Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio troszkę białej zrobiłam do żurku ( żurek też :wink: ) Bardzo pieprzna i czosnkowa :thumbsup: , a z części farszu - klopsy... :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-265360
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 275
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:)  Taka skromna porcyjka ... ;)  Dla przypomnienia , czy jeszcze umiem... :rolleyes:post-45054-0-59583700-1381226659_thumb.jpg ....Zdjęcia wstawiać... :D;)



Dodano: 08 październik 2013 - 12:39

post-45054-0-36857000-1381227786_thumb.jpgpost-45054-0-45553900-1381228334_thumb.jpgpost-45054-0-49187000-1381228760_thumb.jpg Strasznie długo się ładują te fotki...Za duży rozmiar czy jak? Aaa ..i nie patrzeć na daty proszę... Fotki z soboty :):cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-305720
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

:D Wczoraj odbyło się nadziewanie i zadymnianie ,, swojskiej '' :tongue:post-45054-0-31729300-1387358020_thumb.jpgpost-45054-0-10955500-1387358108_thumb.jpgpost-45054-0-26382800-1387358172_thumb.jpgpost-45054-0-62616100-1387358240_thumb.jpgW roli głównej wystąpiła : Wp kl II A - 3KG / sitko 8 i 7 kg / sitko 13 . W pozostałych rolach ; Pieprz mielony (ok 30g) , sól zwykła 18g/kg , czosnek 5 główek ( nie ważyłam) oraz wywar z kości - 3,5 L.

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321382
Udostępnij na innych stronach

Ęszel, na 10 kg mięsa dajesz 3,5 litra wywaru?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321385
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam pytanie. Czy to rzeczywiście 3,5 litra wywaru z kości było. Procentowo to 35% w stosunku do ilości mięsa ?

Robiłem ostatnio Kiełbasę Pobiedziską i Kol. AndrzejK w przepisie napisał 8 %, do czego sie oczywiście dostosowałem.

Dlatego pytam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321386
Udostępnij na innych stronach

Ęszel, na 10 kg mięsa dajesz 3,5 litra wywaru?

Czego konsekwencją będzie jakże smakowita a przez fachowców krytykowana galaretka.

Ja ostatnio dałem 1,5l więc daleka droga przede mną....

Oj będzie wyżerka

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321387
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to rzeczywiście 3,5 litra wywaru z kości było.
  Tak :cool: . Lubimy z galaretką :thumbsup: Jak dawałam mniej , to zawsze gdzieś ''wsiąkało''... teraz jest ok ! tzw ,,Czarny sen masarza'' :D
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321388
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie ta kiełbasa zainteresowała. Zwłaszcza nazwa,,Czarny sen masarza''. Galaretkę też lubie bardzo dobrze. Wypróbuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321394
Udostępnij na innych stronach

 

 

:D Wczoraj odbyło się nadziewanie i zadymnianie

 

 

 Ślimaczek prawie doskonały :D   30% rosołu to zapewne kiełbaska zrobiona z galaretką .  :clap:   Teraz dopiero doczytałem że potwierdziłaś to .  

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321403
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nigdy nie dawałem takiej ilości płynu, pokaż proszę przekrój tego "czarnego snu masarza".

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-321406
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lubimy z galaretką Jak dawałam mniej , to zawsze gdzieś ''wsiąkało''... teraz jest ok ! tzw ,,Czarny sen masarza''

Aniu, dawaj przekrój.

Piekłaś w wędzarni?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-322115
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam! Jestem... po długich , a ciężkich... :facepalm:  I cóż mogę powiedzieć na temat tej kiełbasy... ? :rolleyes:  a no.... dobra wyszła  !!! EAniu - Noż właśnie nie zdążyłam już...bo się zimno i ciemno zrobiło...(  w wędzarni też... :D  ) więc postanowiłam dopiec w piekarniku - taki eksperyment- A tu przekrójpost-45054-0-81768400-1388768963_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-324246
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ale ja też lubię taką kiełbasę z galaretką :) . Wywar dawałaś zimny ? W jaki sposób podpiekałaś w piekarniku ? W folii aluminiowej czy normalnie tylko na termoobiegu :) . Ślinka cieknie do odważnych świat należy . Pozdrawiam :)

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-325097
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

:) Witam ! Moje wczorajsze , przedświąteczne wędzenie :)post-45054-0-50138500-1397719184_thumb.jpgpost-45054-0-69095800-1397719299_thumb.jpgpost-45054-0-01331600-1397719484_thumb.jpgpost-45054-0-60600900-1397719694_thumb.jpg A tak ''mnię'' szypało w gały , jak dokładałam post-45054-0-53142300-1397719810_thumb.jpg :D;):D:facepalm:

post-45054-0-53532000-1397719395_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-347155
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witanko ! :)  Tak się bałam straszliwie wędzenia rybek... :facepalm:  A tu nic prostrzego... 1,40 kg świerzej makrelki ( 13zł za kilo) SOLANKA 10 %  (tzn. litr wody + 100 gr soli zwykłej ) 15 h się moczyło... Ociekanie... osuszanie i 5 h w dymku ok 50 *C ... Podpiekanie 40 minut :tongue::thumbsup::cool:  Udka ... no właśnie ''ktoś'' dostanie (w) pałe...  Wszystko zgodnie z planem ... ale parzyłam zaniast 40 minut jak kiedyś , to 15... i Qrna ...surowe... trzeba było dopiekać :mad:


Jeszcze raz ... bo coś mi sie tu... post-45054-0-47568200-1402309805_thumb.jpg

post-45054-0-38583700-1402309256_thumb.jpg

post-45054-0-58363300-1402309412_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356862
Udostępnij na innych stronach

makrelka wybornie wyglada ,tez bede musiala wyprobowac w mojej pseudo wedzace :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356869
Udostępnij na innych stronach

Einshel fajna ta makrela, czego było się bać:) Sklepowa nawet do pięt nie dorasta takiej własnoręcznie uwędzonej, ja co prawda wędzę makrele rozmrażane bo świeżej nie uświadczysz ale i tak są przepyszne.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356874
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie do was o makrele. Jaka nadaje sie do wedzenia, choci mi o rodzaj makreli.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356958
Udostępnij na innych stronach

ANNAM  u nas w sklepach jest makrela  i już - bez żadnych rozróżnień :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356959
Udostępnij na innych stronach

u nas wedza Scomber scombrus to chyba atlantycka jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356961
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest jej kilka rodzai , niebieska, hiszpanska, zolta, i jeszcze jakas tutejsza w centki  w nazwie, troche podobna do hiszpanskiej. To tak z glowy wymienilam  , ale kiedys jedna z nich kupilam i smak nie byl taki ja kiedys jadlam. Dlatego chcialabym wiedziec jaki rodzaj najlepiej do wedzenia wybrac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356963
Udostępnij na innych stronach

ANNAM poogldałam zdjęcia w sieci i wychodzi nato ,że u nas w sklepach jest makrela atlantycka

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Makrela_atlantycka

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356966
Udostępnij na innych stronach

To sie bede rozgladac czy taka jest tez u nas. Dziekuje   Chudziak  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5246-no-to-dzia%C5%82am/page/7/#findComment-356967
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.