Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam do dyspozycji pomieszczenie w którym jest sprawny komin w rogu ściany.

chciałbym tam postawić wędzarnie i zrobić nad nią jakiś wyciąg-okap dymu z wędzarni

najlepiej jakby wentylator w tym pochłaniaczu miał dwie prędkości wolną na czas

wędzenia (mało dymu) i szybką jakbym otworzył drzwi wędzarni,aby szybko ewakuować

dym z pomieszczenia do komina.średnica otworu w ścianie to fi około 110mm,kiedyś był

tam piec żelazny Koza.

proszę wszystkich co mają jakiś pomyślunek jakby to rozwiązać,zarazem nie

wchodzić w jakieś duże koszta.myślałem o pochłaniaczu takim kuchennym (okap)

ale boje się że może być to za słabe,no chyba że dwa.poniżej fotka rogu pomieszczenia.

myślałem też o pochłaniaczu gastronomicznym,lecz koszty szalone

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e9cec35b70f8.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5260-jak-zrobi%C4%87-wyci%C4%85g-dymu-z-w%C4%99dzarni-w-pomieszczeniu/

Mam pewną "alpejską koncepcję" rozwiązania Twojego problemu ...... z zastosowaniem starego okapu .... zadzwoń to Ci powiem jak to widzę .... ;) ale skrzynia wędzarni musiałaby być idealnie szczelna .... ;) i otwierana z boku nie od góry....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zrobiłbym duży okap taki jak nad stanowiskiem spawalniczym ,a w rurę dał wentylator kanałowy o dużej wydajności.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Witam ja bym proponował taki wentylator, który jest zastosowany w dystrybutorze ciepłego powietrza ,do rozprowadzania ciepła z kominków.Najlepiej firmy DOSPEL
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Marek ale dym z tego np. okapu chcesz wpompować w ten sam kanał dymowy od wędzarni czy w inny lub przez strop ponad dach.

Co do wentylatora to musi mieć dość dużą wydajność m3/h regulowaną np. płynnym regulatorem obrotów wentylatora od min. do max :lol: .

Marku ja mam okap nad wędzarką i wentylator, ale i tak przy otwieraniu drzwiczek coś tam ucieka i sufit jest żółty.

Okap musiałby być dużej powierzchni i mocny wentylator, który się będzie zaklejał kondensatem, niestety.]

Kolega zrobił murowaną wędzarnię i dwa obiegi, kanały dymowe. Przed otwarciem zamyka szyber na wędzarnie i puszcza dym w komin. Po chwili w komorze wędzarniczej już nie ma dymu i można śmiało otwierać.

Jeśli komin nie ma wkładu to może dojść do przebijania kondensatu. Tak było w starym domu na wsi. Czuć w całym domu i na kominie są czarne wykwity..

ale narobiłem dymu 🙂

Można zrobić duży okap coś podobnego jak jest u kowala nad paleniskiem.

Zrobiłbym duży okap taki jak nad stanowiskiem spawalniczym ,a w rurę dał wentylator kanałowy o dużej wydajności.

o czymś takim właśnie myślałem.wiecie może gdzie można kupić takie wentylatory

o dużej wydajności,może jakieś fotki jak coś takiego ma wyglądać.

Witam ja bym proponował taki wentylator, który jest zastosowany w dystrybutorze ciepłego powietrza ,do rozprowadzania ciepła z kominków.Najlepiej firmy DOSPEL

nie spotkałem się z takim,mieszkam w bloku :wink:

Marek ale dym z tego np. okapu chcesz wpompować w ten sam kanał dymowy od wędzarni czy w inny lub przez strop ponad dach.

wędzarnia ma komin który jest zamknięty (eliminacja błędów podczas wędzenia)

wędze na lekko uchylonych drzwiach.

dym z wędzarni ma być wciągany wentylatorem z okapu bezpośrednio do komina,

który wychodzi ponad dach (komin przechodzi przez poddasze)

Beiot sufit nie jest problem,tak będzie lekko żółty.okap tak jak napisał

Jagra duży z mocnym wentylatorem,tylko czy komin nadąży odbierać ten dym:-)

problem z kondensatem znam z zakładów mięsnych i ze swojej wędzarenki.

Jeśli komin nie ma wkładu to może dojść do przebijania kondensatu. Tak było w starym domu na wsi. Czuć w całym domu i na kominie są czarne wykwity..

komin na pewno nie ma wkładu jest z cegły,zatem będzie czuć dymem,zresztą po

wędzeniu w garażu tak pachnie pare dni.

wszelkie rady pomysły przyjmuję za co serdecznie dziękuje.porobię fotki

wędzarni po południu,będzie trochę jaśniej

wędzarnia ma komin który jest zamknięty (eliminacja błędów podczas wędzenia)

wędze na lekko uchylonych drzwiach.

dym z wędzarni ma być wciągany wentylatorem z okapu bezpośrednio do komina,

który wychodzi ponad dach (komin przechodzi przez poddasze)

Trudna sprawa z wentylatorem :rolleyes:

1. Jak dasz większą wydajność /obroty went./ przy uchylonych drzwiczkach to wentylator będzie dodatkowo wyciągał więcej dymu z komory, powodując większy ciąg w palenisku. Trzeba by to tak skonfigurować aby wentylator odbierał tylko tyle ile jest wymagane /płynny reg./

2. Jak otworzysz drzwiczki i będzie potrzeba większej wydajności wentylatora /regulator/ to również spowodujesz zwiększenie ciągu w komorze i palenisku chyba, że uszczelnisz palenisko.

Myślę, że rozwiązaniem może być okap ponad wędzarnią o możliwie dużym przekroju kanału wylotowego z szybrem /przepustnicą ręcznie sterowaną/ z okapu ale wylot dymu grawitacyjny /przy zagwarantowaniu dopływu powietrza z zewnątrz.

Najlepiej by było porobić próby :lol:

Marek, a jaki jest przekrój kanału w kominie ?

Jagra duży z mocnym wentylatorem,tylko czy komin nadąży odbierać ten dym:-)