morfeusz300 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Super wyroby;)moje gratki... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-356998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Wiecie co... no tego , jaki to rodzaj malreli ... , to się nie dopytałam , ale stwierdzić mogę , że tłuściutka... moje gratki... Dzięki Morfi staram się jak mogę... Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Wiecie co... no tego , jaki to rodzaj malreli ... , to się nie dopytałam Einshel to moja wina z tym rodzajem makreli ,ale u nas jest roche tego i juz sie nadzialam na jednej ( no tej to nie kupie ) to jak mam wiedziec jaka wybrac? A teraz mniej wiecej wiem, co szukac. A MAkrela wedzona dobra jest http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_69_orig.gif Tlusciutka jeszcze lepsza Edytowane 9 Czerwca 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Spoko , spoko u nas taka ''tania'' , bo nie patroszona ... trza było se jakoś poradzić ale jak mi kumpel kiedyś przywiózł karpia i kilka płotek , to musiałam ''to załatwić'' ... Do przyjemności to nie należy Trzeba ostry nóż , trochę siły i wiedzieć gdzie wbić... ''cyk-myk'' ... i się nie męczy Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 No to działam... przed Zlotem , z tyłu szyneczki , bliżej boczki i kostki schabowe ( na żur ) , a na pierwszym planie ( dopiero drugi raz robiłam ) Kabanosy ''kminkowe'' ... Aleee , jakie przejścia z nimi miałam Gdzieś mi się zapodział lejek do kabanosów... Próbowaliście kiedyś ''nawdziać'' jelita baranie na lejek do kalibru 28-34 ? Nie polecam takiej ''zabawy'' No ale jakoś poszło... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Witaj Próbowaliście kiedyś ''nawdziać'' jelita baranie na lejek do kalibru 28-34 ? Nie polecam takiej ''zabawy'' No ale jakoś poszło... Pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy Ale ja nie o tym.Nie daje mi spokoju twoja kiełbasa, z poprzedniej strony ta z 3,5 l wywarem. Podaj proszę w miarę dokładnie jak ją wykonałaś. Chciałbym ja zrobić w najbliższy weekend.Aaa i jeszcze jedno. Gdzies na poczatku twojego kącika pisałaś że robiłaś białą czosnkową. Ile dałaś czosnku/kg?Pozdrówka Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Einshell, wystarczy użyć przyrzadu opracowanego przez Dziadka i nadziewanie jelit baranich na lejek staje się przyjemnością. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Podaj proszę w miarę dokładnie jak ją wykonałaś. Michał ... Zawsze robię powiedzmy na tzw ''oko'' ... ( tylko sól ważę , swojską robię bez peklosoli ) Wp II - 3kg mielę na sitku 8 , resztę II na sitku 13 . Ja czosnek lubię i tak jak tam napisane... ( 5 główek na 10 kg farszu ) , pieprz z ''prymatu'' ( jest wystarczająco ostry i aromatyczny ) ok 30 g na całość , no i ten wywar ... Gotuje kostki i skórki wp. czekam aż ostygnie i wlewam partiami podczas wyrabiania farszu . Troszkę to trwa... od 10 do 20 minut , aż mięsko wchłonie cały wywar . Osadzanie 3-4 godzinki , osuszanie w wędzarni ok 1 godzinkę , wędzenie w 50 st. 4-5 godzin i ewentualne dopiekanie ( ja akurat w piekarniku - 80 - 100 st. przez 40 minut bez termo-obiegu ) Białą robię w ten sam sposób , tylko ją parzę po prostu . Dobrze by było zakupić IIwp 60/40 , gdzie 60 % to mięsko , a 40 % tłuszcz . Tylko od razu mówię , że ''ostrawa'' jest , ale z chlebkiem super Udanej produkcji Ci życzę wystarczy użyć przyrzadu opracowanego przez Dziadka Mireczku ... z tym nie było problemu ... tylko nie to FI lejka i 4 kg nadziewałam 1,5 godziny... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 17 Września 2014 Atu boczuś po ponad miesiącu dojrzewania , wędzony nie parzony Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) miesiącu dojrzewaniagdzie dojrzewał ?w jakich warunkach ?pytam bo sam uwędziłem w ten weekend na ciepło karkówki i szynki peklowane jak na schinkenspeck, i szukam miejsca w domku gdzie je powiesić, na razie w dzień siedza w lodówce, a na noc wieszam w kuchni przy uchylonym oknie, chciałem żeby mi ładnie podeschły, ale o dojrzewaniu wiem tyle co nic ktoś kiedyś kombinował coś z piekarnikiem, ale jakoś znaleźć nie mogę.boczuś pierwsza klasa Edytowane 17 Września 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) Postępuję tak samo jak Ty , poniewaz nie mam innych warunków (na razie remont pomieszczenia przeznaczonego do tego typu akcji się przedłuża... ) , ale póżniej będą tam optymalne ( mam nadzieję ) warunki . trzeba sobie jakos radzić , a boczek , rzeczywiście pycha To było w ramach experymentu, peklowany i wędzony jak inne mięska , następny zapekluje na sucho i zobaczymy ... Pozdrawiam ! Edytowane 18 Września 2014 przez EAnna ort Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 17 Września 2014 miesiącu dojrzewaniagdzie dojrzewał ?w jakich warunkach ?pytam bo sam uwędziłem w ten weekend na ciepło karkówki i szynki peklowane jak na schinkenspeck, i szukam miejsca w domku gdzie je powiesić, na razie w dzień siedza w lodówce, a na noc wieszam w kuchni przy uchylonym oknie, chciałem żeby mi ładnie podeschły, ale o dojrzewaniu wiem tyle co nic ktoś kiedyś kombinował coś z piekarnikiem, ale jakoś znaleźć nie mogę.boczuś pierwsza klasa Osid to się zapisuj na kurs - będzie w dniach 14-16 listopada sam się zapisałem z Gwizdkiem i zbieramy większą ekipę aby szkolenie nt. wędlin dojrzewających doszło do skutku.(w marcu się nie odbyło z powodu małej liczby chętnych). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 17 Września 2014 osid, jak będzie potrzeba to Cię zabiorę na kurs proponowany przez Sylwka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 17 Września 2014 Też bym się chętnie wybrała... ale daleko mam ...''troszkę'' , A chyba nikt z okolicy się nie wybiera Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 18 Września 2014 Einshell zorientuj się kto z braci i sióstr mieszka w pobliżu Ciebie, zapodaj temat - a nuż ktos się znajdzie chętny Fajnie by było gdyby ten kurs się odbył, bo w marcu nie wypalił (a to tylko 2 terminy kiedy może się odbyć). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ot... i moje świąteczne... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek01 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Bardzo ładne gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 18 Grudnia 2014 O właśnie ! Na samym ''przedzie'' jest przerośnięta słoninka Solona 7 dni ( dodalam łyżkę peklosoli , żeby mięsko różowe było ) Połóweczka ważyła 42kg... naprawde ładne kawałki misię trafiły... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ładne Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 19 Grudnia 2014 No, to naprawdę będą święta! Super wędzonki http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/bravo-clapping-smiley-emoticon.gif! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 19 Grudnia 2014 przerośnięta słoninka Mutant jakiś Czyli do Świąt jesteście przygotowani. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Taaa... Jak sie jutro rodzinka zwali , to rozdrapią wszystko Może nam zostaną ze 2 sztuki... jak przykitram w lodówce ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pięknie jak zwykle;)pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ot... i moje świąteczne... Aniu pikne Taaa... Jak sie jutro rodzinka zwali , to rozdrapią wszystko To nie wpuszczac Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Ot... i moje świąteczne. No to trochę nakręciłaś wędzonek koleżanko :D A słoninka to . Aż mi się chce ................. tak z czosnkiem pokrojonym na wierzchu . Pozdrawiam Edytowane 20 Grudnia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.