Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

Szukalem w sieci, ale jes bardzo malo materialu na temat kielbasy z baraniną(y).

Cz ktos ma jakies sprawdzone recepty na ten temat?. Chodzi mi nie tylko o kabanosy , ale tez o inne rodzaje kielbas z baranina.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Robespier dziekuje za recepte(y) ,jednak nie moge dokladnie odczytac danych dotyczacych przypraw.Moglbys jeszcze raz zeskenowac, albo napisz recznie.

 

Dziekuje.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-143839
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Robespier dziekuje za recepte(y) ,jednak nie moge dokladnie odczytac danych dotyczacych przypraw.Moglbys jeszcze raz zeskenowac, albo napisz recznie.

 

Dziekuje.

Olek.P

 

Robiłem kabanosy z dziczyzny, do klasy I dodałem boczek w proporcji 40/60.

Przyprawy standard jak do kabanosów. Wyszły ok.

Wydaje mi się , że podobnie robi się z kabanosy z baraniny

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-143852
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, tyle udało mi się odczytać

surowce mięsne

1kg wieprzowiny kl.I

5kg wieprzowiny kl.II

4kg baraniny kl.I

 

Przyprawy

21 dag mieszanki peklującej(sól:saletra=100:2)

5 dag czosnku

2i1/2 dkg pieprzu

1 duża gałka muszkatołowa

5 dag kminku

 

osłonki 30 m cienkich jelit baranich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-143889
Udostępnij na innych stronach

Na 10 kg mięsa 5dag=50g ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilogram ) kminku to stanowczo za dużo, chyba , że ktoś lubi kminek. Taka sama wielkość dotyczy czosnku, jeśli użyjemy zagraniczny czosnek to, na pewno będzie wyczuwalny w takiej ilości.

Chyba, że autor przepisu chce przyprawami stłumić charakterystyczny zapach mięsa baraniego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-143902
Udostępnij na innych stronach

Dziwna ta receptura. Ja bym jednak wykorzystał recepturę Dziadka na kabanosy, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6670 odpowiednio podmieniając 1 kg wp I na 1 kg baraniny kl I i 1 kg IIa wp na II baranią. A przyprawy jak Dziadek dał. Tak myślę, że wtedy by były kabanosy dobre :-)
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-143905
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Papla mam pytanie co do zamiany miesa ,czy moge zastapic wszcstko pierwsza klasa baraniny ,bo tylko taka mam?.Drugie pytanie przyprawy jak u DZIADKA czy jak w przepisie z ksiazki chodzi o rodzaje a nie ilosc?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-144092
Udostępnij na innych stronach

Ale 'dajecie po garach' Przecie to indywidualna sprawa , jak sobie kto doprawi... Zrób troszkę na ostro ,a troszkę łagodnie - napisz... i wiesz wszystko :grin: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5105-kabanosy-z-baraniny/#findComment-144093
Udostępnij na innych stronach

  • 14 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.