Bogdan1947 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2011 Witam, jestem już trochę czasu obecny na tym forum lecz jeszcze się niczym nie pochwaliłem, więc zrobię to dzisiaj. Moja przygoda z wędzeniem zaczęła się dosyć dawno, lecz skutki nie były nadzwyczajne. Tutaj się dużo nauczyłem i myślę, że jeszcze dużo się nauczę. Pierwsza była kiełbasa chuda wg Dziadka. potem kilka wędzonek. Później zaczęła się zima i wędzenie wstrzymane, więc postanowiłem powędzić bez dymu. Kiełbasa krakowska, pierwsza faza, surowa wisi w piekarniku. Po "uwędzeniu" Oczywiście jak tylko ostygła trzeba było spróbować. A to produkt prawie finalny po 7 dniowym suszeniu Niedawno zrobiłem również kaszankę wg Dziadka. Teraz peklują się podroby z połówką głowy na salceson też wg Dziadka. Wiosna tuż tuż, więc zacznie się normalne wędzenie, wędzarnię mam na działce - dosyć daleko. Do tej pory wędziłem w beczce, teraz jest w budowie nowa wędzarnia, jak skończę to też ją pokażę. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2011 lecz skutki nie były nadzwyczajne.bogdan, witaj wśród nas, no nie wiem co mam pisać, bo twoje wyroby i wędzonki wyglądają całkiem profesjonalnie Boczusie jak dla mnie pierwsza klasa kiełbasa też aż mi się zachciało jakąś kiełbase zrobić... pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2011 wszystko wygląda całkiem profesjonalnie i smakowicie :tongue: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca 2011 Do tej pory wędziłem w beczce, teraz jest w budowie nowa wędzarnia, jak skończę to też ją pokażę.Gratuluję imienniku , wyroby bardzo ładne i smakowicie wyglądają :thumbsup: :clap: Ciekaw jestem Twjej nowej budowli,wiec czekam z niecierpliwością na fotki. Powodzenia w budowie :grin: Bogdan. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2011 Bogdan1947, Z cicha pęk !!! i super!!!. Foty jak mówią za......j......b.....te oczywiście z treści, nie wykonania. (bo to drugi temat ) Napisz jak to zrobiłeś pyszności:grin: Ps. Nie obrażaj się bo za zielono widzę, ale mogłeś wcześniej wysłać wspaniałe produkty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2011 WitamWitanko :grin: Wędzonki piękne :thumbsup: :clap: ale nie rozumiem jednego: jestem już trochę czasu obecny na tym forum lecz jeszcze się niczym nie pochwaliłemBoguś, dlaczego się nie chwaliłeś wcześniej, wędzonki przecież bardzo ładne, a nawet jakby coś było z nimi nie halo to pomoc zawsze jest Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2011 Kiełbasa krakowska, ....... Oczywiście jak tylko ostygła trzeba było spróbować.Receptury się chyba nie trzymałeś zbyt ściśle? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2011 Tutaj się dużo nauczyłem i myślę, że jeszcze dużo się nauczę.witaj wyroby mnie się bardzo ale to bardzo podobają :clap: czy proces obróbki boczku z 3 zdjęcia od góry był inny... mam jakieś przemyślenia...a może mi się tylko wydaje...wiesz już Bogdan o czym pisze :wink: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Marca 2011 czy proces obróbki boczku z 3 zdjęcia od góry był inny... mam jakieś przemyślenia...a może mi się tylko wydaje...wiesz Słuszna uwaga Marku. Poczekamy na odzew :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Marca 2011 Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa, a EAnnie, Markowi z Bielska i Podlasiakowi spróbuję odpowiedzieć.EAnno, rzeczywiście receptury nie udało mi się utrzymać. Zamierzałem zrobić na początek i próbę ze dwa kg kiełbasy krakowskiej wg przepisu:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379Zapisałem składniki na kartce i poszedłem na rynek, tam moje plany upadły no bo jak kupić po kilka, kilkadziesiąt dkg mięsa? Więc kupiłem ca 2,70kg łopatki bez skóry i kości, dwie przednie golonki, pół kg pręgi wołowej i pół kg słoniny.1. z łopatki wycięłem 1,70 bardzo ładnego mięsa kl. I 2. z golonki wybrałem tylko i ładnene mięso bez ścięgiem.reszta mięsa z tych dwóch pozycji poszła do kuchni na inne potrzeby.Wszystkie składniki (każdy osobno) peklowałem na sucho przez 4 dni.Po peklowaniu wieprzowinę (łopatkę i wybrane mięso z golonki) zmieliłem na szarpaku,Pręgę wołową i resztę z golonki zmieliłem na sitku 2,5mm 3 razy.Słoninę wcześniej pokroiłem w kostkę i przechowałem w zamrażarce.W trakcie nadziewania była lekko zmrożina i dlatego przetrwała w kostkach.Wszyskie składniki wymieszałem oczywiście dodając przyprawy i ca 100g wody z zawartością ekstraktu dymu wędzarniczego.Kiełbasa nie wygląda tak jak wyglądać powinna, ma raczej jednolity kolor Przyczyny wg mnie są dwie: 1. mięso tak jednolite kolorem dobrałem, 2. nadziewałem maszynką elektryczną i to spowodowało, że mięso się wymiętoliło w jednakową masę, w przyszłości będę nadziewał maszynką ręczną.Tu moje pytanie, czy przy zmienionej tak recepturze nie powinienem używać nazwy np "Krakowska sucha" a np "kiełbasa gruba bogdana"?Dodam na swoje usprawiedliwienie, że jest smaczna. Marku z Bielska i PodlasiakuTe boczki pochodzą rzeczywiście z dwóch cykli wędzenia. Na zdjęciu drugim to pierwsza próba, na zdjęciu trzecim to już poszedłem na całość i zrobiłem zapas na zimę. Wydawało mi się, że były to próby powtarzalne, a jednak wprawne oko dostrzegło różnicę. Napiszcie, proszę o co chodzi w tej różnicy bo chcę być mądrzejszy na przyszłość.Przy okazji tych boczków wędziłem również szynki i kiełbasę lecz zdjęcia mi się skasowały.Od czasu pierwszego wędzenia we wrześniu, nie kupujemy wędlin, MAMY SWOJE! Imienniku wędzarnia będzie drewniana o wym 65x65x120-140, kanał w ziemi L-2mFundament pod "skrzynię" oraz kanał zrobiłem jesienią, ostatnie wędzenie wykonałem w postawionej na tym fundamencie beczce. Kolejne etapy mam sfotografowane i jak skończę pokażę całość Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Marca 2011 Kolejne etapy mam sfotografowane i jak skończę pokażę całość Nie ma sprawy ,czekamy na efekt końcowy. Powodzenia :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2011 Witam Oto moje kolejne dzieło: salceson biały ozorkowy. Wykonałem go na podstawie receptury Dziadka przy niewielkij modernizacji, zamiast skórek - dodatkowa noga i więcej ozorków (na 2kg gotowego wyrobu 3szt osorków) Musicie mi wierzyć na słowo: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2011 Ładne, ładne :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2011 No, etykieta apsolutnie mówi o zawartości. Grzybki też własnej roboty. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-152067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Czerwca 2011 A oto moje wyroby wykonane w nowej wędzarni: Pierwsze zdjęcia z wędzarni kombinowanej: nowy fundament i stara beczka, ostatnie już ze skrzyni, te z krzywymi baleronami (trzeba było je zmusić do wyjścia w garnek w celu sparzenia). Z beczki: A teraz z innej beczki, czyli drewnianej: http://images38.fotosik.pl/888/1b13a7fdf20f2d48m.jpg http://images40.fotosik.pl/890/f41f60e725dc2ac2m.jpg Moja nowa wędzarnia jest pokazana w dziale sprzęt: wędzarnia bogdana1947 Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Bogdan1947, na trzecimzdjęciu piesek nie skorzystał z okazji i się nie poczęstował :question: :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Wyroby super!!Tylko mnie zastanawia jedno? Dlaczego napisałeś że w zimę nie wędziłeś!! Jak dla mnie nie ma nic lepszego jak wędzenie w zimę z znajomym i jakimś apsolutem oczywiście. Może za to wrzucisz przepis na grzybki!! Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Czerwca 2011 W zimie nie wędzę bo wędzarnię i cały sprzęt mam 80km od domu. Powiem tak: apsolut na lato, wędzonki na zimę :thumbsup: Jeśli chodzi o grzybki to domena mojej żony a ona na pytanie o przepis odpowiada: woda, ocet, sól, troche cukru i smakuje :grin: za kazdym razem na czuja czyli język. Ale robi super! Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Czerwca 2011 A to jesteś usprawiedliwiony w 100% Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2011 ładnie mieszkasz . no i wędlinki :thumbsup: toma Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-190749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.