Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Eanna - dobrze piszesz ale z tą wp kl III to za bardzo tak się nie mogę zgodzić zwłaszcza przy kiełbasach średnio rozdrobnionych. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139230
Udostępnij na innych stronach

Moim niedoswiadczonym zdaniem. :wink:

Mielenie miesa na roznych siatkach nipowinno miec wplywu na zaistniala sytuacje chyba ze.:

Mieso bylo nieschlodzone.

Siatka lub noz byly tepe.

Po kolejnym mieleniu mieso niezostalo dostatecznie schlodzone.

Nastepnie czytajac osuszanie i wedzenie w 60-70°c przez 3 h -moim zdaniem za cieplo i za dlugo.

Niewiem jakie kielbasnice zostaly uzyte ale Parzenie - w wodzie o temp. 72-74st c przez 25 min po wedzeniu w 70 °c-3h to przesada i to sa moje sugestie .

Ostatnio kielbasa osiagnela wewnatrz 69°c bezposrednio po wedzeniu w ~48° w 15 min jelita 28

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139242
Udostępnij na innych stronach

powodem moze byc jeszcze ze wysoka temp. przy mieleniu tak jak pisze marcus, wtedy bedziemy miec spalone mieso ktore ma wlasnie takie wlasciwosci jak opisuje DZIADEK.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-139255
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie wszystko zostało wyjaśnione .

Generalnie przyczyną było zmielenie drugi raz wp. kl II . Efekt byłby inny gdyby pierwsze mielenie było na siatce 18mm. Gdy dołożymy do tego już trochę tępawe noże i siatki to mięsko za dużo zostało zmaltretowane.Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III. Jak również mięso z wadą- mało kleiste, to wszystko dało taki efekt. Pocieszeniem jest że ta kiełbasa naprawdę była smaczna, no i może nowy sposób na kruchą kiełbasę. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140041
Udostępnij na innych stronach

Generalnie przyczyną było zmielenie drugi raz wp. kl II

Czyli "ence pence to nóż w ręce ". Zawsze jestem zwolennikiem kiełbasek które maszynerii nie widzą .Wyrabiamy "ręcyma" bo przemysłowe , to dla leniwych. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140042
Udostępnij na innych stronach

Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III.

Zakupione mięso

1.Mięso z szynki b/k , skóry i tłuszczu – cztery

podstawowe mięśnie z częścią brzuchatego

Mięsień "brzuchaty" to jest z golonki?

Co rozumiesz jako brak typowej wp kl. III ?

Czy chodzi o sposób mielenia?

Przyznam, że nie rozumiem istoty Twojego wyjaśnienia w aspekcie kruchości kiełbasy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140044
Udostępnij na innych stronach

Dołożyć do tego jeszcze brak typowej wp kl III.

EAnna- Jeżeli mamy do czynienia z całą szynką, to znajdziemy w niej bardzo dobre mięso ścięgniste kl III -mięso z golonki i mięsień brzuchaty. Gdy w sklepie kupimy szynkę to cała golonka jest odcięta i sprzedawana jest jako element z rozbioru. W tej co miałem to był tylko kawałek mięśnia brzuchatego. Resztę stanowiło mięso z błon omięsnych jak również grubsze błony- ścięgna z klasyfikacji mięśnia dwugłowego i mięśni krzyżowych - pośladkowych zwanych popularnie elementem na ogonówkę. Myślę ze to wyjaśnienie powinno wystarczyć. Co dotyczy mielenia wp kl III przez siatkę 5 mm jeden lub dwa razy to kwestia upodobań w strukturze gotowego wyrobu , zwłaszcza gdy tej wody nie dozujemy dla celów wydajnościowych . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140094
Udostępnij na innych stronach

A może to wszystko przez tego pomocnika - mojego wnuczka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140105
Udostępnij na innych stronach

A może to wszystko przez tego pomocnika - mojego wnuczka . Pozdrawiam Obrazek

Ale przystojniak , w Dziadka poszedł.... naprawdę !!!

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/page/2/#findComment-140110
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.