chłop z warmii Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Marca 2011 No,qurka wodna,pączki pączkami ale jak zrobić ten fajniuśki lukier.Pączki za godzinę :question: będę smażył i lukier jest konieczny.Pomóżcie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Marca 2011 No,qurka wodna,pączki pączkami ale jak zrobić ten fajniuśki lukier. Pączki za godzinę :question: będę smażył i lukier jest konieczny.Pomóżcie. Pozdrawiam serdecznie. Przeczytaj cały wątek, było o lukrach dużo Moje już rosną, trochę kiepsko, na drugi raz dodam więcej drożdży, albo zmienię na inną firmę (choć te nigdy mnie nie zawiodły) Jak mi wyjdą to się pochwalę, jak nie, przyjdę ślinić się na wyroby szczęściarzy :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Marca 2011 Ja lukier robię tak :Cukier puder zalewam gorącą wodą u ucieram pałką.Na paczątek wez 2 szkl , najwyżej dorobisz lub resztę posypiesz suchym cukrem pudrem.Z wodą ostrożnie, lepiej dolewać po trochu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 1 Marca 2011 Cukier puder zalewam gorącą wodą u ucieram pałką A ja zimną zgodnie z sugestią Abratka :!: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 1 Marca 2011 @halusia@ napisał/a: gorącą wodą A ja zimną :!:Arkadiuszu, robię tak jak podałam . Jeszcze dodam że robię dość gesty i wtedy maczam pączka w tym lukrze. To jest mój niezawodny sposób. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 1 Marca 2011 Arkadiuszu, robię tak jak podałam A ja tak jak radził mi Abratek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 1 Marca 2011 "Pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie. Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką" :shock: źródłohttp://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91626,7546042,Krotka_historia_paczka.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Marca 2011 A ja zimną zgodnie z sugestią AbratkaA ja zalewam gorącom lepiej sie cukier rozpuszcza, do tego "na oko" soku z cytryny i jest git polewa lukrowa :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 1 Marca 2011 Mój lukier to cukier puder i odrobina słodniej śmietanki, nawet jak spłynie z gorącego to zostaje biały ślad :devil: Pączki zrobione, oczywiście coś musiałam popsuć (ja jestem beztalencie cukiernicze a te pączki były moimi pierwszymi w życiu jakie zrobiłam) i kilka nie dopiekło się w środku, pewnie zrobiłam za duże Na następny raz będą mniejsze i lepiej wykonane :wink: Ale smak nie do pobicia (teraz wiem co traciłam kupując pączki w sklepie...), abratku, wielki pokłon za ten przepis :grin: Fotki mam, ale nie da bo brzydkie (ostatnie trzy pączki ciachłam na pół, zlepiłam i zrobiły się pseudorogaliki :shock: :blush: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 1 Marca 2011 A ja zalewam gorącom Zimną, czy gorącą to może rozstrzygnąć tylko fachowiec, czyli Abratek , ale dzisiaj są jego urodziny i nie będziemy go męczyć. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAMI Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 1 Marca 2011 .....pączki dzielimy na Abratka i beznadziejne :grin: .... dzisiaj tylko seria próbna ... rewelka.. jutro pełna produkcja.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cogito Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 1 Marca 2011 Abratku, czy w Warszawie można kupić wytwarzane w Twojej cukierni pączki? Jeżeli tak, to gdzie? Pozdrawiam i jednocześnie dołączam życzenia urodzinowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 1 Marca 2011 Kochani.... ja myślę że nie ma sensu kłócić się o to kto jak robi "lukier"....sposobów na niego jest tyle ile wykonawców :grin: ja podawałem na najprostszy, najszybszy z możliwych sposobów.... to co widzieliście na końcówce filmu to właśnie jest cukier puder zalany odrobiną zimnej wody + kilka kropel esencji zapachowej - nie wychodzi z tego gruba warstwa ale ja włąśnie tak lubięna gorącym pączku ładnie się wysusza dając szklistą powłokę niemniej jest to nadal tylko substytut i chyba skuszę się na mały pokaz jak zrobić "prawdziwą" pomadę :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Marca 2011 oj tak oj tak abratku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 1 Marca 2011 Abratku, czy w Warszawie można kupić wytwarzane w Twojej cukierni pączki? Jeżeli tak, to gdzie? Pozdrawiam i jednocześnie dołączam życzenia urodzinoweNie nie można :rolleyes: - w Wielką Sobotę Roku Pańskiego 2008 cukiernia zakończyła swoją egzystencję.... :mellow: Dziękuję za życzenia :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 1 Marca 2011 Czyli , że co ? nie masz już cukierni ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 1 Marca 2011 Czyli , że co ? nie masz już cukierni ?w zasadzie to nigdy nie miałem :grin: :wink: tak zgadza się, zakład został ku rozgoryczeniu naszych klientów zamknięty..... :sad: tak to niestety czasem bywa, a skutki pewnych decyzji poznajemy dopiero po czasie :???: gdybym miał wehikuł czasu..... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Marca 2011 witamile potrzeba kostek smalcu żeby powstało tyle tłuszczu żeby paczki pływały w nim w średnim garnku, i czy ten smalec mozna zlać do słoika i zostawić go na nastepne smażenie czy raczej to niewskazane.Czy jesli wg twojego przepisu wszystkie artykuły podziele przez dwa (na 20 pączków to będzie dobrze)widziałem tam termometr (mam taki sam :smile: ) jaką jest najlepsza temperatura tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Marca 2011 witam ile potrzeba kostek smalcu żeby powstało tyle tłuszczu żeby paczki pływały w nim w średnim garnku, i czy ten smalec mozna zlać do słoika i zostawić go na nastepne smażenie czy raczej to niewskazane. Czy jesli wg twojego przepisu wszystkie artykuły podziele przez dwa (na 20 pączków to będzie dobrze) Sławek, ja zużyłem 6 kostek smalcu, w garnku o srednicy ok 40 cm... ale możesz dac z 7,8... smalec jak najbardziej możesz uzyć drugi i trzeci raz ale osroznie zlej. co by osadu z dołu nie ruszyć Ja robiłem z połowy porcji abratka i wszystko wyszło OK, 25 pączków... najlepsza temperatura tłuszczuTemp optymalna to 160-170 stopni, powodzenia Ja po południu będe kulał paczusie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Marca 2011 dzięki właśnie przerobiłem cały temat od początku i odpowiedziałem sobie na pytania. niepotrzebnie zawracałem głowę, wszystko jest wczesniej opisane :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 2 Marca 2011 abratek, jeszcze pytanie odnośnie nadzienia ("należy pamiętać o odpowiedniej gęstości która umożliwi jego zawinięcie w cieście").Czy poleciłbyś jakieś konkretny produkt, który jest dostępny w handlu detalicznym ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 2 Marca 2011 niemniej jest to nadal tylko substytut i chyba skuszę się na mały pokaz jak zrobić "prawdziwą" pobyło by wspaniale, ale czy możemy Cię aż tak wykorzystywać :tongue: Abratek ja mam pytanie jak grubo rozwałkować ciasto na pączki i jakiej wielkości mają być kwadraty, tj. każdy pączek, jeśli można tak na oko w centymetrach, dzięki Odliczam godziny do powrotu do domu, ale jak się tak napalam, to pewnie coś sp.....ę Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 2 Marca 2011 :grin: :grin: :grin: Kurcze przede mną ostatnie wyrastanie... nic muszę sobie sama poradzić. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 2 Marca 2011 chyba wszyscy pieką u mnie robi się rozczyn. Tak na oko to te kwadraty chyba mają ok6x6cm i grubości ok 2cm. tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 2 Marca 2011 Madlinko !Podejrzewam że nie widziałaś tego filmiku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/6/#findComment-149773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.