roger Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Marca 2011 A co Twoim zdaniem miało miejsce ..... ? Piroliza o której piszesz że u Ciebie nie wystąpiła w zależności od warunków .... temperatur, bezwładności termicznej komory i wsadu, wilgotności opału, cyrkulacji powietrza etc ...... może wystąpić z różnym nasileniem uwalniając różna związki chemiczne w różnych ilościach i konfiguracjach .... lekka kwaskowatość wskazuje na początek tego procesu właśnie .... a mokre zrębki były moim zdaniem jednym z czynników sprzyjających .... Wędzenie mimo swej pozornej prostoty jest skomplikowanym procesem fizyko-chemicznym .... Ale co ja tam wiem tu pewnie fachowcy się wypowiedzą .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2011 Kwaśne wędzonki przeważnie będą w szczelnych wędzarniach, braku odpowiedniego odprowadzenia wilgoci, nie umiejętnego palenia. Czasami wpływ pogody przyśpiesza proces podobnie jak mokry opał. Są też takie wędzarnie w których tylko wychodzą zakwaszone wędzonki.Ps. Roger dobrze kombinujesz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Marca 2011 Roger nie wiem. Wedzarnia ma dobry dopływ powietrza, określiłbym go zbyt dobry. Komin jak do pieca. Wedziłem zimnym dymem no i mokrym, bez dymogeneratora. Zrębki zarzyły się same. Wg mnie nie jest to piroliza. Wg mnie wina po stronie zrębek, może lekko podpleśniały i dały taki specyficzny posmak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Marca 2011 To co Twoim zdaniem spowodowało kwaśność ..... ? Produkty rozkładu w czasie pirolizy za encyklopedią ..... Produkty rozkładu: * węgiel drzewny:32%- 38% * gaz drzewny:14%- 15% * destylat wodny: w sumie około 40%, w tym: 10% kwasu octowego, 2-4% metanolu, * prasmoła drzewna:10% Piroliza jest skutkiem spalania w dużym "niedoborze tlenu" i tyczy nie tylko drewna ale samego procesu spalania przywołana przez Ciebie pleśń na mokrych zrębkach też jest "paliwem" - "biopaliwem" ...... tak ogólnie im mniejszy niedobór tlenu tym mniej niepożądanych związków im większy tym więcej ...... ale to tylko jedna zależność .... dochodzą jeszcze różne inne czynniki z ciśnieniem atmosferycznym włącznie ...... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2011 jakub2001, "Komin jak do pieca" zrób fotki i się dowiesz przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Marca 2011 Roger. Czyli jak kwaśny posmak to piroliza!!!!!!!!!!Zrębki mogą być mokre.Wędlina może być mokra.Na zewnątrz wilgotność 100% i deszcz.Wedlina wisiała 12 godzin albo i więcej w temp. 25 stopni.Zaparzyła się w folii.Kwasny posmak to na pewno Piroliza!Tak mam rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Marca 2011 1.Czyli jak kwaśny posmak to piroliza!!!!!!!!!! 2.Zrębki mogą być mokre. 3.Wędlina może być mokra. 4.Na zewnątrz wilgotność 100% i deszcz. 5.Wedlina wisiała 12 godzin albo i więcej w temp. 25 stopni. 6.Zaparzyła się w folii. 7.Kwasny posmak to na pewno Piroliza! Tak mam rozumieć? Ponumerowałem będzie prościej 1-7 - Tak to może być bardzo prawdopodobna przyczyna 2-3-4 - Można to zrobić tak że kwaśne nie bedzie mimo tych niesprzyjajacych warunków 3-4-5- Oczywiscie takie warunki mogą przyspieszyć zepsucie mięsa i wyrobów mięsnych. Proces gnilny też spowoduje "kwaśność" 7- to oczywiście może być również celowe założenie produkcji, zawsze zamiast solanki możesz zrobić zalewę octową .... wtedy też będzie kwaśne.... Tu pisaliśmy o produkcji "zgodnie ze sztuką i wiedzą" i na to wskazują opisy pytającego teoretycznie wszystko robione OK a tu kwach .... Ja nie pisze że kwaśność to zawsze piroliza bo oczywiście tak nie jest a pkt 4-5-6 to rażące odstępstwa od przyjętych zasad .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Marca 2011 Przeczytajcie uważnie treść kryjącą się pod linkiem podanym przez Siarę. Wszystko jak na tacy. Po co odgrzewać kotlety? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Marca 2011 Maxell. Czytałem wielokrotnie. Im wiecej czytam tym jestem bardziej przekonany, iż w moim przypadku nie była to piroliza. Stąd mój upór. Proszę nie traktujcie go jako złośliwości. Wedzić nauczył mnie ojciec i traktuję to jako hobby. Większość wyrobów rozdaję. Te niestety ze względu na posmak zostały w domu. Wędzeń wykonałem wiele a to jedno nieudane. Stąd moja dociekliwość. Logicznie tylko PIROLIZA. Praktycznie pewny jestem że nie. Pozdrawiam i tylko już odbieram bo nic nowego nie dopiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Marca 2011 Jak pisałem, miałem to samo. Przyczyny prozaiczne:1. Stare i wilgotne trociny.2. Zbyt mokre mięso, choć wydawało się suche, poddane procesowi wędzenia.3. Zbyt mały ruch powietrza w wędzarni Grzegorza (tym się zreszta charakteryzowała - trzeba było podnosić dość wysoko drzwiczki przy pełnym otwarciu kominka o zbyt małej średnicy).4. Dosyć słaby palnik gazowy, który należało podczas suszenia umieścić w komorze, a nie pod nią.I to tyle. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Marca 2011 Maxell. Czytałem wielokrotnie. Im wiecej czytam tym jestem bardziej przekonany, iż w moim przypadku nie była to piroliza. Stąd mój upór. Proszę nie traktujcie go jako złośliwości. Wedzić nauczył mnie ojciec i traktuję to jako hobby. Większość wyrobów rozdaję. Te niestety ze względu na posmak zostały w domu. Wędzeń wykonałem wiele a to jedno nieudane. Stąd moja dociekliwość. Logicznie tylko PIROLIZA. Praktycznie pewny jestem że nie. Pozdrawiam i tylko już odbieram bo nic nowego nie dopiszę. Wiele czytam i coraz mniej wiem ale bardzo blisko mi do tej wypowiedzi a szczegolnie do Logicznie tylko PIROLIZA. Praktycznie pewny jestem że nie. Coraz bardziej mi do tego ze pogoda byla nie odpowiednia Dodam tylko ze tymi samymi zrebkami wedzilem dwa tygodnie temu identycznie postepujac wiec....... Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Marca 2011 Wiele czytam i coraz mniej wiemNie tylko Ty tak masz. :grin: Po prostu jak grzyby po deszczu powstają niby nowe tematy, które tak naprawdę są tylko kontynuacja już istniejących i polegają często na wprowadzeniu danych, które głównie nowe osoby, odbierają jako mętlik. Nie martw się, będzie lepiej. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Marca 2011 Czytałem wielokrotnie. Im wiecej czytam tym jestem bardziej przekonany, iż w moim przypadku nie była to piroliza. Kiedyś też tak miałem tylko że wędziłem na zimno dymogeneratorem B. Na spotkanie rozliczeniowe w Napoleonowie (spotkanie buczenia :grin: ) zawiozłem Polską Wędzoną z posmakiem lekko, leciutko kwaskowym i Bagno mi powiedzał o ile dobrze pamiętam, że kiełbasa przyjęła za dużo dymu - coś w tym stylu, dawno było a ja w czytelni :blush: .Przedobrzyłem z zimnym zadymianiem :rolleyes: :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Marca 2011 Co tu dodać -nie mam doświadczenia z kwaśnymi wyrobami , bo takie mnie jeszcze nie wyszły. Z literatury wynika że kwasy octowe wydzielają się w małej temperaturze spalania drewna. do tego szczelna wędzarnia brak ruchu powietrza i długie wędzenie mogą być przyczyną. Co do wędzenia poczytajcie temat wiejskie wędzarnie i wędzenie . Tam nie ma kwaśnych wędlin a wędzi się tym czym ma. Wędzonki wyjęte z solanki od razu w siaty i do wędzarni. Pali się drewnem jakim ma , mokrym dopiero ściętym , pół suchym , suchym . a jak nie ma czym to sucha wierzba i mokrą olszyną. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-152537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 DZIADEK, I to jest szczera prawda!!! Wiejskie wędzarnie nie mają żadnych - prawie żadnych ograniczeń. Wędzarni z bezpośrednim paleniskiem mają inny wspaniały smak i ciężko coś zepsuć, nawet początkującemu. Nawet jest taka zależność! wiejska wędzarnia, ładne i smaczne wędliny. Ładna wędzarnia, wędliny = problemy. :wink: Wpływ ma pogoda lub spojrzenie sąsiada :grin: a może jakiś urok :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-158593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 ...Nawet jest taka zależność! wiejska wędzarnia, ładne i smaczne wędliny. Ładna wędzarnia, wędliny = problemy. :wink: Wpływ ma pogoda lub spojrzenie sąsiada :grin: a może jakiś urok :grin:... Im "ładniejsza"wędzarnia tym bardziej "leninem" smakuje. :tongue: :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-158599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 marek301, Można zrobić ładne wędzarski, ale należy zachować pewne warunki.Główny problem to doprowadzenie energii cieplnej utrzymanie ciepła i odprowadzenie dymu i wilgoci. Dostosowanie do procesu wędzenia. Oczywiście zastosowanie materiałów jest podstawowym wymogiem do udanych konstrukcji w naszym klimacie. Tak niewiele potrzeba, żeby tak dużo osiągnąć. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-158615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Maja 2011 pisało gdzieś ale nie mogę tego odszukać to znaczy że kwaśne wyroby można uratować jakoś mlekiem czy coś ,wie ktoś coś na ten temat !? Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-160689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Maja 2011 co Ci nie wyszło? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5366-lekko-kwasne-przyczyna/page/3/#findComment-160691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.