madlinka Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Listopada 2011 dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha !mam dokładnie to samo, wątróbka sama w sobie http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/a032.gif a pasztety uwielbiam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 17 Listopada 2011 ale dzisiaj poleciałem... sam wymiękam... jakoś tak wyszło... no cóż... ale ja tak mam... lodówka pusta... zadymiać to ja chyba będę przed Świętami chyba dopiero... a jeść cos trzeba... :???: No to sobie wczoraj wydumałem, że dawno nic z piekarnika nie robiłem... a przy okazji jakąś mielonkę by mozna wymodzić do chleba... I olśniło mnie nagle... DZIADEK !!! A raczej jego chlebki... Zakupiłem trochę surowca i po klasyfikacji uzyskałem: wp II 2,5kg wp I 1,2kg wp III 0,5kg skóry wp gotowane 0,15kg No to zapeklowałem surowiec, każdą klasę oddzielnie w ilości 18g/kg, w stosunku 80/20 - sól/peklosól. 4 godziny w temp pokojowej... Mielone - II na sitku 3, I na 6, III na 3 , skóry gotowane po ostygnieciu też na sitku 3. Uzyskany "materiał" podzieliłem na "chlebki" i na mielonkę... na "chlebki" poszło 1,3kg II, 0,7kg I i 0,2kg III, reszta plus skóry - mielonka. No i zaczęło sie... wiem, że troszkę zmieniłem skład "chlebków" Dzidkowych... ale w sumie chcę tym wpisem trochę ten wyrób Dziadkowy przypomnieć... i tak... mieso zmielone odpowiednio podzieliłem na dwie "porcje" i tak: Porcja 1. 2/3 II -jki zmieszałem z połową III, dodałem łyżeczkę (5g) mąki ziemniaczanej i przyprawy (pieprz, gałka, czosnek, cukier), i ok 80ml wody , wyrobiłem dokładnie. Porcja 2, Reszta II-ki, I- dynka i pozostała połowa III, do tego przyprawy - pieprz, czosnek,gałaka i jajko w całosci... wszystko porządnie wyrobione... I teraz przed wkładaniem do foremek, Porcja nr 1 była potraktowana na koniec blenderem !!! No i ja zawsze... COŚ... okazało się, że mi foremek jednorazowych zabrakło... i wyszło jak wyszło... zawsze coś musi byc w moim przypadku nie tak... Ale... Porcja nr 2 poszła na dół foremek, a na wierzch Porcja nr 1... Chlebki piekły się ponad 2h w temp 160 st do osiagnęcia 'wewnatrz ' 70 st, trochę za duzo... Z drugiej połowy surowca, plus skóry gotowane wp, wymodziłem mielonkę kanapkową... Pozostałą IIwp, Iwp, IIIwp plus skórki gotowane całośc ponad 1,5kg wyrobiłem, dodałem 100ml wody i przyprawy : pieprz 2g/kg, czosnek mielony 1g/kg, gałka 0,3g/kg, majeranek 1g/kg. Wszystko zapakowane w osłonki barierowe, wyszło mi 4 batony... parzone w temp 68zt 1,5 godziny... fi 55 chyba... Mielonki przestudzone wiszą na balkonie... chyba ich szlak nie trafi ... chlebki w lodówce... jest 4...jakoś nad ranem... to wybaczcie ale coi jak wyjszło , jakes fotki przekrojów, smak..itp póxniej... jak ja do roboty wstanę :shock: ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 17 Listopada 2011 parzone w temp 68zt 1,5 godziny... fi 55 Jak na temperaturę 68st. trochę nie za dużo galaretki wyszło.? A i czas parzenia nie za długi.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jak na temperaturę 68st. trochę nie za dużo galaretki wyszło.? A i czas parzenia nie za długi.?Zawsze mi wychodzi troszke galaretki, wcale jej az tak dużo nie ma, chociaz wszyscy ją najbardziej lubią Temp tak jak pisałem 68, specjalnie pilnowałem, a czas... ok 2h to może i ciut za długo ale tak "wyjszło" i już. Teraz w pracy jestem, fotki póxniej wkleję, ale juz teraz Wam zdradzę, że Chlebki Dziadka wyszły rewelacujnie, takie dobre w smaku, że szok i nawet fajnie widać te dwie "różne" warstwy, no i dobrze się "skleiły". Żadnego problemu z krojeniem w plasterki ! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 17 Listopada 2011 Tutaj efekt wczorajszego nocnego pichcenia w kuchni... http://img259.imageshack.us/img259/3138/dscf1350wm.jpg http://img849.imageshack.us/img849/7976/dscf1351wm.jpg Naprawdę, jeśli ktoś chciałby zrobić sobie mały przerywnik od wędzonych wędlin i kiełbas, to polecam "Chlebki Dziadkowe" Moja mielonka kanapkowa wyszła również pyszna Delikatna, nie za słona, znika jak woda na pustyni... :wink: a tutaj jeszcze fotki w innym świetle Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 17 Listopada 2011 pokemon15, :clap: Pysznie to wygląda Mam jedno pytanko, dlaczego do nadziewania nie używasz nadziewarki, czy maszynki, tylko męczysz się z rureczką i popychaczką ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 17 Listopada 2011 :thumbsup: pokrmonku jak zwykle " dreptanie" Twoje wyszlo super nic + nic - :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam jedno pytanko, dlaczego do nadziewania nie używasz nadziewarki, czy maszynki, tylko męczysz się z rureczką i popychaczką ?Myth, dla 2kg mięsa nie opłaca się nadziewarki wyciągać... chociaż i tak w tej chwili mam niesprawną, maszynki to raczej w nocy nie włączę, bo mój dwuletni brzdąc w tym czasie śpi... reszta rodzinki też A ja już do wprawy doszedłem z tą moją"manufakturą" i nadziać kilka batonów ręcznie to żaden problem Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Listopada 2011 No,no... super :thumbsup: :clap: Może dzisiaj zrobię ''chlebki'' :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Listopada 2011 Pokemonie, jak zawsze wszystko wygląda smakowicie :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 18 Listopada 2011 Tutaj efekt wczorajszego nocnego pichcenia w kuchni...Młodszy, smaczności robisz ładne :thumbsup: Teraz czas na "Wątrobiankę Pobiedziską" :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 20 Listopada 2011 A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu?he he, jakiemu początkującemu... Tebe to trudno tak jednoznacznie określić, bo ja robiłem z ćwiartek , i tutaj są większe lub mniejsze... z tego co pamiętam to gotowałem chyba 5 sztuk... musisz samemu rozeznać... ja nigdy nie trzymam się do końca idealnej receptury, zawsze jest tego albo tamtego więcej i kombinuję... w tym smarownym pasztecie np zaryzykowałem (jak Zbój pisał) i dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha ! Moim zdaniem trzymaj się mniej więcej proporcjami a naprawdę wyjdzie ci super smarowidło I czekam na wynik... twojej twórczości pokemon15, super przepis, zrobiłem wczoraj, zjadłem dziś, bardzo dziękuje. U mnie wyszedł odczuwalny smak wątróbki (ale ja lubię) i mocno pikantny (nie mam dokładnej wagi i trochę przesadziłem z pieprzem). Robiłem z piersi kurzych, nie z ćwiartek, więc wyszedł bardzo delikatny i jaśniejszy niż Twój. Będę eksperymentował, może następnym razem dodam grzybów suszonych do części wsadu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 22 Listopada 2011 pokemon15, super przepis, zrobiłem wczoraj, zjadłem dziś, bardzo dziękuje. ciesze się bardzo przepis ze strony głównej, nie mój osobisty... chociaż z małymi kombinacjami... teraz czas na watrobiankę Pobiedziska andrzejaK..... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 23 Listopada 2011 teraz czas na watrobiankę Pobiedziska andrzejaK..... :thumbsup: Pokemonie dasz radę :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Drobiowa kanapkowa http://img217.imageshack.us/img217/9625/dscf1494wm.jpg Ponieważ w lodówce robi się powoli pusto... chuda kiełbasa w oczach zniknęła... to trzeba było zrobić coś do chleba... i tak sobie pomyślałem, że ciągle ta wieprzowina... no to wczoraj zakupiłem drobiu trochę... kawał piersi indyczej i ćwiartki kurzęce... Po przygotowaniu surowca wyszło mi 0,9kg piersi indyczej i 0,8kg mięsa z ćwiartek kurczaka. Jejku, nikomu nie polecam wytrybowywać kości z ćwiartek... co ja sie namęczyłem... Mięso zapeklowane (oddzielnie) w ilości 18g peklosoli na kg mięsa, peklowane 6h w temp pokojowej. "Pierś" pokrojona w kawałki 2x4 cm, mieso z ćwiartek zmielone na sitku 3-4mm. Przyprawy jakie użyłem to tylko pieprz biały w ilości 2g/kg i szczypta mielonej gałki muszkatałowej. Wody nie dodałem wcale. Najpierw wymasowałem piersiątka... :tongue: Ech... :wink: następnie mielone z przyprawami i na koniec razem wszystko wyrabiałem ok 5 minut. No i jak już zaczęło sie ładnie kleić... to ręcznie nadziałem w osłonki barierowe... Nie ma to jak domowa manufaktura... Oczywiście jeden baton sprawdzonym sposobem zrobiłem "prostokątny" ot taki bajer i pasuje do tostów Parzyłem ok 90 minut w temp 75 stopni... Teraz już wystudziłem i w lodówce leżą... rano degustacja, ale po kolorku widać, że będzie wszystko ok... chyba... A w przyszłym tygodniu to juz świąteczne zadymianie będzie Fotki z przekroju i coś o smaku rano zapodam :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Drobiowa kanapkowa Witam,widzę że kolega nie może spać po nocach :grin: Może w nocy jak produkujesz coś,to w dzień bardziej smakuje :grin: A tą drobiową trzeba będzie też spróbować zrobić,ale to już chyba po Świętach będzie :grin: Pozdrawiam :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Grudnia 2011 http://img641.imageshack.us/img641/6093/dscf1495wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Grudnia 2011 elegancka trzeba przyznać Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Oczywiście jeden baton sprawdzonym sposobem zrobiłem "prostokątny" ot taki bajer Super szynko-war ,Pokemonie :clap: A w przyszłym tygodniu to juz świąteczne zadymianie będzie Oj będzie si działo :shock: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Super szynko-war ,Pokemonie :clap: Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin: Tak Małgosiu... fajny pomysł zdradziła nam EAnna.. :clap: Ale Pokemonik jeszcze nie wałkował ciasta butelką :wink: Mielonki rewelacyjne :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin: Masz rację Małgoś :rolleyes: ,to pomysł EAnny Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 15 Grudnia 2011 A dzisiaj wieczorowo-nocną porą zrobiłem Chlebki wg Dziadka. Takie dobre wychodzą, że mnie już znowu rodzinka "męczyła"... A Bartek to juz przepada za tym "mięskiem" Jeszcze gorące prosto z piekarnika... http://img823.imageshack.us/img823/3710/dscf1519wm.jpg Będą na śniadanko W sumie to miałem ok 3kg mięsa, 2kg II wp i 1kg I wp... Dwójka zmielona na sitku fi6 i blenderowana, I na sitku 10. W sumie to do I dodałem II przed blenderowaniem, tak aby uzyskać mniej więcej dwie równe części, po ok 1,5kg. Mięso peklowało się 4h w temp pokojowej. Mieszanka peklująca to 18g/kg w stosunku sól/peklosól - 80/20. Do II podczas rozdrabniania dodałem ok 80ml wody. Przyprawy to tylko 1,5g pieprzu białego, 1g papryki słodkiej i szczypta gałki muszkatałowej - na kg miesa. Do części bardziej rozdrobnionej dałem jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej a do części "grubszej" jajko. W piekarniku siedziały ok godziny w temp 160st, aż wewnatrz uzyskałem 69 stopni. Wieczornie to mi oczywiście pomocnicy pomagali Zapowiada sie pyszne śniadanko Przekrój i cos o smaku jutro... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 16 Grudnia 2011 To Ci się dość sporo "skórczyły", znaczy "wytopiły"Gonzo, dwójka dość tłusta była ale jaka pychotka taka galaretka ze smalczykiem,,, fiu fiu Zobaczymy jutro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Dwójka zmielona na sitku fi6 i blenderowana "Wariację" pełną gębą. :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.