pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lutego 2011 Rav, głowa do góry, wiadomo, że szkoda miesa ale rób kiełbasy ze sprawdzonych przepisów,jak nabierzesz wprawy to wtedy sam bedziesz improwizował ") 3m sie i nie rezygnuj z własnych wyrobów Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lutego 2011 Nie ma tak zwanej emulsji. Emulsja, a masa wiążąca to są dwa całkiem inne składniki w produkcji kiełbasJak zwał tak zwał oczywiście chodziło mi o masę wiążącą a nazwałem ją emulsją aby bardziej obrazowo wytłumaczyć o co mi chodziło. [ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 07:24 ] A tak w ogóle to przeczytajcie ten przepis kol.Ligawy http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=909 i zobaczcie co tam jest napisane,więc może ktoś mi wytłumaczy czy w Kanadzie to się nazywa emulsja a w Polsce masa wiążąca :sad: :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lutego 2011 Rav, głowa do góry, wiadomo, że szkoda miesa ale rób kiełbasy ze sprawdzonych przepisów,jak nabierzesz wprawy to wtedy sam bedziesz improwizował ") 3m sie i nie rezygnuj z własnych wyrobów Tragedii nie ma, to tylko 3 kiełbasy. Da się zjeść W kanapce do pracy i tak nie widać że się rozpada, a w smaku wyśmienita. Podsuszę ją przez tydzień, może będzie lepiej... a może wręcz przeciwnie.... :mellow: Pokemon, Ty zobacz od kiedy Rav jest na forum :grin: Jak przez 6 lat nie zrezygnował :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Kurcze, byłem tu przed DZIADKIEM :shock: :lol: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Lutego 2011 Miałem dwa razy taki sam przypadek z szynkową, po wyrobieniu masa była tak kleista że byłem pewny że nic złego nie może się zdarzyć a tu po parzeniu klops kompletny kawałki mięsa w osłonce były luźne a wypełnienie a raczej to co miało te kawałki łączyć zamieniło się w niby wiórki granulki lub coś takiego. doszedłem do tego że raczej jestem na 80% pewny że była za wysoka temperatura parzenia, 20% to brak emulsji wiążącej. Od tamtego czasu stosuje nawet minimalną ilość mięsa kleistego i parzę w temperaturze 80-85 stopni w momencie kiedy wewnątrz temperatura zbliża się do 70 koniec parzenia szynkowa wychodzi idealna. W przypadku twojej kiełbasy lekkie podsuszenie powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lutego 2011 raczej jestem na 80% pewny że była za wysoka temperatura parzenia, 20% to brak emulsji wiążącej. Od tamtego czasu stosuje nawet minimalną ilość mięsa kleistego i parzę w temperaturze 80-85 stopni w momencie kiedy wewnątrz temperatura zbliża się do 70 koniec parzenia szynkowa wychodzi idealna. W przypadku twojej kiełbasy lekkie podsuszenie powinno pomóc Hmm ta kiełbasa nie ma ani grama emulsji wiążącej ..... http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg By rkw1968 at 2011-01-05 Problem to temperatura obróbki na 100% ..... jak chcesz to ratowa to suszenie ale nie podsuszanie tylko suszenie .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Lutego 2011 roger, Jakie mięsko użyłeś do kiełbaski, apetycznie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Lutego 2011 Karkówka chuda 5kg, polędwica 2kg, okrawki od szynki 2kg, słonina 1kg sól pół na pół a peklosolą 18gr na kg dużżżżżo czosnku siekany zielony pieprz marynowany i zioła prowansalskie .....Słonina peklowana oddzielnie z papryką ... to kiełbasa siekana nie mielona wędzona x-razy na zimno ...... i dojrzewająca ....... im starsza tym lepsza .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Lutego 2011 parzę w temperaturze 80-85 stopniIMO to jest już temperatura ryzyka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.