Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Hania dzisiaj upiekła :grin: . Ja tam wolę ciemny, taki z prażonymi ziarnami :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227342
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ania dzisiaj upiekła :grin: . Ja tam wolę ciemny, taki z prażonymi ziarnami :thumbsup:

Co to za liście Radku i w jakim celu??

Chlebek bardzo ładny :thumbsup: ale ja również wolę ciemny z ziarnami :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227352
Udostępnij na innych stronach

Co to za liście Radku i w jakim celu??

Halusia, to są liście chrzanu :grin: . Ja się nie znam, ale chlebek ma fajny wzorek na spodzie i ma chrupiącą (ale nie przypaloną :wink: ) skórkę na spodzie :grin:. Chrzan u nas rośnie nad potoczkiem. Hania go kiedyś "przeflancowała" do nas pod płot i tak sobie rośnie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227358
Udostępnij na innych stronach

Halusia, to są liście chrzanu :grin: .

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227359
Udostępnij na innych stronach

Halusia, to są liście chrzanu :grin: .

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink:

Halusiu, na wsi mazowieckiej to podstawa, ale w blasze, do tego świeża smietanka i ....

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227364
Udostępnij na innych stronach

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek

u nas taki na targowisku kosztuje 15 złociszy :cry: , a jest jeszcze pieczony na dachówce :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227366
Udostępnij na innych stronach

Halusiu, na wsi mazowieckiej to podstawa, ale w blasze, do tego świeża smietanka i ....

W takim razie i na Kujawach muszę ten sposób wypróbować... :wink:

 

@halusia@ napisał/a:

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek

 

u nas taki na targowisku kosztuje 15 złociszy :cry: , a jest jeszcze pieczony na dachówce :grin:

Ale się cenią... :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227367
Udostępnij na innych stronach

Ale się cenią...

...i tak zaczęła się historia moich wypieków chleba . Najpierw za razówkę zapłaciłem 8,00 zamówiłem za tydzień "maślankę " zawołała 9,00 ( ten był trochę większy więc przełknąłem ) ale jak zamówiłem na chrzanie i zawołała 15,00 to się wściekłem i już na drugi dzień robiłem zakwas :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227371
Udostępnij na innych stronach

Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa od kilku lat. Od trzech lat nie kupuję pieczywa. Podstawowy chleb to pszenny chleb na żytnim zakwasie. zawsze piekę dwie blaszki - jeden zwykły , drugi z dodatkami (pestki dyni , słonecznika , siemienia lnianego ; prażona cebula ; oliwki , suszone pomidory , ser pleśniowy ; suszone jabłka). Przy następnym pieczeniu podłożę pod chleb liście chrzanu.

Na zdjęciu ten po prawej to z oliwkami pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227392
Udostępnij na innych stronach

W najblizsza sobote uruchamiam nowo zbudowany piec chlebowy.Tak przynajmiej wyobrazam sobie jedna z funkcji.Inną , glówną bedzie palenisko komory do wedzenia zimnym dymem, by alternatywnie do komory z bezposrerdnim paleniskiem miec mozliwosc wedzenia miedzy innymi ryb bez ryzyka ich ugotowania.

 

Zakwas do pierwszego chleba nastawiony.

Zaciekawilo mnie jednak zastosowanie lisci chrzanu. Rosnie toto u mnie przy oczku wodnym bezuzytecznie, niech sie wiec do czegos przyda.

Czy to z nich ma pochodzic wilgoc w piecu, tak czesto opisywana w przepisach o wypieku pieczywa?

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227396
Udostępnij na innych stronach

W najblizsza sobote uruchamiam nowo zbudowany piec chlebowy

poproszę o fotki :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227421
Udostępnij na innych stronach

Czy to z nich ma pochodzic wilgoc w piecu, tak czesto opisywana w przepisach o wypieku pieczywa?

służą jako podkładka pod bochen chroniąca przed resztkami popiołu i bezpośrednim kontaktem z szamotem./w piecu takim jaki ja zbudowałem czyli z komorą opalaną drewnem bezpośrednio/ .Dają aromat i oczywiście nieco wilgoci.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227422
Udostępnij na innych stronach

yerba

poproszę o fotki

Jesli nie poniose kleski, to zamieszcze fotorelacje.

 

 

 

Kazik

 

w piecu takim jaki ja zbudowałem czyli z komorą opalaną drewnem

Czy drewno do opalu pieca chlebowego ma miec podobne kryteria do drewna uzywanego w wedzarni? Lisciaste,etc.?
Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227426
Udostępnij na innych stronach

Czy drewno do opalu pieca chlebowego ma miec podobne kryteria do drewna uzywanego w wedzarni? Lisciaste,etc.?

Tak,powinno być liściaste,w miarę suche.Używam bukowych polan a dla podbicia temperatury chrustu z drzew owocowych.Mój piec to prymityw,ale taki chciałem mieć biorąc za wzór piece z lubelszczyzny,takie jakie zapamiętałem z dzieciństwa.Pozdrawiam i również czekam na fotki :grin: .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227428
Udostępnij na innych stronach

Jesli nie poniose kleski

...to właśnie tym bardziej powinny się znaleźć , bo jakby co pozwolą następnym zapaleńcom jej uniknąć . Wiadomo ,że wolimy się chwalić sukcesami :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227431
Udostępnij na innych stronach

...to właśnie tym bardziej powinny się znaleźć , bo jakby co pozwolą następnym zapaleńcom jej uniknąć . Wiadomo ,że wolimy się chwalić sukcesami :wink:

yerba

zdeterminowales mnie ostatecznie.

Nawet porazka bedzie udokumentowana w postaci obrazu!

Moja pistrina primitiva ( dla bieglych w lacinie prosze o wybaczenie ew.bledu i korekte nazwy, gdyz nazwac piec chlebowy sie godzi) ruszy w sobotni wieczor , jesli tylko zakwas zdazy na czas.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227433
Udostępnij na innych stronach

Jak długo można przechowywać mąkę?, w ciepłym i suchym miejscu?

Kiedy należy uznać mąkę niezdatną do dalszego przerobu?

Czy kilkuletnia mąka w oryginalnym opakowaniu - torebka papierowa - nadaje się do pieczenia?

Dziękuję za odpowiedź i rady!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227448
Udostępnij na innych stronach

Oficjalnie jest to 5 miesięcy od mielenia.

 

Starsze mąki poczytaj: http://kucharz.wieszjak.pl/przechowywanie/253573,Jak-przechowywac-make.html

może coś Ci pomoże.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227465
Udostępnij na innych stronach

Radek. napisał/a:

Halusia, to są liście chrzanu .

 

 

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek

Halusia u nas równiez są pieczone chleby na liściach chrzanu, tataraku i liściach kapusty :grin: Piekło się kiedyś chleby tylko w piecach opalanych drewnem. Podkładało sie liście pod chleb zamiast blach i w ten sposób chroniło sie je przed węgielkami i popiołem z pieca :grin:

 

http://www.zielonewrota.pl/index.php?art=1150&p=50&k=58&w=129&lv=2

http://www.garnek.pl/masytor/17525996/chleb-pieczony-na-lisciach

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227468
Udostępnij na innych stronach

Radek., jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej ? U mnie wiecznie występuje problem z chlebem przyklejonym do formy i jak wyjmuję go to się rozwarstwia. Posypywałem mąką ale ona się ześlizguje z wiklin w te szparki i nie za bardzo pomaga to.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227594
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź, poczytałem i mąkę wyrzuciłem. Robiąc miejsce na słoiki znalazłem mąkę w torebce z 2009r stąd te pytanie. Mąka wyglądła normalnie, nie miała lokatorów ale wolałem zapytać :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227647
Udostępnij na innych stronach

Radek., jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej

Zasięgnąłem języka :D. Trzeba posmarować foremkę od wewnątrz olejem jadalnym.

Robi się to pędzelkiem, zwracając szczególną uwagę na ranty, bo w tym miejscu chlebek przywiera.

Paluchami nie smarować, bo olej przeleci przez oczka na zewnątrz foremki i wtedy podobno jest źle :grin: .

Hania różne chlebki robi taśmowo, to wie co mówi :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227649
Udostępnij na innych stronach

jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej ?

:) mąką, mąką sypnąć :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227650
Udostępnij na innych stronach

Halusia, to są liście chrzanu :grin: .

Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink:

Jak piekę chleb żytnio-pszenny na zakwasie (raz w tygodniu), to na dno foremek układam świeże liście winogrona. Układałem też liście chrzanu ale w okolicy brak :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227670
Udostępnij na innych stronach

A oto moj chleb na zakwasie. Nie mam pieca do chleba wiec tylko w gazowym piekarniku to robie, jednak nie narzekam dobrze wychodzi:

Wieczorem Biore niepelna szklanke zakwasu dodaje do tego 500g maki i 600 mlwody . Wymieszam toi zosytawiam do rana. Na tym zdjeciu jest wlasnie to co rano znajduje sie w misce.

Rano doadaje to tego 600 g maki i sol. Tera wlasnie w oryginalnym przepisie bylo 25g soli, ja jednak daje okolo 35 g, nie wiem czy maka czy cos innego, ale zeby smak chleba byl dobry musze tyle dac. wyrobic i zostawic do rosniecia, na okolo godzine.

Tutaj jest na zdjeciu wlasnie po wyrobieniu recznym :

Tutaj po wyrosnieciu, okragly i wysoli ladnie wyrosniety.

NA tym zdjeciu podzielona juz porcja i zwijany chleb.

A to juz koncowy efekt dwa chlebki .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227737
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.