Sławek Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lutego 2011 witam chce zrobić tą polędwice http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54 za bardzo nie wiem co to jest celafon cytuje fragment "Polędwica długości 17-23 cm otoczona warstwą słoniny grubości 2-3 mm oraz celofanem i sznurowana raz lub dwa razy wzdłuż i co 1 - 1,5 cm w poprzek. Na jednym końcu zaopatrzona w pętelkę długości 10-12 cm. do zawieszenia. " chce ją zapeklować przez 5 dni wg tabeli dziadka, tyle samo peklować słonine na sucho I teraz jak owinę słoninę wokół, schabu i zasznuruję ją to po wędzeniu będzie się ona trzymać schabu? czy trzeba by czymś nasmarować schabik? pozdrawiam [ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 13:36 ] czy tak samo można obłożyć szynkę i czy słonina ta nie spadnie po parzeniu szynki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lutego 2011 Celofan, to była taka bezbarwna folia celulozowa, która służyła głównie do zamykania słoików np. z galaretkami owocowymi (pamietam, że do słoika lało sie trochę spirytusu, podpalało go i po zgaszeniu szybciutko nakładało folię, a nastepnie zaciskało ją gumką lub nitką na brzegu słoika) i pakowania produktów spożywczych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lutego 2011 Troszkę inny proces produkcyjny z wędlin eksportowych. Radziłbym peklowanie polędwicy w solance 8 %. Celafon http://pl.wikipedia.org/wiki/Celofan Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lutego 2011 Dodam w uzupełnieniu, iż celofan wystepuje pod polską nazwą tomofan. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lutego 2011 Radziłbym peklowanie polędwicy w solance 8 %.czyli na każdy 1litr dać 80g peklosoli? chce peklować 5 dni. I jak myślicie czy ta słonina się nie rozleci na schabie po wędzeniu (chce surową ok 2h w temp 40-60stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lutego 2011 I jak myślicie czy ta słonina się nie rozleci na schabie po wędzeniu Jeśli ją ponabijasz na kości , to się nie rozleci A tak poważnie , to jeśli receptura tak przewiduje i nic nie skopiesz ,to nie powinna Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lutego 2011 czyli na każdy 1litr dać 80g peklosoli No nie całkiem.To nie jest takie proste przełożenie.Solanka o stężeniu 9 stopni wymaga 100gr/1l.Ja bym dał 90gr a najlepiej to jak masz solmierz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lutego 2011 To jest proste - by mieć solankę 8% najprościej odważyć 8dkg mieszanki peklującej rozpuścić ją np w 0,5 l wody i dolać do niej resztę wody do 1l. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Lutego 2011 To jest proste Jeśli mówimy o % to zgoda jeśli o stopniach to nie.Ja mam solmierz i stąd ta różnica. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.