Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

roger, To nie jest takie duże, ale wygodne. Wymiary przy klasycznej wędzarni to nie wymysł na kombajn tylko wymóg, ponieważ prawa fizyki też się liczą. Dotyczy to absorpcji, dyfuzji i pozostałych właściwości gazów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141185
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ta wędzarnia co pokazał Maxell - jest ładna, ale z mojego doświadczenia jeśli chodzi o wędzenie to nie praktyczna.

Przez parę lat wędziłem w wędzarni zrobionej z nowych kręgów osadnikowych. I zawsze miałem problem aby wszystko tam zmieścić. Na 2 patyki zewnętrzne mało co wchodziło. Ja osobiście nie jestem zadowolony z okrągłej wędzarni.

 

Dlatego teraz mam kwadratową i jest ok.

wysokość 150 a szerokość w środku 63x63 i na niecałych 3 poziomach zmieściłem jednorazowo około 45 kg mięsa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141186
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko umieściłem przykład, by rozwinęła się dyskusja. :grin: Wcale taka nie musi być.

Kyzimol ma własnie wędzarnię składaną, która się bardzo dobrze sprawuje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141199
Udostępnij na innych stronach

Witam!

proponuje komore 60 cm glebokosci (pasuja 3 kije) szer. 70cm(metrowe kije sa za dlugie, nieporeczne) wys. 130cm (mozna wedzic na 2 poziomach). Sa to wymiary samej komory wedzarniczej, pod spodem jeszcze powinno byc palenisko. Najlepiej jakby wedzarnia byla ocieplana (problemy w lecie bo za goraco, i w zimie bo za zimno). Jako material na komore wedzarnicza proponuje blache, ewentualnie drewno ale wtedy bez ocieplenia. Palenisko pod spodem powinno byc zrobione z blachy. To bylaby moja propozycja.

Pozdrawiam yogi

PS: Bylbym zapomnial, wedzarnia powinna miec prosta budowe bez zadnych filozoficznych wynalazkow, to niech kazdy zrobi sobie wedlug wlasnych potrzeb :wink: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141202
Udostępnij na innych stronach

proponuje komore 60 cm glebokosci (pasuja 3 kije) szer. 70cm(metrowe kije sa za dlugie, nieporeczne) wys. 130cm (mozna wedzic na 2 poziomach).

Wymiary (wg mnie) można i należy przyjąć jako założenie dla docelowego opracowania.

Mam propozycję: a gdyby tak szkielet z kątownika np. 25/30 mm.

Całkiem dobra podstawa dla dalszej konstrukcji.

Dno z blachy o grubości ? , jak z warunkami P.Poż. :???:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141205
Udostępnij na innych stronach

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1006&page=

Możecie wzorować się na składanej

Po dobudowaniu nakładki którą można w każdej chwili zdjąć wygląda tak

W tym roku zostanie rozbudowana to znaczy, domurowana zostanie podstawa na wysokość ok 35 cm w niej będą drzwiczki i na to będzie postawiona ta wędzarnia . By nie psuć tego paleniska co jest będzie położona gruba blacha zasłaniająca stary kanał i na niej będzie się paliło drewno a więc bezpośrednio pod wędlinami Należy pamiętać że wędlina powinna wisieć co najmniej 1,20 m od paleniska . Będę miał więc do wykorzystywania dwa paleniska stare po usunięciu blachy i drugie po założeniu blachy. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141207
Udostępnij na innych stronach

Na konstrukcje tanio wyjdą profile do G-K, tylko one są ocynkowane, będą obudowane, może to wystarczy, są proste w użyciu i obróbce dla każdego średnio sprawnego i bez specjalistycznych narzędzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141209
Udostępnij na innych stronach

Na konstrukcje tanio wyjdą profile do G-K

 

Ja tam bym nie łączył różnych materiałów.Kanciaki też nie są drogie i znajdziesz je w każdym sklepie z boazerią.Ja wykorzystałem na szkielet zdobyczne "drabiny" .

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141212
Udostępnij na innych stronach

co jest poniżej def ragmatora

to nie jest to cóś o czym piszesz :grin: To jest wlot kanału z kozy.

 

Na wełnie położona blacha z nierdzewki , wyjmowana do mycia i dopiero nad tym jest to cóś o czym piszesz :grin:

Wbrew twierdzeniom jednej osoby na forum, amortyzatory przez 2 lata się nie zmieniły (nie zardzewiały)

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141217
Udostępnij na innych stronach

Cudo.

Ale ja bym wstawił jednak blaszaną kuwetę na dół wędzarni.

Uniknął bym różnych płynów na dnie, które śmierdzą i wsiąkają.

Drugim problemem jest palenisko, jeżeli ma być pod wędzarnią

a nie oddalone o 2 metry od komory to problem BHP się kłania.

Pomysł z metalowymi profilami nie jest tak całkiem do odrzucenia.

Można dać wtedy ścianki z płyty niepalnej + uzupełnienia.

Na dół blacha + kuweta.

Całkiem inne gabaryty wędzarni.

Chyba żeby zestalona przenośna ... ?

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141223
Udostępnij na innych stronach

staram się wędzić bez kapania :wink:

Super, że masz kuwetę.

O taki wypadek z naciekiem to u mnie nie trudno, a jak przebiega u Ciebie wędzenie serów. ?

U mnie gary nie chcą się umyć, żona w Warszawie, a mnie totalnie ogarnął bezwład.

Dostanę dopalacza jak żona wróci... :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141237
Udostępnij na innych stronach

Należy jednak zminimalizować i ukierunkować ryzyko wytworzenia bubla konstrukcyjnego powodującego produkcje na własny użytek trucizn.

Myślę że to zdanie powinno być mottem każdego ,kto zaczyna budowę wędzarni

:idea:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141287
Udostępnij na innych stronach

No to wstępnie mamy kilka propozycji. Proszę o zgłoszenie się teraz wykonawcy ( ślusarza) , który by to wykonał. No i jest potrzebny przyszły właściciel tej wędzarni , który by pokrył koszta.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141349
Udostępnij na innych stronach

Gonzo,

Pomysł z dachem ,oraz z drewnianym szybrem spodobał mi sie bardzo. :clap:

Podczas budowy swojej wędzarni ,z pewnością skorzystam z tego rozwiązania.

Narazie tylko staram się dużo czytać,wyciągać wnioski,układać sobie plan na swoją wędzarkę

Myślę jednak że ta komora jest optymalnym rozwiazaniem dla -dobrego i smacznego wyrobu wędlin.

Proszę o wypowiedż w tej kwesti doświadczonych ZADYMIACZY.

Będzie to z pewnościa bardzo przydatne ,dla nas -początkujących.

Bardzo dobrze że ten temat jest ponownie na forum ,jest po prostu najważniejszy,aby wyprodukować coś zdrowo i smacznie :thumbsup:

Może jeszcze jakieś propozycje co do paleniska.

Z góry dziękuje ,za pozytywny odzew

Mam nadzieję że temat ten, będzie sie rozwijał w takim tempie jak dotej pory-wiosna już niedaleko :idea: :idea:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-141361
Udostępnij na innych stronach

Projekt uniwersalnej wędzarni Wędzarniczej Braci.

 

Zrobiłem projekt poglądowy bo i tak każdy będzie robił co uważa.

Jednak przy stałym palenisku można mieć dowolną komorę.

Zaletą jest małe zużycie opału, stabilna temperatura, brak wygrzewania, refluksu i innych problemów.

Można zastosować dymogenerator razem z czynnym paleniskiem.

Najważniejsza sprawa to spalanie w niskiej temperaturze opału i nagrzanie komory.

Smak wędzonek z bezpośredniego paleniska pod komorą jest zdecydowanie lepszy i sam proces wędzenia przebiega bezproblemowo. Konkretnie wędzarnia zachowuje wszystkie parametry potrzebne do prawidłowego wędzenia.

Mam podobną wybudowaną, palę bezpośrednio pod komorą z krótkim i długim kanałami - dzielony oddającymi bezpośrednio ciepło do komory.

 

Andyandy

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142250
Udostępnij na innych stronach

Muszę dodać, że przysłony z blachy mogą być wykonane w formie kuwety- zagięte brzegi do góry, do której należy wsypać warstwę piasku. Izoluje temperaturę i nie powoduje wypalania się kapiącego tłuszczu, łatwo czyścić - wystarczy wybrać piasek w miejscu kapania. Górny deflektor również ogranicza temperaturę palenia się tłuszczy i nawet duże ilości spłyną do kuwety lub betonową przysłonę ograniczającą temperaturę. Podnosząc deflektory do oporu, zamykamy dostęp gazów z paleniska i wyciągamy wędzonki lub wkładamy. Wielkość szczeliny reguluje temperaturę w komorze. Drzewo spalane w niskiej temperaturze wytworzy odpowiednią ilość dymu o odpowiedniej jakości i temperatury wędzenia. Co do zamknięcia paleniska proponuję zasuwę lub blaszane drzwiczki prawie na całość paleniska. Można wędzić trocinami lub dostawić dowolny dymogenerator. Nawet bardzo duża wędzarnia, nie wymaga "żonglowania" kijami dla równego wędzenia - zrobi to sama fizyka. Deflektory można wykonać z denka od metalowych beczek lub dowolnej blachy. Sam projekt zapewnia optymalne amatorskie warunki wędzenia przez cały rok w parametrach, których bardzo trudno uzyskać jest z typowymi wędzarniami kanałowymi. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142263
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, napisałeś, że „Należy pamiętać, że wędlina powinna wisieć co najmniej 1,20 m od paleniska”. Czy możesz podać bardziej precyzyjnie minimalną odległość „dolnej części” najniżej zawieszonej w komorze wędliny od płyty (posadzki) paleniska; czy to jest to podane przez Ciebie 1,20m? ;

a także podaj proszę a) wymiary (moduły) dla jednego drążka z kiełbasą; np. dla trzech drążków w jednym poziomie głębokość komory winna wynosić xxx cm, zaś dla dwóch poziomów wędlin należy przyjąć wysokość komory xxx cm (oczywiście bez obowiązkowego 1,20m od paleniska)

b) minimalną odległość najwyżej położonego drążka z wędlinami od dolnej krawędzi stropu komory

 

Andyandy, napisałeś: „Mam podobną wybudowaną, palę bezpośrednio pod komorą z krótkim i długim kanałami - dzielony oddającymi bezpośrednio ciepło do komory” Czy możesz cokolwiek jaśniej? Proszę, podaj trzeci wymiar (szerokość) paleniska w wędzarni, której szkic zamieściłeś powyżej.

 

Dziadku oraz Andyandy, aby było jasne, nie oczekuję absolutnej precyzji, ale jedynie wymiarów zbliżonych do ideału, do którego każecie nam zmierzać, a czynimy to z ogromną radością :grin:

 

Z pozdrowieniami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142275
Udostępnij na innych stronach

Wymiary są ważne ale jeszcze ważniejsza jest umiejętność palenie i doboru wielkości szczap drewna jak i ilości trocin. Poniżej masz praktyczny przykład . Wędzarnia część drewniana 110 cm, cegły ok 26 cm. Kiełbasa (najniższa warstwa )wisi ok. 25 cm od deflegmatora i ok. 60 cm od ziemi. Szerokość wędzarni ok. 90 cm głębokość 110 cm.

 

Drugi przykład wys. wędzarni 170 cm , szerokość 110 cm, głębokość 130 cm przy tym samym palenisku

 

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142288
Udostępnij na innych stronach

25 cm od deflegmatora i ok. 60 cm od ziemi.

Kaziu czy Ty w wędzarni księżycówkę pędzisz :question: :grin:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142291
Udostępnij na innych stronach

deflegmatora

Chyba deflektora bo chłodnicy żadnej tam nie widzę chyba że schowałeś za wędzarnią ...... :cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142292
Udostępnij na innych stronach

Cogito, To nie jest apteka i trzymanie się wymiarów co do cm nie będzie potrzebne. Czytaj uważnie, że komora jest dowolna w zakresie od szerokości obudowy paleniska do 100 cm ponad szerokość, ( po 50 na stronę, a może więcej ) a wysokość 120 cm na dwa poziomy całkowicie wystarczy na przerób 90 kg mięsa. Wysokość możesz zrobić na 200 cm - bez znaczenia jak dosięgniesz. Znaczy, że wejdzie tyle kiełbasy co Dziadkowe wiejskie skrzyniowe wędzarnie mogą zmieścić. Nie ma potrzeby utrzymywać 120 cm od paleniska ponieważ są zastosowane dwa deflektory, które zabezpieczają przed bezpośrednim płomieniem, promieniowaniem termicznym, a gorące gazy mają dłuższą drogę do pokonania. Jedyna ważną sprawą jest nauczenie się palenia wędzarni. Im większe zapotrzebowanie na ciepło tym szersze źródło ciepła przy zachowaniu stałej temperatury spalania. Kyzimol wędzi w podobnej i chyba na żadną wędzarnię z kanałem się nie zamieni, bo nie ten smak i efekt. Ideałów wymiarów wędzarni nigdy nie będzie, to jest umiejętność palenia. Wymiary należy zastosować do własnej wygody, praw fizyki i moje przykładowe wymiary są podane pod wydajność cieplną i zachowanie się termiczne gazów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142297
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, dziękuję za odpowiedź, z Twoimi argumentami, co do wymiarów komory wędzarni nie dyskutuję. Niemniej jednak proszę podaj trzeci wymiar (szerokość) paleniska wędzarni, której szkic zamieściłeś. Chyba, że i one są dowolne (nie są istotne) jak w przypadku wymiarów komory.

 

Z pozdrowieniami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142391
Udostępnij na innych stronach

Cogito, Pozostaje zrobić kwadrat 70 X 70 cm. Deflektory okrągłe lub kwadratowe o wielkości 1/5 do 1/4 wielkości paleniska. Boczne przysłony wyjdą same z wyliczenia pozostałych elementów, które muszą zachodzić pod i nad deflektor przynajmniej 12 cm do 15 cm Czyli tak jak widać na rysunku. Co do wymiarów w cm nie należy się trzymać precyzyjnych wymiarów. Jeżeli będzie wyglądać podobnie jak na rysunku to wystarczy do prawidłowego działania. Jednak precyzja musi być zastosowana przy dolnym deflektorze i przysłonie ponieważ podnosząc deflektor do oporu tworzy zawór i musi być szczelny żeby blokować przedostawanie się dymu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142435
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, dziękuję za odpowiedź, teraz wszystko stało się jasne. Ciekawy i oryginalny pomysł na regulację przepływu spalin z paleniska.

Zastanawiam się, jaka musi być minimalna grubość "dolnej" blachy, aby nie uległa odkształceniom pod wpływem temperatury paleniska.

Z pozdrowieniami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5022-w%C4%99dzarnia-uniwersalna-w%C4%99dzarniczej-braci/page/2/#findComment-142520
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.