pokemon15 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Kiełbasa smakowita, i taka ciemna ... od brzozy? Co fakt to widac wycieki, ale wazne, zeby domownikom smakowała Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Stycznia 2011 taka ciemna ... od brzozy Raczej od "wędzenia" w wysokiej temperaturze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Miałem problemy z utrzymaniem tego samego wędzenia. Raz mi gasło, a raz paliło się że nie mogłem tego opanować. Akurat ten przekrój jest z tej kiełbasy "upieczonej". Ostatni wsad powiem, że dopiero udał się.Jutro wkleję zdjęcia z wystudzonej. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Raz mi gasło, a raz paliło się że nie mogłem tego opanować To może masz złą konstrukcję wędzarni?.Pokaż ją to może coś się poradzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Stycznia 2011 To może masz złą konstrukcję wędzarni?.Pokaż ją to może coś się poradzi.Arkadiusz no nie poradzi się bo jeszcze nie posiadam lepszej wędzarni tylko beczka z paleniskiem. A też dzisiaj warunki pogodowe miałem straszne bo wiatr dmuchal mi wprost w palenisko, a woda spływająca z pól wokół podtapiała okolicę. Na wiosnę dopiero planuję coś ciekawego postawić to może w końcu będzie to wyglądało o wiele lepiej, chociaż i tak mogę powiedzieć, że osobiście jestem zadowolony z mojego pierwszego razu z wędzoną kiełbasą. Kolejny będzie o wiele lepszy. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Mój kolega opowiadał mi na działce jak wędziłem wędliny, że kiedyś pomylił się i zamiast mieszanki peklującej do mięsa dodał samą sól . Dopatrzył się błędu dopiero gdy nadział 100kg kiełbasy .Jak mi dalej opowiadał to kiełbasy zapeklowały mu się w wędzarni gdy zaczął do paleniska dosypywać saletry - Fałsz czy prawda -osądźcie sami . Historia ta mi się przypomniała gdy czytam w poście wyżej o dosypywaniu w czasie wędzenia czosnku i ziaren jałowca .Gdy zwrócimy uwagę na sposób obróbki cieplnej tej kiełbasy to zabieg ten nic nie dał oprócz możliwości pochwalenia się na forum. Kolegę proszę o napisanie dokładnie jakim drewnem brzozowym wędził. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Tej kiełbasy peklowanej saletrą z paleniska nie dałbym nawet psu. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Czytając posty należy czytać je uważnie. Pierwsza cześć mojego postu to humoreska tak to traktuję, chociaż twierdzenia mojego kolegi to autentyczna opowieść . O psach nie było pisane .Teraz meritum sprawy. Gdy zwrócimy uwagę na sposób obróbki cieplnej tej kiełbasy to zabieg ten nic nie dał oprócz możliwości pochwalenia się na forum.. Dlaczego tak napisałem- bo tutaj jest sedno sprawy. Kiedy wędzimy z dodatkiem jałowca lub ziaren jałowca w końcowej fazie wędzenia by mieć jako taki posmak tej przyprawy należy zapomnieć o parzeniu tej kiełbasy.Odpowiedź moja jest tutaj celowo nie pełna by zmusić do myślenia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Pierwsza cześć mojego postu to humoreska A co nie było widać ,że tak to odebrałem. Słabe poczucie humoru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Stycznia 2011 nie posiadam lepszej wędzarni tylko beczka z paleniskiemJa też wędzę w beczce , wilgotność była dziś dość duża, bo odwilż na całego . Czy wędzarnia - beczka była dobrze wygrzana ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Stycznia 2011 gdy zaczął do paleniska dosypywać saletry http://w20.wrzuta.pl/film/9wUOeC84pav/kuba_-_saletra_-_ogien :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Stycznia 2011 A i jeszcze jedno kolego Misiekk85, czy możesz mi wyjaśnić , bo ja blądyna jestem : gdzie kupując sól wędzarniczą chciałem kupić sól wędzonkowącoś ty do tej kielbasy dodał? jaka to sól ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Poczucie humoru to każdy z nas ma. Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Dziadku, zrozumialem humoreske ale mam pytanie do Ciebie ktore mnie ciagle nurtuje, a mianowicie,zawsze od ok 40 lat / nauka od rodzicow / pekluje kiełbase samą solą tzn.mieso rozdrobnione sole 11g/kg przez 24h i zawsze kielbaska jest super.Teraz na swieta dałem 50% peklosoli i 50 %soli i wyszła b.dobra lecz na jezyku czuc ten posmak pekosoli.Popieram ze wyroby regionalne sa na tej stronie preferowane,ze smakowe rowniez ale co daje ta peklosol?czy tylko konserwuje?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jak nie widzisz różnicy - to co ja tu mogę. Rób tak jak Tobie smakuje bo to najważniejsze w naszej produkcji domowej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Stycznia 2011 zaczął do paleniska dosypywać saletry To chyba jakiś żart jest Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas. A wydaje mi się ,że dlatego ponieważ nasycenie tymi przyprawami jest powierzchniowe a po drugie takie produkty się piecze w ostatniej fazie i parzenie jest niepotrzebne.Tak sądzę ,ale specjalnie się nad tym nie zastanawiałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Po sparzeniu kiełbas, część wskoczyła ponownie do wędzenia, przy czym do paleniska dorzucałem czosnku oraz jałowca.Jak pisałem tylko w ostatniej fazie za namową forumowicza wrzuciłem około 10 kiełbas po parzeniu i siedziały już w dość ciepłym dymie około 2 godziny aż mi palenisko wygasło. Te kiełbasy nie były już ponownie parzone stąd pozostał zapach czosnku i jałowca.Czy wędzarnia - beczka była dobrze wygrzana ?Tak była nagrzana i to fest. coś ty do tej kiełbasy dodał? jaka to sól ?Sól wędzarnicza. Można ją dostać w każdym porządnym sklepie masarskim bądź hurtowni masarskiej. Za kilogram tej soli zapłaciłem coś około 9 zł. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Ale odpowiedz -dlaczego nie powinniśmy parzyć takich kiełbas. Pozdrawiam Kiedy wędzimy z dodatkiem jałowca lub ziaren jałowca w końcowej fazie wędzenia by mieć jako taki posmak tej przyprawy należy zapomnieć o parzeniu tej kiełbasy Próbowałem dodawać ziaren jałowca do ognia w czasie wędzenia i u mnie ten jako taki posmak oznaczał żaden, to chyba marnowanie ziaren :rolleyes: . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Sól wędzarnicza.Czyli sól która ma smak wędzonki :???: Po co takie cos dodawać do kiełbasy która ma byc wędzona :question: :shock: Nie prościej kupić peklosól za 1,5 zł/kg. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Cyt:"Nie bardzo rozumiem po co to wędzić jak dodałeś soli wędzarniczej" Po co takie cos dodawać do kiełbasy która ma byc wędzona Też pytałem na początku ,ale chyba nie bardzo wie bo nie odpowiedział. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Próbowałem dodawać ziaren jałowca do ognia w czasie wędzenia i u mnie ten jako taki posmak oznaczał żaden, to chyba marnowanie ziaren :rolleyes: . Robię to używając Borniaka czy swojego generatora dymu ale do wyrobów których nie parzę bo cały zapach i aromat zostaje praktycznie "na wierzchu" do kiełbachy dodaję też do środka ... ....podsuszając wcześniej owoce i mląc .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-140921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Misiekk85, Od mieszania na forum to ja jestem!!! :grin: Ale czy TY to naprawdę zjesz!!! :thumbsup: Jak wędziłeś, że po 120 minutach otrzymałeś taki kolorek :idea:, a może to od ilości przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-141005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie tylko TY mieszasz,jeszcze doszedł Pisu :grin: Niedlugo na forum bedzie tylu WETERANÓW,co w Moskwie GENERAŁÓW :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-141009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Więc mieszajmy w tematach, w przyprawach, w smakach - byle zdrowo :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/page/2/#findComment-141017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.