Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chce sobie zamówić całego świniaczka i mam taki problem:

Wędzarnie mam 80km za Gdańskiem na działce i żeby nie jeździć dwa razy

Chce wędzić szynkę itp z kiełbasami razem.

W czwartek wieczorem odbieram świnkę

w piątek pekluje duże elementy na wędzonki do piątku przyszłego tygodnia

(8 dni - w sobotę wędzenie),robie kaszankę, mielonki do słoika)

I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówce

żeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit)

 

Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy w

lodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje?

jak to zorganizować

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/
Udostępnij na innych stronach

No nie jestem tak do końca pewna :rolleyes: Ja bym jednak zamroziła to mięso na kiełbasę
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148588
Udostępnij na innych stronach

witam

chce sobie zamówić całego świniaczka i mam taki problem:

Wędzarnie mam 80km za Gdańskiem na działce i żeby nie jeździć dwa razy

Chce wędzić szynkę itp z kiełbasami razem.

W czwartek wieczorem odbieram świnkę

w piątek pekluje duże elementy na wędzonki do piątku przyszłego tygodnia

(8 dni - w sobotę wędzenie),robie kaszankę, mielonki do słoika)

I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówce

żeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit)

 

Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy w

lodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje?

jak to zorganizować

pozdrawiam

 

 

a ja bym radził zapeklować mięso na kiełbasy wcześniej niż 2 dni. Dodasz 1,8 kg na 100 kg i nie powinno się popsuć nawet przez 2 tyg tylko przestrzegaj temp do 10 st C. Z mojego doswiadczenia powiem iz mieso lezy dłuzej zapeklowane tym kiełbasa wychodzi lepsza. Nie zamrazaj miesa bo to traci kilka własciwosci.. pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148592
Udostępnij na innych stronach

I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówce

żeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit)

 

Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy w

lodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje?

jak to zorganizować

Sławek mięsko na kiełbasę od razu zapekluj na sucho i do lodówki lub gdzieś gdzie jest

zimno i nie ma zwierząt (koty),uwaga na minusowe temp. może zamarznąć.

tak co dwa dni poruszaj górną partią zapeklowanego mięsa,aby nie obeschło

za bardzo.górę możesz lekko mokrą dłonią wygładzić i folią spożywczą przykryć.

dobrze będzie nie martw się.

 

Mięso świeże jeżeli ma być na obiad-od razu zamroź,jak na kiełbase tak jak napisałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148597
Udostępnij na innych stronach

czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro? :shock:

kurde ktoś tu może to praktykował

Jak z tego najlepiej wyść żeby uwędzić wszystko w 1 dzień, mrożenie odpada bo po wędzeniu chciałem sobie pomrozić na zapasy :sad:

 

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 19:18 ]

zamówić swinkę chce pod koniec maraca bo mam jeszcze zapasy z poprzedniej :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148600
Udostępnij na innych stronach

czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro? :shock:

kurde ktoś tu może to praktykował

tak jest pokroić w grubą kostke i peklować 8 dni,nie dodawać przypraw!

ja na sucho schab pekluję 10 czasem 12 dni w lodówce i wtedy jest bajeczny :wink:

Z mojego doswiadczenia powiem iz mieso lezy dłuzej zapeklowane tym kiełbasa wychodzi lepsza.

napisał fachowiec potwierdzam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148601
Udostępnij na innych stronach

czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro?

Pokroić w kostkę i zapeklować na sucho nie na mokro.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148606
Udostępnij na innych stronach

tak wiem że na sucho chodziło mi że w tym czasie będą peklowane mięso na wędzonki jak szynka karkówka, boczek

 

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 19:58 ]

na mokro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148607
Udostępnij na innych stronach

wypróbuje sposób

tak jest pokroić w grubą kostke i peklować 8 dni

na próbę kupiłem dziś 1 kg karkówki, pokroję w kostkę i zapekluje 18g mieszanki(60%peklosoli, 40%soli), i zostawię na 7 dni w lodówce potem zrobię z tego kotlety i zobaczę co wyjdzie, wtedy będe pewny :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148825
Udostępnij na innych stronach

na próbę kupiłem dziś 1 kg karkówki, pokroję w kostkę i zapekluje 18g mieszanki(60%peklosoli, 40%soli), i zostawię na 7 dni w lodówce potem zrobię z tego kotlety i zobaczę co wyjdzie, wtedy będe pewny

kotlety z pokrojonego w kostkę karczku peklowanego nie jadłem takich jeszcze :rolleyes:

 

zrób metkę zapekluj mięsko 24g peklosoli/1kg mięsa zmiel na

4mm wymieszaj z przyprawami pieprz plus cebula,podwędź będzie ok.

 

napisałem Ci że mięso na kiełbase możesz na tyle dni zapeklować,a Ty możesz

zrobić co chcesz to Twoja decyzja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148826
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem , ale czytałem gdzieś na naszym forum , że nie powinno się peklowanego smażyć .

Nie jestem pewien , ale lepiej na razie nie pekluj aż fachowcy nie potwierdzą . Możesz też zapeklować i coś innego z tego zrobić , np. do słoików .

http://i27.tinypic.com/allti1.jpg

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144002&highlight=#144002

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148828
Udostępnij na innych stronach

Możesz też zapeklować i coś innego z tego zrobić , np. do słoików .

to jest przysmak mojej żony w ostatnim czasie,nawet nie próbuję jej podjadać :wink:

tak to lubi :galaretka-cebulka-nuta listka bobkowego mniam :thumbsup: następnym razem

nastawiam 6 słoików

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148830
Udostępnij na innych stronach

Marek

próbę tą robię przed zakupem całej swinki w celu sprawdzenia twojej rady aby szynki i inne mięsa peklowane na mokro, oraz kiełbasy peklowane na sucho uwędzić w tym samym czasie. Nie chce zmaranować z 20 kg mięsa przeznaczonego na kiełbasy. A przed wedzenie nie chce też mrozić, bo będe potem mrozić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148833
Udostępnij na innych stronach

trwałość mięsa wieprzowego waha się w zależności temperatury wewnątrz mięśnia i jak ma do 7stC to jest 6-9 dni

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148846
Udostępnij na innych stronach

coś w tym jet właśnie wróciłem ze sklepu biodronka kupowałem ciasto francuskie i ogladałem kotlety z karkówki i pisało nanich trwałośc do spożycia 5.03.2011 czyli 7 dni a ciekawe kiedy świnka była ubita :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148913
Udostępnij na innych stronach

coś w tym jet właśnie wróciłem ze sklepu biodronka kupowałem ciasto francuskie i ogladałem kotlety z karkówki i pisało nanich trwałośc do spożycia 5.03.2011 czyli 7 dni a ciekawe kiedy świnka była ubita :grin:

 

To sa przepisy GNP,GHP, HACCP, Dodam ze przepisy określają przydatność 7 dni od uboju a często sie zdarza ze 7 dni przypada od pakowania i etykietowania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149200
Udostępnij na innych stronach

To sa przepisy GNP

mały błąd przy użyciu klawisza klawiatury. Powinno być napisane GMP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149230
Udostępnij na innych stronach

To sa przepisy GNP,GHP, HACCP, Dodam ze przepisy określają przydatność 7 dni od uboju a często sie zdarza ze 7 dni przypada od pakowania i etykietowania

Powiedziałbym , że zawsze tak jest ze strony zakładu produkcyjnego (sztuczne wydłużanie terminu przydatności)

Ale teraz mają małe utrudnienia, ponieważ prawie wszystkie duże sieci handlowe mają swój kontroling , którzy wyłapują takie sytuacje i robią zadymę na zakładzie :grin:

Bagno super spostrzegawczość :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149232
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie... kupiłam dzisiaj karczek i kurczę tak nieprzyjemnie pachniał, to nie był smród, tylko taki mdły, lekko może nawet octowy zapach. Smażę bo to duży kawał mięsa i szkoda mi wyrzucić, myślicie ze nam nie zaszkodzi?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149537
Udostępnij na innych stronach

tylko taki mdły, lekko może nawet octowy zapach

To chyba już drugie odsłona tego kurczaka :shock: :devil:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149538
Udostępnij na innych stronach

myślicie ze nam nie zaszkodzi?

Jutro się okaże. :grin: .Ja mięsa ,których zapach mi nie odpowiada daję pieskowi niech też ma frajdę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149539
Udostępnij na innych stronach

Normalnie też bym odniosła mięso, zresztą zawsze odnosiłam, ale tym razem kupiłam u takiej pani którą znam, u której mięso nigdy mnie zawiodło i po prostu mi głupio oddać. Wyrzucić też szkoda. Musimy zjeść, zupełnie odebrało mi to mięso radość z przygotowania posiłku :( Eh nieraz wącham mięso jak kupuje, ale w tym sklepie zawsze było świeże, więc nie miałam najmniejszych podejrzeń.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149575
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.