Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rutyna zabija :mellow:

 

Dałem ciała przy tym wędzeniu. Nagromadziło mi się zajęć, peklowanie oraz wędzenie było nie tak jak być powinno.

 

Peklowanie według tabeli Dziadka, 10% przez 13dni. Peklosól - własna mieszanka, nie kupna, 1kg NaCl+3dkg KNO3

 

Mięsko na kiełbasę 48h peklowane, potem jeszcze prawie 20h osadzane - odziwo wreszcie wyszła idealna.

 

Karkówka 2,5kg bez nastrzyków, szynka, 2szt ok 1kg, podobnie. Na początku wedzenia temp podskoczyła mi do 90°C na około 30-40min - niemogłem byc cały czas przy wędzarni, potem około 3h w temp ok 40-50°C, termometr okazał się uszkodzony.

 

Zepsuł sie termometr więc parzenie odbywało się "na oko" - gdy woda zblizała sie do wrzenie skręcałem gaz i tak trzymałem 30min.

 

Chyba wyspowiadałem się dokładnie.

 

Poniżej efekty mojego wedzenia - co jest przyczyną i jak to naprawić :question:

Właśnie odcieka mi na wieczór kurczak, wędzenie wieczorkiem. Chyba, że takiego zapeklowanego i sparzonego można przechować do wędzenia po świetach, np zamrozić?

 

http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0243.jpg

 

http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0242.jpg

 

http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0241.jpg

 

http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0240.jpg

 

Na dowód, że nie zawsze tak mam, efekty wędzenia "wiosennego":

http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/wielkanoc.jpg

www.Firma-Krzak.pl

tel. 602-362-903

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/
Udostępnij na innych stronach

dobrze nie osuszona podczas wędzenia, nie do peklowana i w dodatku jeszcze surowa w środku.30 min to się parzy podroby a nie szynki chyba ze maja przekrój 3 cm.proponował bym spzrzyc szynke jeszcze raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138928
Udostępnij na innych stronach

Ze zdjęc wyglada mi to na źle sparzony karczek ,środek wyglada na surowy.

Wyczytałem ostatnio w takiej książeczce popularno naukowej Domowy wyrób wędlin że można sprawdzać szynki za pomoca cienkiego zostrzonego drewienka. W tym celu nakłówa się szynke tym patyczkiem(wziłem taki do szaszłyków ok 20cm) jesli wchodzi lekko i bez oporówto szynka jest ok i można ją wyciagać jeżeli na początky wchodzi lekko a im bliżej środka wyczuwamy opór oznacza to że w środku jest surowa. testowałem tą metodę równolegle z termometrem i miałem porównanie i tak faktycznie jest. W SDM kol Bagno uczył nas sprawdzania temperatury cienkim szpikulcem metalowym ale to już trzeba mieć praktykę.

rozkrojone kawałki to chyba do smażenia na patelni pod jajecznicę a całe jeszcze raz parzyć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138929
Udostępnij na innych stronach

Peklosól - własna mieszanka, nie kupna, 1kg NaCl+3dkg KNO3

:rolleyes:

30g saletry na 1kg soli, nie bawię się saletrą, ale coś mi tu nie pasuje

:rolleyes:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138930
Udostępnij na innych stronach

Żle zapeklowane i żle sparzone.

 

[ Dodano: Czw 23 Gru, 2010 14:16 ]

Karkówka 2,5kg bez nastrzyków, szynka, 2szt ok 1kg, podobnie

Takie kawałki się nastrzykuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138932
Udostępnij na innych stronach

Rozkrojone kawłki też mozna sparzyć

No niby można tylko już się nie zapeklują. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138936
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:

30g saletry na 1kg soli, nie bawię się saletrą, ale coś mi tu nie pasuje

:rolleyes:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165

Nie wymysliłem sobie http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanka.htm

Jest kilka wersji na stronie, wybrałem jedną, wydrukowałem i robię już według niej kolejny rok.

 

Strasznie mi się w tym roku nakomplikowało z robotą, zimą żyję z usług remontowych, wpadło nieoczekiwane zlecenie i w połowie klient postanowił malowac ściany od nowa na inny kolor :mad:

 

Już obcykałem dzisiaj z tym termometrem w czym rzecz, roz sie przekrecił ponad 100°C i teraz pokazuje plus 12°, wieczorkiem ponowne parzenie.

Wędlinka straci na wadze i soczystości, ale nie wywale 10kg mięsa

Do jakiej temperatury wewnątrz mam doprowadzić?

www.Firma-Krzak.pl

tel. 602-362-903

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138937
Udostępnij na innych stronach

No sam napisałeś ....rutyna gubi ....

- niedopeklowane

- niedoparzone

 

Wyglądu nie poprawisz a zjadliwość tak ..... upiecz , ugotuj albo jeszcze raz parz ..... i ja zasosowałbym to ostatnie ....(i tak będzie szare ..... )

 

Zdrowych i Spokojnych Świąt ..... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138939
Udostępnij na innych stronach

Do jakiej temperatury wewnątrz mam doprowadzić?

68C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138940
Udostępnij na innych stronach

Nie wymysliłem sobie

Jak pisałem nie używam saletry, jak dziadek tak podał to jest na pewno ok :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138967
Udostępnij na innych stronach

Nie wymysliłem sobie

Nikt Ci nie zarzuca ,że sobie wymyśliłeś ,ale chyba nie doczytałeś do końca.Metoda którą zastosowałeś to mokra nastrzykowo-zalewowa.Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138971
Udostępnij na innych stronach

Nie wymysliłem sobie

...Metoda którą zastosowałeś to mokra nastrzykowo-zalewowa.Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku....

I do tego sam sie przyznałem na samym początku :blush:

www.Firma-Krzak.pl

tel. 602-362-903

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139069
Udostępnij na innych stronach

Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku.

Przy 13 dniach peklowania i to w stężeniu 10% to i bez nastrzyku się przepekluje.Ja dziś wędzę po 14 dniowym peklowaniu w 8% solance baleron, który w kawałku (nie chciało mi się rozcinać) miał ponad 2,5 kg.Wczoraj w nocy do sznurowania rozciąłem i jest przepeklowany.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139071
Udostępnij na innych stronach

Miecho, Brak czasu podczas wędzenie i nie upilnowana temperatura, jest przyczyną. Mięsko - białko na samym początku się ścięło od temperatury i proces wędzenia ustał na tyle, że widać to w przekroju. Zrób bigos, albo dobrze sparz i nic więcej nie możesz zrobić żeby poprawiać wygląd. Zawsze można podczas jedzenia zamknąć oczy ( na chwile, nie wieczność ) lub wprowadzić nowy model wyrobów Światecznych :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139277
Udostępnij na innych stronach

jest przepeklowany

Co to wg. Ciebie mięso przepeklowane. Jakie są obiawy?

Czasami stosuję długie peklowanie, nawet 6 tygodni i uważam, że są to najsmaczniejsze wyroby.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139293
Udostępnij na innych stronach

mięso przepeklowane.

Sądzę ,że Gonzo miał na myśli to,że pomimo,że nie było nastrzyku to mięso się w środku zapeklowało :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139302
Udostępnij na innych stronach

Sądzę ,że Gonzo miał na myśli to,że pomimo, że nie było nastrzyku to mięso się w środku zapeklowało

Dokładnie to miałem na myśli. I dziwię się osobom np.Wnuczka, które doszukują się dziwnych herezji na temat peklownia. Wnuczek, stosujesz peklowanie nawet sześciotygodniowe i chyba wiesz, że 12-13-14 dni wystarczy aby solanka dotarła do środka mięska nawet o wadze 2,5 kg i w tym wypadku nie potrzeba nastrzyku.A nawet nie wskazane.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139304
Udostępnij na innych stronach

Czasami stosuję długie peklowanie, nawet 6 tygodni i uważam, że są to najsmaczniejsze wyroby.

To peklowanie na sucho :question:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139305
Udostępnij na innych stronach

Nieważne jaka była przyczyna - produkt końcowy był niejadalny.

Sparzyłem ponownie- w środku jest szare jak paier t... i napewno nie smakuje wędzonką, jest wyprane ze smaku i aromatu.

To był ostatni mój baleron - nigdy nie były one idealne a dodatkowo są dla nas za tłuste.

Część zjemy na chlebku, reszta do grochówki, jajecznicy.....

 

Szynki, drób i kiełbaski są dla mnie zadowalające i to mi wystarcza.

 

Może jak będę miał wędzarnię z prawdziwego zdarzenia znowu spróbuję coś większego.

 

Pozdrawiam

 

Czuj Dym :grin:

www.Firma-Krzak.pl

tel. 602-362-903

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.