Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

buchta zrobiona z dodatkiem majonezu,sprawdzony przepis fotki:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a357dfecdf38.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6def3c8f8335.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5278-ciasto-buchta-babka-z-m-a-j-o-n-e-z-e-m/
Udostępnij na innych stronach

Przepis:

Ubić 4 jajka ze szklanką cukru oraz z cukrem waniliowym.

Do powstałej masy dodać mały majonez kielecki,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki tortowej,

łyżeczka proszku do pieczenia. Piekę na wyczucie ok.20 min w piekarniku gazowym.

smacznego

Kasia & Marek

p.s.Halusia u nas się nic nie utrzyma,robiliśmy ją pierwszy raz,nie wiemy jaka

jest po dwóch dniach :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5278-ciasto-buchta-babka-z-m-a-j-o-n-e-z-e-m/#findComment-149170
Udostępnij na innych stronach

p.s.Halusia u nas się nic nie utrzyma,robiliśmy ją pierwszy raz,nie wiemy jaka

jest po dwóch dniach :wink:

Marku ,ukryj choć jeden kawałek a się przekonasz. :grin:

Babkę na majonezie piekę przeważnie na Wielkanoc, wiadomo że wtedy jest więcej ciast, a wtedy babka może dłużej postać.

Podobnie jest z Babką gotowaną.

Ja może w tygodniu podam przepis na babkę .

Szybka w wykonaniu a jeszcze szybciej znika :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5278-ciasto-buchta-babka-z-m-a-j-o-n-e-z-e-m/#findComment-149227
Udostępnij na innych stronach

Robię babkę z majonezem już od dawna jest przepyszna, długo zachowuje świeżość i wilgotność chyba dzięki temu majonezowi własnie, jednak ja nie dodaję kieleckiego, gdyż jest wg mnie zbyt wyraźny w smaku do ciast. Teraz kiedy już sama robię majonez muszę spróbować zrobić tą babkę z własnym majonezem.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5278-ciasto-buchta-babka-z-m-a-j-o-n-e-z-e-m/#findComment-149404
Udostępnij na innych stronach

Kochani moi przedmówcy,

Mały słoik majonezu to pewnie 1/4 jajka i 150ml oleju + 1/4łyżeczki musztardy.

Jeżeli do jajek użytych w przepisie dodamy w czasie ucierania stopniowo olej to uzyskamy również emulsję majonezową.

Dodatek minimalnej ilości przypraw z majonezu to już kwestia gustu.

Dodanie wcześniej zrobionego majonezu daje tylko gwarancję, że masa nam się nie zważy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5278-ciasto-buchta-babka-z-m-a-j-o-n-e-z-e-m/#findComment-149414
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.