pokemon15 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 16 Grudnia 2011 "Wariację" pełną gębą.arku, ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka... to juz wolałem na 6 i blenderem potraktować... a tutaj "Chlebek" w przekroju, nie wiem czy będzie dobrze widać dwa rodzaje farszu... bo mi znaczek centralnie wyszedł... w smaku normalnie czad... takie dobre, ze już od rana jednej blaszki nie ma... myslałem ze zamrożę cos ale nie ma szans... sam podjadam co chwilę... :thumbsup: http://img64.imageshack.us/img64/1298/dscf1521wm.jpg Naprawdę polecam, jest to bardzo smaczna alternatywa przy ciągłych wędzonkach, pasztetach, kiełbasach, parzonkach... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 16 Grudnia 2011 ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... Heh..ja odebrałam swoje noże i sitka z magnesówki ( Polibuda szczecińska ma ).Okazało się,ze nowe ,jeszcze nie używane sitka są kompletnie zwichrowane..i musieli poprawiać.. teraz tną jak brzytewka.. Wniosek: nie wszystko co kupujesz ma dobrą jakość :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 16 Grudnia 2011 a tutaj "Chlebek" w przekroju, Ojej, jaki fajny dwukolorowy.. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 16 Grudnia 2011 arku, ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka... to juz wolałem na 6 i blenderem potraktować Ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi.Traktowanie tłustej II wp blenderem powoduje to ,że przy pieczeniu wytapia się smalec co zresztą widać na Twoich zdjęciach.Tracisz na masie i cały wyrób jest strasznie tłusty.To oczywiście jest moje subiektywne zdanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 16 Grudnia 2011 jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka... Witaj Pokemonie ,mnie poradzono żeby mięso dobrze schłodzić w tedy mielenie jest o wiele prostsze .(potrzymaj trochę w zamrażarce ) Chlebek extra :thumbsup: a wygląd jak z żurnala :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 16 Grudnia 2011 przy pieczeniu wytapia się smalec co zresztą widać na Twoich zdjęciach.Tracisz na masie i cały wyrób jest strasznie tłusty.Wcale tłusty nie wyszedł, wytopiła się galaretka a smalcu jak kot napłakał... tylko z wierzchu, nie jest tak źle pychotka jak nie wiem... i ten smak... i nie jest suche Jak bym miał prównywac do czegoś to moze trochę w smaku przypomina konserwę turystyczną, z dawnych czasów... ale to tez nie tak do końca... arku przyjeżdżaj na nasz zlot do Zachełmia, zrobię takie chlebki, to spróbujesz Naprawdę odjazd Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Witam podacie orginalny przepis tych chlebków dziadka.dzięki pozdrawiam Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nie chciałbym być złośliwy, ale co Wy z tymi "chlebkami" i to jeszcze Dziadka, osoby która tak przestrzega prawidłowego nazewnictwa. Chleb to chleb, a klops to klops. :devil: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nie chciałbym być złośliwy, ale co Wy z tymi "chlebkami" i to jeszcze Dziadka PePe to chlebek, tak jak sam napisałeś w cudzysłowie i sam Dziadek go tak ochrzcił - "chlebek mięsny" :lol: a tu przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=174850&highlight=chlebek#174850 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 17 Grudnia 2011 chudziak, dla niektórych mieso jest chlebem powszednim.Dla mnie też. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 17 Grudnia 2011 tępy nóżPapier ścierny "180" lub "100" zwykły nie jakiś wodny, kładziesz sitko lub nożyk z wyczuciem przyciskasz i ruszasz ręką :rolleyes: , znaczy się kółka takie robisz 10 w prawo 10 w lewo, sitko oczywiście z dwóch stron, dobrze myjesz płuczesz gorącą wodą z kranu i kładziesz na jakąś ściereczkę do wyschnięcia. Ja nie mam dostępu do magnesówki i tak właśnie ostrzę i jest oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Papier ścierny "180" lub "100" zwykły nie jakiś wodnyDzięki Dzisiaj sie dowiedziałem, że w "punkcie" dorabiania kluczy koleś ma magnesówke precyzyjną i koszt ostrzenia to 10 zł, w poniedziałek naostrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 17 Grudnia 2011 w "punkcie" dorabiania kluczy koleś ma magnesówke precyzyjną i koszt ostrzenia to 10 zł, U mnie za ostrzenie w takim właśnie punkcie liczy za komplet ( nóż i sitko } do 8 - 7 ZŁ komplet do 22 i 32 -12 zł komplet Od razu lepiej idzie :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Coś dawno w tym temacie nic nie "modziłem", a że ostatnio pasztety na topie i rodzinka "przeżarta" wędzonkami... to dzisiaj zrobiłem pieczony pasztet wieprzowy w dwóch odsłonach... "singiel" i paprykowy " Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić... zostawić same na 20 minut, to gorący napoczną... A prosiłem, niech wystygnie, wyciągnie się z foremek... nie... :grin: no ale chyba dobry wyszedł http://img4.imageshack.us/img4/5453/dscf1765wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić.. Synuś też zadowolony . Więcej idzie na surowy :tongue: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić... zostawić same na 20 minut, to gorący napoczną... A prosiłem, niech wystygnie, wyciągnie się z foremek... nie... no ale chyba dobry wyszedłno co się im dziwisz, jak takie pyszności robisz, ja też nigdy nie mogę się powstrzymać aż wystygnie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Wczoraj nocnie robiłem jeszcze a raczej chciałem zrobić wątrobiankę Pobiedziską andrzejak... Wszystko było by dobrze gdybym zakupił pachwinę... Niestety miałem już podgardle i musiałem coś z nim zrobić... Zdecydowałem się zastąpić pachwinę tłustym boczkiem. A na sam koniec okazało się, że mam za mało osłonek barierowych (bo w takie chciałem wątrobiankę "wrzucić"). No i "poszły" w osłonki białkowe a'la żywiecka... http://img252.imageshack.us/img252/883/dscf1768wm.jpg http://img694.imageshack.us/img694/104/dscf1769wm.jpg Tak oto z wątrobianki Pobiedziskiej zrobiłem znowu coś po swojemu :wink: No chyba, że będzie to "Pobiedziska Fantazyjna" Ale co tam, wyszła wspaniała !!! Rano zjadłem na śniadanie prawie pół batona Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ale co tam, wyszła wspaniała !!! Bo ona taka jest :thumbsup: :thumbsup: Mi ona"już to gdzieś przypomina" Taką wątrobiankę jak jadłem za dziecko jak ojciec gdzieś wyroby swojskie nabywał :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 27 Stycznia 2012 mam za mało osłonek barierowychMłodszy, warto zakupić: http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=30 http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=29 Zakupiłem u nich i dobry towar mają "Pobiedziska Fantazyjna" :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ale co tam, wyszła wspaniała !!! Rano zjadłem na śniadanie prawie pół batona No i jest dobrze pokemonie :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Artek, bardzo ładne te paszteciki i wątrobianki Paszteciki według Twojego przepisu już robiełem i wiem że są przepyszne Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 29 Stycznia 2012 pokemon15, ja zawsze w białkowe nabijam.Wędziłeś?? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Wędziłeś??Karolu, nie miałem kiedy w beczce napalić ale zrobiłem mały "myk" i do farszu podczas mielenia dodałem trochę boczku wedzonego, który mi został dość tłusty, oczywiście zmielony na 4 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Mielonka kanapkowa - "No Galare't" http://img600.imageshack.us/img600/6134/dscf1779wm.jpg Wczoraj wymodziłem moje mielonki kanapkowe... W domu ostatnio marudzą, że ciągle kiełbasy... wędzonki... a wątrobianka to jakaś za tłusta... :wink: No to zrobiłem najprostszą ale chyba najbardziej chodliwą rzecz u nas w domciu, mielonkę kanapkową... Niby nic a jednak... i tutaj muszę się pochwalić, że w końcu uzyskałem efekt "no galare't" !!! :grin: Zawsze do moich kanapkowych dodawałem gotowane skórki wp i ok 4-5% wody. Wczoraj postanowiłem zrobic inaczej... i efekt był fantastyczny Surowiec: Wp kl II - 2,3kg - mielone na sitku 6 Wp kl I - 0,5kg - sitko 10 Wp kl III - 0,7kg - sitko 4 Peklowanie 48h mieszanką soli/peklosoli 50/50, w ilości 18g/kg w temp 6 stopni... Przyprawy dodane podczas produkcji: pieprz biały mielony 1g/kg papryka ostra 0,5g/kg papryka słodka o,5g/kg czosnek suszony 1,5g/kg gorczyca 2g/kg Tym razem wody dałem podczas wyrabiania Iwp i IIIwp z przyprawami, ok 2%, po czym dodałem IIwp i wyrabiałem całość az sie dobrze kleiła. http://img600.imageshack.us/img600/2855/dscf1777wm.jpg http://img706.imageshack.us/img706/2148/dscf1778wm.jpg Uploaded with ImageShack.us Nadziewałem ręcznie w osłonki barierowe fi 60 i fi 110, parzyłem ok 100 minut w temp 68 stopni. Pyszna !!! Bez galaretki, po prostu taka... " prawie jak ze sklepu" :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 30 Stycznia 2012 To ci fajna wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.