Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chce zrobić tą polędwice

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54

za bardzo nie wiem co to jest celafon cytuje fragment

"Polędwica długości 17-23 cm otoczona warstwą słoniny grubości 2-3 mm oraz celofanem i sznurowana raz lub dwa razy wzdłuż i co 1 - 1,5 cm w poprzek. Na jednym końcu zaopatrzona w pętelkę długości 10-12 cm. do zawieszenia. "

 

chce ją zapeklować przez 5 dni wg tabeli dziadka, tyle samo peklować słonine na sucho

I teraz jak owinę słoninę wokół, schabu i zasznuruję ją to po wędzeniu będzie się ona trzymać schabu? czy trzeba by czymś nasmarować schabik?

pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 13:36 ]

czy tak samo można obłożyć szynkę i czy słonina ta nie spadnie po parzeniu szynki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/
Udostępnij na innych stronach

Celofan, to była taka bezbarwna folia celulozowa, która służyła głównie do zamykania słoików np. z galaretkami owocowymi (pamietam, że do słoika lało sie trochę spirytusu, podpalało go i po zgaszeniu szybciutko nakładało folię, a nastepnie zaciskało ją gumką lub nitką na brzegu słoika) i pakowania produktów spożywczych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149303
Udostępnij na innych stronach

Troszkę inny proces produkcyjny z wędlin eksportowych. Radziłbym peklowanie polędwicy w solance 8 %.

Celafon

http://pl.wikipedia.org/wiki/Celofan

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149309
Udostępnij na innych stronach

Dodam w uzupełnieniu, iż celofan wystepuje pod polską nazwą tomofan.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149311
Udostępnij na innych stronach

Radziłbym peklowanie polędwicy w solance 8 %.

czyli na każdy 1litr dać 80g peklosoli? chce peklować 5 dni.

I jak myślicie czy ta słonina się nie rozleci na schabie po wędzeniu (chce surową ok 2h w temp 40-60stopni)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149356
Udostępnij na innych stronach

I jak myślicie czy ta słonina się nie rozleci na schabie po wędzeniu

Jeśli ją ponabijasz na kości , to się nie rozleci :)

 

 

A tak poważnie , to jeśli receptura tak przewiduje i nic nie skopiesz ,to nie powinna :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149359
Udostępnij na innych stronach

czyli na każdy 1litr dać 80g peklosoli

No nie całkiem.To nie jest takie proste przełożenie.Solanka o stężeniu 9 stopni wymaga 100gr/1l.Ja bym dał 90gr a najlepiej to jak masz solmierz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149360
Udostępnij na innych stronach

To jest proste - by mieć solankę 8% najprościej odważyć 8dkg mieszanki peklującej rozpuścić ją np w 0,5 l wody i dolać do niej resztę wody do 1l. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149366
Udostępnij na innych stronach

To jest proste

Jeśli mówimy o % to zgoda jeśli o stopniach to nie.Ja mam solmierz i stąd ta różnica.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5285-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-z-lat-50-tych/#findComment-149370
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.