Skocz do zawartości

Od kupienia i solenia do "konsumienia"wędzonki kro


Rekomendowane odpowiedzi

Zrób ogórki kiszone w gliniaku i w pojemniku plastikowym 5 l. Zobaczysz różnicę .

Tu na stronie głównej jest zapytanko Maxella do speca od plastików i odpowiedż , co i jakie plastiki możemy używać do wędlin robionych w wysokich temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172781
Udostępnij na innych stronach

spece od plastyku to ci nawt kit wcisną za plastyk .zgodze się z 1 jeśli chodzi o to aby mięsko leżało w plastyku no chwilke co innego jak ma leżeć przez 1 tydzień w solance w plastyku zręsztą ja używam naczyn szklanych emaliowanych nigdy plastykow miski widra plastyki to dobre do śmieci a nie do pokarmow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172785
Udostępnij na innych stronach

ja używam naczyn szklanych emaliowanych

Hmmmm no to to już jest wręcz kosmiczna technologia ........

Nie stać mnie na takie naczynia .... :(

 

no patrzcie na to bez komentarza nasz mozg sam ci powie co dobre a co nie

Kolego mięsko na zdjęciu wystaje Ci ponad solankę a to niedopuszczalne ...... wspomagasz proces gnilny .... :( ... mój mózg podpowiada mi że to nie jest dobre ....to mięso się zepsuje .... :(

 

 

Zaczerpnięte z innego portalu tematycznego :

"....Niezbędny sprzęt wymagany do peklowania jest ograniczony do kilku pozycji i zależy od wybranej przez nas metody peklowania. W przypadku metody peklowania na sucho potrzebny będzie drewniany pojemnik, skrzynia z małymi otworami w dnie i z wiekiem. Peklowanie na mokro wymaga strzykawki z igłą a peklowanie na mokro dużego naczynia, pojemnika wystarczająco dużego, aby pomieścić przygotowane mięso w całości przykryte zalewą. Może być z drewna, stali nierdzewnej czy plastiku. Ponadto do każdego rodzaju peklowania przydatna będzie waga kuchenna do ważenia środków peklujących i mięsa. ......................................... "

 

Podstawa teoretyczna:

1 Wilbur Eastman, Domowe przetwory z mięsa, Świat Książki, Warszawa 2006.

2 Władysław Poszepczyński, Domowe przetwory z mięsa, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1985.

3 Władysław Poszepczyński, Przetwórstwo mięsa, WSZiP, Warszawa 1981.

źródło:

http://swiat-wedlin.pl/elementarz-miesa/peklowanie-miesa

 

 

 

 

PS

A jak masz do przerobienia 100 czy 150kg mięsa to w akwarium pewnie peklujesz ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172792
Udostępnij na innych stronach

Może nie popadajmy w paranoję.Obawiam się ,że jak używasz tylko naczyń szklanych lub glinianych to masz problem.Szybko się tłuką. :grin: Przejrzyj Swoją kuchnię i tak z ręką na sercu policz ile używasz rzeczy zrobionych a tworzywa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172797
Udostępnij na innych stronach

najlepsze są nierdzewne miski i kotły made in india, różne kształty i pojemności,wykonane z cienkiej blachy,więc lekkie i nie ma obaw że pękną ,stłuką się czy odbije się emalię.Ale prawdziwy smak kiszonego to tylko z kamionki - obojętnie mleka , ogórków czy kapusty - może w związku z tymi mikroporami o których ktoś wspomniał

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172798
Udostępnij na innych stronach

prawdziwy smak kiszonego to tylko z kamionki - obojętnie mleka , ogórków czy kapusty

Pod tym się też podpiszę .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172799
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, ale zawsze mam wrażenie, że takie naczynie mógłbym umyć lepiej.

Może ktoś zna technologię mycia takich naczyń np po smalczyku. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172800
Udostępnij na innych stronach

Batiar, kolega malinabend jest expertem od w/w naczyń,może on poradzi?

po smalcu ja bym wyparzył i po wyschnięciu potraktował spirytusem (do pełna) :lol:

a najlepiej nie dopuszczać aby naczynie stało puste i się marnowało bezczynnie :grin:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172806
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, daaaawno, daaaawno temu, za mojej prababci i babci naczynia kamionkowe miały (każdy) tylko jedno zastosowanie . Tzn nie kisiło się ogórków w garncu na smalec, ani w beczce do kapusty :-) Nie wlewało się tam też mleka, żeby skisło ...

 

Ot - garniec na smalec był na smalec i wystarczyło go wymyć ciepłą wodą i przetrzeć szmatką lnianą przed zalaniem kolejną porcją smalcu :)

 

Sami nie stosujecie płynów do mycia sitek do maszynki - bo naturalny tłuszcz zapobiega ich rdzewieniu,(podobnie jak z patelnią żeliwną) ...

 

Moim zdaniem wystarczy że w każdym naczyniu "siedzą sobie" bakterie przeznaczone do konkretnych zadań :D

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172814
Udostępnij na innych stronach

podobnie jak z patelnią żeliwną

Hmmmm no pobudziłaś moje wspomnienia na takiej ogromnej cholernie ciężkiej i duzej patelni moja ŚP babcia Ola smażyła dosłownie wszystko ...... nalesniki , mięso ...... jajecznicę ..... kapuste ..... ta patelnia nigdy nie widziała żadnego detergentu czy zmywaka zawsze posmażeniu babcia przecierała ją miękkim papieram potem ściereczka ...... NIGDY nic do niej nie przywarło ......

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172820
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było, że jestem za plastikiem wręcz odwrotnie.

Dziwi mnie tylko dlaczego zakazano używania drewna w sklepach mięsnych, masarniach, sklepach spożywczych itp.

Jak słyszę odpowiedź, że drewno "przechowuje" więcej zarazków niż plastik to trochę mnie to śmieszy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172825
Udostępnij na innych stronach

a nie śmieszy Cię, że UE odrzuca z handlu powyginane ogórki ?

Śmieszy i to bardzo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172828
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.