Marek z Bielska Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2011 witam mam do dyspozycji pomieszczenie w którym jest sprawny komin w rogu ściany. chciałbym tam postawić wędzarnie i zrobić nad nią jakiś wyciąg-okap dymu z wędzarni najlepiej jakby wentylator w tym pochłaniaczu miał dwie prędkości wolną na czas wędzenia (mało dymu) i szybką jakbym otworzył drzwi wędzarni,aby szybko ewakuować dym z pomieszczenia do komina.średnica otworu w ścianie to fi około 110mm,kiedyś był tam piec żelazny Koza. proszę wszystkich co mają jakiś pomyślunek jakby to rozwiązać,zarazem nie wchodzić w jakieś duże koszta.myślałem o pochłaniaczu takim kuchennym (okap) ale boje się że może być to za słabe,no chyba że dwa.poniżej fotka rogu pomieszczenia. myślałem też o pochłaniaczu gastronomicznym,lecz koszty szalone http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9cec35b70f8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2011 Mam pewną "alpejską koncepcję" rozwiązania Twojego problemu ...... z zastosowaniem starego okapu .... zadzwoń to Ci powiem jak to widzę .... ale skrzynia wędzarni musiałaby być idealnie szczelna .... i otwierana z boku nie od góry.... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2011 Można zrobić duży okap coś podobnego jak jest u kowala nad paleniskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zrobiłbym duży okap taki jak nad stanowiskiem spawalniczym ,a w rurę dał wentylator kanałowy o dużej wydajności. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2011 Witam ja bym proponował taki wentylator, który jest zastosowany w dystrybutorze ciepłego powietrza ,do rozprowadzania ciepła z kominków.Najlepiej firmy DOSPEL Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2011 Marek ale dym z tego np. okapu chcesz wpompować w ten sam kanał dymowy od wędzarni czy w inny lub przez strop ponad dach.Co do wentylatora to musi mieć dość dużą wydajność m3/h regulowaną np. płynnym regulatorem obrotów wentylatora od min. do max :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2011 Marku ja mam okap nad wędzarką i wentylator, ale i tak przy otwieraniu drzwiczek coś tam ucieka i sufit jest żółty.Okap musiałby być dużej powierzchni i mocny wentylator, który się będzie zaklejał kondensatem, niestety.]Kolega zrobił murowaną wędzarnię i dwa obiegi, kanały dymowe. Przed otwarciem zamyka szyber na wędzarnie i puszcza dym w komin. Po chwili w komorze wędzarniczej już nie ma dymu i można śmiało otwierać. Jeśli komin nie ma wkładu to może dojść do przebijania kondensatu. Tak było w starym domu na wsi. Czuć w całym domu i na kominie są czarne wykwity.. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2011 Można zrobić duży okap coś podobnego jak jest u kowala nad paleniskiem.Zrobiłbym duży okap taki jak nad stanowiskiem spawalniczym ,a w rurę dał wentylator kanałowy o dużej wydajności.o czymś takim właśnie myślałem.wiecie może gdzie można kupić takie wentylatory o dużej wydajności,może jakieś fotki jak coś takiego ma wyglądać. Witam ja bym proponował taki wentylator, który jest zastosowany w dystrybutorze ciepłego powietrza ,do rozprowadzania ciepła z kominków.Najlepiej firmy DOSPELnie spotkałem się z takim,mieszkam w bloku :wink: Marek ale dym z tego np. okapu chcesz wpompować w ten sam kanał dymowy od wędzarni czy w inny lub przez strop ponad dach.wędzarnia ma komin który jest zamknięty (eliminacja błędów podczas wędzenia) wędze na lekko uchylonych drzwiach. dym z wędzarni ma być wciągany wentylatorem z okapu bezpośrednio do komina, który wychodzi ponad dach (komin przechodzi przez poddasze) Beiot sufit nie jest problem,tak będzie lekko żółty.okap tak jak napisał Jagra duży z mocnym wentylatorem,tylko czy komin nadąży odbierać ten dym:-) problem z kondensatem znam z zakładów mięsnych i ze swojej wędzarenki. Jeśli komin nie ma wkładu to może dojść do przebijania kondensatu. Tak było w starym domu na wsi. Czuć w całym domu i na kominie są czarne wykwity..komin na pewno nie ma wkładu jest z cegły,zatem będzie czuć dymem,zresztą po wędzeniu w garażu tak pachnie pare dni. wszelkie rady pomysły przyjmuję za co serdecznie dziękuje.porobię fotki wędzarni po południu,będzie trochę jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-148822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2011 wędzarnia ma komin który jest zamknięty (eliminacja błędów podczas wędzenia) wędze na lekko uchylonych drzwiach. dym z wędzarni ma być wciągany wentylatorem z okapu bezpośrednio do komina, który wychodzi ponad dach (komin przechodzi przez poddasze)Trudna sprawa z wentylatorem :rolleyes: 1. Jak dasz większą wydajność /obroty went./ przy uchylonych drzwiczkach to wentylator będzie dodatkowo wyciągał więcej dymu z komory, powodując większy ciąg w palenisku. Trzeba by to tak skonfigurować aby wentylator odbierał tylko tyle ile jest wymagane /płynny reg./ 2. Jak otworzysz drzwiczki i będzie potrzeba większej wydajności wentylatora /regulator/ to również spowodujesz zwiększenie ciągu w komorze i palenisku chyba, że uszczelnisz palenisko. Myślę, że rozwiązaniem może być okap ponad wędzarnią o możliwie dużym przekroju kanału wylotowego z szybrem /przepustnicą ręcznie sterowaną/ z okapu ale wylot dymu grawitacyjny /przy zagwarantowaniu dopływu powietrza z zewnątrz. Najlepiej by było porobić próby :lol: Marek, a jaki jest przekrój kanału w kominie ? Jagra duży z mocnym wentylatorem,tylko czy komin nadąży odbierać ten dym:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/#findComment-149002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.