Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dla znawców i starszych wędliniarzy, jaka ma być temperatura wędzonek jak wbije do środka termometr i wiem w tedy że szynka czy polędwica jest wtedy uwędzona w środku, mówię tu o wędzeniu na ciepło.Czy są jakieś reguły bo wędzę już parę lat ale nigdy nie zastanawiałem się nad tym czy to można tak sprawdzić tylko jak większość na oko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4935-jaka-temperatura-w-w%C4%99dzonkach/
Udostępnij na innych stronach

Jak nie lubisz surowego mięsa to temp. w środku powinna wynosić 68C.Dla polędwicy 60C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4935-jaka-temperatura-w-w%C4%99dzonkach/#findComment-138234
Udostępnij na innych stronach

jaka ma być temperatura wędzonek jak wbije do środka termometr i wiem w tedy że szynka czy polędwica jest wtedy uwędzona w środku

Czy chodzi Ci o obrobienie termiczne?

Jeżeli tak, to odpowiedź dał kol. arkadiusz, uzyskuje się taką temperaturę poprzez pieczenie w wędzarni lub parzenie w wodzie.

W normalnym procesie wędzenia (a nie pieczenia) takiej temperatury nigdy nie uzyskasz, choćbyś i tydzień wędził :grin:

Z drugiej strony, jeżeli włożysz mięso do wędzarni rozgrzanej do 90 st.C i bez dymu to temperaturę osiągniesz a mięso nie będzie uwędzone.

Podsumowując:

Należy rozróżniać proces wędzenia od procesu obróbki termicznej (jak również osuszania).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4935-jaka-temperatura-w-w%C4%99dzonkach/#findComment-138241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.