Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

madlinka, termoobieg nie może być przyczyną bo istnieją piece piekarnicze które działąją na takiej zasadzie,

zaparowanie ma na celu wytworzenie specyficznej powierzchni skórki

natomiast wszelkie "pękania" pieczywa to wina rozrostu, wlicza się w to także nieodpowiedni stosunek tempa wypieku do czasu rozrostu (niewłaściwa ilość drożdży)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274714
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Artur, jestem pod wrażeniem :clap:. Cudne te Twoje chlebki !

Czyżbyś obalił kolejny mit, że pszenny chleb piecze się tylko w nagrzanym piekraniku ? :smile:

Najgorsze jest to, że chlebuś na zakwasie potrzebuje dużo czasu. Niestety jako kobieta pracująca, w tygodniu mam go za mało :devil:, choć czasami jak się uprę to się udaje. Czasami to skutkuje pęknięciami właśnie.

Z moich doświadczeń wynika, że bardziej mi pękają chleby pszenne, i zdecydowanie wtedy kiedy rosną w piekarniku z włączoną żarówką. Pszenne pozostawiam więc do robienia w weekendy :smile:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274717
Udostępnij na innych stronach

abratek, nie będę z się z Tobą spierać, bo to Ty masz wiedzę, ja tylko i wyłącznie opieram się na moich obserwacjach, może i to nie żadnego znaczenia, ale jak nie naparuję piekarnika to zawsze mi popęka :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274738
Udostępnij na innych stronach

Madlinko, gdyby pękanie zależało od zaparowania to nie upiekli byśmy żadnego ciasta drożdżowego czy bułek tak aby nie popękało :cool: co więcej chleby żytnie paruje się mniej a nawet wcale....

być może u Ciebie po rozroście skóra wierzchnia jest już na tyle wysuszona że podczas pieczenia nie dopuszcza do prawidłowego rozrostu (nie jest elastyczna) i pęka pod naporem ciasta...

w momencie zaparowania nawilżasz tę powierzchnię i dlatego "skórka" daje się nieco "rozciągnąć"

jednym słowem musisz sprawdzić czy rozrost prowadzisz w odpowiedniej wilgotności (ponad 80%)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274742
Udostępnij na innych stronach

gatita, myślę, że około 3 godzin na rośnięcie (przepraszam chyba raczej 4godz) powinno być dobrocią. Jak napisałem w opisówce chleba - rano mieszanie około 10 minut, w południe mieszanie powiedzmy 25 - 30 min = cała prace i czas jaki wkładam w przygotowanie chleba. Chyba nie powiesz mi że to tak długo i tak pracochłonne jest - :rolleyes:

To jest pszenno - żytni (0,5kg zakwasu żytniego + 1kg mąki pszennej) czasami jak mi się sypnie to jest bardziej pszenny :)

Wkładam do piekarnika, żeby nie zajmował mi miejsca w kuchni i wyjmuje dopiero po upieczeniu i czy to bardziej pszenny czy mniej robię tak samo - może ja nie wiedziałem o pękaniu i dla tego mi nie pękał :D

Ciesz się bardzo, że się podoba.

A tak przy okazji - te chlebki ważyły po 1.340 g surowe, po wyjęciu 1.200 g - jeżeli policzę 2 PLN /1kg mąki - poszło mi 1,5 kg mąki = 3PLN do tego prąd (szczelam) 2PLN

Koszt chlebów - 5 PLN

W sklepie bym musiał kupić 4 bochenki po 600g

Konkluzja :-: nie dosyć, że taniej to jeszcze bez polepszaczy i drożdży

Jak nic się nie zmieni to plan na ten rok - nie kupować chleba w sklepie [najgorzej na imprezy rodzinne :wink: ]

 

Madlinko zapominam wstawić miseczkę z wodą i raczej mi nie pęka - maluje wodą tylko chleb przed włożeniem i po wyjęciu (maluje ale huczna nazwa na spryskiwanie :lol: )

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274758
Udostępnij na innych stronach

jednym słowem musisz sprawdzić czy rozrost prowadzisz w odpowiedniej wilgotności (ponad 80%)

no to ja już teraz wiem, ze na pewno nie ma takiej wilgotności, nawet o tym nie słyszałam, że taka ma być i dzięki Tobie się o tym dowiedziałam :) wreszcie moje chleby będą ładne.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-274797
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
madlinka, Witam pięknie przeczytałem wszystkie posty ze stronki ,i to co opisujesz przeżyłem samo strasznie rozwalało to mój system nerwowy,przestał pękać jak do rozrostu spryskiwałem wodą słowem wilgotność jak pisze abratek .Upiekłem tych chlebów troszkę i wiesz co nauczyłem się pokory niby wszystko jest ok ,ale do końca nie wiadomo jak wyjdzie ot i cała filozofia jednak zawsze jest smaczny i mój własny.Napisz proszę jak wyszedł Ci tym razem pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-276765
Udostępnij na innych stronach

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem razowy z nasionami.

 

Chleb razowy na zakwasie

Składniki:

Zaczyn

0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody

ok. 1 szklanki letniej wody

2 szklanki mąki żytniej razowej

 

Ciasto chlebowe

1,5-2 szklanki wody

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżkę oliwy

ok. 4 szklanki razowej typ 2000

1 szklanka uprażonego słonecznika

3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego

 

Wykonanie:

Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz.

 

Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.

Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka.

Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek.

Foremki wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 200°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskuję go wodą. Po 20 minutach trochę zmniejszam temperaturę. Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika aż do końca pieczenia powinno upłynać około godziny. Ja wczoraj wyjęłam chleb już po 50 minutach.

 

http://img22.imageshack.us/img22/8093/dsc09798j.jpg

 

http://img266.imageshack.us/img266/7240/dsc09806i.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-277933
Udostępnij na innych stronach

gatita, chlebki, że buzi dać :)

Powiedz mi czy- jak by zrobić ciasto bardzo gęste tak, aby ominąć foremki to takie ciasto ?? i tu nie wiem co i czemu.

Napisałaś, że ciasto lejące - tak na początku robiłem z chlebem codziennym - troszkę treningu i foremki zostawiam ta inne specjały :) a może da się bez foremek zrobić ?? - to chyba bardzie pytanie do piekarza z doświadczeniem :)

Smakowite :) Teraz na święta piecz, żeby nie kupować :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-277994
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
[gatita, Witam Cię pięknie wróciłem z wojaży świątecznych widzę,ze nie próżnujesz to i dobrze chlebek widzę superaśny "cza"go będzie wypróbować .Samych udanych wypieków życzę,a Twoje magiczne w wersji podstawowej piekę dzisiaj .3-maj kciuki :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279121
Udostępnij na innych stronach

gatita, chlebki, że buzi dać :)

Powiedz mi czy- jak by zrobić ciasto bardzo gęste tak, aby ominąć foremki to takie ciasto ?? i tu nie wiem co i czemu.

Napisałaś, że ciasto lejące - tak na początku robiłem z chlebem codziennym - troszkę treningu i foremki zostawiam ta inne specjały :) a może da się bez foremek zrobić ?? - to chyba bardzie pytanie do piekarza z doświadczeniem :)

Smakowite :) Teraz na święta piecz, żeby nie kupować :)

Artur, generalna zasada jest taka, że z ciasta gdzie jest przewaga razowej mąki nie zrobisz chleba bez użycia foremki. Ciasto na taki chleb musi być luźne, inaczej będzie twarde jak głaz :grin:.

Natomiast chleby z przewagą maki pszennej lub żytniej chlebowej zdecydowanie pieknie wyrastają w koszykach.

 

Baca, trzymam kciuki i chwal się ciachem :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279549
Udostępnij na innych stronach

z ciasta gdzie jest przewaga razowej mąki nie zrobisz chleba bez użycia foremki.

A jak dawniej pieczono chleby na wsiach?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279551
Udostępnij na innych stronach

"Z biegiem czasu zaczęto używać plecionek oblepionych gliną i rynienek z gliny.... Po wynalezieniu żelaza rynienki kamienne i gliniane zastąpiono metalowymi, których różne formy używamy do dziś w postaci blach do pieczenia.

Do wypieku chleba używano kiedyś dzwonu piekarskiego, którym nakrywano ciasto i okrywano gorącym popiołem lub węglem drzewnym."

 

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/3rxp/historia-i-dzien-dzisiejszy-chleba#ixzz2PsNRDFJw

 

I kolejny chlebek do kolekcji, tym razem lniany z dodatkiem otrębów, na zakwasie.

 

http://img811.imageshack.us/img811/8173/dsc09965p.jpg

 

http://img163.imageshack.us/img163/9694/dsc09967ok.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279553
Udostępnij na innych stronach

gatita, te chlebki wyśmienite teraz czekam na przen-zyto żeby nie były popękane :)

Nie odpuszczę Ci tego - będę wyczekiwał do momentu, aż wyjdą CI takie jak TY byś chciała :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-279597
Udostępnij na innych stronach

Artur Dor, Da radę ,masz rację nie odpuść :grin: pozdrawiam

gatita, 3 mam kciuki ,a tak na boczku coś długo "eksperymentujesz"spoko wiem że jesteś nie czasowa więc czekam cierpliwie :lol:pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280402
Udostępnij na innych stronach

gatita, do jutra masz czas na chlebek :) - sobota długa, noc i pół niedzieli na testy :)

Czekam na TWOJE pychotki

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280432
Udostępnij na innych stronach

Halusiu jako główne danie tort Chlebowy - goście będą zachwyceni :D

tak z innej beczki na święta goście u mnie zajadali się chlebem (między innymi) i chwalili sobie, w poprzednim tyg. było kolega i kazał se 4 kromki odkroić i zabrał do domu.

Czyli, że coś w chlebie jest takiego co nas do niego ciągnie

konkluzja: tort chlebowy dobry na wszystko :)

 

tylko nie wiem co gatita na to ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-280446
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich,

Dopiero rozpoczęłam przygodę z pieczeniem chleba (póki co jest smacznie ) . Pierwszy zrobiony przeze mnie chlebek to zytni zrobiony na zakwasie . Z zaczynu odłożyłam 2 łyzki na kolejny wypiek i za bardzo nie wiem co mam zrobić z tym ciastem czy dodac mąkę i wodę tak jak przy robieniu zakwasu tylko krócej czekac (niż 5-7 dni jak przy zakwasie ) ???

Proszę o pomoc .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-281986
Udostępnij na innych stronach

lloollaa, dodaj maki i wody, wymieszaj dobrze. Jesli upieklas i ten jest na nastepony raz, wstaw go do lodowki. Kiedy bedziesz potrzebowala, wieczorem wystaw go z lodowki, aby sie obudzil. JA od razu daje zakwas make i wode. W ciagu nocy bardzo ladnie wyrosnie mi (pierwszy etap w robieniu chleba), nastepnego dnia daje reszte maki i wszytko co potrzeba.

Wiadomo znowu nalezy odlozyc porcje zakwasu na nastepne pieczenie.Im starszy zakwas, tym lepszy , lepiej pracuje .

Wstaw zdjecie tego pierwszego jaki upieklas.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-281994
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Złamałem i zhańbiłem przygotowanie i pieczenie chleba

Wróciłem z pracy a tu pieczywa nie ma, no dobra pomoc LP i obiadek gotowy w kilka chwil, a chleba dalej nie ma.

Po obiedzie czarne chmury wielkie krople deszczu i za chwile ulewa - czyli brak chętnego który by poszedł po zakupy.

Z lodówki wyciągnąłem zakwas, przerzuciłem do miski chlebowej zalałem ciepłą wodą (około 35 - 40 *C ) dodałem mąki przen- żyt i odjąłem porcją na zakwas (zasypałem mąką i do lodówki) to co zostało jako ciasto chlebowe - dodałem mąkę, wodę, sól cukier i wymieszałem dokładnie - wpakowałem do pojemnika i do piekarnika wstawiłem - podkręciłem temperaturę do 45*C i poczekałem, aż wyrośnie. Po wyrośnięciu podkręciłem temp. do 180*C i pieczemy - ile czasu nie wiem bo biorę to na zapach i kolor)

Jakości chleba po przekrojeniu na ciepło i po próbach organoleptycznych - SUPER tego smaku i tej miękkości szukałem :lol:

Brak czasu na powtórne rośnięcie ciasta. Ciasta nie mieszałem drugi raz co wiąże się z tym, że jest nie odgazowane - ale chlebek super miękki i lekki.

Poprzednie chleby robione zgodnie ze sztuką; były bardzo zbite i sycące.

Porównać do tego co teraz upiekłem będę mógł jutro po pracy - wizualnie wyszły mi jak pole ze wzgórkami :) Ładne a co :)

Fotki z przekroju jutro bo jak ciepły kroję to wałkuje się

Jeżeli powtórzę takie wypieki jeszcze ze 4-razy to zrobienie chleba zajmie mi od 15 do 22 :) 7godz. na cały proces to raczej dobry wynik

będę zdawał relację

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284143
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli powtórzę takie wypieki jeszcze ze 4-razy to zrobienie chleba zajmie mi od 15 do 22 :) 7godz. na cały proces to raczej dobry wynik

Ja swoje chlebki robię przez ok 24 godz. Zaczyn odstawiony jest na ok 16-18 godz, następnie do foremek i aż wyrośnie, następne 5-7 godz i do piekarnika na ok 1 godz. Jest całkiem inny smak niż tak na szybko robionych.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284183
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem dzisiaj mąkę żytnią żurkową. Coś takiego http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,M%C4%85ka-%C5%BBurkowa-Gda%C5%84skie-M%C5%82yny.html

 

orientuje :rolleyes: się ktoś z fachowców co to za typ :question:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/16/#findComment-284716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.