Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No,qurka wodna,pączki pączkami ale jak zrobić ten fajniuśki lukier.

Pączki za godzinę :question: będę smażył i lukier jest konieczny.Pomóżcie.

 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149558
Udostępnij na innych stronach

No,qurka wodna,pączki pączkami ale jak zrobić ten fajniuśki lukier.

Pączki za godzinę :question: będę smażył i lukier jest konieczny.Pomóżcie.

 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Przeczytaj cały wątek, było o lukrach dużo ;)

 

Moje już rosną, trochę kiepsko, na drugi raz dodam więcej drożdży, albo zmienię na inną firmę (choć te nigdy mnie nie zawiodły)

Jak mi wyjdą to się pochwalę, jak nie, przyjdę ślinić się na wyroby szczęściarzy :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149564
Udostępnij na innych stronach

Ja lukier robię tak :

Cukier puder zalewam gorącą wodą u ucieram pałką.Na paczątek wez 2 szkl , najwyżej dorobisz lub resztę posypiesz suchym cukrem pudrem.

Z wodą ostrożnie, lepiej dolewać po trochu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149566
Udostępnij na innych stronach

Cukier puder zalewam gorącą wodą u ucieram pałką

A ja zimną zgodnie z sugestią Abratka :!:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149569
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

gorącą wodą

 

 

A ja zimną :!:

Arkadiuszu, robię tak jak podałam .

Jeszcze dodam że robię dość gesty i wtedy maczam pączka w tym lukrze.

To jest mój niezawodny sposób. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149570
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, robię tak jak podałam

A ja tak jak radził mi Abratek.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149571
Udostępnij na innych stronach

"Pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie. Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką"

:shock:

źródło

http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91626,7546042,Krotka_historia_paczka.html

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149573
Udostępnij na innych stronach

A ja zimną zgodnie z sugestią Abratka

A ja zalewam gorącom :) lepiej sie cukier rozpuszcza, do tego "na oko" soku z cytryny i jest git polewa lukrowa :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149576
Udostępnij na innych stronach

Mój lukier to cukier puder i odrobina słodniej śmietanki, nawet jak spłynie z gorącego to zostaje biały ślad :devil:

 

Pączki zrobione, oczywiście coś musiałam popsuć (ja jestem beztalencie cukiernicze a te pączki były moimi pierwszymi w życiu jakie zrobiłam) i kilka nie dopiekło się w środku, pewnie zrobiłam za duże ;)

Na następny raz będą mniejsze i lepiej wykonane :wink:

 

Ale smak nie do pobicia (teraz wiem co traciłam kupując pączki w sklepie...), abratku, wielki pokłon za ten przepis :grin:

 

Fotki mam, ale nie da bo brzydkie (ostatnie trzy pączki ciachłam na pół, zlepiłam i zrobiły się pseudorogaliki :shock: :blush: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149578
Udostępnij na innych stronach

A ja zalewam gorącom

Zimną, czy gorącą to może rozstrzygnąć tylko fachowiec, czyli Abratek , ale dzisiaj są jego urodziny i nie będziemy go męczyć. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149579
Udostępnij na innych stronach

Kochani.... ja myślę że nie ma sensu kłócić się o to kto jak robi "lukier"....

sposobów na niego jest tyle ile wykonawców :grin:

ja podawałem na najprostszy, najszybszy z możliwych sposobów.... to co widzieliście na końcówce filmu to właśnie jest cukier puder zalany odrobiną zimnej wody + kilka kropel esencji zapachowej - nie wychodzi z tego gruba warstwa ale ja włąśnie tak lubię

na gorącym pączku ładnie się wysusza dając szklistą powłokę

 

niemniej jest to nadal tylko substytut i chyba skuszę się na mały pokaz jak zrobić "prawdziwą" pomadę :cool: :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149602
Udostępnij na innych stronach

Abratku, czy w Warszawie można kupić wytwarzane w Twojej cukierni pączki? Jeżeli tak, to gdzie? Pozdrawiam i jednocześnie dołączam życzenia urodzinowe

Nie nie można :rolleyes: - w Wielką Sobotę Roku Pańskiego 2008 cukiernia zakończyła swoją egzystencję.... :mellow:

 

Dziękuję za życzenia :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149610
Udostępnij na innych stronach

Czyli , że co ? nie masz już cukierni ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149611
Udostępnij na innych stronach

Czyli , że co ? nie masz już cukierni ?

w zasadzie to nigdy nie miałem :grin: :wink:

tak zgadza się, zakład został ku rozgoryczeniu naszych klientów zamknięty..... :sad: tak to niestety czasem bywa, a skutki pewnych decyzji poznajemy dopiero po czasie :???:

gdybym miał wehikuł czasu..... :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149617
Udostępnij na innych stronach

witam

ile potrzeba kostek smalcu żeby powstało tyle tłuszczu żeby paczki pływały w nim w średnim garnku, i czy ten smalec mozna zlać do słoika i zostawić go na nastepne smażenie czy raczej to niewskazane.

Czy jesli wg twojego przepisu wszystkie artykuły podziele przez dwa (na 20 pączków to będzie dobrze)

widziałem tam termometr (mam taki sam :smile: ) jaką jest najlepsza temperatura tłuszczu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149665
Udostępnij na innych stronach

witam

ile potrzeba kostek smalcu żeby powstało tyle tłuszczu żeby paczki pływały w nim w średnim garnku, i czy ten smalec mozna zlać do słoika i zostawić go na nastepne smażenie czy raczej to niewskazane.

Czy jesli wg twojego przepisu wszystkie artykuły podziele przez dwa (na 20 pączków to będzie dobrze)

Sławek, ja zużyłem 6 kostek smalcu, w garnku o srednicy ok 40 cm... ale możesz dac z 7,8... smalec jak najbardziej możesz uzyć drugi i trzeci raz ale osroznie zlej. co by osadu z dołu nie ruszyć :)

Ja robiłem z połowy porcji abratka i wszystko wyszło OK, 25 pączków...

najlepsza temperatura tłuszczu

Temp optymalna to 160-170 stopni, powodzenia :) Ja po południu będe kulał paczusie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149668
Udostępnij na innych stronach

abratek, jeszcze pytanie odnośnie nadzienia ("należy pamiętać o odpowiedniej gęstości która umożliwi jego zawinięcie w cieście").

Czy poleciłbyś jakieś konkretny produkt, który jest dostępny w handlu detalicznym ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149685
Udostępnij na innych stronach

niemniej jest to nadal tylko substytut i chyba skuszę się na mały pokaz jak zrobić "prawdziwą" po

było by wspaniale, ale czy możemy Cię aż tak wykorzystywać :tongue:

Abratek ja mam pytanie jak grubo rozwałkować ciasto na pączki i jakiej wielkości mają być kwadraty, tj. każdy pączek, jeśli można tak na oko w centymetrach, dzięki :) Odliczam godziny do powrotu do domu, ale jak się tak napalam, to pewnie coś sp.....ę :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149705
Udostępnij na innych stronach

:grin: :grin: :grin:

Kurcze przede mną ostatnie wyrastanie... nic muszę sobie sama poradzić.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149770
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.