Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Potrzebuję sprawdzone sposoby na zrobienie zasmażki , chodzi mi o taka np. do kapusty zasmażanej.

Wzięło mnie dziś na ziemniaki z "kawiorem" i zasmażaną kapustą :)

Proszę o jakieś porady-wskazówki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/
Udostępnij na innych stronach

Masło + mąka + patelnia. Podsmażyć aż mąka będzie miała złotobrązowy kolor. Podstawowa zasada - mieszamy gorące z zimnym. Zimna zasmażka + gorący płyn lub odwrotnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148815
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc , zasmażka już zrobiona . Trochę malutkich grudek mi wyszło ale przetarłem przez sitko i jest gites :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148823
Udostępnij na innych stronach

U mnie powstały na patelni , po dodaniu zimnej wody , po prostu nie byłem w stanie rozpuścić mąki , żeby była bez grudek :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148838
Udostępnij na innych stronach

Zasmażki: pomysł na zgagę i niestrawności - wymysł czasów biedy, do zagęszczenia zup i sosów.

Sosy do mięs najlepiej zagęszczać przez odparowanie - redukcję z dodatkiem wina lub cebulą, ale z cebulą do natychmiastowego zjedzenia. Zupy zagęszczać tym z czego jest robiona zupa - przecierając część składników.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148842
Udostępnij na innych stronach

W takim razie co proponujesz do zagęszczenia kapusty " zasmażanej " ? Pytam poważnie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148856
Udostępnij na innych stronach

boggi, Odparuj troszkę wody i sama się zagęści. Nie wyobrażam sobie kapusty w stanie "półpłynnym" wymajającym zagęszczenia - zasmażki , czy to jest kapusta? Może odciśniesz troszkę soku z kapusty i potem pokroisz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148858
Udostępnij na innych stronach

W takim razie co proponujesz do zagęszczenia kapusty " zasmażanej " ? Pytam poważnie

Po odcedzeniu kapusty wsyp łyżkę mąki i wymieszaj a następnie potrzymaj jeszcze kapustę na małym ogniu aby wszystko sie połączyło
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148867
Udostępnij na innych stronach

W takim razie co proponujesz do zagęszczenia kapusty " zasmażanej " ? Pytam poważnie :)

Można z powodzeniem użyć surowego startego ziemniaka (jak w kapuście po wiślańsku) lub gotowanego zmiksowanego ziemniaka (ciapkapusta,panczkraut).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-148891
Udostępnij na innych stronach

Zupy zagęszczać tym z czego jest robiona zupa

 

Właśnie , kiedyś mamie zawiozłem zupę - kapuśniak , dziękowała za bigos :grin: Od kilkunastu lat nie robię do niczego zasmażek . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-149019
Udostępnij na innych stronach

Nie wyobrażam sobie kapusty w stanie "półpłynnym" wymajającym zagęszczenia

Tez sobie tego nie wyobrażam , nie lubię takiej kapusty z "wody" bigosu również , w kapuście nie ma prawa być wody , to musi być sam nie wiem jak opisać. Po prostu jak na talerzu leży kotlet panierowany , to z kapusty nie ma prawa być podcieku i rozpuszczonej panierki .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-149024
Udostępnij na innych stronach

boggi, Wszyscy uparli się, a ja też czasem robię kapustę zasmażaną i choć staram się nie robić jakichś tam "klepun", to kapustę robię w ten sposób, że po ugotowanie jej z odpowiednimi przyprawami, przekładam do garnka z zasmażką właśnie / łyżka smalcu i łyżka mąki zrumieniona lekko/, chwilkę jeszcze "podduszę",jak ktoś lubi kminek, /a wskazany jest na trawienie/.Pycha.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5262-zasma%C5%BCka-jak-zrobic/#findComment-149257
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.