Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

Tak mnie "nakęcił" ten mój ziom... starszy brat... Zbój... jeden... Madej... że zakupiłem wieczorkiem kawałek karczku wieprzowego... co by "nastawić" go na Święta... al a parmeński...

I poszło do lodówki... faza one... :mellow:

 

[ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 00:31 ]

W miedzyczasie... w sumie to wczoraj jak robiłem kuraka la balier... naszła mnie myśl... co by jakąś kiełbasę "grubą" zrobić ... szynkową...

ech... pech chciał, że była akurat w sklepie ciekawa szynka... Sam sie jeszcze zastanawiam co ona tam robiła... czekała tam na mnie? Czy może ja czekałem na nią....

No to wziąłem... 3,5 kg i 0,5 wołowiny i 0,8... golonki...

Wariat jestem...

Jak ja tego nie lubię :) Mięso zapeklowane, czeka sobie w lodówce... ciekawe co ja w czwartek zrobie... jak trzeba będzie kiełbasę robić,... i jeszcze dymem okrasić... a 2 zmiany mam... :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-149652
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I poszło do lodówki... faza one... :mellow:

Na 7-8 dni :grin:

zrobić ... szynkową...

W "szestnastce" masz przepis na szynkową, str. 204-205 :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-149664
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj jakoś wieczorkiem nie wytrzymałem i postanowiłem zaglądnąć do skarpety z moja pierwszą parmeńską polędwicą...

http://img718.imageshack.us/img718/1002/dscf8216wm.jpg

http://img688.imageshack.us/img688/9227/dscf8220wm.jpg

Bałem się jak nie wiem co, tego wyrobu... fazę II, nieświadomie przedłużyłem do 14 dni :blush: i wydawała sie strasznie wyschnięta z wierzchu, więc fazę III w lodówce przechodziła w skarpecie i dodatkowo zawinięta szczelnie w worek foliowy... za radą kolegi andy :wink:

czyli jak policzyć cały proces do dzisiaj... to minęło chyba 24 dni...

W smaku rewelacja, słoność dla mnie bomba, dawałem 35g/kg soli, wcale nie jest taka twarda na brzegach, w środku mięciutka, po prostu rarytas :) I z kolendra tez trafiłem :) Bo nie wali skarpetą tak strasznie :grin:

Tylko zona nie chce spróbować bo się boi (twierdzi, że to popsute mięso...), za to córa zjadła kilka plasterków i jest zachwycona :)

Tylko do świąt to nie doczeka... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150686
Udostępnij na innych stronach

Powiedz Żonce , że mięso zepsute wygląda, pachnie nie mówiąc o tym ,że smakuje zupełnie inaczej -chyba muszę też zrobić bo dawno już nie robiłam a takie piękne Ci wyszło pokemon'ku :lol: :thumbsup: :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150694
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap: Moja ma dopiero czwartą dobę I fazy. Też jestem bardzo ciekawy co wyjdzie :rolleyes: Czy po pierwszej fazie odrazu w pończoszkę czy najpierw w gazę(tetrę) i dopiero w pończochę?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150742
Udostępnij na innych stronach

Od razu w minimum trzy warstwy pończoszki i powieś w przewiewnym miejscu.Żadnej gazy nie trzeba.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150745
Udostępnij na innych stronach

Czy po pierwszej fazie od razu w pończoszkę czy najpierw w gazę(tetrę) i dopiero w pończochę?

Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy...

u mnie teraz baleron parmeński się robi na święta - czwarta doba I fazy :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150757
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. To chyba wytrwasz z tym baleronem do świąt? :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150759
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy...

taką ładną samonośkę z koronką to na wieczór trzeba było...zostawić :wink: a ona poszła

na polędwice :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150763
Udostępnij na innych stronach

z moja pierwszą parmeńską polędwicą...

Pokemonie, wyszła bardzo udana :thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150769
Udostępnij na innych stronach

Jak jest tetra i rajstopa to sznurkiem, można nie wiązaś.Nieraz jak jest zła temperatura i wilgotnośc to pod sznurkiem mieso czasami zaczyna sie psuć. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150774
Udostępnij na innych stronach

baleron otrzymuje się całkiem inną metodą

no tak... :blush: , przyznaje się bez bicia... :tongue: to będzie karkówka... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150837
Udostępnij na innych stronach

baleron parmeński się robi na święta - czwarta doba I fazy

Trochę za bardzo ściśnięty w tej misce, połóż na jakimś owalnym talerzu, niech przyprawy swobodnie "wchodzą" w mięso :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150843
Udostępnij na innych stronach

to pod sznurkiem mieso czasami zaczyna sie psuć.

:shock:

 

[ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 20:11 ]

Ja dałem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy...

A po co ta tetra.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-150855
Udostępnij na innych stronach

A po co ta tetra.?

Dla mnie to jakoś bardziej higienicznie :wink:

Dzisiaj moja pierwsza parmeńska karkówka zaczeła II etap, poszła w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy. To ta druga samonośna od pary :) Pierwszą wykorzystałem przy polędwicy :wink: Karkówka już wisi pod sufitem, 15st. Żebym tylko 14 dni nie przetrzymał jej jak polędwicę, chociaż super wyszła. No i porównując karkówkę i polędwice po pierwszym lodówkowym etapie, to polędwica wydawała sie bardziej osuszona... natomiast karkówka jak ja dzisiaj w skarpetę wkładałem, to była jakby trochę mokra... ale zobaczymy, bo to przecież różne rodzaje mięsa... zobaczymy jak będzie obsychać na powietrzu.

Luny to jakoś nie ruszyło... :shock: a tak fajnie pachniała kolendrą, czosnkiem i pieprzem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151058
Udostępnij na innych stronach

Któregoś dnia przeglądając forum natchnąłem się na RILLETTES DE PORC A LA PAYSANNE i dzisiaj po konsultacjach z kolegą antozar zrobiłem troszkę co by było na przekąskę :wink:

http://img84.imageshack.us/img84/3327/dscf8376wm.jpg

 

Miałem 0,8kg słoniny i 1kg łopatki wp... wszystko pocięte i z dodatkiem wody gotowane/duszone pod przykryciem przez 3 godziny, na koniec przyprawy i po schłodzeniu do lodówki :)

I jeszcze trzy słoiczki wyszły, co by na później było... ale chyba długo nie postoją w lodówce bo ta drobno posiekana, smażona wieprzowina to niebo w gębie :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151353
Udostępnij na innych stronach

Kupiony u Tarczyńskiego, miał dużo bardziej rozdrobnione mięso

Nie wiem, nie widziałem nawet "Tarczyńskiego" :) To po prostu moja wersja Rillettes wg przepisu kolegi antozara... następnym razem pogotuje jeszcze dłużej, bo teraz to były 3 godziny z hakiem...

ale to raczej smalec z mięsem

wg przepisu to jest 50/50 (słonina/mieso) i tak mniej więcej miałem surowca...

Nie czepiam się, w żadnym wypadku

Alez ja sie wcale nie obrażam, ciesze się i zawsze czytam wszystkie komentarze i staram sie wyciągać z nich wnioski, pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151469
Udostępnij na innych stronach

W środę też robiłem rillette.... (w wolnowarze) jednocześnie kupiłem słoiczek "Tarczyńskiego"...

jutro chyba porównam

w każdym razie smak tego mojego jest nader ciekawy :thumbsup:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151613
Udostępnij na innych stronach

w każdym razie smak tego mojego jest nader ciekawy

Jest pyszne.

I wlaśnie taki też zrobie

Niebo w gębie !!! a przyprawy dajecie? Ja niestety nie miałem imbiru :cry: ale reszta oczywiście "poszła" do gara. trochę się obawiałem goździków... dałem tylko 4 "kwiatki", jest super. Następny raz już będzie z imbirem.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151620
Udostępnij na innych stronach

Niebo w gębie !!! a przyprawy dajecie?

Ja robię takie smarowanie ,z surowego boczku,dodaję listek laurowy ,ziele anielskie,grubo zmielony pieprz ,sól,i co kto lubi.

Boczek kroję w kostkę ,zalewam niewielką iloścą wody .i gotuję na wolnym ogniy ,aż boczek robi się smarowny,a woda odparuje.(około trzech godzin)

Po ostygnięciu :thumbsup: do tego ogóre kiszony ,oczywiście swojski,i można coś ze znajomymi poczytać :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-151621
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zdjąłem z "haka' moja karkówkę parmeńską, II etap 9-dniowy zakończony... teraz poszła do lodówki...

I mam pytanko do fachowców od tego rodzaju wędlin... czy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety? Chciałbym, żeby dotrwała do Świąt.. WN... trochę za wcześnie ją "nastawiłem"... Czy trzymać ją cały czas w skarpecie... tylko czy nie spleśnieje...

a tu moja polędwica, a raczej skrawek jaki został... mniamniuśna, chociaż zaczyna na niej biały nalot sie pokazywać, lezy w lodówce zawinięta w papier...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-152732
Udostępnij na innych stronach

czy po tym III etapie, lodówkowym, rozwinąć karkówkę ze skarpety?

No pewno, po każdym krojeniu ja zawijam kawał w papier śniadaniowy :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/3/#findComment-152835
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.