DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Eanna - dobrze piszesz ale z tą wp kl III to za bardzo tak się nie mogę zgodzić zwłaszcza przy kiełbasach średnio rozdrobnionych. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Tak na dobrą sprawę to sami czasami nie wiemy dlaczego tak wyszło. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Moim niedoswiadczonym zdaniem. :wink: Mielenie miesa na roznych siatkach nipowinno miec wplywu na zaistniala sytuacje chyba ze.:Mieso bylo nieschlodzone. Siatka lub noz byly tepe. Po kolejnym mieleniu mieso niezostalo dostatecznie schlodzone.Nastepnie czytajac osuszanie i wedzenie w 60-70°c przez 3 h -moim zdaniem za cieplo i za dlugo.Niewiem jakie kielbasnice zostaly uzyte ale Parzenie - w wodzie o temp. 72-74st c przez 25 min po wedzeniu w 70 °c-3h to przesada i to sa moje sugestie .Ostatnio kielbasa osiagnela wewnatrz 69°c bezposrednio po wedzeniu w ~48° w 15 min jelita 28 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Grudnia 2010 powodem moze byc jeszcze ze wysoka temp. przy mieleniu tak jak pisze marcus, wtedy bedziemy miec spalone mieso ktore ma wlasnie takie wlasciwosci jak opisuje DZIADEK.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Praktycznie wszystko zostało wyjaśnione . Generalnie przyczyną było zmielenie drugi raz wp. kl II . Efekt byłby inny gdyby pierwsze mielenie było na siatce 18mm. Gdy dołożymy do tego już trochę tępawe noże i siatki to mięsko za dużo zostało zmaltretowane.Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III. Jak również mięso z wadą- mało kleiste, to wszystko dało taki efekt. Pocieszeniem jest że ta kiełbasa naprawdę była smaczna, no i może nowy sposób na kruchą kiełbasę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Generalnie przyczyną było zmielenie drugi raz wp. kl IICzyli "ence pence to nóż w ręce ". Zawsze jestem zwolennikiem kiełbasek które maszynerii nie widzą .Wyrabiamy "ręcyma" bo przemysłowe , to dla leniwych. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III.Zakupione mięso 1.Mięso z szynki b/k , skóry i tłuszczu – cztery podstawowe mięśnie z częścią brzuchategoMięsień "brzuchaty" to jest z golonki? Co rozumiesz jako brak typowej wp kl. III ? Czy chodzi o sposób mielenia? Przyznam, że nie rozumiem istoty Twojego wyjaśnienia w aspekcie kruchości kiełbasy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III.EAnna- Jeżeli mamy do czynienia z całą szynką, to znajdziemy w niej bardzo dobre mięso ścięgniste kl III -mięso z golonki i mięsień brzuchaty. Gdy w sklepie kupimy szynkę to cała golonka jest odcięta i sprzedawana jest jako element z rozbioru. W tej co miałem to był tylko kawałek mięśnia brzuchatego. Resztę stanowiło mięso z błon omięsnych jak również grubsze błony- ścięgna z klasyfikacji mięśnia dwugłowego i mięśni krzyżowych - pośladkowych zwanych popularnie elementem na ogonówkę. Myślę ze to wyjaśnienie powinno wystarczyć. Co dotyczy mielenia wp kl III przez siatkę 5 mm jeden lub dwa razy to kwestia upodobań w strukturze gotowego wyrobu , zwłaszcza gdy tej wody nie dozujemy dla celów wydajnościowych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Stycznia 2011 A może to wszystko przez tego pomocnika - mojego wnuczka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Taki pomocnik,to skarb.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Stycznia 2011 A może to wszystko przez tego pomocnika - mojego wnuczka . Pozdrawiam Obrazek Ale przystojniak , w Dziadka poszedł.... naprawdę !!! pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.