Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe47843.html

http://img502.imageshack.us/img502/1736/img0412n.th.jpg

Zupełnie inny smak niż gliniane-sklepowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/
Udostępnij na innych stronach

Nie było w sklepie, więc upiekłem bułeczki - kajzerki

Bułeczki pierwsza klasa... ślinka cieknie. :thumbsup: :clap:

Ja się przymierzam do bułeczek na maślance .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140408
Udostępnij na innych stronach

Czyli nazwa kajzerka wywodzi się z nacięcia, a nie ze składu? W sumie ważne że smakują :) Nawet dzieci powiedziały - Tato, to jest pyszne....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140413
Udostępnij na innych stronach

RaV22 Bracie,bułeczki extra, ale nie koniecznie "kajzerki", owszem nacinamy krzyżyk ale bardzo głęboko, i każdy wierzchołek trójkąta trzeba położyć na sąsiednim, wtedy po upieczeniu bułeczka wygląda jak róża.

Zgodzę się z Tobą krzyżyk musi mieć głębokie nacięcie,najlepiej to zrobić żyletką.Mała rada:do ciast pszennych,pszenno-żytnich,mieszanych,razowych itd. nie dodaje się jaj,nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!Przed włożeniem bułeczek do piekarnika,pieca-nie wiem w czym były pieczone trzeba w domowych warunkach posmarować je ciepłą wodą pędzelkiem grubym wtedy będą miały lekko świecący złoty kolor.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140457
Udostępnij na innych stronach

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140465
Udostępnij na innych stronach

nie dodaje się masła(masło -ciasta maślane) tylko margarynę!

Dla mnie margaryna jest fuj :devil: . Sztuczny, trujący produkt.

Jeżeli w cieście przewidziany jest tłuszcz to najlepsze jest masło lub ew. olej. Może też być smalec w zależności od charakteru ciasta.

 

Nie spotkałam się jeszcze z faktem w swoim mieście żeby w piekarniach do ciasta dodawano masło,idzie margaryna ta najtańsza lub pół na pół zmieszana z olejem.Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140468
Udostępnij na innych stronach

Smalec miałem tylko ze skwarkami :), Dałem Ramę :) Robiłem bułki bez tłuszczu i masła, na mleku, maślance. Te jednak chyba najbardziej mi pasują. Dziś będą palmiery
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140479
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie każdy wie na czym polega produkcja pieczywa i co jest do niego dodawane :cry:

 

Ja bym był ostrożny w takich stwierdzeniach . Zadaj sobie trud i poczytaj wszystkie posty EAnny , to zapewne zrozumiesz wypowiedź Naszej koleżanki .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140481
Udostępnij na innych stronach

To Anulko napisz czemu wg Ciebie lepsza jest w tym wypadku margaryna -oczywiście bez argumentu ekonomicznego bo on jest nieistotny bo przecież robimy dla siebie by było smaczniejsze i zdrowsze .

PS Chętnie poznamy Twoje sprawdzone przepisy- zapraszam do ich umieszczenia( zdjęcia mile widziane :lol: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140488
Udostępnij na innych stronach

nie dodaje się jaj

To o co chodzi? Jak w przepisie jest jajko... to mam nie dawać? Wyjda te bułki bez jajka ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140579
Udostępnij na innych stronach

No i palmiery upieczone :)

Nie za słodkie i bajecznie chrupiące.

 

http://img254.imageshack.us/img254/8100/img0416dz.th.jpg

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140700
Udostępnij na innych stronach

No i palmiery upieczone :)

Nie podałeś przepisu ale to chyba z ciasta francuskiego, prawda??

Apetyczne :grin: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140703
Udostępnij na innych stronach

Francuskie, przesypywane cukrem i składane, sposób składania najlepiej obejrzeć na youtubie. Mało pracy, świetny efekt, w mniej więcej połowie pieczenia przełożyć na drugą stronę, uwaga - mocno rosną. Piec w 170 “C ok 20 minut (kontrolować stopień zarumienienia) z termoobiegiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5006-pieczywo-kajzerki/#findComment-140707
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.