Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

" prawie jak ze sklepu"

Tfu, tfu, tfu, nie bluźnij pokemonku. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199939
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pyszna !!! Bez galaretki, po prostu taka... " prawie jak ze sklepu" :grin:

A ja myślę że duże jej brakuje do sklepowej... :grin:

A tak na poważnie to jak dla mnie super mielonka... :thumbsup:

Widać że nad kontrolą jakości czuwa...Bartuś...:wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199945
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku, jak dla mnie bomba :) widzę, że małemu smakowała.... :) Zadziałam ją już pojutrze, bo mięcho ma być dowiezione do mnie :D Ps. Ile szkrab ma lat, bo chyba jest zbliżony wiekiem do mojej córci :) Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199949
Udostępnij na innych stronach

Ps. Ile szkrab ma lat, bo chyba jest zbliżony wiekiem do mojej córci

Myth, Bartek mam 2,3 lata :) 7 listopada 2009 r przyszedł na swiat :) a mielonke rób, polecam !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199954
Udostępnij na innych stronach

" prawie jak ze sklepu" :grin:

Nie wierzę ,na pewno lepsza :thumbsup:

:clap: Pokemonie

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199959
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna ta mieloneczka, do tego jeszcze "napój" i można spożywać :thumbsup: :thumbsup:

pokemon15 napisał/a:

" prawie jak ze sklepu"

 

Tfu, tfu, tfu, nie bluźnij pokemonku. ;)

:grin: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-199962
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Konserwa słoikowa... czad malina... zjadłem cały słoik jeden na kolacje...

 

http://i41.tinypic.com/1z3v191.jpg

 

[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 00:00 ]

I boczki w przyprawach...

 

http://i44.tinypic.com/33mn3sx.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-201588
Udostępnij na innych stronach

a te boczki będziesz wędził czy zapiekał w piekarniku?

przemku, zadymiane beda :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-201595
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłem znowu konserwę słoikową mira... te poprzednie pięć słoiczków poszło jak świeże bułeczki, taka pychota !!! Polecam, naprawdę warto... a robi się szybko i łatwo :) Mięsko rewelacja !!!

Przy okazji zrobiłem jeszcze kiełbasę słoikową... co by naszej halusi coś podrzucić do Świeradowa :) Tak jakoś mnie naszło... a pamiętam, że jako mały brzdąc w latach 80-siatych zajadaliśmy sie taką kiełbasą po świniobiciu u babci :)

W sumie to nawet nie próbowałem jeszcze ale to chyba będzie powrót do przeszłości :)

 

http://i40.tinypic.com/1zxs7xl.jpg

http://i42.tinypic.com/1zmjhjp.jpg

http://i44.tinypic.com/dyuluq.jpg

 

http://images40.fotosik.pl/1368/e23a8adfd0f6415am.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-203159
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, odszukałem temat, w który pisze że należy gotować każdego kolejnego dnia, przez 3 dni i po 2 godziny. Ty też tak robisz ? czy masz przykrywkę u góry na garnku?

 

Ładnie to wygląda w tych słojach, dawno temu u mnie też dawano farsz z kiełbasy (przeważnie zabrakło jelit), tyle że te słoiki się same szybko otwierały i zrezygnowaliśmy z tego, a dobre było i ta magiczna galaretka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-203180
Udostępnij na innych stronach

bartnik, proces nazywa się podwójną lub potrójną pasteryzacją (tyndalizacja) - czas raczej uzależniony od wielkości słoja
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-203193
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem znowu konserwę słoikową mira..

Tak smakowicie wygląda że można jeść bez otwierania :thumbsup: :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-203196
Udostępnij na innych stronach

Witam, odszukałem temat, w który pisze że należy gotować każdego kolejnego dnia, przez 3 dni i po 2 godziny. Ty też tak robisz ? czy masz przykrywkę u góry na garnku?

Ja pasteryzuje dwukrotnie, nie ma potrzeby więcej, bo szybko znika :) I tak jak piszesz po ok 2 godziny. Garnek z pokrywką :) Wolniej woda wyparowuje...

 

A tutaj jeszcze w przekroju... kiełbasa słoikowa... czad...pychotka !!!

 

http://i43.tinypic.com/1gsyld.jpg

 

i konserwa słoikowa wg mira... to dopiero miodzio...

 

http://i42.tinypic.com/8vxi0l.jpg

http://i39.tinypic.com/a9spy9.jpg

 

Powoli zaczynam być "samowystarczalny" jeśli chodzi o wędliny, wyroby mięsne itp, jeszcze zostały parówki do nauki... i wyrobu... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-203662
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak mi ostatnio jakoś arkadiusza, halusi i Yerby salcesony śniły się po nocach, że w końcu postanowiłem i ja spróbować zrobić taki wyrób... Oczywiście spontanicznie to wyszło, bo będąc w sklepie przypadkiem... uśmiechnęła sie do mnie połowa głowy wieprzowej... no i cóż było robić...

 

http://i39.tinypic.com/axcydz.jpg

 

Wziąłem...Dokupiłem jeszcze trzy ozory, golonkę tylną i serce, w zamrażarce miałem trochę skórek wieprzowych...

Głowę wraz z pozostałymi "podrobami" gotowałem na pół miękko z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych i odrobiny soli... skórki gotowałem do miękkości oddzielnie.

Na drugi dzień, po konsultacjach telefonicznych z halusią, Włodkiem i paolo (ten salcesonu nigdy nie robił... :tongue: ), zabrałem się za produkcję...

Skórki po zastygnięciu zmieliłem na sitku 4, natomiast podroby i skórę z głowy wraz z uchem :) pokroiłem w kawałki, głowę obrałem z mięsa i wszystko wymieszałem razem.

Wyszło mi 2,8kg... dodałem do tego ok 300ml wywaru, 15g soli, 2g pieprzu, 1,5g czosnku suszonego licząc na kg farszu i trochę majeranku, ok 4g.

 

 

Po wymieszaniu wszystkiego, zapakowałem farsz w osłonki barierowe i parzyłem ok 1,5h. Bałem się trochę, że coś będzie nie tak... bo niby scisle napełniłem osłonki ale podczas parzenia "wyszły" puste miejsca z powietrzem... :mellow: No i farsz trochę jednak za gęsty był...

Ale po wyciągnięciu salcesonów z gara, powiesiłem je na kiju i na balkon... powietrze "poszło" do góry batona, a jak ostygły to juz normalnie na leżąco na noc wstawiłem do lodówki...

Myślę, że jak na pierwszy raz, to chyba wyszedł mi ten salceson nie najgorzej :wink: A w smaku... ojojoj !!! Pychota !!!

 

Mój pierwszy Salceson Tępy Dwudniowy... tak wyszedł...

 

http://i44.tinypic.com/jh78f8.jpg

http://i44.tinypic.com/wslac4.jpg

http://i40.tinypic.com/33woygw.jpg

http://i43.tinypic.com/124hw8l.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206461
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że jak na pierwszy raz, to chyba wyszedł mi ten salceson nie najgorzej :wink: A w smaku... ojojoj !!! Pychota !!!

Arturze jak dla mnie to salceson wyszedł wyśmienicie... :thumbsup: :clap: a tak się obawiałeś :wink: .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206469
Udostępnij na innych stronach

salceson wyszedł wyśmienicie...

Dzięki haluś ale jednak z tej jednej strony ta "dupka" jest pusta i lekko tłuszczem podeszła... może nastepnym razem przygotuje się lepiej i zakupie żołądki naturalne albo sztuczne...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206473
Udostępnij na innych stronach

Dzięki haluś ale jednak z tej jednej strony ta "dupka" jest pusta i lekko tłuszczem podeszła.

Czy Ty jesteś ogrodnikiem Arturze?? :wink:

Uczepiłeś się tej ''dupki''... :tongue: ważne że pierwszą próbę masz już za sobą a następne razy będą coraz lepsze. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206475
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że jak na pierwszy raz, to chyba wyszedł mi ten salceson nie najgorzej

Myślałem, że będzie lepiej, wyszło szare mięsko w galarecie z tłuszczykiem, co na pewno nie przekreśla walorów smakowych. Proponuję następnym razem do pomocy swoją kandydaturę, zobaczymy co wyjdzie. Wiem, że jest to propozycja niemoralna, ale dzieci już śpią. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206522
Udostępnij na innych stronach

wyszło szare mięsko w galarecie z tłuszczykiem

:sad:

szare bo niepeklowane...

Proponuję następnym razem do pomocy swoją kandydaturę, zobaczymy co wyjdzie.

3mam za słowo...

wyszło szare mięsko w galarecie z tłuszczykiem

:mellow:

Tępy salceson... :rolleyes:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206524
Udostępnij na innych stronach

Rozkroiłem następny... może kawałki mięsa są za duże... ale jest wspaniały... jak dla mnie...

 

http://img268.imageshack.us/img268/1589/dscf1950wmm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206530
Udostępnij na innych stronach

Za duże :question: toż to i pięknie wygląda i zapewne tak smakuje :thumbsup: dla mnie pierwsza klasa :clap: :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206536
Udostępnij na innych stronach

Witaj pokemonie,wyrób prima sort,mięsko ładnie pokrojone a co się tyczy tłustej"dupki" to następnym razem odwracaj batony kilka razy podczas studzenia, wtedy tłuszcz rozejdzie się równomiernie a na koniec połóż na wierzch deseczkę lekko dociąż i znikną puste miejsca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/12/#findComment-206543
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.