Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ja Wam powiem tak : w roku wejścia Polski do unii sprzedałem mieszkanie w Krakowie i kupiłem ruinę za miastem ok. 15km. No i sobie buduję , remontuję itd.ale nie w tym rzecz. Mam sąsiadów ,którzy hodują świnki ,5szt. na sprzedaż i jedna dla siebie. Ewentualnie "na wyroby". Tylko czemu ta jedna dla siebie jest trzymana oddzielnie i karmiona osobno?

Miałem okazję spróbować też tych "wyrobów" i efekt był taki ,że jadąc z Krakowa do Kielc na każdą stację wjeżdżałem pod kibel z piskiem opon. Nie znam się na kalkulatorach hodowlanych ale wiem ,że trzeba uważać.

A no i jeszcze jedno , nie pij ,nie pal ,zdrowo się odżywiaj ,a będziesz najzdrowszym nieboszczykiem na cmentarzu.

nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego.
  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

i efekt był taki ,że jadąc z Krakowa do Kielc na każdą stację wjeżdżałem pod kibel z piskiem opon.

W/g mnie, to raczej efekt warunków higienicznych w jakich owe wyroby zostały wykonane.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Tylko czemu ta jedna dla siebie jest trzymana oddzielnie i karmiona osobno?

Taka drobna uwaga, świnia nigdy nie jest trzymana sama w kojcu, a dlaczego? Spytaj sąsiada dlaczego Cię zbajerował? :cool:

Dlatego nie pisz takich nieprawdziwych rzeczy zanim nie sprawdzisz. Dodam, że mam pewne podstawy by tak napisać. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

mam pewne podstawy by tak napisać.

Kończyłeś ART (teraz to sie nazywa Uniwersytet Warmińsko-Mazurski) na Kortowie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam

Wrzuciłem temat , a Wy jak zwykle o d...Maryni. Mam propozycję przerzućcie się na "bla, bla" i ne zaśmicajcie tematu jak nie macie nic w temacie do powiedzenia.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Tere fere, zadziwiasz mnie swą wiarą w słowa rolnika. :cool:

Pis67, :grin: a co Ty taki jesteś nieufny? :tongue:

Naczytałeś się "dzieła" Jana Tomasza Grossa pt. "Złote żniwa"? :lol:

BTW

Tę "wiarę w słowach" to można jeszcze usprawiedliwić,

ale "magiczną" wiarę w umiejętności DIETETYCZNE rolnika

bez "Studiów Wyższych Stacjonarnych" to już MASAKRA! :tongue:

To tak jak by konieczność "przeszczepu serca"

zrealizować za pomocą "leniwej salowej"

zamiast zatrudnić NAJLEPSZEGO CHIRURGA! :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

SMORODINA .Proponuję zamknij temat a chętnych poproś na PW i z głowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wy jak zwykle o d...Maryni.

SMORODINA, dziwie się bardzo Tobie,

że lekceważąco podchodzisz do JAKOŚCI żywej świnki,

która po uboju ma zostać finalnie "przerobiona"

na TWOJE TKANKI po uprzednim strawieniu! :cool:

Problemem nie jest chyba kupienie jakiejś "blondynki no-name"

ale zdobycie w WIARYGODNY sposób NAJLEPSZEGO mięsa.

Koledzy poruszyli NAJWAŻNIEJSZY PROBLEM wiarygodności JAKOŚCI mięsa,

więc może lepiej nie nawoływać do "kneblowania"?

Tak sobie spokojnie obserwuję postępy w temacie i czekam co dalej a tego wyniknie?

To już trzecie podejście do tematu dobrego naturalnego mięsa dla domowych wytwórców wędlin i zapewne trzecia klapa.

Wśród nas są rolnicy i napewno oni mogliby podpowiedzieć jak to zrobić aby było dobrze.

Najgorszą rzeczą jest jak laicy próbują rozwiązać sprawę. Wiem,że wkładam kij w mrowisko,ale to dla dobra sprawy.Myślę,że to tak dla otrzwżwienia,ale dla dobra wszystkich chcących dobrego mięsa do swoich wyrobów.

Pozdrawiam serdecznie.

Pytanko Chłopie - co wynika z Twojego posta? Jakie porady i pomoc dla Smorodiny?

Powinniśmy sobie pomagać w miarę możliwości i chęci.

Jeśli nawet temat nie wypali, a chłopaki kupią mięso, które nie spełni ich oczekiwań, zrobią to tylko raz. Ale zrobią. :wink:

Zachęcam zatem do pomocy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Naczytałeś się "dzieła" Jana Tomasza Grossa pt. "Złote żniwa"?

Nie czytam książek niepotrzebnych, tej też nie czytałem i dodam nie przeczytam. Ale prawie codziennie widzę świnki, oglądam sobie różne zmiany chorobowe na płucach czy wątrobie, rozmawiam z rolnikami, czym karmią, co dodają, co się opłaci i wierzę, że jeśli się rolnikowi opłaci, to on wyprodukuje taką ekologiczną świnkę, dość prymitywnej rasy, by przy ekstensywnym żywieniu spokojnie wyrosła. I tak wczoraj się dowiedziałem, że rolnicy już kombinują z mączkami zwierzęcymi, a nie wolno ponoć.

Wśród nas są rolnicy i napewno oni mogliby podpowiedzieć jak to zrobić aby było dobrze

Ale rolnicy nie podpowiadają, że jest sporo małych gospodarstw, w których świnia rośnie dłużej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Dziś rozmawiałem z rolnikiem-inżynierem na temat hodowli świń na współczesnej wsi .

On hoduję ok. 100 tuczników rocznie. Podstawowe składniki to śruta zbożowa plus śruta sojowa lub rzepakowa oraz koncentrat witaminowo-mineralny, który stanowi ok. 10% paszy. Taki tucz świń od momentu narodzin do sprzedaży w wadze 120 kg. trwa 6 miesięcy.

Tucz naturalny tylko w oparciu o śrutę zbożową musi trwać minim 8 miesięcy. W tuczu naturalnym niezbędne jest dostarczenie świnią witamin w postaci zielonki np. lucerny.

Podał mi przykład tuczu naturalnego w oparciu fakty; podstawowa pasza to śruta zbożowa plus pokrzywy - w lecie zielone w zimę suszone. Tucz do 120 kg. trwał ok. 7 miesięcy.

www.ratownicy.org

Powiem tak,chów trzody to nie jest fabryka gwożdzi,gdzie wszystko wychodzi jak ze sztancy.

Szczególnie przy chowie naturalnym.W takim chowie możemy liczyć na bardzo dużym rozrzutem jakości zwierząt po uboju co jest związane z genotypem zwierząt i paszami.Nigdy nie osiągniemy takiej samej jakości zwierzęcia w stadzie.Dlatego najlepszym wyjściem dla każdego jest znalezienie rolnika do którego będziemy mieć zaufanie i zaopatrywać się u niego.Raz będzie gorzej,raz lepiej/bo to nie sztanca/ale będzie pewnie.Zaopatrzenie dużej ilości zadymiaczy w mięso z jednego żródła jest bardzo ryzykowne,bo możemy trafić na niezbyt solidnego producenta i co wtedy?

To jest temat rzeka i nie da się tak szybko wszystko wyjaśnić osobom nie związanymi z rolnictwem.

Ja kupuję od kolegi, który wybiera mi najładniejsze sztuki. Wiem, że nie stosuje mączki kostnej, która jest zakazana podobno, ale widziałem u niektórych jak ukrywają ją po szopkach i dodają do pasz. Podobno mączkę można kupić legal jako nawóz na pole, a co z nią robią rolnicy to już inna sprawa. Myślę jednak, że każda sztuka kupiona od małego rolnika jest o niebo lepsza niż mięso od grupy S......, która przejmuje największe zakłady mięsne w Polsce, które zdawałoby się maja taką renomę. Mój znajomy zrezygnował z chowu na własna rękę i "chowie" czy "chowa" - nie wiem :grin: właśnie dla S........ Powiedział, że nigdy by tego mięsa nie zjadł, po tym co dodaje do wody dla tych świnek, które jeszcze pewnie można kupić z certyfikatem PQS.

Szkoda, że nie mieszkam w okolicy Lublina miałbym zawsze

dobrego prosiaczka wyhodowanego tradycyjnie przez Wiesię.

Transport z tamtych okolic trochę kosztuje.

Moim zdaniem świnki hodowane przez Wiesie,

są warte kosztów transportu. :tongue:

Wiadomo, ze kurierem w odpowiednim opakowaniu będzie najtaniej.

To co jest najważniejsze to gwarancja solidności

w przestrzeganiu zaleceń do tuczu.

To są sprawy do dogadania i WIADOMO,

że każda NIESTANDARDOWA czynność przy śwince

musi kosztować dodatkowe PIENIĄDZE! :thumbsup:

Niestety pora sobie uświadomić,

że ZDROWIE MUSI KOSZTOWAĆ! :grin:

BTW

Wiesia ile za 100 kg żywa świnkę liczysz?

• 5 miesięcy temu...

...na dzień dzisiejszy 4 zł za kg wagi żywej...

Czas płynie świnki rosną a amatorów ZDROWEJ EKOLOGICZNEJ

"blondynki z zarostem" na pewno przybywa! :grin:

Jeśli czytasz Wiesiu nasze forum,

to gorące pozdrowienia od bratniej duszy! :thumbsup:

BTW

No koledzy "chwalim" się jak "upolowalim" Panią Kabanową? :grin:

.

• 4 miesiące temu...

Przepraszam ze się "wcinam" w ten watek, może nie do końca w temacie ... jak bardzo zaśmiecę to wyrzućcie do kosza bez żalu.

Dzisiaj szukamy ekologicznej hodowli (i słusznie) ale może się okazać że wkrótce będziemy szukać już jakkolwiek hodowanych świnek od rolników bo okaże się ze półtusze w hurtowniach są "wzbogacane" nastrzykowo (a może już są?), oczywiście dla naszego dobra! :devil:

Kiedyś był temat sprzedaży bezpośredniej i tworzenie grup konsumenckich, w przypadku WB chyba jeszcze zbyt wcześnie, trzeba by było wyjść na zewnątrz, ale patrząc na niektóre skupiska to kto wie?

Podobno taki handel lokalny omijający wielkie korporacje rozwija się na zachodzie z sukcesami, napisałem "podobno" bo trudno jest mi to potwierdzić.

Poniżej podaję kilka linków do znalezionych artykułów na ten temat, można tam znaleźć również adresy internetowe w Niemczech i Anglii, a tam są członkowie naszej "rodziny".

http://biokurier.pl/component/content/article/37-gowny/85-kupujmy-lokalnie-i-ekologicznie

http://biokurier.pl/component/content/article/39-artykuy-gowna/971-kupuj-zywnosc-eko-razem

http://www.stopcodex.pl/2009/01/lokalna-zywnosc-lokalne-alternatywy-dla-globalnych-korporacji-rolnych/

http://www.witrynawiejska.org.pl/?p=1891&c=9432

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

• 2 tygodnie później...

p...przepraszam ze się "wcinam" w ten watek, może nie do końca w temacie ...

Pepe, ja osobiście BARDZO DZIĘKUJE za twój "głos" w dyskusji

na temat zdrowej żywności. :clap:

Nieszczęśliwie, jest to BARDZO DRAŻLIWY temat.

Wyobraź sobie bowiem,

co musi czuć "towarzysz" czytający takie wywody! :grin:

Wiadomo, że na czele priorytetów rasowego "egalitarysty"

NIGDY nie będzie zdrowie jeno np. dom na kredyt "we frankach szfajcarskich",

czy choć by nawet regularne wizyty u "fryzjera" czy "tipsiary"!!! :tongue:

Taki "towarzysz" kupujący mięsiwo w półtuszach po 8.5 pln z ubojni czy sklepu typu "karaluch"

natychmiast dostaje tzw. DYSONANSU POZNAWCZEGO,

czytając "herezje" o żywności ekologicznej!!! :lol:

Myśli, jak to, nie może być! Nie jestem "gupi" i nie będe wywalał

w błoto mojej ukochanej(nad życie) kasy na mięso po 500 pln za kg!!! :rolleyes:

Wole "szczędzić" na zdrowiu i jechać na wycieczkę "last minute" i zrobić zdjęcie w basenie

dla znajomych i rodziny! :grin: :lol:

BTW

Za najtańsze mięsko np. taką baraninkę płacić należy minimum $95.00

http://www.localharvest.org/lamb-loin-chops-C12312

Oczywiście to są ceny ze SZLACHETNEGO KRAJU "Selekcji Pozytywnej"

co oznacza, że w krainie "selekcji negatywnej ten sam nie najwyższej jakości

kawałek "lowiecki" musi kosztować 2 x więcej!!! :cool:

http://www.localharvest.org/lamb-loin-chops-C12312

.

Moim zdaniem pomysł nie jest zły. Sam kilka lat temu przestawiłem się z mięsa z mięsnego na mięsko ze wsi, różnice było widać już podczas pierwszego smażenia- piękny zapach. Kupowaliśmy mięsko w masarni pod Tomaszowem gdzie tuczniki były skupowane od lokalnych rolników, uwierzcie że jeśli ktoś ma około 10 świnek to nie jest opłacalne kombinowanie ze specjalnymi paszami, hormonami i często antybiotykami bo to dużo kosztuje i w małej skali jest po prostu nie opłacalne. Pomijając kwestie, że sami to mięsko jedzą...

Jeżeli jest to nie za wielka hodowla i była by możliwość żeby zobaczyć co dostają jeść to ok.

Kupowałem teraz mięsko, całą blondynkę 5,5zł za kg żywca miała 108 kg po ubiciu. Mięsko pyszne, wędlinki i kiełbaska również;)

Czy uważacie że takim strasznym złem jest dodatek koncentratu w ilości 10%, dodam że ten koncentrat to w większości soja ze względu na wysoką zawartość białka-taniego białka i witaminki. Wszystko jest kwestią podejścia.

A tak w ogóle to życie jest śmiertelną chorobą.

przenoszona drogę płciową :grin:

sklepu typu "karaluch"

A cóż to , bo jakaś nieuświadomiona jestem.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

marek301 napisał/a:

sklepu typu "karaluch"

A cóż to , bo jakaś nieuświadomiona jestem.

czytaj: "Biedronka"

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nieszczęśliwie, jest to BARDZO DRAŻLIWY temat.

Wyobraź sobie bowiem,

co musi czuć "towarzysz" czytający takie wywody

Marku, znowu wchodzisz na bagna. :cool: Czekam na foty Twoich ekologicznych jedzonek. :cool: Jak Tomasz(Święty), zobaczę to uwierzę. Poza tym małe ubojnie

na moim terenie kupują żywiec od rolników tzw. małorolnych. Rolnicy prowadzący towarową produkcję żywca wieprzowego sprzedają swoje " wyroby sterydowe" do dużych zakładów mięsnych, dostają kasę za wagę poubojową i mięsność, lepiej na tym wychodzą, bo świnki są dobrze umięśnione, niczym karki. :cool:

• 4 tygodnie później...

No i na czym stanęło ? dyskusja od miesięcy i ??? ...

Koleżanki i Koledzy kto nie ma zainteresowania to niech tu nie pisze bo nigdy nie dojdziemy do porozumienia ja był bym zainteresowany !!

Pozdrowienia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.