Radek. Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 11 Lipca 2012 Hania dzisiaj upiekła :grin: . Ja tam wolę ciemny, taki z prażonymi ziarnami :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 11 Lipca 2012 ania dzisiaj upiekła :grin: . Ja tam wolę ciemny, taki z prażonymi ziarnami :thumbsup:Co to za liście Radku i w jakim celu?? Chlebek bardzo ładny :thumbsup: ale ja również wolę ciemny z ziarnami :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 11 Lipca 2012 Co to za liście Radku i w jakim celu?? Halusia, to są liście chrzanu :grin: . Ja się nie znam, ale chlebek ma fajny wzorek na spodzie i ma chrupiącą (ale nie przypaloną :wink: ) skórkę na spodzie :grin:. Chrzan u nas rośnie nad potoczkiem. Hania go kiedyś "przeflancowała" do nas pod płot i tak sobie rośnie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 11 Lipca 2012 Halusia, to są liście chrzanu :grin: . Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 11 Lipca 2012 Halusia, to są liście chrzanu :grin: . Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink: Halusiu, na wsi mazowieckiej to podstawa, ale w blasze, do tego świeża smietanka i .... Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 11 Lipca 2012 Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebeku nas taki na targowisku kosztuje 15 złociszy , a jest jeszcze pieczony na dachówce :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 11 Lipca 2012 Halusiu, na wsi mazowieckiej to podstawa, ale w blasze, do tego świeża smietanka i ....W takim razie i na Kujawach muszę ten sposób wypróbować... :wink: @halusia@ napisał/a: Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek u nas taki na targowisku kosztuje 15 złociszy , a jest jeszcze pieczony na dachówce :grin:Ale się cenią... :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 11 Lipca 2012 Ale się cenią......i tak zaczęła się historia moich wypieków chleba . Najpierw za razówkę zapłaciłem 8,00 zamówiłem za tydzień "maślankę " zawołała 9,00 ( ten był trochę większy więc przełknąłem ) ale jak zamówiłem na chrzanie i zawołała 15,00 to się wściekłem i już na drugi dzień robiłem zakwas :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aselwe Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 11 Lipca 2012 Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa od kilku lat. Od trzech lat nie kupuję pieczywa. Podstawowy chleb to pszenny chleb na żytnim zakwasie. zawsze piekę dwie blaszki - jeden zwykły , drugi z dodatkami (pestki dyni , słonecznika , siemienia lnianego ; prażona cebula ; oliwki , suszone pomidory , ser pleśniowy ; suszone jabłka). Przy następnym pieczeniu podłożę pod chleb liście chrzanu. Na zdjęciu ten po prawej to z oliwkami pomidorami suszonymi i serem pleśniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 11 Lipca 2012 W najblizsza sobote uruchamiam nowo zbudowany piec chlebowy.Tak przynajmiej wyobrazam sobie jedna z funkcji.Inną , glówną bedzie palenisko komory do wedzenia zimnym dymem, by alternatywnie do komory z bezposrerdnim paleniskiem miec mozliwosc wedzenia miedzy innymi ryb bez ryzyka ich ugotowania. Zakwas do pierwszego chleba nastawiony.Zaciekawilo mnie jednak zastosowanie lisci chrzanu. Rosnie toto u mnie przy oczku wodnym bezuzytecznie, niech sie wiec do czegos przyda.Czy to z nich ma pochodzic wilgoc w piecu, tak czesto opisywana w przepisach o wypieku pieczywa? Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 12 Lipca 2012 W najblizsza sobote uruchamiam nowo zbudowany piec chlebowypoproszę o fotki :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 12 Lipca 2012 Czy to z nich ma pochodzic wilgoc w piecu, tak czesto opisywana w przepisach o wypieku pieczywa?służą jako podkładka pod bochen chroniąca przed resztkami popiołu i bezpośrednim kontaktem z szamotem./w piecu takim jaki ja zbudowałem czyli z komorą opalaną drewnem bezpośrednio/ .Dają aromat i oczywiście nieco wilgoci. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 12 Lipca 2012 yerba poproszę o fotkiJesli nie poniose kleski, to zamieszcze fotorelacje. Kazik w piecu takim jaki ja zbudowałem czyli z komorą opalaną drewnemCzy drewno do opalu pieca chlebowego ma miec podobne kryteria do drewna uzywanego w wedzarni? Lisciaste,etc.? Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 12 Lipca 2012 Czy drewno do opalu pieca chlebowego ma miec podobne kryteria do drewna uzywanego w wedzarni? Lisciaste,etc.?Tak,powinno być liściaste,w miarę suche.Używam bukowych polan a dla podbicia temperatury chrustu z drzew owocowych.Mój piec to prymityw,ale taki chciałem mieć biorąc za wzór piece z lubelszczyzny,takie jakie zapamiętałem z dzieciństwa.Pozdrawiam i również czekam na fotki :grin: . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 12 Lipca 2012 Jesli nie poniose kleski...to właśnie tym bardziej powinny się znaleźć , bo jakby co pozwolą następnym zapaleńcom jej uniknąć . Wiadomo ,że wolimy się chwalić sukcesami :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 12 Lipca 2012 ...to właśnie tym bardziej powinny się znaleźć , bo jakby co pozwolą następnym zapaleńcom jej uniknąć . Wiadomo ,że wolimy się chwalić sukcesami :wink:yerba zdeterminowales mnie ostatecznie. Nawet porazka bedzie udokumentowana w postaci obrazu! Moja pistrina primitiva ( dla bieglych w lacinie prosze o wybaczenie ew.bledu i korekte nazwy, gdyz nazwac piec chlebowy sie godzi) ruszy w sobotni wieczor , jesli tylko zakwas zdazy na czas. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 12 Lipca 2012 Jak długo można przechowywać mąkę?, w ciepłym i suchym miejscu? Kiedy należy uznać mąkę niezdatną do dalszego przerobu?Czy kilkuletnia mąka w oryginalnym opakowaniu - torebka papierowa - nadaje się do pieczenia? Dziękuję za odpowiedź i rady! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 12 Lipca 2012 Oficjalnie jest to 5 miesięcy od mielenia. Starsze mąki poczytaj: http://kucharz.wieszjak.pl/przechowywanie/253573,Jak-przechowywac-make.htmlmoże coś Ci pomoże. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 12 Lipca 2012 Radek. napisał/a: Halusia, to są liście chrzanu . Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebekHalusia u nas równiez są pieczone chleby na liściach chrzanu, tataraku i liściach kapusty :grin: Piekło się kiedyś chleby tylko w piecach opalanych drewnem. Podkładało sie liście pod chleb zamiast blach i w ten sposób chroniło sie je przed węgielkami i popiołem z pieca :grin: http://www.zielonewrota.pl/index.php?art=1150&p=50&k=58&w=129&lv=2 http://www.garnek.pl/masytor/17525996/chleb-pieczony-na-lisciach Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Lipca 2012 Radek., jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej ? U mnie wiecznie występuje problem z chlebem przyklejonym do formy i jak wyjmuję go to się rozwarstwia. Posypywałem mąką ale ona się ześlizguje z wiklin w te szparki i nie za bardzo pomaga to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 13 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź, poczytałem i mąkę wyrzuciłem. Robiąc miejsce na słoiki znalazłem mąkę w torebce z 2009r stąd te pytanie. Mąka wyglądła normalnie, nie miała lokatorów ale wolałem zapytać Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Lipca 2012 Radek., jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej Zasięgnąłem języka . Trzeba posmarować foremkę od wewnątrz olejem jadalnym. Robi się to pędzelkiem, zwracając szczególną uwagę na ranty, bo w tym miejscu chlebek przywiera. Paluchami nie smarować, bo olej przeleci przez oczka na zewnątrz foremki i wtedy podobno jest źle :grin: . Hania różne chlebki robi taśmowo, to wie co mówi :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Lipca 2012 jakbyś mógł zapytać żony co robi że się jej chleb nie klei do tej formy wiklinowej ? mąką, mąką sypnąć Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 13 Lipca 2012 Halusia, to są liście chrzanu :grin: . Nigdy bym nie wpadła na to by na liściach chrzanu upiec chlebek... całe życie człowiek się uczy... :wink:Jak piekę chleb żytnio-pszenny na zakwasie (raz w tygodniu), to na dno foremek układam świeże liście winogrona. Układałem też liście chrzanu ale w okolicy brak Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 14 Lipca 2012 A oto moj chleb na zakwasie. Nie mam pieca do chleba wiec tylko w gazowym piekarniku to robie, jednak nie narzekam dobrze wychodzi: Wieczorem Biore niepelna szklanke zakwasu dodaje do tego 500g maki i 600 mlwody . Wymieszam toi zosytawiam do rana. Na tym zdjeciu jest wlasnie to co rano znajduje sie w misce. Rano doadaje to tego 600 g maki i sol. Tera wlasnie w oryginalnym przepisie bylo 25g soli, ja jednak daje okolo 35 g, nie wiem czy maka czy cos innego, ale zeby smak chleba byl dobry musze tyle dac. wyrobic i zostawic do rosniecia, na okolo godzine. Tutaj jest na zdjeciu wlasnie po wyrobieniu recznym : Tutaj po wyrosnieciu, okragly i wysoli ladnie wyrosniety. NA tym zdjeciu podzielona juz porcja i zwijany chleb. A to juz koncowy efekt dwa chlebki . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/11/#findComment-227737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.