Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha !

mam dokładnie to samo, wątróbka sama w sobie http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/a032.gif a pasztety uwielbiam

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185268
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ale dzisiaj poleciałem... sam wymiękam... jakoś tak wyszło... no cóż... ale ja tak mam...

lodówka pusta... zadymiać to ja chyba będę przed Świętami chyba dopiero... a jeść cos trzeba... :???:

No to sobie wczoraj wydumałem, że dawno nic z piekarnika nie robiłem... a przy okazji jakąś mielonkę by mozna wymodzić do chleba...

I olśniło mnie nagle... DZIADEK !!! A raczej jego chlebki...

 

Zakupiłem trochę surowca i po klasyfikacji uzyskałem:

wp II 2,5kg

wp I 1,2kg

wp III 0,5kg

skóry wp gotowane 0,15kg

 

No to zapeklowałem surowiec, każdą klasę oddzielnie w ilości 18g/kg, w stosunku 80/20 - sól/peklosól. 4 godziny w temp pokojowej...

Mielone - II na sitku 3, I na 6, III na 3 , skóry gotowane po ostygnieciu też na sitku 3.

 

 

Uzyskany "materiał" podzieliłem na "chlebki" i na mielonkę... na "chlebki" poszło 1,3kg II, 0,7kg I i 0,2kg III, reszta plus skóry - mielonka.

 

No i zaczęło sie... wiem, że troszkę zmieniłem skład "chlebków" Dzidkowych... ale w sumie chcę tym wpisem trochę ten wyrób Dziadkowy przypomnieć... i tak... mieso zmielone odpowiednio podzieliłem na dwie "porcje" i tak:

Porcja 1.

2/3 II -jki zmieszałem z połową III, dodałem łyżeczkę (5g) mąki ziemniaczanej i przyprawy (pieprz, gałka, czosnek, cukier), i ok 80ml wody , wyrobiłem dokładnie.

Porcja 2,

Reszta II-ki, I- dynka i pozostała połowa III, do tego przyprawy - pieprz, czosnek,gałaka i jajko w całosci... wszystko porządnie wyrobione...

 

I teraz przed wkładaniem do foremek, Porcja nr 1 była potraktowana na koniec blenderem !!!

 

No i ja zawsze... COŚ... okazało się, że mi foremek jednorazowych zabrakło... i wyszło jak wyszło... zawsze coś musi byc w moim przypadku nie tak...

 

Ale... Porcja nr 2 poszła na dół foremek, a na wierzch Porcja nr 1...

 

Chlebki piekły się ponad 2h w temp 160 st do osiagnęcia 'wewnatrz ' 70 st, trochę za duzo... :(

 

 

Z drugiej połowy surowca, plus skóry gotowane wp, wymodziłem mielonkę kanapkową...

Pozostałą IIwp, Iwp, IIIwp plus skórki gotowane całośc ponad 1,5kg wyrobiłem, dodałem 100ml wody i przyprawy : pieprz 2g/kg, czosnek mielony 1g/kg, gałka 0,3g/kg, majeranek 1g/kg.

Wszystko zapakowane w osłonki barierowe, wyszło mi 4 batony... parzone w temp 68zt 1,5 godziny... fi 55 chyba...

 

 

Mielonki przestudzone wiszą na balkonie... chyba ich szlak nie trafi ... chlebki w lodówce... jest 4...jakoś nad ranem... to wybaczcie ale coi jak wyjszło , jakes fotki przekrojów, smak..itp póxniej...

jak ja do roboty wstanę :shock: ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185435
Udostępnij na innych stronach

parzone w temp 68zt 1,5 godziny... fi 55

Jak na temperaturę 68st. trochę nie za dużo galaretki wyszło.? A i czas parzenia nie za długi.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185457
Udostępnij na innych stronach

Jak na temperaturę 68st. trochę nie za dużo galaretki wyszło.? A i czas parzenia nie za długi.?

Zawsze mi wychodzi troszke galaretki, wcale jej az tak dużo nie ma, chociaz wszyscy ją najbardziej lubią :) Temp tak jak pisałem 68, specjalnie pilnowałem, a czas... ok 2h to może i ciut za długo ale tak "wyjszło" i już.

 

Teraz w pracy jestem, fotki póxniej wkleję, ale juz teraz Wam zdradzę, że Chlebki Dziadka wyszły rewelacujnie, takie dobre w smaku, że szok i nawet fajnie widać te dwie "różne" warstwy, no i dobrze się "skleiły". Żadnego problemu z krojeniem w plasterki !

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185524
Udostępnij na innych stronach

Tutaj efekt wczorajszego nocnego pichcenia w kuchni...

 

http://img259.imageshack.us/img259/3138/dscf1350wm.jpg

http://img849.imageshack.us/img849/7976/dscf1351wm.jpg

 

Naprawdę, jeśli ktoś chciałby zrobić sobie mały przerywnik od wędzonych wędlin i kiełbas, to polecam "Chlebki Dziadkowe" :) Moja mielonka kanapkowa wyszła również pyszna :) Delikatna, nie za słona, znika jak woda na pustyni... :wink:

 

a tutaj jeszcze fotki w innym świetle

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185632
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, :clap: Pysznie to wygląda :)

Mam jedno pytanko, dlaczego do nadziewania nie używasz nadziewarki, czy maszynki, tylko męczysz się z rureczką i popychaczką ? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185635
Udostępnij na innych stronach

Mam jedno pytanko, dlaczego do nadziewania nie używasz nadziewarki, czy maszynki, tylko męczysz się z rureczką i popychaczką ?

Myth, dla 2kg mięsa nie opłaca się nadziewarki wyciągać... chociaż i tak w tej chwili mam niesprawną, maszynki to raczej w nocy nie włączę, bo mój dwuletni brzdąc w tym czasie śpi... reszta rodzinki też :) A ja już do wprawy doszedłem z tą moją"manufakturą" i nadziać kilka batonów ręcznie to żaden problem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185637
Udostępnij na innych stronach

No,no... super :thumbsup: :clap: Może dzisiaj zrobię ''chlebki'' :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185650
Udostępnij na innych stronach

Tutaj efekt wczorajszego nocnego pichcenia w kuchni...

Młodszy, smaczności robisz ładne :thumbsup:

Teraz czas na "Wątrobiankę Pobiedziską" :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-185729
Udostępnij na innych stronach

A mógłbyś początkującemu doradzić, ile surowego mam kupić, żeby wyszło mi tyle co piszesz po ugotowaniu?

he he, jakiemu początkującemu... :) Tebe to trudno tak jednoznacznie określić, bo ja robiłem z ćwiartek , i tutaj są większe lub mniejsze... z tego co pamiętam to gotowałem chyba 5 sztuk... musisz samemu rozeznać... ja nigdy nie trzymam się do końca idealnej receptury, zawsze jest tego albo tamtego więcej i kombinuję... w tym smarownym pasztecie np zaryzykowałem (jak Zbój pisał) i dałem nie 200 a 400g wątróbek drobiowych, i pasztet wyszedł super, wcale nie gorzki, wcale nie "zdominowany" przez wątróbki (ja nie cierpie wątróbek !!! jak bym miał samą zjeśc... to bym... dalej niż patrzę...) , a pasztet... pycha !

Moim zdaniem trzymaj się mniej więcej proporcjami a naprawdę wyjdzie ci super smarowidło :) I czekam na wynik... twojej twórczości :)

pokemon15, super przepis, zrobiłem wczoraj, zjadłem dziś, bardzo dziękuje. U mnie wyszedł odczuwalny smak wątróbki (ale ja lubię) i mocno pikantny (nie mam dokładnej wagi i trochę przesadziłem z pieprzem). Robiłem z piersi kurzych, nie z ćwiartek, więc wyszedł bardzo delikatny i jaśniejszy niż Twój.

Będę eksperymentował, może następnym razem dodam grzybów suszonych do części wsadu :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186111
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, super przepis, zrobiłem wczoraj, zjadłem dziś, bardzo dziękuje.

:) ciesze się bardzo :) przepis ze strony głównej, nie mój osobisty... chociaż z małymi kombinacjami... :cool:

teraz czas na watrobiankę Pobiedziska andrzejaK..... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186733
Udostępnij na innych stronach

teraz czas na watrobiankę Pobiedziska andrzejaK..... :thumbsup:

 

Pokemonie dasz radę :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-186758
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Drobiowa kanapkowa

 

http://img217.imageshack.us/img217/9625/dscf1494wm.jpg

 

Ponieważ w lodówce robi się powoli pusto... chuda kiełbasa w oczach zniknęła... to trzeba było zrobić coś do chleba... i tak sobie pomyślałem, że ciągle ta wieprzowina... no to wczoraj zakupiłem drobiu trochę... kawał piersi indyczej i ćwiartki kurzęce...

Po przygotowaniu surowca wyszło mi 0,9kg piersi indyczej i 0,8kg mięsa z ćwiartek kurczaka. Jejku, nikomu nie polecam wytrybowywać kości z ćwiartek... co ja sie namęczyłem...

 

Mięso zapeklowane (oddzielnie) w ilości 18g peklosoli na kg mięsa, peklowane 6h w temp pokojowej. "Pierś" pokrojona w kawałki 2x4 cm, mieso z ćwiartek zmielone na sitku 3-4mm.

 

Przyprawy jakie użyłem to tylko pieprz biały w ilości 2g/kg i szczypta mielonej gałki muszkatałowej. Wody nie dodałem wcale. Najpierw wymasowałem piersiątka... :tongue: Ech... :wink: następnie mielone z przyprawami i na koniec razem wszystko wyrabiałem ok 5 minut.

 

No i jak już zaczęło sie ładnie kleić... to ręcznie nadziałem w osłonki barierowe... Nie ma to jak domowa manufaktura... :)

 

Oczywiście jeden baton sprawdzonym sposobem zrobiłem "prostokątny" :) ot taki bajer :) i pasuje do tostów :) Parzyłem ok 90 minut w temp 75 stopni...

Teraz już wystudziłem i w lodówce leżą... rano degustacja, ale po kolorku widać, że będzie wszystko ok... chyba...

A w przyszłym tygodniu to juz świąteczne zadymianie będzie :) Fotki z przekroju i coś o smaku rano zapodam :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190238
Udostępnij na innych stronach

Drobiowa kanapkowa

Witam,widzę że kolega nie może spać po nocach :grin: Może w nocy jak produkujesz coś,to w dzień bardziej smakuje :grin: A tą drobiową trzeba będzie też spróbować zrobić,ale to już chyba po Świętach będzie :grin: Pozdrawiam :clap:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190249
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście jeden baton sprawdzonym sposobem zrobiłem "prostokątny" :) ot taki bajer :)

Super szynko-war ,Pokemonie :clap:

 

A w przyszłym tygodniu to juz świąteczne zadymianie będzie :)

Oj będzie si działo :shock:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190375
Udostępnij na innych stronach

Super szynko-war ,Pokemonie :clap:

 

 

Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190377
Udostępnij na innych stronach

Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin:

Tak Małgosiu... fajny pomysł zdradziła nam EAnna.. :clap:

Ale Pokemonik jeszcze nie wałkował ciasta butelką :wink:

Mielonki rewelacyjne :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190378
Udostępnij na innych stronach

Pokemon chyba korzystał o ile się nie mylę z porady EAnny :grin:

Masz rację Małgoś :rolleyes: ,to pomysł EAnny

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190381
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj wieczorowo-nocną porą zrobiłem Chlebki wg Dziadka. Takie dobre wychodzą, że mnie już znowu rodzinka "męczyła"... A Bartek to juz przepada za tym "mięskiem" :)

Jeszcze gorące prosto z piekarnika...

 

http://img823.imageshack.us/img823/3710/dscf1519wm.jpg

 

Będą na śniadanko :)

 

W sumie to miałem ok 3kg mięsa, 2kg II wp i 1kg I wp... Dwójka zmielona na sitku fi6 i blenderowana, I na sitku 10. W sumie to do I dodałem II przed blenderowaniem, tak aby uzyskać mniej więcej dwie równe części, po ok 1,5kg. Mięso peklowało się 4h w temp pokojowej. Mieszanka peklująca to 18g/kg w stosunku sól/peklosól - 80/20.

Do II podczas rozdrabniania dodałem ok 80ml wody. Przyprawy to tylko 1,5g pieprzu białego, 1g papryki słodkiej i szczypta gałki muszkatałowej - na kg miesa. Do części bardziej rozdrobnionej dałem jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej a do części "grubszej" jajko.

W piekarniku siedziały ok godziny w temp 160st, aż wewnatrz uzyskałem 69 stopni.

 

Wieczornie to mi oczywiście pomocnicy pomagali :)

 

 

 

Zapowiada sie pyszne śniadanko :) Przekrój i cos o smaku jutro... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190951
Udostępnij na innych stronach

To Ci się dość sporo "skórczyły", znaczy "wytopiły"

Gonzo, dwójka dość tłusta była :) ale jaka pychotka taka galaretka ze smalczykiem,,, fiu fiu :) Zobaczymy jutro :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190957
Udostępnij na innych stronach

Dwójka zmielona na sitku fi6 i blenderowana

"Wariację" pełną gębą. :cool: :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/10/#findComment-190960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.