Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

"Wariację" pełną gębą.

arku, ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka... to juz wolałem na 6 i blenderem potraktować...

 

a tutaj "Chlebek" w przekroju, nie wiem czy będzie dobrze widać dwa rodzaje farszu... bo mi znaczek centralnie wyszedł... :) w smaku normalnie czad... takie dobre, ze już od rana jednej blaszki nie ma... myslałem ze zamrożę cos ale nie ma szans... sam podjadam co chwilę... :thumbsup:

 

http://img64.imageshack.us/img64/1298/dscf1521wm.jpg

 

Naprawdę polecam, jest to bardzo smaczna alternatywa przy ciągłych wędzonkach, pasztetach, kiełbasach, parzonkach... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191109
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia...

Heh..ja odebrałam swoje noże i sitka z magnesówki ( Polibuda szczecińska ma ).Okazało się,ze nowe ,jeszcze nie używane sitka są kompletnie zwichrowane..i musieli poprawiać..

teraz tną jak brzytewka..

Wniosek: nie wszystko co kupujesz ma dobrą jakość :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191111
Udostępnij na innych stronach

a tutaj "Chlebek" w przekroju,

Ojej, jaki fajny dwukolorowy.. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191112
Udostępnij na innych stronach

arku, ja mam niestety zelmerka 5 i tępy nóż... jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka... to juz wolałem na 6 i blenderem potraktować

Ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi.Traktowanie tłustej II wp blenderem powoduje to ,że przy pieczeniu wytapia się smalec co zresztą widać na Twoich zdjęciach.Tracisz na masie i cały wyrób jest strasznie tłusty.To oczywiście jest moje subiektywne zdanie. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191114
Udostępnij na innych stronach

jak mam mielić na 3 to mnie szlak trafia... wszystko sie zatyka...

Witaj Pokemonie ,mnie poradzono żeby mięso dobrze schłodzić w tedy mielenie jest o wiele prostsze .(potrzymaj trochę w zamrażarce )

Chlebek extra :thumbsup: a wygląd jak z żurnala :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191115
Udostępnij na innych stronach

przy pieczeniu wytapia się smalec co zresztą widać na Twoich zdjęciach.Tracisz na masie i cały wyrób jest strasznie tłusty.

Wcale tłusty nie wyszedł, wytopiła się galaretka a smalcu jak kot napłakał... tylko z wierzchu, nie jest tak źle :) pychotka jak nie wiem... i ten smak... i nie jest suche :) Jak bym miał prównywac do czegoś to moze trochę w smaku przypomina konserwę turystyczną, z dawnych czasów... ale to tez nie tak do końca... arku przyjeżdżaj na nasz zlot do Zachełmia, zrobię takie chlebki, to spróbujesz :) Naprawdę odjazd :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191124
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałbym być złośliwy, ale co Wy z tymi "chlebkami" i to jeszcze Dziadka, osoby która tak przestrzega prawidłowego nazewnictwa. Chleb to chleb, a klops to klops. :devil:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191231
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałbym być złośliwy, ale co Wy z tymi "chlebkami" i to jeszcze Dziadka

PePe to chlebek, tak jak sam napisałeś w cudzysłowie i sam Dziadek go tak ochrzcił - "chlebek mięsny" :lol: a tu przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=174850&highlight=chlebek#174850

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191265
Udostępnij na innych stronach

tępy nóż

Papier ścierny "180" lub "100" zwykły nie jakiś wodny, kładziesz sitko lub nożyk z wyczuciem przyciskasz i ruszasz ręką :rolleyes: , znaczy się kółka takie robisz 10 w prawo 10 w lewo, sitko oczywiście z dwóch stron, dobrze myjesz płuczesz gorącą wodą z kranu i kładziesz na jakąś ściereczkę do wyschnięcia. Ja nie mam dostępu do magnesówki i tak właśnie ostrzę i jest oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191347
Udostępnij na innych stronach

Papier ścierny "180" lub "100" zwykły nie jakiś wodny

Dzięki :) Dzisiaj sie dowiedziałem, że w "punkcie" dorabiania kluczy koleś ma magnesówke precyzyjną i koszt ostrzenia to 10 zł, w poniedziałek naostrze :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191351
Udostępnij na innych stronach

w "punkcie" dorabiania kluczy koleś ma magnesówke precyzyjną i koszt ostrzenia to 10 zł,

U mnie za ostrzenie w takim właśnie punkcie liczy za komplet ( nóż i sitko }

 

do 8 - 7 ZŁ komplet

do 22 i 32 -12 zł komplet

 

Od razu lepiej idzie :smile:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-191371
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Coś dawno w tym temacie nic nie "modziłem", a że ostatnio pasztety na topie i rodzinka "przeżarta" wędzonkami... to dzisiaj zrobiłem pieczony pasztet wieprzowy w dwóch odsłonach... "singiel" i paprykowy " :)

Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić... zostawić same na 20 minut, to gorący napoczną... A prosiłem, niech wystygnie, wyciągnie się z foremek... nie... :grin: no ale chyba dobry wyszedł :cool:

 

http://img4.imageshack.us/img4/5453/dscf1765wm.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199160
Udostępnij na innych stronach

Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić..

 

Synuś też zadowolony . :D Więcej idzie na surowy :tongue: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199174
Udostępnij na innych stronach

Tylko juz nie wiem co z tymi moimi "babami" robić... zostawić same na 20 minut, to gorący napoczną... A prosiłem, niech wystygnie, wyciągnie się z foremek... nie... no ale chyba dobry wyszedł

no co się im dziwisz, jak takie pyszności robisz, ja też nigdy nie mogę się powstrzymać aż wystygnie :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199186
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nocnie robiłem jeszcze a raczej chciałem zrobić wątrobiankę Pobiedziską andrzejak... Wszystko było by dobrze gdybym zakupił pachwinę... Niestety miałem już podgardle i musiałem coś z nim zrobić... Zdecydowałem się zastąpić pachwinę tłustym boczkiem. A na sam koniec okazało się, że mam za mało osłonek barierowych (bo w takie chciałem wątrobiankę "wrzucić"). No i "poszły" w osłonki białkowe a'la żywiecka...

 

http://img252.imageshack.us/img252/883/dscf1768wm.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/104/dscf1769wm.jpg

 

Tak oto z wątrobianki Pobiedziskiej zrobiłem znowu coś po swojemu :wink: No chyba, że będzie to "Pobiedziska Fantazyjna" :)

Ale co tam, wyszła wspaniała !!! Rano zjadłem na śniadanie prawie pół batona :)

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199188
Udostępnij na innych stronach

Ale co tam, wyszła wspaniała !!!

 

 

Bo ona taka jest :thumbsup: :thumbsup:

 

Mi ona"już to gdzieś przypomina" Taką wątrobiankę jak jadłem za dziecko jak ojciec gdzieś wyroby swojskie nabywał :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199190
Udostępnij na innych stronach

mam za mało osłonek barierowych

Młodszy, warto zakupić:

http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=30

http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=29

Zakupiłem u nich i dobry towar mają :D

"Pobiedziska Fantazyjna" :)

:lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199200
Udostępnij na innych stronach

Ale co tam, wyszła wspaniała !!! Rano zjadłem na śniadanie prawie pół batona :)

No i jest dobrze pokemonie :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199219
Udostępnij na innych stronach

Artek,

bardzo ładne te paszteciki i wątrobianki :)

Paszteciki według Twojego przepisu już robiełem i wiem że są przepyszne :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199703
Udostępnij na innych stronach

Wędziłeś??

Karolu, nie miałem kiedy w beczce napalić :( ale zrobiłem mały "myk" i do farszu podczas mielenia dodałem trochę boczku wedzonego, który mi został dość tłusty, oczywiście zmielony na 4 :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199706
Udostępnij na innych stronach

Mielonka kanapkowa - "No Galare't"

 

http://img600.imageshack.us/img600/6134/dscf1779wm.jpg

 

Wczoraj wymodziłem moje mielonki kanapkowe... W domu ostatnio marudzą, że ciągle kiełbasy... wędzonki... a wątrobianka to jakaś za tłusta... :wink: No to zrobiłem najprostszą ale chyba najbardziej chodliwą rzecz u nas w domciu, mielonkę kanapkową...

Niby nic a jednak... i tutaj muszę się pochwalić, że w końcu uzyskałem efekt "no galare't" !!! :grin:

Zawsze do moich kanapkowych dodawałem gotowane skórki wp i ok 4-5% wody. Wczoraj postanowiłem zrobic inaczej... i efekt był fantastyczny :)

 

Surowiec:

Wp kl II - 2,3kg - mielone na sitku 6

Wp kl I - 0,5kg - sitko 10

Wp kl III - 0,7kg - sitko 4

 

Peklowanie 48h mieszanką soli/peklosoli 50/50, w ilości 18g/kg w temp 6 stopni...

 

Przyprawy dodane podczas produkcji:

pieprz biały mielony 1g/kg

papryka ostra 0,5g/kg

papryka słodka o,5g/kg

czosnek suszony 1,5g/kg

gorczyca 2g/kg

 

Tym razem wody dałem podczas wyrabiania Iwp i IIIwp z przyprawami, ok 2%, po czym dodałem IIwp i wyrabiałem całość az sie dobrze kleiła.

 

http://img600.imageshack.us/img600/2855/dscf1777wm.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/2148/dscf1778wm.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Nadziewałem ręcznie w osłonki barierowe fi 60 i fi 110, parzyłem ok 100 minut w temp 68 stopni.

Pyszna !!! Bez galaretki, po prostu taka... " prawie jak ze sklepu" :grin:

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/11/#findComment-199932
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.