Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i ubiliśmy dwa świniodziki,

 

 

mięsko już zapeklowane na kiełbasy

 

Mają być zwykłe cienkie, po rozebraniu i podzieleniu na klasy wyszło tego

 

klI -7,5 kg

klIIa - 20 kg

kl IIb- 7 kg

kl III - 3,5 kg

 

kiełbaski będą robione w środę, podeślę fotki

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Jakiej pojemności masz te pojemniki? co są pokazane na foto z mięsem.

I jak nie dawno kupowałeś to gdzie i za ile?

Można tutaj : http://www.swiatwokolkuchni.pl/?cat=133

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146481
Udostępnij na innych stronach

Jakiej pojemności masz te pojemniki? co są pokazane na foto z mięsem.

I jak nie dawno kupowałeś to gdzie i za ile?

ja mam taki podobny pisało że 180 litrów wchodzi,na pewno wchodzą

dwa prosiaki 30-sto kilogramowe,z przykrywką kosztował mnie 160zl

jest niezastąpiony

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146882
Udostępnij na innych stronach

w tych pojemnikach bardzo dobrze miesza się kiełbaskę gdy trzeba wymieszać, tak jak to będę jutro robił , więcej niż 20 kg

na zrobienie 30kg kiełbasy ten pojemnik jest za duży :shock:

do tego wysokie boki...no ale wymieszasz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146887
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj robiłem kiełbasy ze swiniodzików

 

opisane wcześniej mięso zmieliłem

kl I połowa 20 mm połowa 14mm

kl IIa 10mm

kl IIb 6mm

kl III 3x 6mm z dodatkiem wody i przypraw

 

 

dodałem wodę w łącznej ilaści 1,5 l i przyprawy w ilości

 

gałka 0,5 g/kg

majeranek 0,5 g/kg

czosnek 2,5 g /kg

 

25 min mieszania i w jelita 28-30.

osadzałem godzinę

 

osuszanie pół godziny

wędzenie 2 godziny w temp 40-50 C

pieczenie 40 min w temp 90-95C

 

 

fotka gotowych kięłbasek to produkt świeżo wyjęty, fotografowany przy ostatnim świetle

pozostałych nie było sensu fotografować,

 

przekrój wrzucę jutro, jak podstygnie

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147108
Udostępnij na innych stronach

Ale smak, Kolego, smak..... :question: :question: :question:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147110
Udostępnij na innych stronach

smak jak to próbowany na świeżo, doby ale jutro będzie lepszy,

 

obie sztuki były młode, nie miały jeszcze roku, mięsko bardzo delikatne, myślę że będą fajne kiełbaski

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147113
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda ta kiełbaska po nocy w chłodni w przekroju

 

smak bardzo dobry, zapomniałem napisać o soli/ peklosoli 50/50 i pieprzu w ilości 2g/ kg

 

polecam zarówno skład przypraw jak i sposób rozdrobnienia do tego rodzaju kielbas

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147225
Udostępnij na innych stronach

smak bardzo dobry

Bardzo ładnie wybarwiona kiełbaska, czy mięso świniodzika jest dużo ciemniejsze od wieprzowego?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147230
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj robiłem kiełbasy ze swiniodzików

 

opisane wcześniej mięso zmieliłem

kl I połowa 20 mm połowa 14mm

kl IIa 10mm

kl IIb 6mm

kl III 3x 6mm z dodatkiem wody i przypraw

 

 

dodałem wodę w łącznej ilaści 1,5 l i przyprawy w ilości

 

gałka 0,5 g/kg

majeranek 0,5 g/kg

czosnek 2,5 g /kg

 

25 min mieszania i w jelita 28-30.

osadzałem godzinę Obrazek

 

osuszanie pół godziny

wędzenie 2 godziny w temp 40-50 C

pieczenie 40 min w temp 90-95C

 

Możesz podać wagę poszczególnych klas?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147236
Udostępnij na innych stronach

czy mięso świniodzika jest dużo ciemniejsze od wieprzowego?

 

mięso jest trochę ciemniejsze, jak nazwa wskazuje coś pomiędzy dzikiem a świnką jeżeli chodzi o kolor jędrność. to mięsko wydawało mi się nawet tłuściejsze od wieprzowiny w podobny sposób klasyfikowanej

pozdrawiam i dziękuję za słowa uznania

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147253
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda ta kiełbaska po nocy w chłodni w przekroju

Mam pytanie odnośnie ceny takiego swiniodzika i "płci"? :cool:

 

Na allegro sprzedają po 700 pln np.

http://allegro.pl/dziki-swiniodziki-i1454438881.html

 

Wiadomo, ze to zwykły swiniodzik bez "gwarancji",

ale jest jakiś punkt odniesienia. :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147372
Udostępnij na innych stronach

płeć jak to płeć, rodzi się pół na pół

 

po jakimś czasie trzeba wyjmować ze stada loszki bo zdarza się że w czasie huczki takie kilkumiesięczne loszki są zapładniane (przez tatusia) :sad: :sad:

 

w tym czasie mamy już praktycznie same knurki, są trochę chudsze od loszek ale ja lubię je przerabiać.

 

co do ceny w tym roku urodziło się mniej i nie sprzedawaliśmy,

rok temu chodziły po 500 zł

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147453
Udostępnij na innych stronach

praktycznie same knurki, są trochę chudsze od loszek ale ja lubię je przerabiać.

Czy tych knurków się nie kastruje? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147465
Udostępnij na innych stronach

Czy tych knurków się nie kastruje? :cool:

 

 

nie nie kastrujemy knurków, biegają po 2ha zagrodzie, kto by je tam złapał

 

[ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 20:36 ]

mamusie ważą pewnie pod 200 kg, nie chciałbym być w skórze weta który próbował by kastrować ich dzieci

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147516
Udostępnij na innych stronach

nie nie kastrujemy knurków

A co ze słynnym zapachem?

Podobno nie wszystkich, ale mnie powala. :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147522
Udostępnij na innych stronach

z zapachem można sobie poradzić,

 

przerobiłem już kilka pokoleń świniodzików o leśnych dzikach nie wspominając,

 

w lutym większość dorosłych odyńców pozbywa się zapachu huczki, a młode knurki nie są praktycznie pozbawione charakterystycznego zapachu

 

zawsze istnieje takie ryzyko że w stadzie jakaś młoda loszka wejdzie w rujkę i knurki może być czuć, ale to juz jest ryzyko hodowcy który trzyma dziki na wolnym wybiegu,

 

bardzo istotna wg. mnie jest technika patroszenia bez wdawania się w szczegóły

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147525
Udostępnij na innych stronach

z zapachem można sobie poradzić,

 

przerobiłem już kilka pokoleń świniodzików o leśnych dzikach nie wspominając,

 

w lutym większość dorosłych odyńców pozbywa się zapachu huczki, a młode knurki nie są praktycznie pozbawione charakterystycznego zapachu

 

zawsze istnieje takie ryzyko że w stadzie jakaś młoda loszka wejdzie w rujkę i knurki może być czuć, ale to juz jest ryzyko hodowcy który trzyma dziki na wolnym wybiegu,

 

bardzo istotna wg. mnie jest technika patroszenia bez wdawania się w szczegóły

Potwierdzam :smile: Do tego zapach można zlikwidować poprzez głębokie mrożenie. Tak robią przetwórcy. W Stanach mięsa nawet się nie bada. Zarówno wieprzowina jak i dziczyzna są zamrażane i przerabiane po rozmrożeniu.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147579
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.