Rysiek Auguścik Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Dlaczego raz wędzi mi się na złoto, a raz kopci mi się na czarno ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Rysiek Auguścik, Napisz jak wędzisz cały proces tego dobrego i złego wędzenia Ps. Fotka wędzarni też by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jak dobrze osuszysz to się wędzi .... a jak masz mokre i dymisz to się kopci .... Generalnie problem z wilgocią ...... ale faktycznie napisz co jak i w czym robisz będzie więcej konkretów .... tu dużo fachowców i praktyków .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2011 roger, Mokre wędliny i przegrzane spaliny - dym z paleniska. Zbyt duża zawartość sadzy w dymie i osiada sadza na wilgotnych wędzonkach, ale też przegrzane gazy powodują wkroplenie się pary wodnej na wędzonkach przy dużej różnicy temperatur na osuszonych wyrobach. Koło się zamyka. Należy spełnić szereg warunków i czasami pomaga pogoda. Szczelne wędzarni również powodują zmiany, skutkujące nie właściwym procesem wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Andyandy ....to nie ja zadałem pytanie ..tylko Rysiek Auguścik.. ja to wiem .... pytanie było krótkie to i odpowiedź krótka ...... "problem z wilgocią" .... PSDobrze osuszone wędzonki ciężko jest okopcić na czarno ... ... trzeba chcieć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Andyandy-przy okazji ja poproszę o wyjaśnienie kilku spraw, które na pewno mi się przydadzą. Przegrzane spaliny - kiedy powstają, czy wtedy gdy drewno pali się zbyt dużym płomieniem? przegrzane gazy - to to samo co spaliny? Przy jakim paleniu drewna w palenisku jest mniej sadzy w dymie, a przy jakim mniej? Kiedy dym jest zdrowszy, gdy np pali się drewno większym płomieniem, a jest go mniej w palenisku, czy wtedy gdy praktycznie tylko się tli a mamy go trochę więcej w palenisku? Bo powiedzmy, że i tu i tu mogę te 55 st. uzyskać. Z wędzenia na wędzenie jest u mnie coraz lepiej, ale może będzie jeszcze lepiej i dlatego te pytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Moje zdanie jest takie że masz zbyt wilgotne wędliny jeśli się tobie kopcę suszenie wędlin jest to proces który wielu sobie lekceważy a jest bardzo ważny przy wędzeniu wędlin więc proszę popracuj nad tym Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Przegrzane spaliny występują kiedy komora paleniska i w tym kanał jest nagrzana to temperatury płomienia - żaru szczególnie wtedy kiedy długotrwałe wygrzewanie jest połączone z dużym ciągiem i konstrukcja nie jest w stanie odprowadzić nadmiar ciepła lub kumuluje w cegłach szamotowych, izolowanym kanale dymnym. Dym i jego nie spalone związki dopalają się w takich paleniskach i kanałach jak w katalizatorze. Efektem jest mała ilość dymu i duża zawartość sadzy, która osiada na wędzonkach. Spaliny to nic innego jak zbiór przegrzanych gazów - rożnych związków - te najbardziej wartościowe składniki w wędzeniu ulegają zwęgleniu w wysokiej temperaturze. Spalanie drewna najbardziej wartościowe jest, jak tylko zacznie dymić czyli ponad 280 st. Wydajność dymu przy 400 st, a bezpieczeństwo to górna granica spalania 500 do 600 st. Drewno spalamy w dość "chłodnym" żarze bez dużego otwartego ognia w kolorze ciemno czerwonym z małą ilością powietrza lub ograniczonym ciągiem do minimum - tylko ukierunkowanie dymu. Odpowiednia ilość żaru podtrzymuje proces powolnego spalania, mała ilość żaru wymaga nasycenia tlenem i spalania w wyższej temperaturze żeby utrzymać proces. Należy się nauczyć palenia tak żeby uzyskać odpowiedni proces spalania i zakresy temperatur. Jednak bardzo mało konstrukcji pozwala na taki luksus. W skład spalin wchodzi duża zawartość pary wodnej z powietrza i dodatkowo z spalania opału, więc im krótsza droga dymu i mniejsze wychłodzenie z bardzo gorących spalin tym mniej zmian chemicznych z powodu łączenia się związków chemicznych z para wodną. Pod tym kierunkiem umieszczony został projekt wędzarni na stronie #Wędzarnia uniwersalna Wędzarniczej Braci# Tak więc nie nie piękno ustala ,pewne normy, a prawa przyrody wymuszą pewne założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Marca 2011 Proszę o pomoc czy można wedzić kiełbasę razem z szynkami Cały czas mam problem z dymem ciągle go jest z mało I czy kiełbase chłpską (wogle kiełbasy) wystarczy wedzić 2godz.Postaram się zrobić fotke mojej wędzarni Pozdrawiam wszystkich .Życzę samych udanych wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Marca 2011 Załączam fotki mojej wędzarni: http://img718.imageshack.us/i/foty1544.jpg/ http://img163.imageshack.us/i/foty1541.jpg/ http://img696.imageshack.us/i/foty1542.jpg/ http://img694.imageshack.us/i/foty1543.jpg/ http://img15.imageshack.us/i/foty1540.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2011 Można wędzić razem.Kiełbasę wędzi się nie na czas a do uzyskania pożądanego koloru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petrek Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Marca 2011 Andyandy, możesz podać linka do tej "wędzarni uniwersalnej" ?Przeszukałem cały dział budowy wędzarni na stronce i nie potrafię tego odszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Marca 2011 Tu masz ten wątek .... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6608 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Marca 2011 Jeżeli dobrze zrozumiałem to im niższa temperaturatym lepszy dym? Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Marca 2011 Jeżeli dobrze zrozumiałem to im niższa temperatura tym lepszy dym? A to są kolego zbyt daleko idące wnioski temperatura ma być taka jak przewiduje technologia produkcji danego wyroby i rodzaj obróbki .... Zacznij od przeczytania tego : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=145 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Marca 2011 Ja to wcześniej czytałem.Tylko po różnych próbach praktycznych,sytuacja wyglądatak:W wędzarni mam zastosowany piecyk.Po rozpaleniu nagrzewam komorę,wkła-dam wędliny-obsuszam(30min) ,i tu się zaczynają schody,wkładam dwa kawałkidrewna obojętnie jakiego(różne próby) i !!!! Zaczyna się wydobywać do komory czarny dym.Dla tego moje pytanie.Za mokre drewno?Czy za duża temperatura i ogieńw piecyku. Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Marca 2011 slawol, mmbpTak dobrze zaczynacie myśleć - spalać, tlić drewno, a wielkością paleniska regulować temperaturę tylko nie każda wędzarnia pozwala na taki luksus. Ważna jest temperatura spalania i nie przegrzane spaliny - dym. mmbp\ popielnik raczej musisz zamknąć podczas wędzenia. Ważne jest nauczyć się palić i jak nie wychodzi, należy zrobić małe zmiany w konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Marca 2011 Przymknięcie popielnika to mało.Czy przymknięcie szybra odprowadzającegospaliny też pomoże w wydzielaniu prawidłowego dymu(czyli na maksa ograniczyć cug) Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Marca 2011 Tak wygląda mniej więcej moja wędzarnia. Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Marca 2011 Ano tak: Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Marca 2011 Nie ma określonego czasu na obsuszanie wędlin w trakcie wędzenia .Jak należy wędzić - pytanie trudne , bo są różne zachcianki . Generalnie wędzimy tak jak nam to odpowiada i mówimy że to najładniej uwędzone, obojętnie czy po wiejsku czy po miejsku .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Marca 2011 Dziękuję wszyskim za pomoc.na pewno nie jestem pierwszym żeby stwierdzić że dopiero po przeczytaniu prawie całego forum mogę myśleć że wiem co nieco o wędzeniu . Znalazłem odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań. Dzięki Andyandy i Dziadkowi wiem jak ma wyglądać wędzarnia , w swojej muszę przebudować palenisko albo długo uczyć się palić. W sobote wędziłem (SZCZERZE PIRWSZY RAZ JESTEM ZADOWOLONY Z WYROBOW) DZIĘKI WAM. Chociarz problem z dymem i utrzymaniem temperatury jest dalej. niewiem też jak to jest z nastrzykiwnim szynek czy codziennie je kłuć czy wystarczy pirwszego dnia.Wyczytałem na form o czmś takim jak aerometr czy dla początkującego jest potrzebny jeśli tak to gdzie go można kupć Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE czekam na odpwiedz pozdrawiam mmbp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2011 Pisałem wcześniej o problemach z uzyskaniem odpowiedniego dymu(wychodził czarny smo-listy) Dzisiaj usunąłem z piecyka cegły szamotowe.Została sama blacha i zrobiłem próbę.Dym można było regulować jak się chciało.Cegły szamotowe utrzymywały za dużą temperaturę. Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Marca 2011 Dzięki za odpowiedż Tak jak pisałem palenisko muszę przebudować też jest z cegły szamotowej.Czekam na pomoc w sprawie nastrzykiwania szynek czy rbić to co dziennie , czy wystarczy tylko raz w pirwszym dniu peklowania. Pozdrawiam mmbp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2011 Czekam na pomoc w sprawie nastrzykiwania szynek czy robić to co dziennie , czy wystarczy tylko raz w pierwszym dniu peklowania.Jeśli robisz z nastrzykiwaniem to tylko raz w pierwszym dniu roztworem peklującym, najlepiej wg tabeli Dziadka. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.