Skocz do zawartości

Pokemona wariacje miesne i takie tam...


Rekomendowane odpowiedzi

No i gadaj jaki smak

andrzej, po prostu niebo w gebie :) po prostu rozpływa się w ustach :) Ja nie wiem czemu ae moja żona nie chce nawet spróbować, cały czas twierdzi, że ZEPSUTEGO MIĘSA nie da się jeść i za nic tłumaczenia, że takie wedliny "chodzą" po 150 zł/kg i to w "firmowych" sklepach... Ale na stole zrobiła karkówka furorę, teściowa to się zachwycała :) Teraz koledzy w pracy też jedli i mówią, że pycha i że fachman jestem :)

Trochę obeschła z zewnątrz ale to normalne, w środku jest mięciutka i rozpływa się w ustach :) Smaku nie oddam... pychota !!! :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-158242
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj późnym wieczorem machnąłem mielonkę kanapkową. Dzisiaj rano jeszcze parzyłem. Nic już w lodówce nie było, wędzonki będę robił dopiero za dwa tygodnie bo mam weekend wolny, a te sklepowe wędliny... staramy się już ich nie kupować...

 

http://img52.imageshack.us/img52/9578/dscf9677wm.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/2161/dscf9681wm.jpg

 

Surowiec jaki wykorzystałem na mielonkę: mięso z łopatki wp 2,2kg, boczek 1,2 kg, mięso z golonki wp przedniej 0,6kg, skórki wp 0,6kg. Uzyskałem wp kl II 3,2 kg, wp III 0,8kg. III zasolona 17g/kg, II peklowana na sucho 18g/kg w stosunku 70/30 - sól/peklosól - 24h w 6 stopniach. Skórki wp gotowane w małej ilosci wody z dodatkiem soli - 4g.

Mielenie: III i skórki na sitku 4, II na sitku 8 mm. Podczas wyrabiania dodałem ok 150ml wody. przyprawy to, licząc na kg: pieprz czarny - 2g, pieprz ziołowy - 1g, gałka - 0,5g, czosnek mielony - 2g.

Po wyrobieniu masy napełniałem osłonki barierowe fi 65 i 100.

 

 

Tak sobie wymyśliłem, że dwa batony te grubsze, "sprasuje" i wyjdą mi takie fajne "prostokątne" ... niestety jak się później okazało nie miałem tak dużego garnka, żeby je czymś przycisnąć podczas parzenia ... i wyszły okrągłe :(

Ponieważ bawiłem się z napełnianiem osłonek prawie do 2 w nocy to parzenie odbyło sie rano a mielonki wisiały i leżały ściśnięte na balkonie w szafie.

Parzyłem dziś rano w temp 70-75 st przez 100 minut i chłodziłem zimną wodą ok 15 minut i do lodówki.

 

 

Muszę powiedzieć, że wyszła pycha :) jak wróciłem dziś z pracy po 22 to już pół "grubego" batona mielonki nie było... :) (ok 35cm długości) :wink: Mimo tych 17, 18 g soli/peklosoli na kg mięsa wcale mielonka nie jest mało słona, jest akurat :) No i ta galaretka :tongue: Nie ma jej dużo a wszyscy się cieszą, ze taka dobra... :cool:

Już obiecałem, że wezmę jutro do pracy na spróbowanie :) I rano upiekę chleby izerskie razowe pod tą mielonkę :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162071
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj późnym wieczorem machnąłem mielonkę kanapkową

:thumbsup: :thumbsup: Ja już dawno takiej nie robiłem, trzeba coś o tym pomyśleć :cool:

 

 

Młodszy, Ty mnie się tu pochwal co ciekawego na przyszły Czwartek szykujesz, wszak dzień to bardzo ważny :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162074
Udostępnij na innych stronach

Ładna mieloneczka :clap: :clap: .Jeśli mogę to dwie uwagi.

 

żeby je czymś przycisnąć podczas parzenia ...

Przeciska się po parzeniu a nie w trakcie.

 

skórki na sitku 4

Ja bym zmielił na 2mm

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162078
Udostępnij na innych stronach

Przeciska się po parzeniu a nie w trakcie.

sam nie wiem, może nie w osłonkach barierowych, bo podczas parzenia kurczą się i baton jest "napompowany" nie ma szans żeby wtedy to sprasować... chyba...

Ja bym zmielił na 2mm

4 to moje najmniejsze sitko

Młodszy, Ty mnie się tu pochwal co ciekawego na przyszły Czwartek szykujesz

Oj starszy... jeszcze nic nie myślałem w tym temacie... pewnie machnę jakieś ciacho... w sumie my urodzin jakoś specjalnie nie obchodzimy...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162079
Udostępnij na innych stronach

może nie w osłonkach barierowych

To nie ma znaczenia.Chciałeś uzyskać spłaszczony kształt.Jeśli tak to możesz przycisnąć po parzeniu i zostawić do wystudzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162081
Udostępnij na innych stronach

To nie ma znaczenia.Chciałeś uzyskać spłaszczony kształt.Jeśli tak to możesz przycisnąć po parzeniu i zostawić do wystudzenia.

Sory Arku,ale mylisz salceson z wyrobem parzonym.

Przy wyrobach parzonych kształt nadajesz w trakcie a nie po.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162083
Udostępnij na innych stronach

sam nie wiem, może nie w osłonkach barierowych, bo podczas parzenia kurczą się i baton jest "napompowany" nie ma szans żeby wtedy to sprasować... chyba

Najmniej ważne ;okrągłe ,płaskie czy kwadratowe :grin: ważne żeby były smaczne :thumbsup: a z tego co widać to nie może być inaczej i ta galaretka :thumbsup:

pokemon15, :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162102
Udostępnij na innych stronach

Przy wyrobach parzonych kształt nadajesz w trakcie a nie po.

Ale jak nie ma warunków przed to można i po.Spraktykowałem. :grin:

 

[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 13:48 ]

mylisz salceson z wyrobem parzonym.

A tak na marginesie salceson to też wyrób poddawany parzeniu. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162114
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską :)

 

Obrazek

Gratulacje Pokemon, wygląda rewelacyjnie, zapewne i tak smakuje. Możesz podać jak zrobiłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162117
Udostępnij na innych stronach

Możesz podać jak zrobiłeś?

vlodi, robiłem w sumie wg przepisu za strony głównej na poledwice a'la parmeńską:

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

 

Z tym, że (już nie pamietam dokładnie...) rozgnieciony świeży czosnek zmieszałem z łyzeczką peklosoli i tym "specyfikiem" natarłem karczek, nastepnie "obtoczyłem" w soli (30g/kg) tak jak mielone :) a na koniec w przyprawach, kolendra mielona i pieprz klorowy mielony. Tak przygotowane mieso poszło w misce do lodówki na 8 dni (Ietap), obracałem co 24h, raz odlałem zbierajace sie soki, ale nie duzo tego było. Po 8 dniach zawinąłem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy i osznurowałem. Tak wykonana skarpeta z karkówką poszła na 10 dni obsuszac sie w temp ok 15st w przewiewnym miejscu.(II etap), No a na koniec powedrowała w skarpecie spowrotem do lodówki na ponad miesiąc (III etap) :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162127
Udostępnij na innych stronach

Możesz podać jak zrobiłeś?

vlodi, robiłem w sumie wg przepisu za strony głównej na poledwice a'la parmeńską:

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

 

Z tym, że (już nie pamietam dokładnie...) rozgnieciony świeży czosnek zmieszałem z łyzeczką peklosoli i tym "specyfikiem" natarłem karczek, nastepnie "obtoczyłem" w soli (30g/kg) tak jak mielone :) a na koniec w przyprawach, kolendra mielona i pieprz klorowy mielony. Tak przygotowane mieso poszło w misce do lodówki na 8 dni (Ietap), obracałem co 24h, raz odlałem zbierajace sie soki, ale nie duzo tego było. Po 8 dniach zawinąłem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy i osznurowałem. Tak wykonana skarpeta z karkówką poszła na 10 dni obsuszac sie w temp ok 15st w przewiewnym miejscu.(II etap), No a na koniec powedrowała w skarpecie spowrotem do lodówki na ponad miesiąc (III etap) :)

Dzięki bardzo za opis. Bardzo lubię takie mięsko (zręsztą lubię każde :grin: ). Spróbuję na kawałku schabiku. :wink: :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162178
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przy okazji robienia kabanosów i "kminkowej" zostało mi trochę "farszu", to wrzuciłem do słoika, ubiłem i gotowałem na małym ogniu przez godzinkę...

Wyszła pyszna "kiełbasa słoikowa" z galaretką i odrobina smalczyku na wierzchu :)

 

http://img10.imageshack.us/img10/2684/dscf9983wm.jpg

 

 

Zjedliśmy na kolację :wink: Swoją drogą muszę zacząć częściej robić wyroby słoikowe...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164010
Udostępnij na innych stronach

Wyszła pyszna "kiełbasa słoikowa" z galaretką i odrobina smalczyku na wierzchu :)

Ty to masz głowę Pokemonie... nic nie zmarnujesz.

Słoikowa wygląda pysznie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164014
Udostępnij na innych stronach

Zjedliśmy na kolację :wink:

Jak jest coś dobrego to szybko znika.

 

Swoją drogą muszę zacząć częściej robić wyroby słoikowe..

Bardzo dobry pomysł ,tylko musisz od razu schować bo znowu zjecie na kolację :lol:

 

W zimie będzie jak znalazł :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164015
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robię dzisiaj pasztet pieczony podpierając się przepisem pokemon15.

Nie ma tam nic o cebuli i czosnku,przeoczyłem to, czy "jak kto lubi"?

gungay wszystko tam pisze... jest i czosnek :wink: cebuli nie dawałem...

Po ugotowaniu "surowca" i po ostygnięciu wszystko zmieliłem na sitku 3-4, (nie mam mniejszego...) dodając kajzerki namoczone i odsączone z mleka, 5 jajek, przyprawy: pieprz czarny mielony 3 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, czosnek mielony 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 2 łyżeczki i sól do smaku.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168286
Udostępnij na innych stronach

Upekło się pięknie.

Oczywiście nie wytrzymałem i jeszcze gorący ukroiłem dla próby.....no i przesolony.

Jak ostygnie to pewnie bedzie bardziej słony,szkoda.

Ale nauka nie idzie w las.

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168314
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście nie wytrzymałem i jeszcze gorący ukroiłem dla próby.....no i przesolony.

Jak ostygnie to pewnie bedzie bardziej słony,szkoda.

Nie panikuj... :wink: juto będziesz palce lizał :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168322
Udostępnij na innych stronach

no i przesolony.

tak jak mówia poprzednicy, spokojnie odczekaj do jutra, niech porządnie wystygnie, najlepszy jest taki po 24h, jak trochę w lodówce postoi, wtedy nie ma problemu z krojeniem, no i sie "do końca" przegryzie :) No chyba, że ci sie soli za dużo sypneło... ja zawsze "smakuje" przy takich wyrobach...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.