Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa smakowita, i taka ciemna ... od brzozy? Co fakt to widac wycieki, ale wazne, zeby domownikom smakowała :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140795
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

taka ciemna ... od brzozy

Raczej od "wędzenia" w wysokiej temperaturze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140797
Udostępnij na innych stronach

Miałem problemy z utrzymaniem tego samego wędzenia. Raz mi gasło, a raz paliło się że nie mogłem tego opanować. Akurat ten przekrój jest z tej kiełbasy "upieczonej".

Ostatni wsad powiem, że dopiero udał się.

Jutro wkleję zdjęcia z wystudzonej.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140798
Udostępnij na innych stronach

Raz mi gasło, a raz paliło się że nie mogłem tego opanować

To może masz złą konstrukcję wędzarni?.Pokaż ją to może coś się poradzi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140799
Udostępnij na innych stronach

To może masz złą konstrukcję wędzarni?.Pokaż ją to może coś się poradzi.

Arkadiusz no nie poradzi się bo jeszcze nie posiadam lepszej wędzarni tylko beczka z paleniskiem. A też dzisiaj warunki pogodowe miałem straszne bo wiatr dmuchal mi wprost w palenisko, a woda spływająca z pól wokół podtapiała okolicę.

Na wiosnę dopiero planuję coś ciekawego postawić to może w końcu będzie to wyglądało o wiele lepiej, chociaż i tak mogę powiedzieć, że osobiście jestem zadowolony z mojego pierwszego razu z wędzoną kiełbasą. Kolejny będzie o wiele lepszy.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140801
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega opowiadał mi na działce jak wędziłem wędliny, że kiedyś pomylił się i zamiast mieszanki peklującej do mięsa dodał samą sól . Dopatrzył się błędu dopiero gdy nadział 100kg kiełbasy .Jak mi dalej opowiadał to kiełbasy zapeklowały mu się w wędzarni gdy zaczął do paleniska dosypywać saletry - Fałsz czy prawda -osądźcie sami . Historia ta mi się przypomniała gdy czytam w poście wyżej o dosypywaniu w czasie wędzenia czosnku i ziaren jałowca .Gdy zwrócimy uwagę na sposób obróbki cieplnej tej kiełbasy to zabieg ten nic nie dał oprócz możliwości pochwalenia się na forum. Kolegę proszę o napisanie dokładnie jakim drewnem brzozowym wędził. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140802
Udostępnij na innych stronach

Tej kiełbasy peklowanej saletrą z paleniska nie dałbym nawet psu. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140804
Udostępnij na innych stronach

Czytając posty należy czytać je uważnie. Pierwsza cześć mojego postu to humoreska tak to traktuję, chociaż twierdzenia mojego kolegi to autentyczna opowieść . O psach nie było pisane .Teraz meritum sprawy.

Gdy zwrócimy uwagę na sposób obróbki cieplnej tej kiełbasy to zabieg ten nic nie dał oprócz możliwości pochwalenia się na forum.

. Dlaczego tak napisałem- bo tutaj jest sedno sprawy. Kiedy wędzimy z dodatkiem jałowca lub ziaren jałowca w końcowej fazie wędzenia by mieć jako taki posmak tej przyprawy należy zapomnieć o parzeniu tej kiełbasy.Odpowiedź moja jest tutaj celowo nie pełna by zmusić do myślenia. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140834
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza cześć mojego postu to humoreska

A co nie było widać ,że tak to odebrałem. Słabe poczucie humoru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140837
Udostępnij na innych stronach

nie posiadam lepszej wędzarni tylko beczka z paleniskiem

Ja też wędzę w beczce , wilgotność była dziś dość duża, bo odwilż na całego .

Czy wędzarnia - beczka była dobrze wygrzana ?

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140838
Udostępnij na innych stronach

gdy zaczął do paleniska dosypywać saletry

http://w20.wrzuta.pl/film/9wUOeC84pav/kuba_-_saletra_-_ogien

 

:rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140842
Udostępnij na innych stronach

A i jeszcze jedno kolego Misiekk85, czy możesz mi wyjaśnić , bo ja blądyna jestem :

gdzie kupując sól wędzarniczą chciałem kupić sól wędzonkową

coś ty do tej kielbasy dodał? jaka to sól ?

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140844
Udostępnij na innych stronach

Poczucie humoru to każdy z nas ma. Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140846
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, zrozumialem humoreske ale mam pytanie do Ciebie ktore mnie ciagle nurtuje, a mianowicie,zawsze od ok 40 lat / nauka od rodzicow / pekluje kiełbase samą solą tzn.mieso rozdrobnione sole 11g/kg przez 24h i zawsze kielbaska jest super.Teraz na swieta dałem 50% peklosoli i 50 %soli i wyszła b.dobra lecz na jezyku czuc ten posmak pekosoli.Popieram ze wyroby regionalne sa na tej stronie preferowane,ze smakowe rowniez ale co daje ta peklosol?czy tylko konserwuje?Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140856
Udostępnij na innych stronach

Jak nie widzisz różnicy - to co ja tu mogę. Rób tak jak Tobie smakuje bo to najważniejsze w naszej produkcji domowej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140858
Udostępnij na innych stronach

Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas.

A wydaje mi się ,że dlatego ponieważ nasycenie tymi przyprawami jest powierzchniowe a po drugie takie produkty się piecze w ostatniej fazie i parzenie jest niepotrzebne.Tak sądzę ,ale specjalnie się nad tym nie zastanawiałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140893
Udostępnij na innych stronach

Po sparzeniu kiełbas, część wskoczyła ponownie do wędzenia, przy czym do paleniska dorzucałem czosnku oraz jałowca.

Jak pisałem tylko w ostatniej fazie za namową forumowicza wrzuciłem około 10 kiełbas po parzeniu i siedziały już w dość ciepłym dymie około 2 godziny aż mi palenisko wygasło.

Te kiełbasy nie były już ponownie parzone stąd pozostał zapach czosnku i jałowca.

Czy wędzarnia - beczka była dobrze wygrzana ?

Tak była nagrzana i to fest.

coś ty do tej kiełbasy dodał? jaka to sól ?

Sól wędzarnicza. Można ją dostać w każdym porządnym sklepie masarskim bądź hurtowni masarskiej. Za kilogram tej soli zapłaciłem coś około 9 zł.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140900
Udostępnij na innych stronach

Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas. Pozdrawiam

Kiedy wędzimy z dodatkiem jałowca lub ziaren jałowca w końcowej fazie wędzenia by mieć jako taki posmak tej przyprawy należy zapomnieć o parzeniu tej kiełbasy

Próbowałem dodawać ziaren jałowca do ognia w czasie wędzenia i u mnie ten jako taki posmak oznaczał żaden, to chyba marnowanie ziaren :rolleyes: .

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140903
Udostępnij na innych stronach

Sól wędzarnicza.

Czyli sól która ma smak wędzonki :???:

Po co takie cos dodawać do kiełbasy która ma byc wędzona :question: :shock:

Nie prościej kupić peklosól za 1,5 zł/kg.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140907
Udostępnij na innych stronach

Cyt:"Nie bardzo rozumiem po co to wędzić jak dodałeś soli wędzarniczej"

 

Po co takie cos dodawać do kiełbasy która ma byc wędzona

Też pytałem na początku ,ale chyba nie bardzo wie bo nie odpowiedział. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140917
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem dodawać ziaren jałowca do ognia w czasie wędzenia i u mnie ten jako taki posmak oznaczał żaden, to chyba marnowanie ziaren :rolleyes: .

Robię to używając Borniaka czy swojego generatora dymu ale do wyrobów których nie parzę bo cały zapach i aromat zostaje praktycznie "na wierzchu" do kiełbachy dodaję też do środka ... ;) ....podsuszając wcześniej owoce i mląc ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140921
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, Od mieszania na forum to ja jestem!!! :grin: Ale czy TY to naprawdę zjesz!!! :thumbsup: Jak wędziłeś, że po 120 minutach otrzymałeś taki kolorek :idea:, a może to od ilości przypraw?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-141005
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko TY mieszasz,jeszcze doszedł Pisu :grin: Niedlugo na forum bedzie tylu WETERANÓW,co w Moskwie GENERAŁÓW :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-141009
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.