grizzly Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Stycznia 2011 ...Jak masz za 5zł to jestem skłonny po półtuszę przyjechać...Koledzy, mam ważne pytanie czy to będzie "Murzyn" czy "Murzynka"? :lol: Wiadomo, że mięso "Blondynki" jest o NIEBO lepsze w smaku jak od "Blondyna". :thumbsup: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Przy 20C stopniowym mrozie trychiny giną po dwudziestu mniej więcej dniachW poniższym poście marka301, są linki do interesujących badań nad odpornością larw: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=162684#162684 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Stycznia 2011 W poniższym poście marka301, są linki do interesujących badań nad odpornością larw:Tak, ale dotyczą one fazy klinicznej, czyli już po zjedzeniu mięsa, ja podałem informację w jaki sposób pozbyć się niechcianych "gości" i podważenia tej tezy nie znalazłem, albo zbyt szybko przejrzałem. Czy możesz EAnno podesłać bardziej bezpośredni link? Dzięki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Znam doświadczonych myśliwych (prawdziwych nie kłusoli) którzy od kilkunastu lat jadają mięso z dzików - o żadnym przypadku włośnicy nie słyszeli ale stosują pewną metodę.Pomimo tego że mięso zawsze jest przebadane w lecznicy to nie ruszą wyrobów jak nie mają pewności że zostało wcześniej minium przez miesiąc czasu głęboko przemrożone. Nie znam się na tym ale to podobno pewna i sprawdzona metoda na włośnicę praktykowanaprzez starych i doświadczonych leśników i myśliwych. Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Pomimo tego że mięso zawsze jest przebadane w lecznicy to nie ruszą wyrobów jak nie mają pewności że zostało wcześniej minium przez miesiąc czasu głęboko przemrożone. Ja wczoraj też rozmawiałem na ten temat z myśliwym . Wspominał o zamrożeniu mięsa przed zrobieniem wyrobów , tak na wszelki wypadek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Wszyscy chyba tak robią , mój wujaszek miał swego czasu masarnię , to widziałem jak myśliwce przywozili dziki do mrożenia Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Wspominał o zamrożeniu mięsa przed zrobieniem wyrobów , tak na wszelki wypadek .O "skuteczności" mrożenia proszę przeczytać tutaj: http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=550 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Wild boar consumers should be urged to follow individual strict prophylactic rules such as freezing at –25°C for at least 10 days (or – 20°C during four weeks according to Pozio et al. [10]) or sufficient heating. Czyli w przypadku dzika po pierwsze primo - przebadać w lecznicy,po drugie primo - glęboko mrozić przez miesiącpo trzecie primo - parzyć do osiągnięcia temperatury wewnątrz mięsa min 68*C Przezorność nigdy nie zaszkodzi. A tak wogóle to z dziczyzny najlepiej jeść sarninę. Zdrowo i bezpiecznie. A tatar z daniela to rarytas którego nie da się opisać. Polecam. Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Stycznia 2011 po drugie primo - glęboko mrozić przez miesiącNajważniejsze info jest w ostatniej części artykułu pt. "Discussion": "To prevent trichinellosis, an official European directive [11] recommends the freezing of meat at -25°C for at least 10 days for pieces of less of 25 cm thickness. Our patients froze their wild boar steaks at -35°C for seven days, but this freezing time appears insufficient to kill larvae" Tak wiec wszystko zależy od temperatury i czasu mrożenia. Najlepiej sprawić sobie zamrażarkę o temperaturze mrożenia co najmniej -50 st. C. Oczywiście można zrobić sobie taką zamrażarkę samemu. Odpowiednia izolacja plus automatyka zapewni optymalne warunki. Moim zdaniem jednak prawdziwe bezpieczeństwo daje tzw. rozszerzony profil badania mięsa! :tongue: O co chodzi? Zamiast kilku "nędznych" próbek wymaganych "ustawowo" pobieramy takie próbki z każdego mięśnia dzika! Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Znalazłem trochę lektury w temacie: http://www.med.unipi.it/ict/ICT-Polish.pdf Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Dajcie mi 3-4 dni to rzetelnie przygotuje się do tematu z konkretami i liczbamiCzy już coś ustaliłeś :question: Czy temat umarł śmiercią naturalną :blush: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam szanowne koleżeństwo i przepraszam za opóźnienie, jedyne to takie że przemieszczałem się do nowego miejsca pracy, a to 1600 km od domu i jechałem samochodem kiepskimi drogami. Jestem obecnie w Charkowie, gdzie będę gościł minimum miesiąc a może i 3 jak nie znajdę następcy. Musiałem podłączyć się do internetu i tylko w drodze zaglądałem w McDonaldach na stronkę. W środę ogarnę się z lokum i wkleję moje przemyślenia i wszelkie informacje które zebrałem. Pozdrawiam z wschdnich rubieży Europy??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-143248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Lutego 2011 Są rolnicy którzy chowają naturalną paszą taką ostatni przerabiałem Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-146639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Lutego 2011 Jeśli są osoby z trójmiasta zainteresowane kupnem świnki od gospodarza to proszę o kontakt ze mną . (pw). Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-147086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.