Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronce, w dziale wedzonki, znajdziesz kilka przepisów. Wedzonka wołowa charakteryzuje sie specyficznym smakiem. Mnie np. bardzo smakuje. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-6854
Udostępnij na innych stronach

Cedro, wejdź sobie w wędzonki/szynki. jest wołowa wedzona i gotowana oraz kilka przepisów z cieleciny. Nie zagladałem do poledwic, ale tez powinna być. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-6860
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Na stronie głównej znalazłem przepis na polędwicę wołową z 2005 roku.

Czy ktoś ma doświadczenia z peklowaniem i wędzeniem polędwicy wołowej?.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80241
Udostępnij na innych stronach

macie jakieś doświadczenia z wędzeniem wołowiny?

Jasne, ze tak. Ja dosc czesto wedze 1 - 1.5 kg kawalek wolowiny ( stekowa lub chateaubriand ). Pekluje i wedze tak samo jak poledwice wieprzowa.

Parzenie 1h na 1kg @ 80 C.

Wychodzi doskonale :tongue:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80249
Udostępnij na innych stronach

Polędwica kupiona, ma 1 kg.

Pekluje 7 dni na mokro z małym nastrzykiem 50 ml.

Nie zamierzam jednak parzyć - przecież taką wołowinę zjadamy na surowo w tatarze. A ta będzie wędzona w dymie o temperaturze ok 25 C - 16 godzin.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80309
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentowałem około miesiąc temu z Ligawą wołową - delikatne mięsko za ok 22zł/kg (zbliżone do polędwicy) - w solance z przyprawami tylko 24 godziny + nastrzyk potem w siatkę i do wędzenia.

Tylko 0,5kg bo nie wiedziałem jak wyjdzie -ale wyszło b. fajnie -warto i kolor i smak

0,25kgsparzyłem po wędzeniu (ok 20 minut w 80 C ): 0,25kg na surowo.

 

Tu masz fotki:

-http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b1c23153f6995338.html

-http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb7f09a369c03115.html

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80312
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy już jest ale mogę dać przepis na pieczeń belwederską . Tak mi się wydaje że przepis powinien być . WYSZUKIWARKA TEGO NIE WIDZI . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80347
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, tego przepisu nie ma na pewno ani na stronie gł. ani na forum jak też w rekonstrukcji Czarnej Oliwki. Są jakieś przepisy na pieczeń, ale nie na taką. Bardzo jestem jego ciekaw, o ile jest możliwy do wykonania w domu. Pozdrawiam.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80349
Udostępnij na innych stronach

Tak mi się wydaje że przepis powinien być

Raczej go nie ma...

Raz tylko o tym wyrobie wspomniałeś tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=38800#38800

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80350
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy już jest ale mogę dać przepis na pieczeń belwederską

Wiem, że była. Sam robiłem jako wyrób na II zlot.

Możliwe, że zniknęła kilkanaście miesięcy temu, gdy była awaria systemu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/517-wo%C5%82owina/#findComment-80351
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.