Sławek Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2011 witamchce sobie zamówić całego świniaczka i mam taki problem:Wędzarnie mam 80km za Gdańskiem na działce i żeby nie jeździć dwa razy Chce wędzić szynkę itp z kiełbasami razem.W czwartek wieczorem odbieram świnkęw piątek pekluje duże elementy na wędzonki do piątku przyszłego tygodnia(8 dni - w sobotę wędzenie),robie kaszankę, mielonki do słoika)I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówceżeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit) Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy wlodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje?jak to zorganizować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2011 Jak będzie w lodówce to się nie zepsuje . Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2011 No nie jestem tak do końca pewna :rolleyes: Ja bym jednak zamroziła to mięso na kiełbasę Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2011 witam chce sobie zamówić całego świniaczka i mam taki problem: Wędzarnie mam 80km za Gdańskiem na działce i żeby nie jeździć dwa razy Chce wędzić szynkę itp z kiełbasami razem. W czwartek wieczorem odbieram świnkę w piątek pekluje duże elementy na wędzonki do piątku przyszłego tygodnia (8 dni - w sobotę wędzenie),robie kaszankę, mielonki do słoika) I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówce żeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit) Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy w lodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje? jak to zorganizować pozdrawiam a ja bym radził zapeklować mięso na kiełbasy wcześniej niż 2 dni. Dodasz 1,8 kg na 100 kg i nie powinno się popsuć nawet przez 2 tyg tylko przestrzegaj temp do 10 st C. Z mojego doswiadczenia powiem iz mieso lezy dłuzej zapeklowane tym kiełbasa wychodzi lepsza. Nie zamrazaj miesa bo to traci kilka własciwosci.. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2011 I teraz część mięsa (na kiełbasy) muszę zostawić do środy w lodówce żeby w środę zapeklować na sucho (w piątek wieczorem włoże do jelit) Czy mięso świeże po uboju może leżeć (bedzię to od czwartku do środy w lodówce -6dni) czy się ono nie zepsuje? jak to zorganizować Sławek mięsko na kiełbasę od razu zapekluj na sucho i do lodówki lub gdzieś gdzie jest zimno i nie ma zwierząt (koty),uwaga na minusowe temp. może zamarznąć. tak co dwa dni poruszaj górną partią zapeklowanego mięsa,aby nie obeschło za bardzo.górę możesz lekko mokrą dłonią wygładzić i folią spożywczą przykryć. dobrze będzie nie martw się. Mięso świeże jeżeli ma być na obiad-od razu zamroź,jak na kiełbase tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2011 czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro? :shock: kurde ktoś tu może to praktykował Jak z tego najlepiej wyść żeby uwędzić wszystko w 1 dzień, mrożenie odpada bo po wędzeniu chciałem sobie pomrozić na zapasy :sad: [ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 19:18 ] zamówić swinkę chce pod koniec maraca bo mam jeszcze zapasy z poprzedniej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2011 czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro? :shock: kurde ktoś tu może to praktykowałtak jest pokroić w grubą kostke i peklować 8 dni,nie dodawać przypraw! ja na sucho schab pekluję 10 czasem 12 dni w lodówce i wtedy jest bajeczny :wink: Z mojego doswiadczenia powiem iz mieso lezy dłuzej zapeklowane tym kiełbasa wychodzi lepsza.napisał fachowiec potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2011 czyli pokroić w grubszą kostkę i peklować je 8dni tak jak wędzonki na mokro? Pokroić w kostkę i zapeklować na sucho nie na mokro. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2011 tak wiem że na sucho chodziło mi że w tym czasie będą peklowane mięso na wędzonki jak szynka karkówka, boczek [ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 19:58 ] na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2011 wypróbuje sposóbtak jest pokroić w grubą kostke i peklować 8 dnina próbę kupiłem dziś 1 kg karkówki, pokroję w kostkę i zapekluje 18g mieszanki(60%peklosoli, 40%soli), i zostawię na 7 dni w lodówce potem zrobię z tego kotlety i zobaczę co wyjdzie, wtedy będe pewny :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2011 na próbę kupiłem dziś 1 kg karkówki, pokroję w kostkę i zapekluje 18g mieszanki(60%peklosoli, 40%soli), i zostawię na 7 dni w lodówce potem zrobię z tego kotlety i zobaczę co wyjdzie, wtedy będe pewny kotlety z pokrojonego w kostkę karczku peklowanego nie jadłem takich jeszcze :rolleyes: zrób metkę zapekluj mięsko 24g peklosoli/1kg mięsa zmiel na 4mm wymieszaj z przyprawami pieprz plus cebula,podwędź będzie ok. napisałem Ci że mięso na kiełbase możesz na tyle dni zapeklować,a Ty możesz zrobić co chcesz to Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2011 Nie wiem , ale czytałem gdzieś na naszym forum , że nie powinno się peklowanego smażyć . Nie jestem pewien , ale lepiej na razie nie pekluj aż fachowcy nie potwierdzą . Możesz też zapeklować i coś innego z tego zrobić , np. do słoików . http://i27.tinypic.com/allti1.jpg https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144002&highlight=#144002 Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2011 to zrobię z tego mielonkę w tym mam wprawę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2011 Możesz też zapeklować i coś innego z tego zrobić , np. do słoików .to jest przysmak mojej żony w ostatnim czasie,nawet nie próbuję jej podjadać :wink: tak to lubi :galaretka-cebulka-nuta listka bobkowego mniam :thumbsup: następnym razem nastawiam 6 słoików Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Lutego 2011 Marekpróbę tą robię przed zakupem całej swinki w celu sprawdzenia twojej rady aby szynki i inne mięsa peklowane na mokro, oraz kiełbasy peklowane na sucho uwędzić w tym samym czasie. Nie chce zmaranować z 20 kg mięsa przeznaczonego na kiełbasy. A przed wedzenie nie chce też mrozić, bo będe potem mrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Lutego 2011 trwałość mięsa wieprzowego waha się w zależności temperatury wewnątrz mięśnia i jak ma do 7stC to jest 6-9 dni Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Lutego 2011 coś w tym jet właśnie wróciłem ze sklepu biodronka kupowałem ciasto francuskie i ogladałem kotlety z karkówki i pisało nanich trwałośc do spożycia 5.03.2011 czyli 7 dni a ciekawe kiedy świnka była ubita :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-148913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZĘŚCIARZ Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Lutego 2011 coś w tym jet właśnie wróciłem ze sklepu biodronka kupowałem ciasto francuskie i ogladałem kotlety z karkówki i pisało nanich trwałośc do spożycia 5.03.2011 czyli 7 dni a ciekawe kiedy świnka była ubita :grin: To sa przepisy GNP,GHP, HACCP, Dodam ze przepisy określają przydatność 7 dni od uboju a często sie zdarza ze 7 dni przypada od pakowania i etykietowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Lutego 2011 To sa przepisy GNP mały błąd przy użyciu klawisza klawiatury. Powinno być napisane GMP Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Lutego 2011 To sa przepisy GNP,GHP, HACCP, Dodam ze przepisy określają przydatność 7 dni od uboju a często sie zdarza ze 7 dni przypada od pakowania i etykietowania Powiedziałbym , że zawsze tak jest ze strony zakładu produkcyjnego (sztuczne wydłużanie terminu przydatności) Ale teraz mają małe utrudnienia, ponieważ prawie wszystkie duże sieci handlowe mają swój kontroling , którzy wyłapują takie sytuacje i robią zadymę na zakładzie :grin: Bagno super spostrzegawczość :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2011 A ja mam pytanie... kupiłam dzisiaj karczek i kurczę tak nieprzyjemnie pachniał, to nie był smród, tylko taki mdły, lekko może nawet octowy zapach. Smażę bo to duży kawał mięsa i szkoda mi wyrzucić, myślicie ze nam nie zaszkodzi? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2011 tylko taki mdły, lekko może nawet octowy zapach To chyba już drugie odsłona tego kurczaka :shock: :devil: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2011 myślicie ze nam nie zaszkodzi? Jutro się okaże. :grin: .Ja mięsa ,których zapach mi nie odpowiada daję pieskowi niech też ma frajdę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Marca 2011 Pies jak przyjaciel. Nie szkoda CI psa truć?? :rolleyes: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2011 Normalnie też bym odniosła mięso, zresztą zawsze odnosiłam, ale tym razem kupiłam u takiej pani którą znam, u której mięso nigdy mnie zawiodło i po prostu mi głupio oddać. Wyrzucić też szkoda. Musimy zjeść, zupełnie odebrało mi to mięso radość z przygotowania posiłku Eh nieraz wącham mięso jak kupuje, ale w tym sklepie zawsze było świeże, więc nie miałam najmniejszych podejrzeń. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5253-trwa%C5%82o%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa-poubojowego/#findComment-149575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.