miro Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Marca 2011 Może Ty już kwaśnego nie czujesz ? :grin: Bez urazy, ale mokre do wędzarni ?Napisz co jest przyczyną, bo ja nie wiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Marca 2011 Ja zaobserwowałem kwaśny posmak gdy zrębki do wędzenia były mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Marca 2011 Ja zaobserwowałem kwaśny posmak gdy zrębki do wędzenia były mokre. Według moich doświadczeń, nawet mokre drewno/zrębki nie "napsocą", jeśli będzie odpowiedni ruch powietrza w wędzarni, ale może się mylę. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Marca 2011 nigdy nie stwierdzeniem żadnych problemów Osuszanie bez dymu (sam żar w palenisku - dużo żaru) i przy odkrytej beczce jak ktoś ma beczkę albo uchylonych drzwiczkach (wspomagając komin) jak ktoś ma taką wersję wedzarki - itp. Kiedyś też leciutko przykwasiłem kiełbasę, którą dała teściowa do uwędzenia :devil: Było to na początku jak zrobiłem wędzarkę.Wystarczyło z pół godziny jak zamknąłem szczelnie wędzarkię i palenisko w kozie, dając dużo dymu.Wszystko zwaliłem na wiśnię - oczywiście tlumacząc się teściowej :devil: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Marca 2011 No i tylko o to chodzi , podczas osuszania wędlin ruch ciepłego powietrza musi być swobodny. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Marca 2011 Już jest bardzo możliwa do zaakceptowania wersja odpowiedz,i ale nie dla wszystkich. Setki razy pisane - żadnych wniosków, ogrom wiedzy na stronie i dalej powielanie utartych głupot. Gdzie są starzy "wyjadacze" Użytkownicy!!!, a może młodzi = zapraszam. :grin: Temat: kwaśne wędzonki ( kiełbasy, szynki, co kto włoży do wędzarni ) ODWAGI ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Marca 2011 No i tylko o to chodzi , podczas osuszania wędlin ruch ciepłego powietrza musi być swobodny. Ja bym to stwierdzenie rozrszerzył, że i podczas wędzenia. "Stojący " dym, to kwaśny dym Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Marca 2011 Andyandy dlaczego unikasz wypowiedzi, ustosunkuj sie do problemu. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Marca 2011 Setki razy pisaneWędzarenka nie była wygrzana :blush: O wygrzewaniu wędzarki nie pisałem, bo u mnie zanim się wypali na żar, jest już wygrzana.Trochę dziś się obawiałem - silny wiatr, ale :rolleyes: Część dzisiejszego wędzenia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Marca 2011 A gdzie słoninka??? :shock: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Marca 2011 A gdzie słoninka??? :shock:W zamrażarce "dojrzewa" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Marca 2011 śledzę ten temat i wyciągam wnioski...kto co potrafi. :wink: Andyandy napisałeś dalej powielanie utartych głupot. Gdzie są starzy "wyjadacze" Użytkownicy!!!, a może młodzi = zapraszam.powielanie głupot przyciąga kolejne głupoty :!: ,a wyjadaczom nie chce się już pisać po raz któryś tego samego . ja też do wędzarni wkładam mokre Andyandy nie jesteś sam... no ciekaw jestem jak to się zakończy,asa jeszcze nikt nie wyciągnął,a ja się na wędzeniu nie znam. pozdrawiam i życzę dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Marca 2011 Część dzisiejszego wędzenia. :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Marca 2011 Większośc zadymiaczy wkłada do wędzarni wilgotne, a niekiedy mokre. To chyba normalne. :wink: Nie róbmy zamieszania w temacie ludziom, którzy dopiero się zarejestrowali. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Marca 2011 PISANE!!! PISANE!!!, a ile razy można pisać! Polecam czytać stronkę, uważnie wnioski wyciągać. Kłaniają się podstawy - proste reguły. Nie piszcie więcej, o osuszaniu i wygrzewaniu. Błąd jest w ....................może chemii? i w fizyce? ( tu mam na myśli, zrozumienie problemu! ). Jakie przyczyny kwaśnych wędzonek, to ja czekam na odpowiedź !!! :smile: [ Dodano: Czw 17 Mar, 2011 00:02 ] Moje wczorajsze wędzenie, a jutro obszerna relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Marca 2011 Moje wczorajsze wędzenieMoże się mylę, ale kwaśne wyglądają :blush: :grin: Odpowiedź na którą kolega AndyAndy czeka brzmi: piroliza [ Dodano: Czw 17 Mar, 2011 00:21 ] Oczywiscie można dobrze uwędzić i "mokre" .... ale tylko wtedy gdy wiemy co robimy .... albo inaczej co musimy zrobić żeby uniknąć "wtopy" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Marca 2011 Niewiem :rolleyes: - może to zbyt wysoka temperatura spalanego drewna. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Marca 2011 roger, Takich wędzonek nawet w przypadku awarii reaktora na Marsie to ja się nie doczekam od Ciebie :grin: . Zawsze można spróbować wędzić tak jak proponuję :grin: . Dla Rogera specjalne fotki wczorajszego co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Marca 2011 Takich jak Twoje czy kwaśnych ? :grin: :lol: bo z kwasu to ja ogóreczki i grzybki tylko .... [ Dodano: Czw 17 Mar, 2011 00:29 ] PS Temperaturki im nie żałowałeś ale super kolor ... :clap: drewno mnie interesuje .... czym to wedziłeś ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Marca 2011 roger, sztuką jest posiąść wiedzę, a jeszcze większą ja wykorzystać. Przekazać, to już cel i dążenie do osiągnięcia stabilności. Jest tylko problem, jak to wszystko k.... zrozumieć i żeby wykorzystać!!! Nic trudnego, spokój wewnętrzny, troszkę wiary i minimum chęci do nauki. Potem wędzonki też wszystkim wyjdą, nawet jak nie wędzą i też nie będą kwaśne. :grin: Pozdrawiam i życzę powrotu do lektury. :grin: Ps: temperaturki chyba żałowałem bo 55 st. nie przekroczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Marca 2011 Pozdrawiam i życzę powrotu do lektury. :grin: Właśnie czytam Burbona ... zapraszam .... Powiem Ci tak i na stronie i na forum wiedzy jest tyle że nie jeden uniwersytet by ją nakarmił, myślę że problem polega n a czymś innym ludzie po prostu nie mają czasu .... gonią za wszystkim ..... a jak wygospodarują chwilkę to chcą zrobić dużo i szybko ... a to trudne .... Mamy taką śmieszną cechę narodową że nie czytamy np instrukcji obsługi bo po co skoro my to wiemy .... ? a jak nie wiemy to improwizujemy ...... a wtedy raz się zagra pięknie .... a raz zafałszuje ... "Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" PS Przy 55st - a tak przeważnie wędzę miałem taką czerwień tylko na wiśni .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Marca 2011 roger, Tak to by się zgadzało, a pospiech wskazany jest przy .... żeby alimentów nie było. :grin: Drewno używam bukowe i czasami śliwkę. Dąb jak jest pod ręką i brzozę bez kory również , ale w małej ilości. Sztuka jest improwizować i wędzić w dowolny sposób i każdy, kto wie jak to zrobić, nie będzie mieć problemu. Jest jednak podstawowy warunek do sukcesu w 100000% - to konstrukcja wędzarni i umiejetnośc palenia!!!Pozostałe czynności, to już poezja nie stanowiąca najmniejszego problemu w dalszym kształceniu literackim :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Marca 2011 PISANE!!! PISANE!!!, a ile razy można pisać!Andyandy, to może zamiast pisać posty, które nic nie wnoszą do tematu podaj link do posta/tematu w którym jest odpowiedź? Wtedy nowy użytkownik dostanie konkretną odpowiedź, "weteran" nie będzie musiał pisać kolejny raz tego samego, a i poziom emocji będzie zdecydowanie niższy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Marca 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=35795#35795 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Marca 2011 W moim przypadku na 100% nie miała miejsca piroliza, a wedlina lekko kwaśna.Wcześniej pisałem. zdarzyło się to tylko raz jak miałem bardzo mokre zrębki bukowo-olchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/2/#findComment-152432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.