beiot Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2011 Tatar z jelenia Składniki: - polędwica lub szynka z jelenia (wyłącznie świeża mięso!) - pieprz, - sól, - papryka słodka lub ostra, - oliwa z oliwek extra virgin, - żółtka jaj przepiórczych, - marynowane grzybki leśne, - ogórki kiszone, - cebula biała, - musztarda, - sos sojowy, - pieprz, może być kajeński, - tabasco. Na początku należy wyżyłować polędwicę lub kawałki z szynki jelenia. Następnie mięso mielemy na sitku 4mm lub rozdrabniamy nożem. Mięsko wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dolewając odrobinę oliwy, a następnie wyrabiamy masę. Z masy robimy kuleczki, które spłaszczmy i robimy dołek na żółtko. Układamy na talerzyku. Do każdej porcji mięsa na talerzu podajemy drobno posiekane ogórki kiszone i dużo cebulki białej oraz nie powinno zabraknąć grzybków. Należy również podać do tego musztardę, sos sojowy oraz do wyboru pieprz i tabasco. Tatar według upodobań można jeść z grzankami posmarowanymi masłem od krówki lub chlebem, jak kto woli. Można też spożywać bez pieczywa z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina albo nalewki myśliwego. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2011 A jak oceniasz smakowo tego tatara bo niedawno robiliśmy z polędwicy sarniej i muszę przyznać ,że jednak wolę wołowego tatara ale to może kwestia przyzwyczajenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2011 z polędwicy sarniej i muszę przyznać ,że jednak wolę wołowego(wyłącznie świeża mięso!) Czy takie było :question: Niestety :sad: ten smak (tatar z sarniny) już mi się w pamięci zaciera. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2011 Czy takie było :question: Było, było :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2011 chudziak, Polędwica z jelenia jest jak dla mnie słodka i bardzo delikatna. Ma swój smaczek. Najlepiej smakuje mi z jelenia, sarna i daniel nie bardzo. Dla mało wprawnych smakoszy tatara mogą nie zauważyć różnicy pomiędzy tatarem z jelenia i wołowiny, czy raczej dostępnej krowiny. Dla mnie z jelenia jest wyśmienity, bena też to potwierdza. :grin: Odnośnie świeżości to mięso jeszcze ciepłe ma swój zapaszek i smaczek. Ja robiłem z mięsa po rozbiorze po ok 24h. Zmieniło troszkę zapach na plus. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2011 i to jest Panowie klasa pierwszoligowa...jeleń, przepióra...takie tradycje powinno się kultywować...ja na pewno zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-149913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2013 Dla mało wprawnych smakoszy tatara mogą nie zauważyć różnicy pomiędzy tatarem z jelenia i wołowiny, czy raczej dostępnej krowiny. Temat zapomniany, ale zrobię sobie trochę tatara z wołowiny, nie krowiny, temat chodzi mi po głowie od tygodnia. Jajka będą od Gallus gallus domesticus. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-267046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Tatar z wołowiny a nie z krowiny ??? Serio ?? Czy sobie jaja robisz ?? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-805683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Tatar z wołowiny a nie z krowiny ??? Serio ?? Czy sobie jaja robisz ??Brawo Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5293-tatar-z-jelenia/#findComment-805684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.