Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem już trochę czasu obecny na tym forum lecz jeszcze się niczym nie pochwaliłem, więc zrobię to dzisiaj. Moja przygoda z wędzeniem zaczęła się dosyć dawno, lecz skutki nie były nadzwyczajne. Tutaj się dużo nauczyłem i myślę, że jeszcze dużo się nauczę.

Pierwsza była kiełbasa chuda wg Dziadka.

potem kilka wędzonek.

Później zaczęła się zima i wędzenie wstrzymane, więc postanowiłem powędzić bez dymu.

Kiełbasa krakowska, pierwsza faza, surowa wisi w piekarniku.

Po "uwędzeniu"

Oczywiście jak tylko ostygła trzeba było spróbować.

A to produkt prawie finalny po 7 dniowym suszeniu

Niedawno zrobiłem również kaszankę wg Dziadka. Teraz peklują się podroby z połówką głowy na salceson też wg Dziadka.

Wiosna tuż tuż, więc zacznie się normalne wędzenie, wędzarnię mam na działce - dosyć daleko. Do tej pory wędziłem w beczce, teraz jest w budowie nowa wędzarnia, jak skończę to też ją pokażę.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/
Udostępnij na innych stronach

lecz skutki nie były nadzwyczajne.

bogdan, witaj wśród nas, no nie wiem co mam pisać, bo twoje wyroby i wędzonki wyglądają całkiem profesjonalnie :) Boczusie jak dla mnie pierwsza klasa :) kiełbasa też :) aż mi się zachciało jakąś kiełbase zrobić... pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151209
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory wędziłem w beczce, teraz jest w budowie nowa wędzarnia, jak skończę to też ją pokażę.

Gratuluję imienniku , wyroby bardzo ładne i smakowicie wyglądają :thumbsup: :clap:

Ciekaw jestem Twjej nowej budowli,wiec czekam z niecierpliwością na fotki.

Powodzenia w budowie :grin:

Bogdan.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151217
Udostępnij na innych stronach

Bogdan1947, Z cicha pęk !!! i super!!!. Foty jak mówią za......j......b.....te oczywiście z treści, nie wykonania. (bo to drugi temat ) Napisz jak to zrobiłeś pyszności:grin:

Ps. Nie obrażaj się bo za zielono widzę, ale mogłeś wcześniej wysłać wspaniałe produkty!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151225
Udostępnij na innych stronach

Witam

Witanko :grin: Wędzonki piękne :thumbsup: :clap: ale nie rozumiem jednego:

jestem już trochę czasu obecny na tym forum lecz jeszcze się niczym nie pochwaliłem

Boguś, dlaczego się nie chwaliłeś wcześniej, wędzonki przecież bardzo ładne, a nawet jakby coś było z nimi nie halo to pomoc zawsze jest :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151231
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa krakowska, .......

Oczywiście jak tylko ostygła trzeba było spróbować.

Receptury się chyba nie trzymałeś zbyt ściśle?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151244
Udostępnij na innych stronach

Tutaj się dużo nauczyłem i myślę, że jeszcze dużo się nauczę.

witaj

wyroby mnie się bardzo ale to bardzo podobają :clap:

czy proces obróbki boczku z 3 zdjęcia od góry był inny... :cool:

mam jakieś przemyślenia...a może mi się tylko wydaje...wiesz

już Bogdan o czym pisze :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151258
Udostępnij na innych stronach

czy proces obróbki boczku z 3 zdjęcia od góry był inny... :cool:

mam jakieś przemyślenia...a może mi się tylko wydaje...wiesz

Słuszna uwaga Marku. Poczekamy na odzew :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151269
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa, a EAnnie, Markowi z Bielska i Podlasiakowi spróbuję odpowiedzieć.

EAnno, rzeczywiście receptury nie udało mi się utrzymać. Zamierzałem zrobić na początek i próbę ze dwa kg kiełbasy krakowskiej wg przepisu:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379

Zapisałem składniki na kartce i poszedłem na rynek, tam moje plany upadły no bo jak kupić po kilka, kilkadziesiąt dkg mięsa? Więc kupiłem ca 2,70kg łopatki bez skóry i kości, dwie przednie golonki, pół kg pręgi wołowej i pół kg słoniny.

1. z łopatki wycięłem 1,70 bardzo ładnego mięsa kl. I

2. z golonki wybrałem tylko i ładnene mięso bez ścięgiem.

reszta mięsa z tych dwóch pozycji poszła do kuchni na inne potrzeby.

Wszystkie składniki (każdy osobno) peklowałem na sucho przez 4 dni.

Po peklowaniu wieprzowinę (łopatkę i wybrane mięso z golonki) zmieliłem na szarpaku,

Pręgę wołową i resztę z golonki zmieliłem na sitku 2,5mm 3 razy.

Słoninę wcześniej pokroiłem w kostkę i przechowałem w zamrażarce.W trakcie nadziewania była lekko zmrożina i dlatego przetrwała w kostkach.

Wszyskie składniki wymieszałem oczywiście dodając przyprawy i ca 100g wody z zawartością ekstraktu dymu wędzarniczego.

Kiełbasa nie wygląda tak jak wyglądać powinna, ma raczej jednolity kolor :cry:

Przyczyny wg mnie są dwie: 1. mięso tak jednolite kolorem dobrałem, 2. nadziewałem maszynką elektryczną i to spowodowało, że mięso się wymiętoliło w jednakową masę, w przyszłości będę nadziewał maszynką ręczną.

Tu moje pytanie, czy przy zmienionej tak recepturze nie powinienem używać nazwy np "Krakowska sucha" a np "kiełbasa gruba bogdana"?

Dodam na swoje usprawiedliwienie, że jest smaczna.

 

Marku z Bielska i Podlasiaku

Te boczki pochodzą rzeczywiście z dwóch cykli wędzenia. Na zdjęciu drugim to pierwsza próba, na zdjęciu trzecim to już poszedłem na całość i zrobiłem zapas na zimę. Wydawało mi się, że były to próby powtarzalne, a jednak wprawne oko dostrzegło różnicę. Napiszcie, proszę o co chodzi w tej różnicy bo chcę być mądrzejszy na przyszłość.

Przy okazji tych boczków wędziłem również szynki i kiełbasę lecz zdjęcia mi się skasowały.

Od czasu pierwszego wędzenia we wrześniu, nie kupujemy wędlin, MAMY SWOJE!

 

Imienniku wędzarnia będzie drewniana o wym 65x65x120-140, kanał w ziemi L-2m

Fundament pod "skrzynię" oraz kanał zrobiłem jesienią, ostatnie wędzenie wykonałem w postawionej na tym fundamencie beczce. Kolejne etapy mam sfotografowane i jak skończę pokażę całość

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151297
Udostępnij na innych stronach

Kolejne etapy mam sfotografowane i jak skończę pokażę całość

Nie ma sprawy ,czekamy na efekt końcowy.

Powodzenia :smile:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151425
Udostępnij na innych stronach

Witam

Oto moje kolejne dzieło: salceson biały ozorkowy.

Wykonałem go na podstawie receptury Dziadka przy niewielkij modernizacji, zamiast skórek - dodatkowa noga i więcej ozorków (na 2kg gotowego wyrobu 3szt osorków)

Musicie mi wierzyć na słowo: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-151969
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A oto moje wyroby wykonane w nowej wędzarni:

Pierwsze zdjęcia z wędzarni kombinowanej: nowy fundament i stara beczka, ostatnie już ze skrzyni, te z krzywymi baleronami (trzeba było je zmusić do wyjścia w garnek w celu sparzenia).

Z beczki:

A teraz z innej beczki, czyli drewnianej:

http://images38.fotosik.pl/888/1b13a7fdf20f2d48m.jpg

http://images40.fotosik.pl/890/f41f60e725dc2ac2m.jpg

Moja nowa wędzarnia jest pokazana w dziale sprzęt: wędzarnia bogdana1947

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162287
Udostępnij na innych stronach

Wyroby super!!

Tylko mnie zastanawia jedno? Dlaczego napisałeś że w zimę nie wędziłeś!! Jak dla mnie nie ma nic lepszego jak wędzenie w zimę z znajomym i jakimś apsolutem oczywiście.

Może za to wrzucisz przepis na grzybki!!

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162292
Udostępnij na innych stronach

W zimie nie wędzę bo wędzarnię i cały sprzęt mam 80km od domu. Powiem tak: apsolut na lato, wędzonki na zimę :thumbsup: Jeśli chodzi o grzybki to domena mojej żony a ona na pytanie o przepis odpowiada: woda, ocet, sól, troche cukru i smakuje :grin: za kazdym razem na czuja czyli język. Ale robi super!
Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5346-wyroby-bogdana/#findComment-162296
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.