę i jestem zielony w tych sprawach chociaż moje wędzonki już wyglądają przyzwoicie.Znalazłem się dzisiaj przypadkowo u znajomego a tam wędzenie szynek, boczków i kiełbasy...to co zobaczyłem to był horror zadymiacza świadomego. Wszystko mokre, woda cieknie po wędzonkach, po ściankach wędzarni strugi wody a drewno dzisiaj ścięte...szok...niestety na moje protesty i próby uświadomienia panów kotłowych że to nie tak usłyszałem że się nie znam a oni wiedzą lepiej, no cóż ja tego nie będę jadł więc się wycofałem...czasem dobre rady nie trafiają na podatny grunt niestety :???: Oprócz wody w wędzarni, woda ognista lała się strumieniami...taki urok wędzenia przedświątecznego :lol: a szynki i kiełbaski aż czarne :devil: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dziadku, jak zwykle masz rację. W tym przypadku zaskakującą dla mnie i dla wielu rację. Ale doczytałem się, że rozróżnienie pomiędzy drzewem i drewnem, staje się w ostatnich latach coraz powszechniejsze. Czyli że jest to neologizm zyskujący coraz powszechniejsza rację bytu. Mam wrażenie, że sam prof. Miodek w jednym ze swoich wykładów temu nie zaprzeczył. Tak, że moje rozróżnienie pomiędzy drewnem i drzewem będzie absolutnie ważne, tylko muszę jeszcze dostatecznie długo pożyć. Czego i Tobie, Dziadku , z okazji zbliżających się Świąt z całego serca życzę. :grin: :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Chciałbym serdecznie podziękować za wszystkie porady i odpowiedzi.Niestety nie dałem rady dzisiaj zrobić fotek wędzarni(pracowitą sobotę miałem)Jutro nie powinno być z tym problemów to walne parę fotek.Co do waszych porad to postaram się obniżyć temperaturę w palenisku oraz uszczelnię palenisko, żeby ograniczyć dostęp powietrza.Spróbuje także użyć mokrzejszego drzewa, zawsze wędziłem sezonowanym.Mam nadzieję, że tym razem wędzonki mi wyjdą w miare dobrze.Ostatnio rodzinka stwierdziła, że na te moje wędzonki to szkoda pieniędzy :devil: Dalsze wskazówki mile widziane.Jeszcze raz gorąco dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Grudnia 2010 mokrzejszego drzewa Wędzi się drewnem suchym nie mokrym. P.S Nie ma wyrazu mokrzejszego raczej bardziej mokrego :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Grudnia 2010 mokrzejszy http://www.sjp.pl/co/mokrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Spróbuje także użyć mokrzejszego drzewa Nie czytałeś uważnie... Mam nadzieję, że tym razem wędzonki mi wyjdą w miare dobrze Oby tak się stało... Ostatnio rodzinka stwierdziła, że na te moje wędzonki to szkoda pieniędzy Trochę ich rozumiem... Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ostatnio rodzinka stwierdziła, że na te moje wędzonki to szkoda pieniędzyNie przejmuj się. Działaj dalej. Może po prostu, z braku czasu robisz wszystko zbyt szybko, przyspieszając lub pomijając niektóre etapy technologiczne? W Twoim przypadku, jak zresztą sam stwierdziłeś, na skutek nieszczelności ogień buzuje na całego. Po uszczelnieniu komory i kanału, a także odpowiednim manipulowaniu szybrami, bez problemu nawet z bardzo suchego drewna uzyskasz wystarczająco dużo dymu do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jakiś czas temu - chyba we wrześniu kolega strasznie prosił mnie bym z nim wędził w jego wędzarce wykonanej z jakieś szafy elektrycznej. Ponieważ dobrze znamy się zgodziłem się, zawsze to miło w towarzystwie miłym powędzić i poczytać. Na miejscu był też jego wujek (75l) Sam trochę wędziłem i to co ten wujek robił z wędzeniem - to do dziś żałuję mojej kiełbasy. Nie dało się dyskutować, kiełbasa do bigosu poszła. A oni byli bardzo zadowoleni - swojska! Na każdą moja uwagę - nie znasz się! tak wędziło się dawniej to i my tak wędzimy. Jeżeli chodzi o drzewo to wolę by ono rosło a paliłbym drewnem! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Grudnia 2010 nie znasz się! tak wędziło się dawniej to i my tak wędzimy Właśnie dzisiaj to przerabiałem, całe szczęście że w wędzarni nie było nic mojego :grin: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Grudnia 2010 mokrzejszy http://www.sjp.pl/co/mokrzejszy Sprawdziłem.Słownik Ortograficzny Języka Polskiego wydanie z 1983r nie ma.Chodziliśmy po prostu do innych szkół. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Sprawdziłem.Słownik Ortograficzny Języka Polskiego wydanie z 1983r nie ma.Chodziliśmy po prostu do innych szkół. :grin: Pewnie tak :grin: chociaż przyznaje, że twoja forma bardziej by tu pasowała. Mam do was kolejne pytanie. Dzisiaj nastrzykiwałem mięsko i olśniło mnie, że mięsa nie powinno się peklować w ocynkowanych naczyniach :blush: Nie wiem czemu mnie tak zaćmiło parę dni temu. Wymieniłem całą zalewę od razu, ale nie wiem czy nie jest już za późno. Mięso peklowało się od czwartku. Ręce mi po prostu opadają. Poradźcie mi czy mięso wyrzucić, nie chcę potruć rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Gorsze jadaliście jak kupowałeś w sklepie i żyjecie. :grin: .Nie wyrzucaj ,ale drugim razem uważaj.Nie spiesz się bo pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Gorsze jadaliście jak kupowałeś w sklepie i żyjecie. :grin: .Nie wyrzucaj ,ale drugim razem uważaj.Nie spiesz się bo pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł. :wink: Dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Kamień spadł mi z serca. Już myślałem, że będę musiał 8kg mięsa wyrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Odnośnie drewna oraz drzewa zobaczmy co podaje Wikipedia........... Drewno – surowiec drzewny otrzymywany ze ściętych drzew i formowany przez obróbkę w różnego rodzaju sortymenty. Zajmuje przestrzeń pomiędzy rdzeniem, a warstwą łyka i kory. Pod względem technicznym drewno jest naturalnym materiałem kompozytowym o osnowie polimerowej wzmacniany ciągłymi włóknami polimerowymi, którymi są podłużne komórki zorientowane jednoosiowo. Drzewa – grupa roślin, do której zaliczają się największe rośliny lądowe. Grupa ta nie jest taksonem – grupuje tylko organizmy roślinne podobne morfologicznie i funkcjonalnie. Drzewa są roślinami wieloletnimi o zdrewniałych łodygach (i zwykle też korzeniach). Od innych roślin drzewiastych (krzewów i krzewinek) różnią się posiadaniem łodygi głównej (pnia) rozgałęziającej się dopiero od pewnej wysokości. Liczne rozgałęzienia wraz z listowiem tworzą koronę drzewa. A co na ten temat mówi wspomniany przez Dziadka Pan Miodek? w Uniwersalnym słowniku języka polskiego z r. 2003 pod red. prof. Stanisława Dubisza czytam zresztą taką oto jedną z definicji znaczeniowych drzewa: "materiał otrzymywany ze ściętego drzewa po usunięciu kory i gałęzi, używany jako budulec w przemyśle drzewnym, drewno". A co na ten temat mówi PWN? DREWNO http://www.pwn.pl/?module=multisearch&search=drewno&submit2=szukaj DRZEWO http://www.pwn.pl/?module=multisearch&search=drzewo&submit2=szukaj Wydaje mi się że dla nas nie powinno robić żadnej różnicy czy palimy drewnem czy też drzewem, jesteśmy normalnymi ludźmi którzy wędząc chcą mieć wspaniałe wędzonki i to bez względu na to czy podkładamy drzewo czy drewno :lol: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A więc przyjmujemy że obie formy -narazie są poprawne. Zwyczajowo mówi się- jedziemy do lasu po drzewo, wrzuć do pieca drzewa , przynieś z komórki drzewa . Skład drewna bardziej poprawna forma , bo to drzewo po obróbce. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Grudnia 2010 bo to drzewo po obróbce. Pozdrawiam To całkiem tak jak z ulubioną "Dziadkową" .... "SCHABO-POLĘDWICĄ" ... Zdecydowanie palimy drewnem a drzewa podziwiamy i ścinamy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2010 DZIADKU drogi Dziadku - ten temat to tak jak Twój ulubiony wątek dotyczący "polędwicy z kością " :grin: U mnie na składnicy miałem Drewno w dłużycach i nazywało to się - okleina sosna , dąb itd, Sklejka sosna olcha , brzoza itd. Tartaczne so, db, ol, itp.Ja wysyłałem do odbiorców pod tymi nazwami zgodnie z PN i BN. Dopiero oni robili z tych "drzew" okleiny , sklejki a z odpadów płyty drewnopochodne.Mnie osobiście to razi tak jak większość pisze że dodało 100 gram zamiast gramów . Dlaczego nie piszą , że połówka świniaka ważyła 38 kilogram .Pozdrawiam . Ps. Miodka też lubię posłuchać bo jest zajebisty w swoim fachu :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Za przekroczenie prędkości o parę km dostaje się mandat bo jest na to ustawa, za mówienie byle jak - nic a też jest ustawa o Języku Polskim. Nie szanujemy naszej mowy (przykładem jest super wykształcony poseł Kalisz te jego mogem), i pisma a szkoda. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udało mi się dzisiaj zrobić parę fotek mojej wędzarni jak wcześniej obiecałem. Tak to wyglądało na początku A tak po dzisiejszej modyfikacji paleniska: Uszczelniłem ziemią boki i górę paleniska, całość przytkałem blachą. Może to pomoże rozwiązać mój problem. Podam wam jeszcze rozmiary paleniska 20cm wysokie i 35 szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Grudnia 2010 W tej wędzarni to można uwędzić piękne wędliny . Palenisko szczelne można nim sterować jak się chce . Wywalił bym te przykrycie z desek a założył przykrycie szmaciane . W czasie osuszania przykrycie naciągnięte na całą długość wędzarni - ale odkryte boki na całej długości gdzieś na 15 cm po obu stronach - przy całej zapełnionej wędzarni . Kije niestety trzeba odwracać i przekładać .Przy częściowo zapełnionej odkrywamy boki tam gdzie mamy wędzonki.Samo wędzenie przykrywamy szmatę na całości wędzarni zostawiając niewielkie otwory na końcu wędzarni. Sterowanie tą blachą - szybrem zastawiającym palenisko od przodu -lepsze osiągi gdy ją podnosimy do góry zostawiając szczelinę na dole niż odchylamy -wystarczy podłożyć pod nią kawałek drewna . Nieraz przy silnych wiatrach wystarczy 1 cm. Układanie szmaty szukaj w moim temacie ,,Wędzarnie wiejskie i wędzenie '' Termometry konieczne lub wyczucie w rękach temperatury .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Drewniana skrzynia to jest to w czym i mnie się najlepiej pracuje ... Proste jest genialne ... DZIADKU a czemu twierdzisz że szmata lepsza ... ? jak dobrze pokombinuje z tym drewnianym deklem też będzie OK .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Z doświadczenia. Przykrywanie materiałami nie przepuszczalnymi dymu i wszystkiego co w nim jest to tworzenie z wędzarni piekarnika. Gdzie co jest złe w tym dymie nie ma gdzie ucieknąć i zostaje w wędzonkach. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4925-brak-dymu-podczas-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-138526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.