Henio Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zrób ogórki kiszone w gliniaku i w pojemniku plastikowym 5 l. Zobaczysz różnicę .Tu na stronie głównej jest zapytanko Maxella do speca od plastików i odpowiedż , co i jakie plastiki możemy używać do wędlin robionych w wysokich temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabend Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 spece od plastyku to ci nawt kit wcisną za plastyk .zgodze się z 1 jeśli chodzi o to aby mięsko leżało w plastyku no chwilke co innego jak ma leżeć przez 1 tydzień w solance w plastyku zręsztą ja używam naczyn szklanych emaliowanych nigdy plastykow miski widra plastyki to dobre do śmieci a nie do pokarmow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 ja używam naczyn szklanych emaliowanych Hmmmm no to to już jest wręcz kosmiczna technologia ........ Nie stać mnie na takie naczynia .... no patrzcie na to bez komentarza nasz mozg sam ci powie co dobre a co nieKolego mięsko na zdjęciu wystaje Ci ponad solankę a to niedopuszczalne ...... wspomagasz proces gnilny .... ... mój mózg podpowiada mi że to nie jest dobre ....to mięso się zepsuje .... Zaczerpnięte z innego portalu tematycznego : "....Niezbędny sprzęt wymagany do peklowania jest ograniczony do kilku pozycji i zależy od wybranej przez nas metody peklowania. W przypadku metody peklowania na sucho potrzebny będzie drewniany pojemnik, skrzynia z małymi otworami w dnie i z wiekiem. Peklowanie na mokro wymaga strzykawki z igłą a peklowanie na mokro dużego naczynia, pojemnika wystarczająco dużego, aby pomieścić przygotowane mięso w całości przykryte zalewą. Może być z drewna, stali nierdzewnej czy plastiku. Ponadto do każdego rodzaju peklowania przydatna będzie waga kuchenna do ważenia środków peklujących i mięsa. ......................................... " Podstawa teoretyczna: 1 Wilbur Eastman, Domowe przetwory z mięsa, Świat Książki, Warszawa 2006. 2 Władysław Poszepczyński, Domowe przetwory z mięsa, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1985. 3 Władysław Poszepczyński, Przetwórstwo mięsa, WSZiP, Warszawa 1981. źródło: http://swiat-wedlin.pl/elementarz-miesa/peklowanie-miesa PS A jak masz do przerobienia 100 czy 150kg mięsa to w akwarium pewnie peklujesz .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Może nie popadajmy w paranoję.Obawiam się ,że jak używasz tylko naczyń szklanych lub glinianych to masz problem.Szybko się tłuką. :grin: Przejrzyj Swoją kuchnię i tak z ręką na sercu policz ile używasz rzeczy zrobionych a tworzywa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 najlepsze są nierdzewne miski i kotły made in india, różne kształty i pojemności,wykonane z cienkiej blachy,więc lekkie i nie ma obaw że pękną ,stłuką się czy odbije się emalię.Ale prawdziwy smak kiszonego to tylko z kamionki - obojętnie mleka , ogórków czy kapusty - może w związku z tymi mikroporami o których ktoś wspomniał Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 prawdziwy smak kiszonego to tylko z kamionki - obojętnie mleka , ogórków czy kapusty Pod tym się też podpiszę .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Masz rację, ale zawsze mam wrażenie, że takie naczynie mógłbym umyć lepiej. Może ktoś zna technologię mycia takich naczyń np po smalczyku. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Batiar, kolega malinabend jest expertem od w/w naczyń,może on poradzi? po smalcu ja bym wyparzył i po wyschnięciu potraktował spirytusem (do pełna) :lol: a najlepiej nie dopuszczać aby naczynie stało puste i się marnowało bezczynnie :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Kiedyś, daaaawno, daaaawno temu, za mojej prababci i babci naczynia kamionkowe miały (każdy) tylko jedno zastosowanie . Tzn nie kisiło się ogórków w garncu na smalec, ani w beczce do kapusty :-) Nie wlewało się tam też mleka, żeby skisło ... Ot - garniec na smalec był na smalec i wystarczyło go wymyć ciepłą wodą i przetrzeć szmatką lnianą przed zalaniem kolejną porcją smalcu Sami nie stosujecie płynów do mycia sitek do maszynki - bo naturalny tłuszcz zapobiega ich rdzewieniu,(podobnie jak z patelnią żeliwną) ... Moim zdaniem wystarczy że w każdym naczyniu "siedzą sobie" bakterie przeznaczone do konkretnych zadań Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 podobnie jak z patelnią żeliwną Hmmmm no pobudziłaś moje wspomnienia na takiej ogromnej cholernie ciężkiej i duzej patelni moja ŚP babcia Ola smażyła dosłownie wszystko ...... nalesniki , mięso ...... jajecznicę ..... kapuste ..... ta patelnia nigdy nie widziała żadnego detergentu czy zmywaka zawsze posmażeniu babcia przecierała ją miękkim papieram potem ściereczka ...... NIGDY nic do niej nie przywarło ...... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Żeby nie było, że jestem za plastikiem wręcz odwrotnie.Dziwi mnie tylko dlaczego zakazano używania drewna w sklepach mięsnych, masarniach, sklepach spożywczych itp.Jak słyszę odpowiedź, że drewno "przechowuje" więcej zarazków niż plastik to trochę mnie to śmieszy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 a nie śmieszy Cię, że UE odrzuca z handlu powyginane ogórki ?Śmieszy i to bardzo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5316-od-kupienia-i-solenia-do-konsumieniaw%C4%99dzonki-kro/page/2/#findComment-172828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.