Kaciak Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lutego 2011 No i ubiliśmy dwa świniodziki, mięsko już zapeklowane na kiełbasy Mają być zwykłe cienkie, po rozebraniu i podzieleniu na klasy wyszło tego klI -7,5 kg klIIa - 20 kg kl IIb- 7 kg kl III - 3,5 kg kiełbaski będą robione w środę, podeślę fotki Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lutego 2011 Witaj kaciak Jakiej pojemności masz te pojemniki? co są pokazane na foto z mięsem. I jak nie dawno kupowałeś to gdzie i za ile? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2011 Jakiej pojemności masz te pojemniki? co są pokazane na foto z mięsem. I jak nie dawno kupowałeś to gdzie i za ile? Można tutaj : http://www.swiatwokolkuchni.pl/?cat=133 Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2011 przepraszam SPEC za brak odpowiedzi, byłem na wyjezdnym i nie zaglądałem na stronę, Podlasiak podał Ci dobre namiary, tam kupowałem Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2011 Jakiej pojemności masz te pojemniki? co są pokazane na foto z mięsem. I jak nie dawno kupowałeś to gdzie i za ile?ja mam taki podobny pisało że 180 litrów wchodzi,na pewno wchodzą dwa prosiaki 30-sto kilogramowe,z przykrywką kosztował mnie 160zl jest niezastąpiony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2011 w tych pojemnikach bardzo dobrze miesza się kiełbaskę gdy trzeba wymieszać, tak jak to będę jutro robił , więcej niż 20 kg Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2011 w tych pojemnikach bardzo dobrze miesza się kiełbaskę gdy trzeba wymieszać, tak jak to będę jutro robił , więcej niż 20 kgna zrobienie 30kg kiełbasy ten pojemnik jest za duży :shock: do tego wysokie boki...no ale wymieszasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-146887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2011 Dzisiaj robiłem kiełbasy ze swiniodzików opisane wcześniej mięso zmieliłem kl I połowa 20 mm połowa 14mm kl IIa 10mm kl IIb 6mm kl III 3x 6mm z dodatkiem wody i przypraw dodałem wodę w łącznej ilaści 1,5 l i przyprawy w ilości gałka 0,5 g/kg majeranek 0,5 g/kg czosnek 2,5 g /kg 25 min mieszania i w jelita 28-30. osadzałem godzinę osuszanie pół godziny wędzenie 2 godziny w temp 40-50 C pieczenie 40 min w temp 90-95C fotka gotowych kięłbasek to produkt świeżo wyjęty, fotografowany przy ostatnim świetle pozostałych nie było sensu fotografować, przekrój wrzucę jutro, jak podstygnie Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2011 Ale smak, Kolego, smak..... :question: :question: :question: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lutego 2011 smak jak to próbowany na świeżo, doby ale jutro będzie lepszy, obie sztuki były młode, nie miały jeszcze roku, mięsko bardzo delikatne, myślę że będą fajne kiełbaski Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2011 tak wygląda ta kiełbaska po nocy w chłodni w przekroju smak bardzo dobry, zapomniałem napisać o soli/ peklosoli 50/50 i pieprzu w ilości 2g/ kg polecam zarówno skład przypraw jak i sposób rozdrobnienia do tego rodzaju kielbas Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2011 Bardzo ładna kiełbaska :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lutego 2011 smak bardzo dobryBardzo ładnie wybarwiona kiełbaska, czy mięso świniodzika jest dużo ciemniejsze od wieprzowego? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lutego 2011 Dzisiaj robiłem kiełbasy ze swiniodzików opisane wcześniej mięso zmieliłem kl I połowa 20 mm połowa 14mm kl IIa 10mm kl IIb 6mm kl III 3x 6mm z dodatkiem wody i przypraw dodałem wodę w łącznej ilaści 1,5 l i przyprawy w ilości gałka 0,5 g/kg majeranek 0,5 g/kg czosnek 2,5 g /kg 25 min mieszania i w jelita 28-30. osadzałem godzinę Obrazek osuszanie pół godziny wędzenie 2 godziny w temp 40-50 C pieczenie 40 min w temp 90-95C Możesz podać wagę poszczególnych klas? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2011 czy mięso świniodzika jest dużo ciemniejsze od wieprzowego? mięso jest trochę ciemniejsze, jak nazwa wskazuje coś pomiędzy dzikiem a świnką jeżeli chodzi o kolor jędrność. to mięsko wydawało mi się nawet tłuściejsze od wieprzowiny w podobny sposób klasyfikowanejpozdrawiam i dziękuję za słowa uznania Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2011 tak wygląda ta kiełbaska po nocy w chłodni w przekrojuMam pytanie odnośnie ceny takiego swiniodzika i "płci"? Na allegro sprzedają po 700 pln np. http://allegro.pl/dziki-swiniodziki-i1454438881.html Wiadomo, ze to zwykły swiniodzik bez "gwarancji", ale jest jakiś punkt odniesienia. :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lutego 2011 płeć jak to płeć, rodzi się pół na pół po jakimś czasie trzeba wyjmować ze stada loszki bo zdarza się że w czasie huczki takie kilkumiesięczne loszki są zapładniane (przez tatusia) :sad: :sad: w tym czasie mamy już praktycznie same knurki, są trochę chudsze od loszek ale ja lubię je przerabiać. co do ceny w tym roku urodziło się mniej i nie sprzedawaliśmy,rok temu chodziły po 500 zł Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Lutego 2011 praktycznie same knurki, są trochę chudsze od loszek ale ja lubię je przerabiać. Czy tych knurków się nie kastruje? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2011 Wczoraj byłem u kolegi kupił parkę za 150 zł biegają za nim jak dwa pieski.Mówił że rosną troche wolniej od blądynek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2011 Czy tych knurków się nie kastruje? nie nie kastrujemy knurków, biegają po 2ha zagrodzie, kto by je tam złapał [ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 20:36 ] mamusie ważą pewnie pod 200 kg, nie chciałbym być w skórze weta który próbował by kastrować ich dzieci Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2011 nie nie kastrujemy knurkówA co ze słynnym zapachem? Podobno nie wszystkich, ale mnie powala. :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2011 z zapachem można sobie poradzić, przerobiłem już kilka pokoleń świniodzików o leśnych dzikach nie wspominając, w lutym większość dorosłych odyńców pozbywa się zapachu huczki, a młode knurki nie są praktycznie pozbawione charakterystycznego zapachu zawsze istnieje takie ryzyko że w stadzie jakaś młoda loszka wejdzie w rujkę i knurki może być czuć, ale to juz jest ryzyko hodowcy który trzyma dziki na wolnym wybiegu, bardzo istotna wg. mnie jest technika patroszenia bez wdawania się w szczegóły Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2011 z zapachem można sobie poradzić, przerobiłem już kilka pokoleń świniodzików o leśnych dzikach nie wspominając, w lutym większość dorosłych odyńców pozbywa się zapachu huczki, a młode knurki nie są praktycznie pozbawione charakterystycznego zapachu zawsze istnieje takie ryzyko że w stadzie jakaś młoda loszka wejdzie w rujkę i knurki może być czuć, ale to juz jest ryzyko hodowcy który trzyma dziki na wolnym wybiegu, bardzo istotna wg. mnie jest technika patroszenia bez wdawania się w szczegóły Potwierdzam :smile: Do tego zapach można zlikwidować poprzez głębokie mrożenie. Tak robią przetwórcy. W Stanach mięsa nawet się nie bada. Zarówno wieprzowina jak i dziczyzna są zamrażane i przerabiane po rozmrożeniu. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5200-%C5%9Bwiniodzikobicie-i-kie%C5%82basy/#findComment-147579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.