pokemon15 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 No i gadaj jaki smakandrzej, po prostu niebo w gebie po prostu rozpływa się w ustach Ja nie wiem czemu ae moja żona nie chce nawet spróbować, cały czas twierdzi, że ZEPSUTEGO MIĘSA nie da się jeść i za nic tłumaczenia, że takie wedliny "chodzą" po 150 zł/kg i to w "firmowych" sklepach... Ale na stole zrobiła karkówka furorę, teściowa to się zachwycała Teraz koledzy w pracy też jedli i mówią, że pycha i że fachman jestem Trochę obeschła z zewnątrz ale to normalne, w środku jest mięciutka i rozpływa się w ustach Smaku nie oddam... pychota !!! :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-158242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 andrzej, po prostu niebo w gebie To super pokemonie :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-158244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Wczoraj późnym wieczorem machnąłem mielonkę kanapkową. Dzisiaj rano jeszcze parzyłem. Nic już w lodówce nie było, wędzonki będę robił dopiero za dwa tygodnie bo mam weekend wolny, a te sklepowe wędliny... staramy się już ich nie kupować... http://img52.imageshack.us/img52/9578/dscf9677wm.jpg http://img827.imageshack.us/img827/2161/dscf9681wm.jpg Surowiec jaki wykorzystałem na mielonkę: mięso z łopatki wp 2,2kg, boczek 1,2 kg, mięso z golonki wp przedniej 0,6kg, skórki wp 0,6kg. Uzyskałem wp kl II 3,2 kg, wp III 0,8kg. III zasolona 17g/kg, II peklowana na sucho 18g/kg w stosunku 70/30 - sól/peklosól - 24h w 6 stopniach. Skórki wp gotowane w małej ilosci wody z dodatkiem soli - 4g. Mielenie: III i skórki na sitku 4, II na sitku 8 mm. Podczas wyrabiania dodałem ok 150ml wody. przyprawy to, licząc na kg: pieprz czarny - 2g, pieprz ziołowy - 1g, gałka - 0,5g, czosnek mielony - 2g. Po wyrobieniu masy napełniałem osłonki barierowe fi 65 i 100. Tak sobie wymyśliłem, że dwa batony te grubsze, "sprasuje" i wyjdą mi takie fajne "prostokątne" ... niestety jak się później okazało nie miałem tak dużego garnka, żeby je czymś przycisnąć podczas parzenia ... i wyszły okrągłe Ponieważ bawiłem się z napełnianiem osłonek prawie do 2 w nocy to parzenie odbyło sie rano a mielonki wisiały i leżały ściśnięte na balkonie w szafie. Parzyłem dziś rano w temp 70-75 st przez 100 minut i chłodziłem zimną wodą ok 15 minut i do lodówki. Muszę powiedzieć, że wyszła pycha jak wróciłem dziś z pracy po 22 to już pół "grubego" batona mielonki nie było... (ok 35cm długości) :wink: Mimo tych 17, 18 g soli/peklosoli na kg mięsa wcale mielonka nie jest mało słona, jest akurat No i ta galaretka :tongue: Nie ma jej dużo a wszyscy się cieszą, ze taka dobra... Już obiecałem, że wezmę jutro do pracy na spróbowanie I rano upiekę chleby izerskie razowe pod tą mielonkę Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wczoraj późnym wieczorem machnąłem mielonkę kanapkową :thumbsup: :thumbsup: Ja już dawno takiej nie robiłem, trzeba coś o tym pomyśleć Młodszy, Ty mnie się tu pochwal co ciekawego na przyszły Czwartek szykujesz, wszak dzień to bardzo ważny :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Ładna mieloneczka :clap: :clap: .Jeśli mogę to dwie uwagi. żeby je czymś przycisnąć podczas parzenia ... Przeciska się po parzeniu a nie w trakcie. skórki na sitku 4 Ja bym zmielił na 2mm Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Przeciska się po parzeniu a nie w trakcie.sam nie wiem, może nie w osłonkach barierowych, bo podczas parzenia kurczą się i baton jest "napompowany" nie ma szans żeby wtedy to sprasować... chyba...Ja bym zmielił na 2mm4 to moje najmniejsze sitko Młodszy, Ty mnie się tu pochwal co ciekawego na przyszły Czwartek szykujeszOj starszy... jeszcze nic nie myślałem w tym temacie... pewnie machnę jakieś ciacho... w sumie my urodzin jakoś specjalnie nie obchodzimy... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 5 Czerwca 2011 może nie w osłonkach barierowych To nie ma znaczenia.Chciałeś uzyskać spłaszczony kształt.Jeśli tak to możesz przycisnąć po parzeniu i zostawić do wystudzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 5 Czerwca 2011 To nie ma znaczenia.Chciałeś uzyskać spłaszczony kształt.Jeśli tak to możesz przycisnąć po parzeniu i zostawić do wystudzenia.Sory Arku,ale mylisz salceson z wyrobem parzonym. Przy wyrobach parzonych kształt nadajesz w trakcie a nie po. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 5 Czerwca 2011 sam nie wiem, może nie w osłonkach barierowych, bo podczas parzenia kurczą się i baton jest "napompowany" nie ma szans żeby wtedy to sprasować... chyba Najmniej ważne ;okrągłe ,płaskie czy kwadratowe :grin: ważne żeby były smaczne :thumbsup: a z tego co widać to nie może być inaczej i ta galaretka :thumbsup: pokemon15, :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Przy wyrobach parzonych kształt nadajesz w trakcie a nie po.Ale jak nie ma warunków przed to można i po.Spraktykowałem. :grin: [ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 13:48 ] mylisz salceson z wyrobem parzonym.A tak na marginesie salceson to też wyrób poddawany parzeniu. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Dzisiaj w końcu po ponad dwóch miesiącach wyciągnąłem ze skarpety moją karkówkę a'la parmeńską Obrazek Gratulacje Pokemon, wygląda rewelacyjnie, zapewne i tak smakuje. Możesz podać jak zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Możesz podać jak zrobiłeś?vlodi, robiłem w sumie wg przepisu za strony głównej na poledwice a'la parmeńską: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Z tym, że (już nie pamietam dokładnie...) rozgnieciony świeży czosnek zmieszałem z łyzeczką peklosoli i tym "specyfikiem" natarłem karczek, nastepnie "obtoczyłem" w soli (30g/kg) tak jak mielone a na koniec w przyprawach, kolendra mielona i pieprz klorowy mielony. Tak przygotowane mieso poszło w misce do lodówki na 8 dni (Ietap), obracałem co 24h, raz odlałem zbierajace sie soki, ale nie duzo tego było. Po 8 dniach zawinąłem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy i osznurowałem. Tak wykonana skarpeta z karkówką poszła na 10 dni obsuszac sie w temp ok 15st w przewiewnym miejscu.(II etap), No a na koniec powedrowała w skarpecie spowrotem do lodówki na ponad miesiąc (III etap) Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Możesz podać jak zrobiłeś?vlodi, robiłem w sumie wg przepisu za strony głównej na poledwice a'la parmeńską: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Z tym, że (już nie pamietam dokładnie...) rozgnieciony świeży czosnek zmieszałem z łyzeczką peklosoli i tym "specyfikiem" natarłem karczek, nastepnie "obtoczyłem" w soli (30g/kg) tak jak mielone a na koniec w przyprawach, kolendra mielona i pieprz klorowy mielony. Tak przygotowane mieso poszło w misce do lodówki na 8 dni (Ietap), obracałem co 24h, raz odlałem zbierajace sie soki, ale nie duzo tego było. Po 8 dniach zawinąłem w jedną warstwę tetry i dwie warstwy pończochy i osznurowałem. Tak wykonana skarpeta z karkówką poszła na 10 dni obsuszac sie w temp ok 15st w przewiewnym miejscu.(II etap), No a na koniec powedrowała w skarpecie spowrotem do lodówki na ponad miesiąc (III etap) Dzięki bardzo za opis. Bardzo lubię takie mięsko (zręsztą lubię każde :grin: ). Spróbuję na kawałku schabiku. :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-162178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Przy okazji robienia kabanosów i "kminkowej" zostało mi trochę "farszu", to wrzuciłem do słoika, ubiłem i gotowałem na małym ogniu przez godzinkę... Wyszła pyszna "kiełbasa słoikowa" z galaretką i odrobina smalczyku na wierzchu http://img10.imageshack.us/img10/2684/dscf9983wm.jpg Zjedliśmy na kolację :wink: Swoją drogą muszę zacząć częściej robić wyroby słoikowe... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Wyszła pyszna "kiełbasa słoikowa" z galaretką i odrobina smalczyku na wierzchu Ty to masz głowę Pokemonie... nic nie zmarnujesz. Słoikowa wygląda pysznie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zjedliśmy na kolację :wink: Jak jest coś dobrego to szybko znika. Swoją drogą muszę zacząć częściej robić wyroby słoikowe.. Bardzo dobry pomysł ,tylko musisz od razu schować bo znowu zjecie na kolację :lol: W zimie będzie jak znalazł :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-164015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gungay Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Lipca 2011 Robię dzisiaj pasztet pieczony podpierając się przepisem pokemon15.Nie ma tam nic o cebuli i czosnku,przeoczyłem to, czy "jak kto lubi"?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Lipca 2011 Robię dzisiaj pasztet pieczony podpierając się przepisem pokemon15. Nie ma tam nic o cebuli i czosnku,przeoczyłem to, czy "jak kto lubi"?gungay wszystko tam pisze... jest i czosnek :wink: cebuli nie dawałem... Po ugotowaniu "surowca" i po ostygnięciu wszystko zmieliłem na sitku 3-4, (nie mam mniejszego...) dodając kajzerki namoczone i odsączone z mleka, 5 jajek, przyprawy: pieprz czarny mielony 3 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, czosnek mielony 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa 2 łyżeczki i sól do smaku. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Lipca 2011 ja dodaję jeszcze do tych przypraw starty korzeń imbiru Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gungay Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Lipca 2011 Już się piecze,dałem czosnek.Kur..,czaki :blush: mam imbir w lodówce i nie pomyślałem,ale po to tu jestem żeby się uczyć.Dziekuje i pozdrawiam :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gungay Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Lipca 2011 Upekło się pięknie.Oczywiście nie wytrzymałem i jeszcze gorący ukroiłem dla próby.....no i przesolony.Jak ostygnie to pewnie bedzie bardziej słony,szkoda.Ale nauka nie idzie w las.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Lipca 2011 Świeży pasztet zawsze wydaje się słonawy. Jak ostygnie jego smak będzie zupełnie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Lipca 2011 Oczywiście nie wytrzymałem i jeszcze gorący ukroiłem dla próby.....no i przesolony. Jak ostygnie to pewnie bedzie bardziej słony,szkoda.Nie panikuj... :wink: juto będziesz palce lizał :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gungay Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Lipca 2011 Dzięki,przynajmniej pójdę spokojnie spać :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Lipca 2011 no i przesolony.tak jak mówia poprzednicy, spokojnie odczekaj do jutra, niech porządnie wystygnie, najlepszy jest taki po 24h, jak trochę w lodówce postoi, wtedy nie ma problemu z krojeniem, no i sie "do końca" przegryzie No chyba, że ci sie soli za dużo sypneło... ja zawsze "smakuje" przy takich wyrobach... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/6/#findComment-168327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.