pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Marca 2011 Tak mnie "nakęcił" ten mój ziom... starszy brat... Zbój... jeden... Madej... że zakupiłem wieczorkiem kawałek karczku wieprzowego... co by "nastawić" go na Święta... al a parmeński... I poszło do lodówki... faza one... :mellow: [ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 00:31 ] W miedzyczasie... w sumie to wczoraj jak robiłem kuraka la balier... naszła mnie myśl... co by jakąś kiełbasę "grubą" zrobić ... szynkową... ech... pech chciał, że była akurat w sklepie ciekawa szynka... Sam sie jeszcze zastanawiam co ona tam robiła... czekała tam na mnie? Czy może ja czekałem na nią.... No to wziąłem... 3,5 kg i 0,5 wołowiny i 0,8... golonki... Wariat jestem... Jak ja tego nie lubię Mięso zapeklowane, czeka sobie w lodówce... ciekawe co ja w czwartek zrobie... jak trzeba będzie kiełbasę robić,... i jeszcze dymem okrasić... a 2 zmiany mam... :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-149652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Marca 2011 I poszło do lodówki... faza one... :mellow:Na 7-8 dni :grin: zrobić ... szynkową...W "szestnastce" masz przepis na szynkową, str. 204-205 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-149664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Marca 2011 Dzisiaj jakoś wieczorkiem nie wytrzymałem i postanowiłem zaglądnąć do skarpety z moja pierwszą parmeńską polędwicą... http://img718.imageshack.us/img718/1002/dscf8216wm.jpg http://img688.imageshack.us/img688/9227/dscf8220wm.jpg Bałem się jak nie wiem co, tego wyrobu... fazę II, nieświadomie przedłużyłem do 14 dni :blush: i wydawała sie strasznie wyschnięta z wierzchu, więc fazę III w lodówce przechodziła w skarpecie i dodatkowo zawinięta szczelnie w worek foliowy... za radą kolegi andy :wink: czyli jak policzyć cały proces do dzisiaj... to minęło chyba 24 dni... W smaku rewelacja, słoność dla mnie bomba, dawałem 35g/kg soli, wcale nie jest taka twarda na brzegach, w środku mięciutka, po prostu rarytas I z kolendra tez trafiłem Bo nie wali skarpetą tak strasznie :grin: Tylko zona nie chce spróbować bo się boi (twierdzi, że to popsute mięso...), za to córa zjadła kilka plasterków i jest zachwycona Tylko do świąt to nie doczeka... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Marca 2011 Powiedz Żonce , że mięso zepsute wygląda, pachnie nie mówiąc o tym ,że smakuje zupełnie inaczej -chyba muszę też zrobić bo dawno już nie robiłam a takie piękne Ci wyszło pokemon'ku :lol: :thumbsup: :clap: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Marca 2011 :thumbsup: :clap: Moja ma dopiero czwartą dobę I fazy. Też jestem bardzo ciekawy co wyjdzie :rolleyes: Czy po pierwszej fazie odrazu w pończoszkę czy najpierw w gazę(tetrę) i dopiero w pończochę? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Marca 2011 Od razu w minimum trzy warstwy pończoszki i powieś w przewiewnym miejscu.Żadnej gazy nie trzeba. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Marca 2011 Czy po pierwszej fazie od razu w pończoszkę czy najpierw w gazę(tetrę) i dopiero w pończochę?Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy... u mnie teraz baleron parmeński się robi na święta - czwarta doba I fazy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź. To chyba wytrwasz z tym baleronem do świąt? :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Marca 2011 Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy...taką ładną samonośkę z koronką to na wieczór trzeba było...zostawić :wink: a ona poszła na polędwice :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Marca 2011 z moja pierwszą parmeńską polędwicą...Pokemonie, wyszła bardzo udana :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Marca 2011 Jak jest tetra i rajstopa to sznurkiem, można nie wiązaś.Nieraz jak jest zła temperatura i wilgotnośc to pod sznurkiem mieso czasami zaczyna sie psuć. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Marca 2011 baleron otrzymuje się całkiem inną metodąno tak... :blush: , przyznaje się bez bicia... :tongue: to będzie karkówka... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Marca 2011 baleron parmeński się robi na święta - czwarta doba I fazyTrochę za bardzo ściśnięty w tej misce, połóż na jakimś owalnym talerzu, niech przyprawy swobodnie "wchodzą" w mięso :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Marca 2011 to pod sznurkiem mieso czasami zaczyna sie psuć. :shock: [ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 20:11 ] Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy...A po co ta tetra.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 8 Marca 2011 A po co ta tetra.?Dla mnie to jakoś bardziej higienicznie :wink: Dzisiaj moja pierwsza parmeńska karkówka zaczeła II etap, poszła w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy. To ta druga samonośna od pary Pierwszą wykorzystałem przy polędwicy :wink: Karkówka już wisi pod sufitem, 15st. Żebym tylko 14 dni nie przetrzymał jej jak polędwicę, chociaż super wyszła. No i porównując karkówkę i polędwice po pierwszym lodówkowym etapie, to polędwica wydawała sie bardziej osuszona... natomiast karkówka jak ja dzisiaj w skarpetę wkładałem, to była jakby trochę mokra... ale zobaczymy, bo to przecież różne rodzaje mięsa... zobaczymy jak będzie obsychać na powietrzu. Luny to jakoś nie ruszyło... :shock: a tak fajnie pachniała kolendrą, czosnkiem i pieprzem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Marca 2011 Któregoś dnia przeglądając forum natchnąłem się na RILLETTES DE PORC A LA PAYSANNE i dzisiaj po konsultacjach z kolegą antozar zrobiłem troszkę co by było na przekąskę :wink: http://img84.imageshack.us/img84/3327/dscf8376wm.jpg Miałem 0,8kg słoniny i 1kg łopatki wp... wszystko pocięte i z dodatkiem wody gotowane/duszone pod przykryciem przez 3 godziny, na koniec przyprawy i po schłodzeniu do lodówki I jeszcze trzy słoiczki wyszły, co by na później było... ale chyba długo nie postoją w lodówce bo ta drobno posiekana, smażona wieprzowina to niebo w gębie :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Marca 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Marca 2011 Kupiony u Tarczyńskiego, miał dużo bardziej rozdrobnione mięsoNie wiem, nie widziałem nawet "Tarczyńskiego" To po prostu moja wersja Rillettes wg przepisu kolegi antozara... następnym razem pogotuje jeszcze dłużej, bo teraz to były 3 godziny z hakiem... ale to raczej smalec z mięsemwg przepisu to jest 50/50 (słonina/mieso) i tak mniej więcej miałem surowca... Nie czepiam się, w żadnym wypadkuAlez ja sie wcale nie obrażam, ciesze się i zawsze czytam wszystkie komentarze i staram sie wyciągać z nich wnioski, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Marca 2011 ale to raczej smalec z mięsemI wlasnie taki terz zrobie - smalec z miesem. Na chlebku wyglada :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CADDYVW Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Marca 2011 Witam pokemonn 15 też robię takie smarowidło! Jest pyszne. A kolega jak kupuje Tarczyńskiego no to na zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Marca 2011 W środę też robiłem rillette.... (w wolnowarze) jednocześnie kupiłem słoiczek "Tarczyńskiego"... jutro chyba porównamw każdym razie smak tego mojego jest nader ciekawy :thumbsup: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Marca 2011 w każdym razie smak tego mojego jest nader ciekawyJest pyszne.I wlaśnie taki też zrobie Niebo w gębie !!! a przyprawy dajecie? Ja niestety nie miałem imbiru ale reszta oczywiście "poszła" do gara. trochę się obawiałem goździków... dałem tylko 4 "kwiatki", jest super. Następny raz już będzie z imbirem. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Marca 2011 Niebo w gębie !!! a przyprawy dajecie? Ja robię takie smarowanie ,z surowego boczku,dodaję listek laurowy ,ziele anielskie,grubo zmielony pieprz ,sól,i co kto lubi. Boczek kroję w kostkę ,zalewam niewielką iloścą wody .i gotuję na wolnym ogniy ,aż boczek robi się smarowny,a woda odparuje.(około trzech godzin) Po ostygnięciu :thumbsup: do tego ogóre kiszony ,oczywiście swojski,i można coś ze znajomymi poczytać :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Marca 2011 Dzisiaj zdjąłem z "haka' moja karkówkę parmeńską, II etap 9-dniowy zakończony... teraz poszła do lodówki... I mam pytanko do fachowców od tego rodzaju wędlin... czy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety? Chciałbym, żeby dotrwała do Świąt.. WN... trochę za wcześnie ją "nastawiłem"... Czy trzymać ją cały czas w skarpecie... tylko czy nie spleśnieje... a tu moja polędwica, a raczej skrawek jaki został... mniamniuśna, chociaż zaczyna na niej biały nalot sie pokazywać, lezy w lodówce zawinięta w papier... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-152732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Marca 2011 czy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety?No pewno, po każdym krojeniu ja zawijam kawał w papier śniadaniowy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-152835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.