Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...Jak masz za 5zł to jestem skłonny po półtuszę przyjechać...

Koledzy, mam ważne pytanie czy to będzie "Murzyn" czy "Murzynka"? :lol:

 

Wiadomo, że mięso "Blondynki" jest o NIEBO lepsze w smaku jak od "Blondyna". :thumbsup:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142205
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Przy 20C stopniowym mrozie trychiny giną po dwudziestu mniej więcej dniach

W poniższym poście marka301, są linki do interesujących badań nad odpornością larw:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=162684#162684

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142217
Udostępnij na innych stronach

W poniższym poście marka301, są linki do interesujących badań nad odpornością larw:

Tak, ale dotyczą one fazy klinicznej, czyli już po zjedzeniu mięsa, ja podałem informację w jaki sposób pozbyć się niechcianych "gości" i podważenia tej tezy nie znalazłem, albo zbyt szybko przejrzałem. Czy możesz EAnno podesłać bardziej bezpośredni link? Dzięki.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142231
Udostępnij na innych stronach

Znam doświadczonych myśliwych (prawdziwych nie kłusoli) którzy od kilkunastu lat jadają mięso z dzików - o żadnym przypadku włośnicy nie słyszeli ale stosują pewną metodę.

Pomimo tego że mięso zawsze jest przebadane w lecznicy to nie ruszą wyrobów jak nie mają pewności że zostało wcześniej minium przez miesiąc czasu głęboko przemrożone.

 

Nie znam się na tym ale to podobno pewna i sprawdzona metoda na włośnicę praktykowana

przez starych i doświadczonych leśników i myśliwych.

 

Pozdrawiam

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142293
Udostępnij na innych stronach

Pomimo tego że mięso zawsze jest przebadane w lecznicy to nie ruszą wyrobów jak nie mają pewności że zostało wcześniej minium przez miesiąc czasu głęboko przemrożone.

 

Ja wczoraj też rozmawiałem na ten temat z myśliwym . Wspominał o zamrożeniu mięsa przed zrobieniem wyrobów , tak na wszelki wypadek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142303
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy chyba tak robią , mój wujaszek miał swego czasu masarnię , to widziałem jak myśliwce przywozili dziki do mrożenia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142304
Udostępnij na innych stronach

Wspominał o zamrożeniu mięsa przed zrobieniem wyrobów , tak na wszelki wypadek .

O "skuteczności" mrożenia proszę przeczytać tutaj:

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=550

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142305
Udostępnij na innych stronach

Wild boar consumers should be urged to follow individual strict prophylactic rules such as freezing at –25°C for at least 10 days (or – 20°C during four weeks according to Pozio et al. [10]) or sufficient heating.

 

Czyli w przypadku dzika po pierwsze primo - przebadać w lecznicy,

po drugie primo - glęboko mrozić przez miesiąc

po trzecie primo - parzyć do osiągnięcia temperatury wewnątrz mięsa min 68*C

 

Przezorność nigdy nie zaszkodzi.

 

A tak wogóle to z dziczyzny najlepiej jeść sarninę. Zdrowo i bezpiecznie. A tatar z daniela to rarytas którego nie da się opisać. Polecam.

 

Pozdrawiam

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142307
Udostępnij na innych stronach

po drugie primo - glęboko mrozić przez miesiąc

Najważniejsze info jest w ostatniej części artykułu pt. "Discussion":

 

"To prevent trichinellosis, an official European directive [11] recommends the freezing of meat at -25°C for at least 10 days for pieces of less of 25 cm thickness.

Our patients froze their wild boar steaks at -35°C for seven days, but this freezing time appears insufficient to kill larvae"

 

Tak wiec wszystko zależy od temperatury i czasu mrożenia.

 

Najlepiej sprawić sobie zamrażarkę o temperaturze mrożenia co najmniej -50 st. C.

Oczywiście można zrobić sobie taką zamrażarkę samemu.

Odpowiednia izolacja plus automatyka zapewni optymalne warunki. :cool:

 

Moim zdaniem jednak prawdziwe bezpieczeństwo daje

tzw. rozszerzony profil badania mięsa! :tongue:

 

O co chodzi?

 

Zamiast kilku "nędznych" próbek wymaganych "ustawowo"

pobieramy takie próbki z każdego mięśnia dzika! :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142312
Udostępnij na innych stronach

Dajcie mi 3-4 dni to rzetelnie przygotuje się do tematu z konkretami i liczbami

Czy już coś ustaliłeś :question:

Czy temat umarł śmiercią naturalną :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-142972
Udostępnij na innych stronach

Witam szanowne koleżeństwo i przepraszam za opóźnienie, jedyne to takie że przemieszczałem się do nowego miejsca pracy, a to 1600 km od domu i jechałem samochodem kiepskimi drogami. Jestem obecnie w Charkowie, gdzie będę gościł minimum miesiąc a może i 3 jak nie znajdę następcy. Musiałem podłączyć się do internetu i tylko w drodze zaglądałem w McDonaldach na stronkę. W środę ogarnę się z lokum i wkleję moje przemyślenia i wszelkie informacje które zebrałem. Pozdrawiam z wschdnich rubieży Europy???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-143248
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Jeśli są osoby z trójmiasta zainteresowane kupnem świnki od gospodarza to proszę o kontakt ze mną . (pw).

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5045-akcja-zdrowe-mi%C4%99so-zdrowy-wyr%C3%B3b/page/3/#findComment-147086
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.