abratek Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 14 Marca 2013 madlinka, termoobieg nie może być przyczyną bo istnieją piece piekarnicze które działąją na takiej zasadzie, zaparowanie ma na celu wytworzenie specyficznej powierzchni skórki natomiast wszelkie "pękania" pieczywa to wina rozrostu, wlicza się w to także nieodpowiedni stosunek tempa wypieku do czasu rozrostu (niewłaściwa ilość drożdży) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 14 Marca 2013 Artur, jestem pod wrażeniem :clap:. Cudne te Twoje chlebki ! Czyżbyś obalił kolejny mit, że pszenny chleb piecze się tylko w nagrzanym piekraniku ? :smile: Najgorsze jest to, że chlebuś na zakwasie potrzebuje dużo czasu. Niestety jako kobieta pracująca, w tygodniu mam go za mało :devil:, choć czasami jak się uprę to się udaje. Czasami to skutkuje pęknięciami właśnie. Z moich doświadczeń wynika, że bardziej mi pękają chleby pszenne, i zdecydowanie wtedy kiedy rosną w piekarniku z włączoną żarówką. Pszenne pozostawiam więc do robienia w weekendy :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 14 Marca 2013 Nie wiem jak u Was, ale u mnie to te pęknięcia zchodzą najszybciej. Piękne chleby :lol: :thumbsup: :clap: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 14 Marca 2013 abratek, nie będę z się z Tobą spierać, bo to Ty masz wiedzę, ja tylko i wyłącznie opieram się na moich obserwacjach, może i to nie żadnego znaczenia, ale jak nie naparuję piekarnika to zawsze mi popęka Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 14 Marca 2013 Madlinko, gdyby pękanie zależało od zaparowania to nie upiekli byśmy żadnego ciasta drożdżowego czy bułek tak aby nie popękało co więcej chleby żytnie paruje się mniej a nawet wcale....być może u Ciebie po rozroście skóra wierzchnia jest już na tyle wysuszona że podczas pieczenia nie dopuszcza do prawidłowego rozrostu (nie jest elastyczna) i pęka pod naporem ciasta... w momencie zaparowania nawilżasz tę powierzchnię i dlatego "skórka" daje się nieco "rozciągnąć"jednym słowem musisz sprawdzić czy rozrost prowadzisz w odpowiedniej wilgotności (ponad 80%) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 14 Marca 2013 gatita, myślę, że około 3 godzin na rośnięcie (przepraszam chyba raczej 4godz) powinno być dobrocią. Jak napisałem w opisówce chleba - rano mieszanie około 10 minut, w południe mieszanie powiedzmy 25 - 30 min = cała prace i czas jaki wkładam w przygotowanie chleba. Chyba nie powiesz mi że to tak długo i tak pracochłonne jest - :rolleyes: To jest pszenno - żytni (0,5kg zakwasu żytniego + 1kg mąki pszennej) czasami jak mi się sypnie to jest bardziej pszenny Wkładam do piekarnika, żeby nie zajmował mi miejsca w kuchni i wyjmuje dopiero po upieczeniu i czy to bardziej pszenny czy mniej robię tak samo - może ja nie wiedziałem o pękaniu i dla tego mi nie pękał Ciesz się bardzo, że się podoba. A tak przy okazji - te chlebki ważyły po 1.340 g surowe, po wyjęciu 1.200 g - jeżeli policzę 2 PLN /1kg mąki - poszło mi 1,5 kg mąki = 3PLN do tego prąd (szczelam) 2PLN Koszt chlebów - 5 PLN W sklepie bym musiał kupić 4 bochenki po 600g Konkluzja :-: nie dosyć, że taniej to jeszcze bez polepszaczy i drożdży Jak nic się nie zmieni to plan na ten rok - nie kupować chleba w sklepie [najgorzej na imprezy rodzinne :wink: ] Madlinko zapominam wstawić miseczkę z wodą i raczej mi nie pęka - maluje wodą tylko chleb przed włożeniem i po wyjęciu (maluje ale huczna nazwa na spryskiwanie :lol: ) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 14 Marca 2013 jednym słowem musisz sprawdzić czy rozrost prowadzisz w odpowiedniej wilgotności (ponad 80%)no to ja już teraz wiem, ze na pewno nie ma takiej wilgotności, nawet o tym nie słyszałam, że taka ma być i dzięki Tobie się o tym dowiedziałam wreszcie moje chleby będą ładne. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 24 Marca 2013 madlinka, Witam pięknie przeczytałem wszystkie posty ze stronki ,i to co opisujesz przeżyłem samo strasznie rozwalało to mój system nerwowy,przestał pękać jak do rozrostu spryskiwałem wodą słowem wilgotność jak pisze abratek .Upiekłem tych chlebów troszkę i wiesz co nauczyłem się pokory niby wszystko jest ok ,ale do końca nie wiadomo jak wyjdzie ot i cała filozofia jednak zawsze jest smaczny i mój własny.Napisz proszę jak wyszedł Ci tym razem pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-276765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 28 Marca 2013 Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem razowy z nasionami. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody ok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżkę oliwy ok. 4 szklanki razowej typ 2000 1 szklanka uprażonego słonecznika 3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego Wykonanie: Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek. Foremki wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 200°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskuję go wodą. Po 20 minutach trochę zmniejszam temperaturę. Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika aż do końca pieczenia powinno upłynać około godziny. Ja wczoraj wyjęłam chleb już po 50 minutach. http://img22.imageshack.us/img22/8093/dsc09798j.jpg http://img266.imageshack.us/img266/7240/dsc09806i.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-277933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 28 Marca 2013 Ładny chleb, po świętach będę próbował coś w temacie chlebków,a lubię razowce :thumbsup: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-277942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 28 Marca 2013 gatita, chlebki, że buzi dać Powiedz mi czy- jak by zrobić ciasto bardzo gęste tak, aby ominąć foremki to takie ciasto ?? i tu nie wiem co i czemu. Napisałaś, że ciasto lejące - tak na początku robiłem z chlebem codziennym - troszkę treningu i foremki zostawiam ta inne specjały a może da się bez foremek zrobić ?? - to chyba bardzie pytanie do piekarza z doświadczeniem Smakowite Teraz na święta piecz, żeby nie kupować Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-277994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 [gatita, Witam Cię pięknie wróciłem z wojaży świątecznych widzę,ze nie próżnujesz to i dobrze chlebek widzę superaśny "cza"go będzie wypróbować .Samych udanych wypieków życzę,a Twoje magiczne w wersji podstawowej piekę dzisiaj .3-maj kciuki :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 gatita, chlebki, że buzi dać Powiedz mi czy- jak by zrobić ciasto bardzo gęste tak, aby ominąć foremki to takie ciasto ?? i tu nie wiem co i czemu. Napisałaś, że ciasto lejące - tak na początku robiłem z chlebem codziennym - troszkę treningu i foremki zostawiam ta inne specjały a może da się bez foremek zrobić ?? - to chyba bardzie pytanie do piekarza z doświadczeniem Smakowite Teraz na święta piecz, żeby nie kupować Artur, generalna zasada jest taka, że z ciasta gdzie jest przewaga razowej mąki nie zrobisz chleba bez użycia foremki. Ciasto na taki chleb musi być luźne, inaczej będzie twarde jak głaz :grin:. Natomiast chleby z przewagą maki pszennej lub żytniej chlebowej zdecydowanie pieknie wyrastają w koszykach. Baca, trzymam kciuki i chwal się ciachem :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 z ciasta gdzie jest przewaga razowej mąki nie zrobisz chleba bez użycia foremki.A jak dawniej pieczono chleby na wsiach? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 "Z biegiem czasu zaczęto używać plecionek oblepionych gliną i rynienek z gliny.... Po wynalezieniu żelaza rynienki kamienne i gliniane zastąpiono metalowymi, których różne formy używamy do dziś w postaci blach do pieczenia. Do wypieku chleba używano kiedyś dzwonu piekarskiego, którym nakrywano ciasto i okrywano gorącym popiołem lub węglem drzewnym." Wiecej: http://www.eioba.pl/a/3rxp/historia-i-dzien-dzisiejszy-chleba#ixzz2PsNRDFJw I kolejny chlebek do kolekcji, tym razem lniany z dodatkiem otrębów, na zakwasie. http://img811.imageshack.us/img811/8173/dsc09965p.jpg http://img163.imageshack.us/img163/9694/dsc09967ok.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 gatita, te chlebki wyśmienite teraz czekam na przen-zyto żeby nie były popękane Nie odpuszczę Ci tego - będę wyczekiwał do momentu, aż wyjdą CI takie jak TY byś chciała Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 No to się wkopałam :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Artur Dor, Da radę ,masz rację nie odpuść :grin: pozdrawiam gatita, 3 mam kciuki ,a tak na boczku coś długo "eksperymentujesz"spoko wiem że jesteś nie czasowa więc czekam cierpliwie :lol:pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 gatita, do jutra masz czas na chlebek - sobota długa, noc i pół niedzieli na testy Czekam na TWOJE pychotki Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Halusiu jako główne danie tort Chlebowy - goście będą zachwyceni tak z innej beczki na święta goście u mnie zajadali się chlebem (między innymi) i chwalili sobie, w poprzednim tyg. było kolega i kazał se 4 kromki odkroić i zabrał do domu. Czyli, że coś w chlebie jest takiego co nas do niego ciągnie konkluzja: tort chlebowy dobry na wszystko tylko nie wiem co gatita na to ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lloollaa Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich, Dopiero rozpoczęłam przygodę z pieczeniem chleba (póki co jest smacznie ) . Pierwszy zrobiony przeze mnie chlebek to zytni zrobiony na zakwasie . Z zaczynu odłożyłam 2 łyzki na kolejny wypiek i za bardzo nie wiem co mam zrobić z tym ciastem czy dodac mąkę i wodę tak jak przy robieniu zakwasu tylko krócej czekac (niż 5-7 dni jak przy zakwasie ) ???Proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-281986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 lloollaa, dodaj maki i wody, wymieszaj dobrze. Jesli upieklas i ten jest na nastepony raz, wstaw go do lodowki. Kiedy bedziesz potrzebowala, wieczorem wystaw go z lodowki, aby sie obudzil. JA od razu daje zakwas make i wode. W ciagu nocy bardzo ladnie wyrosnie mi (pierwszy etap w robieniu chleba), nastepnego dnia daje reszte maki i wszytko co potrzeba. Wiadomo znowu nalezy odlozyc porcje zakwasu na nastepne pieczenie.Im starszy zakwas, tym lepszy , lepiej pracuje . Wstaw zdjecie tego pierwszego jaki upieklas. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-281994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 9 Maja 2013 Złamałem i zhańbiłem przygotowanie i pieczenie chlebaWróciłem z pracy a tu pieczywa nie ma, no dobra pomoc LP i obiadek gotowy w kilka chwil, a chleba dalej nie ma.Po obiedzie czarne chmury wielkie krople deszczu i za chwile ulewa - czyli brak chętnego który by poszedł po zakupy.Z lodówki wyciągnąłem zakwas, przerzuciłem do miski chlebowej zalałem ciepłą wodą (około 35 - 40 *C ) dodałem mąki przen- żyt i odjąłem porcją na zakwas (zasypałem mąką i do lodówki) to co zostało jako ciasto chlebowe - dodałem mąkę, wodę, sól cukier i wymieszałem dokładnie - wpakowałem do pojemnika i do piekarnika wstawiłem - podkręciłem temperaturę do 45*C i poczekałem, aż wyrośnie. Po wyrośnięciu podkręciłem temp. do 180*C i pieczemy - ile czasu nie wiem bo biorę to na zapach i kolor)Jakości chleba po przekrojeniu na ciepło i po próbach organoleptycznych - SUPER tego smaku i tej miękkości szukałem :lol: Brak czasu na powtórne rośnięcie ciasta. Ciasta nie mieszałem drugi raz co wiąże się z tym, że jest nie odgazowane - ale chlebek super miękki i lekki.Poprzednie chleby robione zgodnie ze sztuką; były bardzo zbite i sycące. Porównać do tego co teraz upiekłem będę mógł jutro po pracy - wizualnie wyszły mi jak pole ze wzgórkami Ładne a co Fotki z przekroju jutro bo jak ciepły kroję to wałkuje sięJeżeli powtórzę takie wypieki jeszcze ze 4-razy to zrobienie chleba zajmie mi od 15 do 22 7godz. na cały proces to raczej dobry wynikbędę zdawał relację Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 10 Maja 2013 Jeżeli powtórzę takie wypieki jeszcze ze 4-razy to zrobienie chleba zajmie mi od 15 do 22 7godz. na cały proces to raczej dobry wynikJa swoje chlebki robię przez ok 24 godz. Zaczyn odstawiony jest na ok 16-18 godz, następnie do foremek i aż wyrośnie, następne 5-7 godz i do piekarnika na ok 1 godz. Jest całkiem inny smak niż tak na szybko robionych. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 15 Maja 2013 Zakupiłem dzisiaj mąkę żytnią żurkową. Coś takiego http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,M%C4%85ka-%C5%BBurkowa-Gda%C5%84skie-M%C5%82yny.html orientuje :rolleyes: się ktoś z fachowców co to za typ :question: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.