Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tatar z jelenia

 

Składniki:

- polędwica lub szynka z jelenia (wyłącznie świeża mięso!)

- pieprz,

- sól,

- papryka słodka lub ostra,

- oliwa z oliwek extra virgin,

- żółtka jaj przepiórczych,

- marynowane grzybki leśne,

- ogórki kiszone,

- cebula biała,

- musztarda,

- sos sojowy,

- pieprz, może być kajeński,

- tabasco.

 

Na początku należy wyżyłować polędwicę lub kawałki z szynki jelenia.

 

Następnie mięso mielemy na sitku 4mm lub rozdrabniamy nożem.

 

Mięsko wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dolewając odrobinę oliwy, a następnie wyrabiamy masę. Z masy robimy kuleczki, które spłaszczmy i robimy dołek na żółtko.

Układamy na talerzyku. Do każdej porcji mięsa na talerzu podajemy drobno posiekane ogórki kiszone i dużo cebulki białej oraz nie powinno zabraknąć grzybków. Należy również podać do tego musztardę, sos sojowy oraz do wyboru pieprz i tabasco.

Tatar według upodobań można jeść z grzankami posmarowanymi masłem od krówki lub chlebem, jak kto woli. Można też spożywać bez pieczywa z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina albo nalewki myśliwego.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/
Udostępnij na innych stronach

A jak oceniasz smakowo tego tatara bo niedawno robiliśmy z polędwicy sarniej i muszę przyznać ,że jednak wolę wołowego tatara ale to może kwestia przyzwyczajenia.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149712
Udostępnij na innych stronach

z polędwicy sarniej i muszę przyznać ,że jednak wolę wołowego

(wyłącznie świeża mięso!)

Czy takie było :question:

 

Niestety :sad: ten smak (tatar z sarniny) już mi się w pamięci zaciera.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149715
Udostępnij na innych stronach

Czy takie było :question:

Było, było :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149717
Udostępnij na innych stronach

chudziak,

Polędwica z jelenia jest jak dla mnie słodka i bardzo delikatna. Ma swój smaczek.

Najlepiej smakuje mi z jelenia, sarna i daniel nie bardzo.

Dla mało wprawnych smakoszy tatara mogą nie zauważyć różnicy pomiędzy tatarem z jelenia i wołowiny, czy raczej dostępnej krowiny.

Dla mnie z jelenia jest wyśmienity, bena też to potwierdza. :grin:

 

Odnośnie świeżości to mięso jeszcze ciepłe ma swój zapaszek i smaczek.

Ja robiłem z mięsa po rozbiorze po ok 24h. Zmieniło troszkę zapach na plus.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149911
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dla mało wprawnych smakoszy tatara mogą nie zauważyć różnicy pomiędzy tatarem z jelenia i wołowiny, czy raczej dostępnej krowiny.

Temat zapomniany, ale zrobię sobie trochę tatara z wołowiny, nie krowiny, temat chodzi mi po głowie od tygodnia. :cool: Jajka będą od Gallus gallus domesticus. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-267046
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Tatar z wołowiny a nie z  krowiny ??? Serio ?? Czy sobie jaja robisz ??

Brawo :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-805684
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.