Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze osuszysz to się wędzi .... a jak masz mokre i dymisz to się kopci .... ;)

Generalnie problem z wilgocią ...... ;) ale faktycznie napisz co jak i w czym robisz będzie więcej konkretów .... tu dużo fachowców i praktyków .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142352
Udostępnij na innych stronach

roger, Mokre wędliny i przegrzane spaliny - dym z paleniska. Zbyt duża zawartość sadzy w dymie i osiada sadza na wilgotnych wędzonkach, ale też przegrzane gazy powodują wkroplenie się pary wodnej na wędzonkach przy dużej różnicy temperatur na osuszonych wyrobach. Koło się zamyka. Należy spełnić szereg warunków i czasami pomaga pogoda. Szczelne wędzarni również powodują zmiany, skutkujące nie właściwym procesem wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142356
Udostępnij na innych stronach

Andyandy ....to nie ja zadałem pytanie ..tylko Rysiek Auguścik.. ;) ja to wiem .... pytanie było krótkie to i odpowiedź krótka ...... "problem z wilgocią" .... ;)

 

PS

Dobrze osuszone wędzonki ciężko jest okopcić na czarno ... ;) ... trzeba chcieć

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142360
Udostępnij na innych stronach

Andyandy-przy okazji ja poproszę o wyjaśnienie kilku spraw, które na pewno mi się przydadzą.

 

Przegrzane spaliny - kiedy powstają, czy wtedy gdy drewno pali się zbyt dużym płomieniem?

 

przegrzane gazy - to to samo co spaliny?

 

Przy jakim paleniu drewna w palenisku jest mniej sadzy w dymie, a przy jakim mniej?

 

Kiedy dym jest zdrowszy, gdy np pali się drewno większym płomieniem, a jest go mniej w palenisku, czy wtedy gdy praktycznie tylko się tli a mamy go trochę więcej w palenisku? Bo powiedzmy, że i tu i tu mogę te 55 st. uzyskać.

 

Z wędzenia na wędzenie jest u mnie coraz lepiej, ale może będzie jeszcze lepiej i dlatego te pytania. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142365
Udostępnij na innych stronach

Moje zdanie jest takie że masz zbyt wilgotne wędliny jeśli się tobie kopcę suszenie wędlin jest to proces który wielu sobie lekceważy a jest bardzo ważny przy wędzeniu wędlin więc proszę popracuj nad tym
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142367
Udostępnij na innych stronach

Przegrzane spaliny występują kiedy komora paleniska i w tym kanał jest nagrzana to temperatury płomienia - żaru szczególnie wtedy kiedy długotrwałe wygrzewanie jest połączone z dużym ciągiem i konstrukcja nie jest w stanie odprowadzić nadmiar ciepła lub kumuluje w cegłach szamotowych, izolowanym kanale dymnym. Dym i jego nie spalone związki dopalają się w takich paleniskach i kanałach jak w katalizatorze. Efektem jest mała ilość dymu i duża zawartość sadzy, która osiada na wędzonkach. Spaliny to nic innego jak zbiór przegrzanych gazów - rożnych związków - te najbardziej wartościowe składniki w wędzeniu ulegają zwęgleniu w wysokiej temperaturze. Spalanie drewna najbardziej wartościowe jest, jak tylko zacznie dymić czyli ponad 280 st. Wydajność dymu przy 400 st, a bezpieczeństwo to górna granica spalania 500 do 600 st. Drewno spalamy w dość "chłodnym" żarze bez dużego otwartego ognia w kolorze ciemno czerwonym z małą ilością powietrza lub ograniczonym ciągiem do minimum - tylko ukierunkowanie dymu. Odpowiednia ilość żaru podtrzymuje proces powolnego spalania, mała ilość żaru wymaga nasycenia tlenem i spalania w wyższej temperaturze żeby utrzymać proces. Należy się nauczyć palenia tak żeby uzyskać odpowiedni proces spalania i zakresy temperatur. Jednak bardzo mało konstrukcji pozwala na taki luksus. W skład spalin wchodzi duża zawartość pary wodnej z powietrza i dodatkowo z spalania opału, więc im krótsza droga dymu i mniejsze wychłodzenie z bardzo gorących spalin tym mniej zmian chemicznych z powodu łączenia się związków chemicznych z para wodną. Pod tym kierunkiem umieszczony został projekt wędzarni na stronie #Wędzarnia uniwersalna Wędzarniczej Braci# Tak więc nie nie piękno ustala ,pewne normy, a prawa przyrody wymuszą pewne założenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-142372
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Proszę o pomoc czy można wedzić kiełbasę razem z szynkami Cały czas mam problem z dymem ciągle go jest z mało I czy kiełbase chłpską (wogle kiełbasy) wystarczy wedzić 2godz.Postaram się zrobić fotke mojej wędzarni Pozdrawiam wszystkich .Życzę samych udanych wędzonek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151090
Udostępnij na innych stronach

Można wędzić razem.Kiełbasę wędzi się nie na czas a do uzyskania pożądanego koloru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151181
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-151520
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeżeli dobrze zrozumiałem to im niższa temperatura

tym lepszy dym?

A to są kolego zbyt daleko idące wnioski temperatura ma być taka jak przewiduje technologia produkcji danego wyroby i rodzaj obróbki .... ;)

Zacznij od przeczytania tego :

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=145

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153390
Udostępnij na innych stronach

Ja to wcześniej czytałem.Tylko po różnych próbach praktycznych,sytuacja wygląda

tak:W wędzarni mam zastosowany piecyk.Po rozpaleniu nagrzewam komorę,wkła-

dam wędliny-obsuszam(30min) ,i tu się zaczynają schody,wkładam dwa kawałki

drewna obojętnie jakiego(różne próby) i !!!! Zaczyna się wydobywać do komory czarny

dym.Dla tego moje pytanie.Za mokre drewno?Czy za duża temperatura i ogień

w piecyku.

sław-niepokorny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153398
Udostępnij na innych stronach

slawol, mmbpTak dobrze zaczynacie myśleć - spalać, tlić drewno, a wielkością paleniska regulować temperaturę tylko nie każda wędzarnia pozwala na taki luksus. Ważna jest temperatura spalania i nie przegrzane spaliny - dym. mmbp\ popielnik raczej musisz zamknąć podczas wędzenia. Ważne jest nauczyć się palić i jak nie wychodzi, należy zrobić małe zmiany w konstrukcji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153425
Udostępnij na innych stronach

Nie ma określonego czasu na obsuszanie wędlin w trakcie wędzenia .Jak należy wędzić - pytanie trudne , bo są różne zachcianki . Generalnie wędzimy tak jak nam to odpowiada i mówimy że to najładniej uwędzone, obojętnie czy po wiejsku czy po miejsku .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153700
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszyskim za pomoc.na pewno nie jestem pierwszym żeby stwierdzić że dopiero po przeczytaniu prawie całego forum mogę myśleć że wiem co nieco o wędzeniu . Znalazłem odpowiedzi na wiele nurtujących mnie pytań. Dzięki Andyandy i Dziadkowi wiem jak ma wyglądać wędzarnia , w swojej muszę przebudować palenisko albo długo uczyć się palić. W sobote wędziłem (SZCZERZE PIRWSZY RAZ JESTEM ZADOWOLONY Z WYROBOW) DZIĘKI WAM. Chociarz problem z dymem i utrzymaniem temperatury jest dalej. niewiem też jak to jest z nastrzykiwnim szynek czy codziennie je kłuć czy wystarczy pirwszego dnia.Wyczytałem na form o czmś takim jak aerometr czy dla początkującego jest potrzebny jeśli tak to gdzie go można kupć Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE czekam na odpwiedz pozdrawiam mmbp.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-153715
Udostępnij na innych stronach

Pisałem wcześniej o problemach z uzyskaniem odpowiedniego dymu(wychodził czarny smo-

listy) Dzisiaj usunąłem z piecyka cegły szamotowe.Została sama blacha i zrobiłem próbę.

Dym można było regulować jak się chciało.

Cegły szamotowe utrzymywały za dużą temperaturę.

sław-niepokorny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154144
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedż Tak jak pisałem palenisko muszę przebudować też jest z cegły szamotowej.Czekam na pomoc w sprawie nastrzykiwania szynek czy rbić to co dziennie , czy wystarczy tylko raz w pirwszym dniu peklowania. Pozdrawiam mmbp.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154329
Udostępnij na innych stronach

Czekam na pomoc w sprawie nastrzykiwania szynek czy robić to co dziennie , czy wystarczy tylko raz w pierwszym dniu peklowania.

Jeśli robisz z nastrzykiwaniem to tylko raz w pierwszym dniu roztworem peklującym, najlepiej wg tabeli Dziadka.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/#findComment-154444
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.