Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zabrało mi neta po 2 w nocy... , ale dla szczeciniastego i Henia wstałem o 6 rano... jeszcze raz wybaczcie... siła wyższa...

 

Ojojoj, czyli opowieść o mojej pierwszej szynkowej kiełbasie ciąg dalszy...

 

Gwoli przypomnienia... dzisiaj od rana kiełbasy były osuszane w 50 st. przez ok 45 minut i okraszane dymem, (teraz już wiem na 100% dzięki Wam) dębowym przez ok 3 godziny w temp. 45-50 stopni.

http://img694.imageshack.us/img694/3481/dscf8187wm.jpg

 

O wędzeniu więcej nie będę pisał tutaj, bo wszystko streściłem w odpowiednim temacie...

 

Kiełbasy już podwędzone "poszły" do garów celem sparzenia. I tutaj bałem się okropnie, bo było już lekko po 12 w południe, że nie zdążę z całym procesem przed pracą ( na 14)...

Ale przed parzeniem, oczywiście, kiełbasy musiały najpierw przejść "swoisty Test jakości"...

Test, jak mniemam wyszedł pozytywnie... uśmiechy, tupanie, miętoszenie i okrzyki typu: uuuuuuu, buuuuu, wyyyy, bbbuuwyyyy , itp... mówiły same za siebie... :grin:

 

Następnie kiełbasy "poszły do gara"...

Wrzucone do wody - 50st i podgrzewane dalej do temp 70-75 stopni i tak parzone przez dokładnie 65 minut, do osiągnięcia temp wewnątrz batonu ok 70 stopni (potwierdza się zależność czasu parzenia do grubości batonu - 10min/10mm - moje osłonki - fi 65mm). Pilnowanie temp parzenia ma bardzo ważny wpływ na efekt końcowy :) - jak się później okazało... :idea:

Dalej kiełbasy studziłem w letniej wodzie... ok 35st i poszły na kije do odparowania.

No i cóż... ledwie zdążyłem do pracy... bo jeszcze musiałem się z Wami podzielić moimi wrażeniami z wędzenia... dobrze, że moja kochana Aśko zapakowała mi coś do jedzenia... do pracy, bo ja od rana na samych kawach "leciałem"...

No i tutaj zaczęły się moje wątpliwości i dociekania, czy wszystko dobrze zrobiłem... Niestety nie mogłem sprawdzić od razu tej mojej szynkowej jak wyszła, jak w smaku, czy się nie rozpada przy krojeniu... jak pisałem wcześniej : Wp kl III zmielona na sitku 4 ( nie mam mniejszego :( , miałem dwa razy mielić ale... ), wołowina kl II - też sitko 4. )

Wysłałem żonie kilka sms-sów, co by spróbowała, jak już ostygnie i mi napisała co i jak... jak w smaku i w ogóle... dostałem jedna odpowiedź : "spoko, spróbujemy"... i cisza przez 6 godzin... a ja jak na szpilkach siedzę w tej pracy...

22 hurra !!! Do domu !!!

Wchodzę cały zaoferowany, że czegoś "od progu" się dowiem... a tu cisza, spokój, nawet Luna się nie przybiegła przywitać... UUUU myślę sobie... albo nie próbowali... albo cos nie tak jest...

Lecę do łazienki (powiesiłem kij z szynkowymi na wannie) i... od razu widzę, że jednej kiełbasy brakuje... w domu cisza... lecę do kuchni...

Leży na stole kawałek "dupki"... no to ja do lodówki...(głodny trochę byłem), co by sobie jakiś porządny kawałek ukroić i w końcu szynkowej spróbować... i... w lodówce nie ma...

Pytam się Aśko gdzie jest szynkowa...a ona tylko miny robi i się uśmiecha...

Tyle zostało z całego batona (ok 26 cm)... żarłoki jedne... :shock:

http://img855.imageshack.us/img855/6451/dscf8198.jpg

Ale jak sam spróbowałem, przestałem się dziwić... Od razu przypomniał mi się smak szynkowej kiełbasy ze "starych" czasów, jak byłem jeszcze mały i mama od czasu do czasu robiła nam kanapki właśnie z taką kiełbasą...

http://img232.imageshack.us/img232/443/dscf8203wm.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/1049/dscf8204wm.jpg

http://img508.imageshack.us/img508/4527/dscf8205wm.jpg

Cóż ja mogę więcej napisać... tego się nie da napisać... opisać...

Smak i aromat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... sam jestem zaskoczony :shock:

Pewnie jedliście nie raz szynkową... ma taki specyficzny smak i aromat... niepowtarzalny w innych kiełbasach "grubych" ... i moja taka jest :lol:

Chcę tutaj zaznaczyć, że inspiracją przy tym wyrobie była dla mnie receptura - "Szynkowa SZCZEPANA" z tym, że z przypraw nie dałem bazylii a dodałem pieprzu ziołowego.

Muszę pomyśleć jak Wam jeszcze to opisać... a tu kilka fotek na koniec opowieści o mojej pierwszej szynkowej (z góry przepraszam z tak duże fotki... i ilość ale nie mogłem się oprzeć...)

http://img146.imageshack.us/img146/3628/dscf8207wm.jpg

http://img541.imageshack.us/img541/9784/dscf8211wm.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/6262/dscf8209wm.jpg

Co by nie było, że wpadam w samozachwyt i wszystko mi pięknie wychodzi...

(tu kolega Pis67 będzie szczęśliwy :wink: ) ale nie obyło się bez tzw "dziur powietrznych", chociaż przy mojej manufakturze to nie jest jakiś mankament... po prostu nie da się inaczej... a co do sugestii mojego ulubionego sceptyka Pisa...:

"Pokemon, jak tam podciek w szynkowej?

Pis-ie mój kochany, no zawód Ci wielki zrobię... :tongue: bo za bardzo to żadnych podcieków nie zaobserwowałem... :grin: :wink: :tongue:

Naprawdę nie wiem co i jak się stało... tak się zastanawiam... ponieważ jestem z Wami od niedawna... jeszcze pół roku temu nawet by mi się nie przyśniło, że ja kiełbasy będę robił... SAM :) A tu taki CZAD...

Na koniec już poważnie... słoność kiełbasy... perfekcyjna jak dla mnie i dla rodziny (my lubimy lekko słone - dałem 18g miesz/kg), przyprawy też super, aromat... niepowtarzalny... szynkowej takiej prawdziwej jak za dawnych czasów... teraz twardość - akurat, kiełbasa nie jest twarda, po krojeniu i próbowaniu jest w sam raz (i to jest głównie zasługa umiejętnego parzenia), nie ma podcieków... :wink:

PYCHOTA !!! :) Po prostu polecam Wszystkim Szynkową SZCZEPANA :thumbsup:

I kilka miniatur dla starszego brata Zbója Madeja :wink: , który "pożera" wszystko "naocznie"

http://images35.fotosik.pl/503/58d524aca9911671m.jpg http://images39.fotosik.pl/681/fb49286d691fbf63m.jpg http://images46.fotosik.pl/649/c3f213b8cd172e9am.jpg http://images35.fotosik.pl/503/863d3dca9f9e11afm.jpg

No i już na koniec kilka PS-ów... :tongue:

 

PS. Zabrało mi właśnie neta...(2.05), spróbuje "wkleić" te moje wypociny rano... to już nie ode mnie zależy...(szczeciniasty... i Henio...wybaczcie...)

 

PS. Przepraszam Wszystkich za zaistniałe błędy, ale pisałem na szybko...

 

PS. Tak sobie myślę, że jeśli niektórym osobom z forum podobają się te moje fotorelacje... to... jeśli powstanie nasz kwartalnik WB, to za zgodą naczelnego mógłbym pisać dla niego felietony...

PS. Neta dalej nie ma... dokładnie godzina 2.21... kopiuje cały tekst i zobaczymy rano czy już będzie internet u mnie...

 

POZDRAWIAM

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150314
Udostępnij na innych stronach

Jestem pod takim wrazeniem ze nie wiem co mam skreslic

 

Powiem jedno wielkie gratki dla Ciebie i nie wiem ale pewnie robisz to od dawna tylko wystepowales pod innym nikkiem :tongue: a a teraz sie tylko zgrywasz he he(oczywiscie to tylko zarcik)

Chloniesz wiedze wedzarnicza (niczym piranie swoja zdonycz)w takim tempie ze bedziesz mial napewno zagwarantowany kacik w kwartalniku--ja poprostu tego inaczej nie widze masz dar i mysle ze jak sie wszystko juz ulozy to Twoje feliotony z fajnym humorem beda sztandarowe w tym pismie

 

Pozdro no i dzieki ze wkleiles to wszystko czekalem cala noc ale bylo warto :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150315
Udostępnij na innych stronach

a PiSem się nie przejmuj

spoko :) ja zawsze z zaciekawieniem czekam na jego wpisy, lubię ten jego "cięty" język i swoiste "zaczepki" :) Przecież to pewnie fajny gość i jak będzie na zlocie, to pewnikiem razem coś wspólnie "zrobimy" i się poprzekomarzamy :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150318
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, dziękuję za relację. Mam ją do porannej kawy i nic innego nie chcę :grin:

 

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 08:15 ]

A! Jeszcze Ania Cię schwaliła Cię za dekoracje! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150321
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem.Fajna :grin: .Kup sobie nadziewarkę to będzie luksus i nie będziesz się tak męczyłhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance.gif

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150323
Udostępnij na innych stronach

ale nie obyło się bez tzw "dziur powietrznych",

No widzę drobne niedociągnięcia w batonach, ale jestem i tak pod wrażeniem, że przy zaprezentowanym sposobie upychania farszu tak dobrze to wyszło. :cool:

 

no zawód Ci wielki zrobię... bo za bardzo to żadnych podcieków nie zaobserwowałem...

Nie ma żadnego zawodu, zima wynagradza, ja pierwszą szynkową robiłem latem i miałem podciek, zresztą w SDM też nie dało sie uniknąć tego zjawiska. :cool:

 

a PiSem się nie przejmuj bo niektórzy tak mają, że im radość sprawia ludzkie niepowodzenie.

Prosiłem Cię, byś o mnie nie pisał, nie znasz mnie i skąd możesz wiedzieć, co mi sprawia radość, choć w pewne zakłopotanie wprawiła by mnie fota własnoręcznie wykonanego przez Ciebie wyrobu wędliniarskiego. I jeszcze raz Ci powtarzam: jestem niesamowicie spokojny człowiek i nie lubię poniedziałku, a jeśli myślisz, że docinkami sprowokujesz mnie do jałowej dyskusji czy nadwyrężysz mój niezwykle ustabilizowany układ wegetatywny, to próbuj, próbuj.... :cool:

W wypadku szynkowej Pokemona raduję się, że zrobił szynkową teraz, że wyszła i gratuluję Ci Pokemon, że masz chęci i robisz swoje wyroby i w dodatku przekazujesz we właściwy moim zdaniem sposób jak zrobić sobie coś dobrego i mieć z tego satysfakcję na forum. A dodatkowe instrukcje z pochwałami napiszę na pw. Nie mogę uwierzyć, ja gratuluję udanego wyrobu. :shock: To tyle, bo w pracy jestem i idę popracować, na śniadanie - zaraz. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150331
Udostępnij na innych stronach

A dodatkowe instrukcje z pochwałami napiszę na pw.

Jak zwykle musi być nutka tajemnicy , czemu nie przekażesz instrukcji tutaj ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150332
Udostępnij na innych stronach

Witaj! Cóż ja mogę powiedzieć :rolleyes: NO SUPER :clap: :thumbsup: :clap: Dałeś czadu :lol: Ps. Motywujesz do działania :grin: i bardzo dobrze :cool: Jeszcze raz gratulacje :!: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150336
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, jak dla mnie bracie , to mistrzostwo świata :)

Wyroby przepiękne , ładnie pokazane i świetnie opisane . :clap: :clap: :clap:

Chylę czapkę przed Tobą :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150337
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, jak dla mnie bracie , to mistrzostwo świata

Podpisuję się pod tym.

:thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150343
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, Twoje wyroby zaskakują nie tylko Ciebie, w tak krótkim czasie tyle się nauczyłeś :clap: :clap: :clap: Rodzina przy Tobie napewno nie zgłodnieje :lol:

Z niecierpliwością oczekuję na pierwszy numer naszego kwartalnika z Twoimi felietonami :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150365
Udostępnij na innych stronach

Kurcze... tak przeczytałem jeszcze raz o tej mojej "szynkowej" i chyba trochę za bardzo "poleciałem" z tą fotorelacją... aż mi głupio trochę... jakoś... :blush:

 

szynkowa była w osłonce 100mm a nawet 120.

Tak PePe... wiem, przynajmniej w 100 powinna pójść... no ale cóż, mialem tylko 65... aaa tak mnie naszło z tą szynkową... i trochę "na wariata" robiłem...

 

że przy zaprezentowanym sposobie upychania farszu tak dobrze to wyszło.

Prawdziwa manufaktura... robione w 100% sposobm domowym :)

zima wynagradza

Hmm... nie wiem do końca czy to zasługa zimy... Cały proces przebiegał w temp dodatnich, producja wręcz w temp 22st... osadzanie w 8 stopniach w piwnicy przez noc..., do beczki tez poszły już wygrzanej... Następnym razem zrobię latem :)

raduję się, że zrobił szynkową teraz, że wyszła i gratuluję

Dziękuję naprawdę za te pochwały :blush: ale to zasługa Was wszystkich - WB.

 

pierwszy numer naszego kwartalnika z Twoimi felietonami

Ale namieszałem... to tak mnie jakoś naszło, że mógłbym może sprobować cos napisac do "gazetki" ale ja z nikim w tej sprawie nie rozmawiałem :blush: :???:

 

Wszystkim Wam dziękuję za te miłe dla mnie słowa, pochwały i że lubicie czytać moje fotorlacje. Bardzo mnie to cieszy i motywuje do jeszcze większego wysiłku przy wyrobach domowych i do nauki, do wyciągania wniosków i polepszania swoich umiejętności.

Oczywiście wszystko co do tej pory uwędziłem, przygotowałem, zrobiłem, upiekłem, to w pewnym sensie Wasza zasługa :clap: bo to my wszyscy razem tworzymy Wędzarniczą Brać, a całą wiedzę czerpie z tego własnie forum i ze strony głównej WB

Pozdrawiam.

PS. Parówki za mną chodzą... jak głupie jakieś... nie mogę się od nich opędzić... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150395
Udostępnij na innych stronach

pis67 napisał/a:

zima wynagradza

 

 

Hmm... nie wiem do końca czy to zasługa zimy... Cały proces przebiegał w temp dodatnich, producja wręcz w temp 22st... osadzanie w 8 stopniach w piwnicy przez noc..., do beczki tez poszły już wygrzanej... Następnym razem zrobię latem

Pis'owi IMO chodziło o co innego. Zimowa porą mięso jest lepsze, ma mniej wad więc częściej "wybacza" ewentualne błędy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150402
Udostępnij na innych stronach

Pokemon15 jak pokazałeś wcześniej wyrobiony farsz to wiedziałem że Twoja szynkowa

będzie petarda mega bomba :clap: zresztą z tego co widzę za co Ty się nie weźmiesz

to robisz to dobrze-dajesz sobie zależeć-wystarczy czytać i dokładnie robić.

gratuluję produkcja zasługująca na główną stronę www.wedlinydomowe.pl

pozdrawiam :shock: :clap: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-150406
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Powoli zapasy sie kończą... to kupiłem dzisiaj "przypadkiem" trochę surowca... 3,5 kg szynki wp i 1,8 kg boczku...

po klasyfikacji wyszło 2,2kg wp kl I, 1,5kg wp kl II i 1,6kg boczku ( to chyba też będzie wp kl II ? )

zaraz zapekluje na sucho i w środę będzie produkcja... tylko nie wiem co za kiełbasę zrobić... chyba wzorował się będę na Dziadka "chudej"...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-151940
Udostępnij na innych stronach

Boczek to IIb :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-151949
Udostępnij na innych stronach

Powoli zapasy sie kończą... to kupiłem dzisiaj "przypadkiem" trochę surowca... 3,5 kg szynki wp i 1,8 kg boczku...

witaj zrób Krakowską i tuszonke :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-151952
Udostępnij na innych stronach

witaj zrób Krakowską i tuszonke

musi być jakaś cienka kiełbasa :) podwędzę , podpiekę i aż chrupać będzie jeszcze taka gorąca :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-151953
Udostępnij na innych stronach

Do tej krakowskiej to trochę mało III wp. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/2/#findComment-151959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.