Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 275
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wiecie co... no tego , jaki to rodzaj malreli ... , to się nie dopytałam :rolleyes:  , ale stwierdzić mogę , że tłuściutka... :thumbsup:

 

moje gratki...
Dzięki Morfi :)  staram się jak mogę... :cool: Pozdrawiam! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357002
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co... no tego , jaki to rodzaj malreli ... , to się nie dopytałam

 Einshel to moja wina z tym rodzajem makreli :blush:  :facepalm:  ,ale u nas jest roche tego i juz sie nadzialam na jednej ( no tej to nie kupie ) to jak mam wiedziec jaka wybrac?  A teraz mniej wiecej wiem, co szukac. A MAkrela wedzona dobra jest  http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,06_69_orig.gif Tlusciutka jeszcze lepsza 

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357003
Udostępnij na innych stronach

Spoko , spoko :)  u nas taka ''tania'' , bo nie patroszona ... trza było se jakoś poradzić :hmm:  ale jak mi kumpel kiedyś przywiózł karpia i kilka płotek , to musiałam ''to załatwić'' ... Do przyjemności to nie należy :facepalm: Trzeba ostry nóż , trochę siły i wiedzieć gdzie wbić... ''cyk-myk'' ... i się nie męczy :blush::cry:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-357007
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

No to działam... :D  przed Zlotem , z tyłu szyneczki , bliżej boczki i kostki schabowe ( na żur :thumbsup:  ) , a na pierwszym planie ( dopiero drugi raz robiłam :blush::facepalm:  ) Kabanosy ''kminkowe'' ... Aleee , jakie przejścia z nimi miałam :facepalm: Gdzieś mi się zapodział lejek do kabanosów... Próbowaliście kiedyś ''nawdziać'' jelita baranie na lejek do kalibru 28-34 ? :w00t:  Nie polecam takiej ''zabawy'' :devil::no:  No ale jakoś poszło...post-45054-0-22935200-1408480956_thumb.jpgpost-45054-0-32501200-1408480968_thumb.jpgpost-45054-0-94913000-1408480980_thumb.jpgpost-45054-0-27770900-1408480993_thumb.jpgpost-45054-0-40012100-1408481007_thumb.jpgpost-45054-0-07522800-1408481022_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366676
Udostępnij na innych stronach

Witaj

 

 

Próbowaliście kiedyś ''nawdziać'' jelita baranie na lejek do kalibru 28-34 ?   Nie polecam takiej ''zabawy''   No ale jakoś poszło...

Pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy :D  :D 

Ale ja nie o tym.

Nie daje mi spokoju twoja kiełbasa, z poprzedniej strony ta z 3,5 l wywarem. Podaj proszę w miarę dokładnie jak ją wykonałaś. Chciałbym ja zrobić w najbliższy weekend.

Aaa i jeszcze jedno. Gdzies na poczatku twojego kącika pisałaś że robiłaś białą czosnkową. Ile dałaś czosnku/kg?

Pozdrówka

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366694
Udostępnij na innych stronach

Einshell, wystarczy użyć przyrzadu opracowanego przez Dziadka i nadziewanie jelit baranich na lejek staje się przyjemnością. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366702
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podaj proszę w miarę dokładnie jak ją wykonałaś.
  Michał ... Zawsze robię powiedzmy na tzw ''oko'' ... ( tylko sól ważę , swojską robię bez peklosoli ) Wp II - 3kg mielę na sitku 8 , resztę II na sitku 13 . Ja  czosnek lubię i tak jak tam napisane... ( 5 główek na 10 kg farszu ) , pieprz z ''prymatu'' ( jest wystarczająco ostry i aromatyczny ) ok 30 g na całość , no i ten wywar ... Gotuje kostki i skórki wp. czekam aż ostygnie i wlewam partiami podczas wyrabiania farszu . Troszkę to trwa... od 10 do 20 minut , aż mięsko wchłonie cały wywar . Osadzanie 3-4 godzinki , osuszanie w wędzarni ok 1 godzinkę , wędzenie w 50 st. 4-5 godzin i ewentualne dopiekanie ( ja akurat w piekarniku - 80 - 100 st. przez 40 minut bez termo-obiegu )  Białą robię w ten sam sposób , tylko ją parzę po prostu . Dobrze by było zakupić IIwp  60/40 , gdzie 60 % to mięsko , a 40 % tłuszcz . Tylko od razu mówię , że ''ostrawa'' jest , ale z chlebkiem super :thumbsup: Udanej produkcji Ci życzę :)

 

wystarczy użyć przyrzadu opracowanego przez Dziadka
  Mireczku ... z tym nie było problemu ... tylko nie to FI lejka :D:facepalm:  i 4 kg nadziewałam 1,5 godziny... :devil::facepalm:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-366708
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
miesiącu dojrzewania

gdzie dojrzewał ?

w jakich warunkach ?

pytam bo sam uwędziłem w ten weekend na ciepło karkówki i szynki peklowane jak na schinkenspeck, i szukam miejsca w domku gdzie je powiesić, na razie w dzień siedza w lodówce, 

a na noc wieszam w kuchni przy uchylonym oknie, chciałem żeby mi ładnie podeschły, ale o dojrzewaniu wiem tyle co nic :( ktoś kiedyś kombinował coś z piekarnikiem, ale jakoś znaleźć nie mogę.

boczuś pierwsza klasa :clap:

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371528
Udostępnij na innych stronach

:) Postępuję tak samo jak Ty , poniewaz nie mam innych warunków (na razie remont pomieszczenia przeznaczonego do tego typu akcji się przedłuża... :mad:  ) , ale póżniej będą tam optymalne ( mam nadzieję ) warunki . trzeba sobie jakos radzić , a boczek , rzeczywiście pycha   :cool: To było w ramach experymentu, peklowany i wędzony jak inne mięska , następny zapekluje na sucho i zobaczymy ...  :rolleyes:  Pozdrawiam ! :)

Edytowane przez EAnna
ort
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371531
Udostępnij na innych stronach

 

miesiącu dojrzewania

gdzie dojrzewał ?

w jakich warunkach ?

pytam bo sam uwędziłem w ten weekend na ciepło karkówki i szynki peklowane jak na schinkenspeck, i szukam miejsca w domku gdzie je powiesić, na razie w dzień siedza w lodówce, 

a na noc wieszam w kuchni przy uchylonym oknie, chciałem żeby mi ładnie podeschły, ale o dojrzewaniu wiem tyle co nic :( ktoś kiedyś kombinował coś z piekarnikiem, ale jakoś znaleźć nie mogę.

boczuś pierwsza klasa :clap:

 

Osid to się zapisuj na kurs - będzie w dniach 14-16 listopada sam się zapisałem z Gwizdkiem i zbieramy większą ekipę aby szkolenie nt. wędlin dojrzewających doszło do skutku.(w marcu się nie odbyło z powodu małej liczby chętnych).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371544
Udostępnij na innych stronach

Też bym się chętnie wybrała... ale daleko mam ...''troszkę'' , :cry: A chyba nikt z okolicy się nie wybiera :rolleyes:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371684
Udostępnij na innych stronach

Einshell zorientuj się kto z braci i sióstr mieszka w pobliżu Ciebie, zapodaj temat - a nuż ktos się znajdzie chętny ;) Fajnie by było gdyby ten kurs się odbył, bo w marcu nie wypalił (a to tylko 2 terminy kiedy może się odbyć).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-371727
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

:rolleyes: O właśnie ! Na samym ''przedzie'' jest przerośnięta słoninka :thumbsup:  Solona 7 dni ( dodalam łyżkę peklosoli , żeby mięsko różowe było ) Połóweczka ważyła 42kg... naprawde ładne kawałki misię trafiły... post-45054-0-00233100-1418940890_thumb.jpgpost-45054-0-22454100-1418940901_thumb.jpgpost-45054-0-67851800-1418940911_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391459
Udostępnij na innych stronach

przerośnięta słoninka  

Mutant jakiś  :D 

 

Czyli do Świąt jesteście przygotowani.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391581
Udostępnij na innych stronach

Taaa... Jak sie jutro rodzinka zwali , to rozdrapią wszystko :devil:;):D  Może nam zostaną ze 2 sztuki... jak przykitram w lodówce ... :D

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391592
Udostępnij na innych stronach

:) Ot... i moje świąteczne.

 

 No to trochę nakręciłaś wędzonek koleżanko :D :D    A słoninka to :thumbsup:  .   Aż mi się chce .................   tak z czosnkiem pokrojonym na wierzchu . :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/8/#findComment-391993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.