BlackOnion Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jestem tym zainteresowany. Czekam niecierpliwie na konkrety...Ze dwie świnki rocznie pewnie by mnie interesowały, wszystko zależy od kosztów. Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Spora część osób kupuje sobie świniaczki u tzw. rolników małorolnych, "Moi" małorolni chcieli 10 zł za kg półtuszy bo twierdzili ,że własne, zdrowe karmienie i stąd taka cena - nie kupiłam :sad:Chudziak, to miałaś "fart"! :grin: Najtaniej lepszy żywiec (PODKREŚLAM lepszy a nie NAJLEPSZY), to MINIMUM 20 pln za kilogram. :thumbsup: BTW Opcje tzw. okazji to nazwijmy po imieniu: WIELKA ŚCIEMA! :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Pomysł fajny, chętnie bym zaopatrzył się w mięso z tradycyjnego chowu. Obawiam się że ciężko będzie go zrealizować, były już chyba takie plany... i nic z tego nie wyszło.Nie, nie bedzie cięzko zrealizowac. Pozdrawiam. wiesia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Stycznia 2011 to MINIMUM 20 pln za kilogram. Tanio. :grin: To ostatnio płaciłem za takie lepsze 4zł za kg żywej tuszy. Może napisać co jadły? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wiesia, cierpliwość popłaca. Doczekałaś się - temat ruszył.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Stycznia 2011 . inna sprawa to tucz prosiąt, otóż rolnik który hoduje świnki na własne potrzeby oraz na mały handel (max.20-40 szt rocznie) od razu powie wam że karmienie paszami jest NIEOPŁACALNE, mowa o paszach kupnych z dodatkami, jedynymi paszami jakie uznają to wszelkiej maści śruta (o ile można nazwać to paszą) którą mogą zrobić samodzielnie oraz to co zbiorą z pola, ziemniak, kukurydza, itp.... swoją wiedzę opieram na rozmowach przeprowadzonych z rolnikami u których kupuje świnki...... domowe świnki :grin: Czy zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? :shock: Myślałem że pisze po polsku, widać że jednak nie :lol: ....... co w tym tekście jest dla Ciebie niezrozumiałe :question: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Stycznia 2011 to MINIMUM 20 pln za kilogram. Tanio. :grin: To ostatnio płaciłem za takie lepsze 4zł za kg żywej tuszy. Może napisać co jadły? Pis67, Drogi Kolego! Deklaracje a fakty często znacznie odbiegają od siebie. Co z tego, że ja mam CYMESY "za darmochę"? :tongue: BTW Tylko CERTYFIKAT autentyczności i zgodności(DNA, WETERYNARZ, LEKARZ itd.) wydany przez WIARYGODNA osobę, zagwarantuje PEWNOŚĆ! :thumbsup: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Stycznia 2011 http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/trujace-mieso-swin-z-niemiec-w-supermarkecie,1,4111064,region-wiadomosc.html Ostatnio w Tychach było takie mięso co miało certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Np. od Wiesi kupuję w ciemno, bez certyfikatu. Przecież temat został stworzony z myślą o pomocy zadymiaczom, a nie ich truciu. :grin: To raz. Dwa: mięso będą nabywali jedynie Ci, którzy będą mieli na to ochotę (oczywiście po uprzednim badaniu weterynaryjnym). Nie będziemy nikomu wciskali go na siłę. :grin: Szczerze powiem, że wolę takie (nawet niezbyt pewne jesli chodzi o sposób odżywiania) od tego np. z Constaru, który zatrudnia kilkudziesięciu lekarzy wet. Zgodnie z dyrektywami UE już od jakiegoś czasu prosię zaraz po urodzeniu ma zakładana szczegółową dokumentację, dzięki której możemy prześledzić bardzo dokładnie jego całe, choć krótkie życie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Np. od Wiesi kupuję w ciemno, bez certyfikatu.To masz podobnie jak ja. :clap: Rożnica taka, ze ja dostaje "za darmochę". :thumbsup: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Stycznia 2011 e pisze po polsku Po polsku piszesz, ale jakie b..., przeczytaj jeszcze raz i się zastanów. Jak nie zrozumiesz, chętnie pomogę.Podpowiedź - w przenośni jak o schabie i polędwicy. Deklaracje a fakty często znacznie odbiegają od siebie. Deklaracje a widzieć i wiedzieć co jadły to pewność. Tylko CERTYFIKAT autentyczności i zgodności(DNA, WETERYNARZ, LEKARZ itd.) wydany przez WIARYGODNA osobę, zagwarantuje PEWNOŚĆ! Co to znaczy DNA, certyfikat, wiarygodna osoba, czy weterynarz? Idę popróbować zielonego koźlaka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Znam Gospodarza starej daty, solidnego. Ale u niego żywiec po min. 5zł/kg. Mięso idzie dla dzieci, wnuków. Pewne źródło, ale na 30 kg prosiaki po 150 zł. sztuka jakoś na naszym forum nie było zapotrzebowania. :grin: Sądzę, że do sieci rzetelnych hodowców nadaje się. Ale powinna to być obustronnie opłacalna kooperacja. Ten Pan jest tradycjonalistą, zgłosiłem się do niego jako przyszły klient. Zamrażarkę i lodówkę mam pełną. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Najtaniej lepszy żywiec (PODKREŚLAM lepszy a nie NAJLEPSZY), to MINIMUM 20 pln za kilogram. To ja wole w tej cenie dzika lub coś innego z lasu. Dziczyzna i tak będzie zawsze lepsza, zdrowsza :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Beiot, a kto powiedział, że będziemy kupowali mięso za 20 zł/kg? :grin: Poczekajmy jeszcze kilka dni do czasu, aż specjalista w tej dziedzinie dokona stosownych obliczeń i kalkulacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Stycznia 2011 No chyba,że dla Nas będzie na tyle atrakcyjna cena, że znajdą się chętni. Mimo wszystko myślę, że wszyscy nie przestawią się na takie mięsko. Równie dobrze przestawiliby się już na dziczyznę o którą jest łatwiej niż "ekologiczne" świnki. Tak myślę.Sama koncepcja jest bdb :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Wszystko w rękach Kol. marko30. Jego kalkulacje będą wiążące w temacie ewentualnych dalszych działań. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Równie dobrze przestawiliby się już na dziczyznę o którą jest łatwiej niż Może i jest łatwiej , jednak na moim terenie cena prawie zaporowa 34zł/kg dzika . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Stycznia 2011 jednak na moim terenie cena prawie zaporowa 34zł/kg dzikafaktycznie, dużo Porozmawiaj z Pawłem (Paplą) mówił, że u niego dobre ceny na dziczyznę i bez problemu ma dostęp. No i w miarę blisko masz. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Ma prawie tyle co do Ciebie. No troszkę mniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Beiot, masz rację, problemem może być włośnica. U dzików włośnica zdarza się 100x częściej niż u świń, a problemy z badaniem chyba znasz. :???: Sądzę, że właściwą metodą przedpłaty może być różnica pomiędzy ceną rynkową mięsa a uzgodnioną ceną. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Bardzo ciekawy i myślę że perspektywiczny temat.My (znaczy małżonka i ja) od kilku lat regularnie bierzemy do dwóch świnek rocznie od tego samego gospodarza. Rolnik ten prowadzi całkiem spore gospodarstwo ale świnki choduje raczej z przyzwyczajenia na własne potrzeby plus kilka na sprzedaż. Zawsze bierze od nas cenę jaka w danym momencie obowiązuje na skupie.(plus ubój 50zł) Karmi wyrobami z gospodarstwa, nie kupuje żadnej przemysłowej paszy bo to zwyczajnie mu się nie opłaci. Do tej pory małżonka przerabiała mięsko na kotlety, mielone, smalec itp., ale następnaświnka pójdzie już w wiekszości na wędzonki i kiełbaskę. W moich okolicach takich gospodarzy jest sporo i przy odrobinie wysiłku można spokojnie dostać tucznika który nie pochodzi z hodowli jak ja to nazywam - przemysłowej. O cenach powyżej 10 zł za kilogram nie słyszałem. Z racji tego że mój szwagier jest myśliwym to w cenach dziczyzny też się orientuję - cena na skupie za dzika to około 6zł/kg, sarnina 12 zł/kg. Myśliwi mają taniej także jak ma się odpowiednich znajomych to można dostać dziczyznę w cenie zwykłej świnki.Ale zaznaczam że tak jest u nas w pomorskim. W innych rejonach może być całkowicie inaczej. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Chyba szynki z dzika bez kości? Pis67 Od rana nagazowany nie jestem , wiem co piszę . Jak masz za 5zł to jestem skłonny po półtuszę przyjechać . Pozdrawiam Faktycznie , głowa może tańsza . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Równie dobrze przestawiliby się już na dziczyznę o którą jest łatwiej niż Może i jest łatwiej , jednak na moim terenie cena prawie zaporowa 34zł/kg dzika . Taka cena to faktycznie jest zaporowa. Masakra jakaś. Widocznie na tym terenie dzików brak a duże zapotrzebowanie. Za tyle to w markecie można mrożoną szynkę już dostać. Dwa tygodnie temu mój znajomy kupił dzika za niecałe 7zł/kg. Ustrzelony w okolicach trójmiasta. W sobotę próbowałem kiełbaski którą z niego zrobił - :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Stycznia 2011 bo to mięso z lasu :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Inaczej się nie da Zaraz nie da: "...Dzięki istnieniu ochraniającej larwę otoczki włośnie stają się jeszcze bardziej odporne zarówno na wyższą i niższą temperaturę, jak i na odciągnięcie wody przez silne solenie zakażonego mięsa. Dopiero podniesienie temperatury do 58°C i dłuższe jej działanie niszczy otorbione larwy. Przy 20C stopniowym mrozie trychiny giną po dwudziestu mniej więcej dniach, a solenie niszczy je dopiero gdy ilość soli w mięsie wzrośnie do przynajmniej 13% . Spożywanie więc mięsa wieprzowego niedostatecznie wysmażonego, lub wędzonego tylko, naraża człowieka na zakażenie, o ile przedtem nie dokonano dokładnej mikroskopijnej jego kontroli...." Czyli do zamrażalnika (o ile schładza do mniej niż -20C ) na 3 tygodnie i powinno być bezpiecznie Źródło: http://www.pasozyty.info.pl/wlosien-krety-trichinella-spiralis/ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/2/#findComment-142204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.