Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rav, głowa do góry, wiadomo, że szkoda miesa ale rób kiełbasy ze sprawdzonych przepisów,jak nabierzesz wprawy to wtedy sam bedziesz improwizował ") 3m sie i nie rezygnuj z własnych wyrobów :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145826
Udostępnij na innych stronach

Nie ma tak zwanej emulsji. Emulsja, a masa wiążąca to są dwa całkiem inne składniki w produkcji kiełbas

Jak zwał tak zwał oczywiście chodziło mi o masę wiążącą a nazwałem ją emulsją aby bardziej obrazowo wytłumaczyć o co mi chodziło.

 

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 07:24 ]

A tak w ogóle to przeczytajcie ten przepis kol.Ligawy http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=909 i zobaczcie co tam jest napisane,więc może ktoś mi wytłumaczy czy w Kanadzie to się nazywa emulsja a w Polsce masa wiążąca :sad: :wink:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145831
Udostępnij na innych stronach

Rav, głowa do góry, wiadomo, że szkoda miesa ale rób kiełbasy ze sprawdzonych przepisów,jak nabierzesz wprawy to wtedy sam bedziesz improwizował ") 3m sie i nie rezygnuj z własnych wyrobów :)

Tragedii nie ma, to tylko 3 kiełbasy. Da się zjeść :) W kanapce do pracy i tak nie widać że się rozpada, a w smaku wyśmienita. Podsuszę ją przez tydzień, może będzie lepiej... a może wręcz przeciwnie.... :mellow:

 

Pokemon, Ty zobacz od kiedy Rav jest na forum :grin: Jak przez 6 lat nie zrezygnował :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Kurcze, byłem tu przed DZIADKIEM :shock: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-145843
Udostępnij na innych stronach

Miałem dwa razy taki sam przypadek z szynkową, po wyrobieniu masa była tak kleista że byłem pewny że nic złego nie może się zdarzyć a tu po parzeniu klops kompletny kawałki mięsa w osłonce były luźne a wypełnienie a raczej to co miało te kawałki łączyć zamieniło się w niby wiórki granulki lub coś takiego. doszedłem do tego że raczej jestem na 80% pewny że była za wysoka temperatura parzenia, 20% to brak emulsji wiążącej. Od tamtego czasu stosuje nawet minimalną ilość mięsa kleistego i parzę w temperaturze 80-85 stopni w momencie kiedy wewnątrz temperatura zbliża się do 70 koniec parzenia szynkowa wychodzi idealna. W przypadku twojej kiełbasy lekkie podsuszenie powinno pomóc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146057
Udostępnij na innych stronach

raczej jestem na 80% pewny że była za wysoka temperatura parzenia, 20% to brak emulsji wiążącej. Od tamtego czasu stosuje nawet minimalną ilość mięsa kleistego i parzę w temperaturze 80-85 stopni w momencie kiedy wewnątrz temperatura zbliża się do 70 koniec parzenia szynkowa wychodzi idealna. W przypadku twojej kiełbasy lekkie podsuszenie powinno pomóc

Hmm ta kiełbasa nie ma ani grama emulsji wiążącej .....

http://img812.imageshack.us/img812/3394/dsc0686.jpg

By rkw1968 at 2011-01-05

 

Problem to temperatura obróbki na 100% ..... jak chcesz to ratowa to suszenie ale nie podsuszanie tylko suszenie .... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146059
Udostępnij na innych stronach

Karkówka chuda 5kg, polędwica 2kg, okrawki od szynki 2kg, słonina 1kg sól pół na pół a peklosolą 18gr na kg dużżżżżo czosnku siekany zielony pieprz marynowany i zioła prowansalskie .....

Słonina peklowana oddzielnie z papryką ... to kiełbasa siekana nie mielona wędzona x-razy na zimno ...... i dojrzewająca ....... im starsza tym lepsza .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146068
Udostępnij na innych stronach

parzę w temperaturze 80-85 stopni

IMO to jest już temperatura ryzyka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5183-kolejna-nieudana-gruba-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-146201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.