Miecho Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Rutyna zabija :mellow: Dałem ciała przy tym wędzeniu. Nagromadziło mi się zajęć, peklowanie oraz wędzenie było nie tak jak być powinno. Peklowanie według tabeli Dziadka, 10% przez 13dni. Peklosól - własna mieszanka, nie kupna, 1kg NaCl+3dkg KNO3 Mięsko na kiełbasę 48h peklowane, potem jeszcze prawie 20h osadzane - odziwo wreszcie wyszła idealna. Karkówka 2,5kg bez nastrzyków, szynka, 2szt ok 1kg, podobnie. Na początku wedzenia temp podskoczyła mi do 90°C na około 30-40min - niemogłem byc cały czas przy wędzarni, potem około 3h w temp ok 40-50°C, termometr okazał się uszkodzony. Zepsuł sie termometr więc parzenie odbywało się "na oko" - gdy woda zblizała sie do wrzenie skręcałem gaz i tak trzymałem 30min. Chyba wyspowiadałem się dokładnie. Poniżej efekty mojego wedzenia - co jest przyczyną i jak to naprawić :question: Właśnie odcieka mi na wieczór kurczak, wędzenie wieczorkiem. Chyba, że takiego zapeklowanego i sparzonego można przechować do wędzenia po świetach, np zamrozić? http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0243.jpg http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0242.jpg http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0241.jpg http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/Zdjcie0240.jpg Na dowód, że nie zawsze tak mam, efekty wędzenia "wiosennego": http://i307.photobucket.com/albums/nn297/Miecho/fotki%20forumowe/wielkanoc.jpg Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 dobrze nie osuszona podczas wędzenia, nie do peklowana i w dodatku jeszcze surowa w środku.30 min to się parzy podroby a nie szynki chyba ze maja przekrój 3 cm.proponował bym spzrzyc szynke jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Ze zdjęc wyglada mi to na źle sparzony karczek ,środek wyglada na surowy. Wyczytałem ostatnio w takiej książeczce popularno naukowej Domowy wyrób wędlin że można sprawdzać szynki za pomoca cienkiego zostrzonego drewienka. W tym celu nakłówa się szynke tym patyczkiem(wziłem taki do szaszłyków ok 20cm) jesli wchodzi lekko i bez oporówto szynka jest ok i można ją wyciagać jeżeli na początky wchodzi lekko a im bliżej środka wyczuwamy opór oznacza to że w środku jest surowa. testowałem tą metodę równolegle z termometrem i miałem porównanie i tak faktycznie jest. W SDM kol Bagno uczył nas sprawdzania temperatury cienkim szpikulcem metalowym ale to już trzeba mieć praktykę.rozkrojone kawałki to chyba do smażenia na patelni pod jajecznicę a całe jeszcze raz parzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Peklosól - własna mieszanka, nie kupna, 1kg NaCl+3dkg KNO3 :rolleyes: 30g saletry na 1kg soli, nie bawię się saletrą, ale coś mi tu nie pasuje :rolleyes: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Żle zapeklowane i żle sparzone. [ Dodano: Czw 23 Gru, 2010 14:16 ] Karkówka 2,5kg bez nastrzyków, szynka, 2szt ok 1kg, podobnieTakie kawałki się nastrzykuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Rozkrojone kawłki też mozna sparzyć ja ostatnio tak zrobiłam i wyszły dobre była to co prawda kiełbasa szynkowa ale myslę, że nie ma to znaczenia. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Rozkrojone kawłki też mozna sparzyć No niby można tylko już się nie zapeklują. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2010 :rolleyes: 30g saletry na 1kg soli, nie bawię się saletrą, ale coś mi tu nie pasuje :rolleyes: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165 Nie wymysliłem sobie http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanka.htm Jest kilka wersji na stronie, wybrałem jedną, wydrukowałem i robię już według niej kolejny rok. Strasznie mi się w tym roku nakomplikowało z robotą, zimą żyję z usług remontowych, wpadło nieoczekiwane zlecenie i w połowie klient postanowił malowac ściany od nowa na inny kolor Już obcykałem dzisiaj z tym termometrem w czym rzecz, roz sie przekrecił ponad 100°C i teraz pokazuje plus 12°, wieczorkiem ponowne parzenie. Wędlinka straci na wadze i soczystości, ale nie wywale 10kg mięsa Do jakiej temperatury wewnątrz mam doprowadzić? Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Popieram Arkadiusza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2010 No sam napisałeś ....rutyna gubi ....- niedopeklowane- niedoparzone Wyglądu nie poprawisz a zjadliwość tak ..... upiecz , ugotuj albo jeszcze raz parz ..... i ja zasosowałbym to ostatnie ....(i tak będzie szare ..... ) Zdrowych i Spokojnych Świąt ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Do jakiej temperatury wewnątrz mam doprowadzić? 68C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie wymysliłem sobieJak pisałem nie używam saletry, jak dziadek tak podał to jest na pewno ok :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Nie wymysliłem sobie Nikt Ci nie zarzuca ,że sobie wymyśliłeś ,ale chyba nie doczytałeś do końca.Metoda którą zastosowałeś to mokra nastrzykowo-zalewowa.Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-138971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Nie wymysliłem sobie ...Metoda którą zastosowałeś to mokra nastrzykowo-zalewowa.Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku.... I do tego sam sie przyznałem na samym początku :blush: Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Niestety zapomniałeś o pierwszym członie czyli nastrzyku. Przy 13 dniach peklowania i to w stężeniu 10% to i bez nastrzyku się przepekluje.Ja dziś wędzę po 14 dniowym peklowaniu w 8% solance baleron, który w kawałku (nie chciało mi się rozcinać) miał ponad 2,5 kg.Wczoraj w nocy do sznurowania rozciąłem i jest przepeklowany. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Po czym poznajesz że jest przepeklowany? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Miecho, Brak czasu podczas wędzenie i nie upilnowana temperatura, jest przyczyną. Mięsko - białko na samym początku się ścięło od temperatury i proces wędzenia ustał na tyle, że widać to w przekroju. Zrób bigos, albo dobrze sparz i nic więcej nie możesz zrobić żeby poprawiać wygląd. Zawsze można podczas jedzenia zamknąć oczy ( na chwile, nie wieczność ) lub wprowadzić nowy model wyrobów Światecznych :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Grudnia 2010 jest przepeklowanyCo to wg. Ciebie mięso przepeklowane. Jakie są obiawy? Czasami stosuję długie peklowanie, nawet 6 tygodni i uważam, że są to najsmaczniejsze wyroby. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Gonzo tłumacz się :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Grudnia 2010 mięso przepeklowane. Sądzę ,że Gonzo miał na myśli to,że pomimo,że nie było nastrzyku to mięso się w środku zapeklowało :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Sądzę ,że Gonzo miał na myśli to,że pomimo, że nie było nastrzyku to mięso się w środku zapeklowało Dokładnie to miałem na myśli. I dziwię się osobom np.Wnuczka, które doszukują się dziwnych herezji na temat peklownia. Wnuczek, stosujesz peklowanie nawet sześciotygodniowe i chyba wiesz, że 12-13-14 dni wystarczy aby solanka dotarła do środka mięska nawet o wadze 2,5 kg i w tym wypadku nie potrzeba nastrzyku.A nawet nie wskazane. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Czasami stosuję długie peklowanie, nawet 6 tygodni i uważam, że są to najsmaczniejsze wyroby.To peklowanie na sucho :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Długie peklowanie na mokro, ale tylko w okresie zimowym. Latem wolę nie ryzykować. Większa możliwość zarażenia zalewy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miecho Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Nieważne jaka była przyczyna - produkt końcowy był niejadalny.Sparzyłem ponownie- w środku jest szare jak paier t... i napewno nie smakuje wędzonką, jest wyprane ze smaku i aromatu.To był ostatni mój baleron - nigdy nie były one idealne a dodatkowo są dla nas za tłuste.Część zjemy na chlebku, reszta do grochówki, jajecznicy..... Szynki, drób i kiełbaski są dla mnie zadowalające i to mi wystarcza. Może jak będę miał wędzarnię z prawdziwego zdarzenia znowu spróbuję coś większego. Pozdrawiam Czuj Dym :grin: Cytuj www.Firma-Krzak.pltel. 602-362-903 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4958-jaka-to-wada-wedzonki/#findComment-139733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.