abratek Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 2 Marca 2011 Sławek, ja zużyłem 6 kostek smalcu, w garnku o srednicy ok 40 cm... ale możesz dac z 7,8Mój domowy "smażalnik" ma 27 cm, włożyłem do niego 12 kostek 200gramowych..... (warstwa 6cm po rozpuszczeniu) sęk kochani w tym że ważne jest nie tylko to czy pączek nie będzie dna dotykał.... - zbyt mała ilość tłuszczu, po wrzuceniu pączków natychmiast się wychładza a wtedy te nasiąkają tłuszczem.... poza tym bliska odległość od dna powoduje miejscowe przypalenie (a przynajmniej przegrzanie)... widziałem tam termometr (mam taki sam :smile: ) jaką jest najlepsza temperatura tłuszczuten termometr miał pokazać zależność "skwierczenia: od temperatury ale wziął i wysiadł skubany w kluczowym momencie :devil: Ja robiłem z połowy porcji abratka i wszystko wyszło OK, 25 pączków...tu mam pewną teze choć powiem że nie sprawdzoną :blush: - kęs ciasta na jeden pączek powinien ważyć 60g... jeśli waży mniej a do tego jest sporo marmolady to wyporność maleje i pączuś "topi" się skutkując brakiem ładnego paseczka :grin: (o rety co ja wczoraj piłem :rolleyes: ) Czy poleciłbyś jakieś konkretny produkt, który jest dostępny w handlu detalicznym ?nie mam za specjalnie doświadczeń... mam w lodówce marmoladę wieloowocową firmy Jamar... oraz marmoladę o smaku różanym firmy Stovit - obie mają dobrą konsystencję choć smak różanej pozostawia wiele do życzenia... :???: w zakładzie używaliśmy zazwyczaj produktów dla cukierni firm Prospona, RSP DUCHNICE ale z tym też różnie bywało :rolleyes: było by wspaniale, ale czy możemy Cię aż tak wykorzystywać :tongue:oj.... tak to już bywa że przy "wykorzystywaniu" może być wspaniale :blush: :grin: co do pomady to już dziś nie dam rady ale myślę że jeszcze na ostatki zdążycie spróbować :wink: jak grubo rozwałkować ciasto na pączki i jakiej wielkości mają być kwadraty, tj. każdy pączek, jeśli można tak na oko w centymetrach,hmmm... co by tu odpowiedzieć... tu nie ma to znaczenia bo jeśli zawijamy to z każdej "figury" wyjściowej to zrobimy.....(dzielarki w zakładach robią nawet kilka trójkątów - ważna jest gramatura kęsa) ja po prostu ot tak troszkę rozpłaszczam i dzielę na ilość kęsów jaka mi z matematyki wychodzi :rolleyes: jeśli robię pączki bez nadzienia (pod ajerkoniak który z racji alkoholu wciskam po obróbce termicznej ciasta) to i tak po wycięciu nadaję im ręcznie kulisty kształt..... (- ruchami o "zabarwieniu erotycznym" :grin: ) [ Dodano: Sro 02 Mar, 2011 17:20 ] u mnie robi się rozczyn.nie wiem czy powinienem teraz o tym pisać :blush: :lol: bo może się to nie spodobać paru osobom..... i wywrócić nieco "świat ciast drożdżowych" :grin: ja robię ciasto metodą tzw.jednofazową... czyli wszystkie składniki (o temperaturze co najmniej "pokojowej" ) wrzucam do maszyny i jazda... no... może jakaś tam kolejność jest czyli mleko i rozpuszczenie drożdży potem cukier jaja, mąka.... i teoretycznie tłuszcz na 5 minut przed końcem mieszania - ale kto by się bawił :grin: - pół godzinki mieszania i już :tongue: (ciasto z rozczynem to metoda dwufazowa) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 2 Marca 2011 koniec świata doktorat z tych pączków można napisać :grin:a film to ja dzisiaj cały dzień ogladałem w pracy :grin: ale Abratek to matematyk zrobiłem wszystko wg przepisu i teraz zważyłem ciast ma dokładnie 2,4kg czyli 40 pączków x 60g= 2,4kg :clap: czyli porobię kwadraciki 60g i w to włożę nadzienie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 2 Marca 2011 Ja tez zaraz bede pączki formował Juz ciasto pod przykryciem "dochodzi" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Marca 2011 Dzisiejsza produkcja metodą dwufazową :-) . Na lukier nie wystarczyło już, niestety, czasu, bo dzieciaki w dosłownym tego słowa znaczeniu, rzuciły się na pączusie natychmiast po jako-takim ich przestygnięciu. Pączki nadziewałem własnej roboty konfiturą z wiśni. Początkowe obawy o niedosmażenie ciasta w pobliżu nadzienia, zupełnie się nie spełniły. Pochwał Abratkowi słać nie będę, bo wiele osób przede mną już to uczyniło. Jedno jest pewne: z recepturą, która daje tak delikatne i jedwabiste ciasto, jeszcze nie miałem do czynienia. Tomku - czapkuję do samej ziemi :-). Z 1 kg mąki wyszło 39 pączków. To za dużo, bo widzę, że powinny być nieco większe. A i złotego obwarzanka też troszkę brakuje. Ale cóż, pierwsze koty za płoty. We wtorek powtórka :-). Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 2 Marca 2011 Pączki Abratka wyszły super ale bez paska, alo to tylko mistrzowie potrafią :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 2 Marca 2011 Pączki AbratkaTo nie są pączki Abratka tylko Twoje. :grin: Ale poważnie... Bardzo ładne jak na pierwszy raz. Podziwiam każdego odważnego Pana , który piecze pączki. Oczywiście oprócz Abratka bo to profesjonalista :tongue: P.s. Odnośnie tej kratki metalowej, gdzie można takową kupić Sławku?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 2 Marca 2011 A to mój wyrób, jeszcze ciepły I tez bez "paseczka" ale co tam Pychota !!! Później cos wiecej napiszę :wink: http://img153.imageshack.us/img153/3283/dscf8128wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 2 Marca 2011 Madlinko ! Podejrzewam że nie widziałaś tego filmikuwidziałam oczywiście, oczywiście że widziałam tylko ciężko mi było ocenić wielkość tych kwadratów, a w sumie to przy tępawa jestem, bo skoro ma wyjść 42 pączki, to wystarczyło sobie to ciasto podzielić na 42 kawałki. Pączki wyszły wspaniałe, wszyscy się zachwycają, podzieliłam już dla teściowej, szwagierki, sąsiadki, nie wspomnę o tym, że Zuza zjadła 3 :shock: Mamy tłustą środę, na czwartek zostanie, choć jeszcze muszę dać mojej mamie. Szwagierka właśnie dzwoni do mnie, że pączki rewelacyjne, że nie posądzała że mi takie wyjdą. Chwale się profesjonalną jasną linią :grin: :tongue: Dziękuje bardzo Abratku za ten wspaniały przepis i za filmiki, które bardzo dużo mi dały. ps. smażyłam w frytkownicy, o wiele łatwiej utrzymać temperaturę smalcu. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Marca 2011 Chwale się profesjonalną jasną linią :grin: :tongue:Cudowne Madlinko :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 2 Marca 2011 Chwale się profesjonalną jasną liniąToż to prawie tak jak prawdziy cukiernik,,,,, :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 2 Marca 2011 Ludzie , miód cud i orzeszki wyczyniacie . Ja właśnie zaczynam robotę , tzn zaczyn rośnie powoli przy kaloryferze , ja na forum , później biorę się za produkcję , myślę , że też będę miał się czym pochwalić Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 2 Marca 2011 halusiakratka była standardowo w piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 2 Marca 2011 oglądnęłem jeszcze raz film i u Abratka te paczki jakby były powietrzem napchane w czasie wkładania, bo moje to się od razu zatapiały jak kamień w wodę a po chwili wypływały. Dlatego paska nie było. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Marca 2011 Dodajecie może spirytus do ciasta ? bo mnie coś kusi , tylko nie wiem ile dać na pół porcji .Nie wiem też jak z cukrem wanilinowym , bo chcę trochę zaaromatyzować . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 2 Marca 2011 boggi, wyrabiaj ciasto bo noc Cię zastanie głęboka, :lol: a gdzie miejsce na degustację? podobno nie zdrowo na noc świeże drożdżowe ciasto zajadać :lol: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 2 Marca 2011 boggi, daj sobie spokój ze spirytusem. Niech Cię nie korci - jest zupełnie zbedny. Co do wanilii - cóż, de gustibus ... Ja do swoich nie dodaję żadnych aromatów. Mają pachnieć ciastem drożdżowym na maśle oraz nadzieniem. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 2 Marca 2011 moje to się od razu zatapiały jak kamień w wodę a po chwili wypływały. Dlatego paska nie byłoTak samo u mnie... nie wiem czemu "takie ciężkie " sie robia... ale w smaku super, w środku ciasto fajne... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 2 Marca 2011 Cytat: halusia kratka była standardowo w piekarniku Dzięki... nie wpadłam na toja też korzystałam z kratki z piekarnika Dodajecie może spirytus do ciasta ?ja nigdy nie dodawałam, przepis na te pączki jest fantastyczny i nic mu więcej nie potrzeba. Kilka razy już robiłam pączki, ale tylko z tego przepisu wyszły mi takie idealne. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 2 Marca 2011 Co do wanilii - cóż, de gustibus ... Ja do swoich nie dodaję żadnych aromatów. Mają pachnieć ciastem drożdżowym na maśle oraz nadzieniem.o tak... z gustami się nie dyskutuje ja daję odrobinkę aromatów ale z wielkim wyczuciem aby nie zrobić perfumerii spirytus też wolę spożytkować na inne cele :grin: paczki jakby były powietrzem napchane w czasie wkładania, bo moje to się od razu zatapiały jak kamień w wodę a po chwili wypływały.i tu kochani podejrzewam że boicie się "przerośnięcia" - niestety należy eksperymentować.... zwróćcie uwagę na filmie jaka jest różnica w wielkości pączka zawiniętego a urośniętego a dodam ze te dopiero zawinięte też już były nieco puszyste (czasem jak jest zimne ciasto to są mniejsze....) ale to jak z piłą tarczową i ..... - chwila nieuwagi i palce w p...ączek :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 2 Marca 2011 Cytat: halusia kratka była standardowo w piekarniku Dzięki... nie wpadłam na toja też korzystałam z kratki z piekarnika Dodajecie może spirytus do ciasta ?ja nigdy nie dodawałam w żadnym przepisie, po za tym ten przepis abratka jest fantastyczny i nic mu więcej nie potrzeba. wiele razy już robiłam pączki, ale tylko z tego przepisu wyszły mi takie idealne. Myślę że bardo ważna jest temperatura smalcu, dopiero teraz wpadłam na to, ze we frytkownicy mogę ją stale utrzymywać, wcześniej na gazie nigdy złocistego paska nie miałam. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 2 Marca 2011 można zadawać pytaniaNa filmie było pokazane gaszenie tłuszczu - w jakim celu jest to robione? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 2 Marca 2011 Jupiiii mi też wyszły , jakoś wyszły http://i52.tinypic.com/6z8u1f.jpg Trochę były za mało wyrośnięte i tonęły , następne już dłużej trzymałem tzn , dłużej rosły i jest różnica http://i53.tinypic.com/msy5o9.jpg Abratek dzięki Ci wielkie , dla kogoś , kto robił wcześniej pączki to jest ułatwienie , ale jak człowiekowi na pierwszy raz takie wyszły to szok Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 2 Marca 2011 Na filmie było pokazane gaszenie tłuszczu - w jakim celu jest to robione? Kilka postów temu abratek już tłumaczył szybkie obniżenie temperatury chroni te "osady" (mąka) przed paleniem.... - to pozwala zachować lepszą "kondycję" tłuszczu do następnego użycia Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 2 Marca 2011 chudziakZgadza się doczytalęm zadając to pytanie byłem w trakcie czytania tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 2 Marca 2011 Napisze tylko ze miod w gebie normalnie jadlem wiele poczkow rowniez te z Biklego ale Bikle sie chowa Abartek jestes Wielki Pozdro [ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 00:03 ] A dodam tylko ze chcialem zdjatko wstawic ale za silna konkurencja no i lipa troche by byla :tongue: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/7/#findComment-149907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.