Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,wczoraj upiekłem chleb na zakwasie wg przepisu który podawał Przemek i Pokemonem, tylko dodałem trochę słonecznika,pestek z dyni i siemię lnu :thumbsup:
lepiej nie dosolić jak przesolić
  • Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

yerba co do temperatury w piekarniku to niższej jak 50 st. C nie moge ustawić. Ale jak piekarnik osiąga 50 st. C to go wyłączam otwieram drzwiczki na 10 sec. żeby jednak zbyt gorąco nie było. Skoro zakwas nie młody, chleby wyrastały w piekarniku to pozostaje mąka. Jakieś 2 miesiące temu i teściowa i moja żona załatwiły sobie ciasto kupując przygodną mąkę w dwóch różnych sklepach typu biedronka czy aldi. Ciasto do wyrzucenia poszło. Wiec może to mąka.

Wiec może to mąka.

zmieniłem -o efektach powiadomię :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

...Jakieś 2 miesiące temu i teściowa i moja żona załatwiły sobie ciasto kupując przygodną mąkę w dwóch różnych sklepach typu biedronka czy aldi. Ciasto do wyrzucenia poszło. Wiec może to mąka.

Pozwolę sobie stanąć w obronie :) mąki z "Biedronki", od kilku lat piekę chlebki z biedronkowej Mąki Babuni typ 650 plus mąka żytnia ( ta już nie z Biedronki tylko z piekarni). Wychodzą całkiem "zjadliwe", rodzina żyje ;)

Pozdrawiam wszystkich piekących na słono i słodko :)

http://i049.radikal.ru/1203/6d/6b48ea489d3c.jpg

Żagań i Żary to moje ukochane miasta
Elli moja żona a i teściowa nie zwracały uwagi na producenta mąki. Po prostu mąka to mąka a jednak dopóki się nie przejechały dopóty uważały że cena tych droższych mąk wynika z większej zachłanności sklepikarzy. Po tych zdarzeniach tylko kupują mąki albo z firmowych małych młynów albo markowe.

witam

wiele pytan na poczatek jedno

czy tradycyjny chleb wiejski (niezaleznie jak go nazywac) to chleb zytni na zakwasie ?

. Jezeli tak to jak wyrobic i uformowac ciasto zytnie które się

klei niesamowicie i ni jak nie da się uformować bochenków na blacie Z tego co sie dowiedziałem to maka zytnie nie wymaga wyrabiania tylko lekkie mieszanie

Ciasto z mąki żytniej jest b. klejące i aż ręce świerzbią, żeby podsypywać mąkę co powoduje później, że chleb po upieczeniu jest zbity i kruszący. Odradzałabym formowanie ciasta z mąki żytniej na blacie, lepiej i bezpieczniej włożyć do foremki.
Żagań i Żary to moje ukochane miasta

witam

wiele pytan na poczatek jedno

czy tradycyjny chleb wiejski (niezaleznie jak go nazywac) to chleb zytni na zakwasie ?

. Jezeli tak to jak wyrobic i uformowac ciasto zytnie które się

klei niesamowicie i ni jak nie da się uformować bochenków na blacie Z tego co sie dowiedziałem to maka zytnie nie wymaga wyrabiania tylko lekkie mieszanie

Moja LP chlebek zytni robi w keksówkach, a żeby się nie kleił to ręce smaruje olejem rzepakowym:-)

tebe ok

i wlasnie o to chodzi kto wyrabial ciasto zytnie to wie , ale dowiaduje sie z roznych przepisów i mglistych wspomnien z dziecinstwa ( 50 lat nazad) o formowaniu bochenkow na łopate to jakie to ciasto?

Witam , ja jak wyrabiam ciasto na 6 chlebów to mieszam ponad pół godz. , rękę można sobie wyrobić ale pod koniec wyrabiania ciasto już nie klei się. Ciasto jest z samej mąki żytniej i tylko na zakwasie , ale uformować na desce raczej się nie da .Ja przekładam do koszyczków w których rośnie i dopiero do pieca , ale tradycyjnego , chlebowego
życie jednak nie jest bajką......

zgodzicie sie ze mna ze tradycyjny chleb to chleb zytni na zakwasie?

W takim razie jak mają sie do rzeczywistosci obrazki w telewizji, internecje jak to pieknie ciasto ląduje na stole i jak gospodyni kreci bochny jak talala. W takim razie to co widzimy to chleb pszenny ,a nie tradycyjny, wiejski

witam, wczoraj zrobiłem chleb wg przepisu przemek1978 i wyszedł smaczny, natomist patrząc na chleby innych użytkowników forum mam wrażenie że mój chleb jest za mocno zbity i zbyt niski. Macie pomysł co może być przyczyną? Zakwas i zaczyn wykonany wg receptury, mąki i składniki również. Temperatura odpowiednia.

Jak zjemy to powtórze wypiek, moze będzie lepiej?

mam wrażenie że mój chleb jest za mocno zbity i zbyt niski. Macie pomysł co może być przyczyną?

jeśli robiłeś żytni - razowy, to musisz dobrze wymieszać ciasto, chociaż jest mocno luźne i klejące, i trzymam w misce pod przykryciem ok godziny, po tym czasie znowu mieszam ok minutę , dwie (jest to wyzwanie, bo ciasto jest jeszcze bardziej "gęste" ) i dopiero wkładam do foremek. I tutaj ważny czas wyrastania juz w formach, ja czekam nawet 3 godziny i dopiero wkładam do piekarnika.

Jesli chodzi ci o chleb na zaczynie, to trzeba długo wyrabiac ciasto, min 10 minut a nawet z 15 - recznie. Następnie do koszyka i też ma wyrastać ze 4 godziny.

Najlepiej fotke wrzuć, pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

zaczyn ładnie pracuje...

http://img835.imageshack.us/img835/1342/dscf2030wm.jpg

jutro rano wypiek...

Jestem na etapie eksperymentów... z Chlebem półrazowym Sudeckim... Mam nadzieję, że za dwa, trzy dni uda mi się dojść do zamierzonego celu, to podam przepis...

najgorzej, że nic nie notuję tylko wszystko "z głowy" robię.... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Pokemon, ty jesteś jakiś cyborg.

TeBe, teraz to ja już na luzaku lecę... to nie to co pół roku temu... chyba "dojrzewam" :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Melduje że przygotowanie do świąt zakończone :)

będą to pierwsze święta ze swojskim chlebem :thumbsup:

zeszłoroczne święta były po raz pierwszy ze swojskimi wędlinami

jakoś tak co roku na początku jakieś nowość się wytwarzają ale co rok ? :rolleyes:

Dołączona grafika

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

dla znawców tematu " lewa w górę "

Lopez, spryskuj wierzch chlebków pod koniec pieczenia wodą, dostaniesz ładną ciemną i chrupką skórkę .

O tym spryskiwaniu to niby pamiętam ale jednak zapominam :blush: :rolleyes:

i wychodzi że spryskuje co drugie pieczenie :sad:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

dla znawców tematu " lewa w górę "

• 5 miesięcy temu...

No musiałam, musiałam się pochwalić. Moje dzisiejsze chlebki: okrągły pszenny i razowce też pszenne.

Dziękuję Przemku i Pokemonie :)

Pozdrawiam Monia.

Dziękuję Przemku i Pokemonie

moniam :clap: :clap: :clap: :) chleby bardzo przyzwoite, bez pęknięć, fajnie wyrośnięte... super, pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

a jakie pyszne

Bez porównania do kupnych. :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

• 2 tygodnie później...

zaczyny zakwasy :)

trzeba się w tym wszystkim obeznać

pomysł na następną sobotę- doglądając wędzenia upiec jakiś chlebek w piecu chlebowym mojego kombajnu

jadę do sklepu, zachacze o alme-tam powinienem znaleśc mąkę żytnią 2000 :)

o j jesio jeden pomysł: w tym samym czasie zrobić duszaki, pieczonki czy jak sie to u Was nazywa, w takim żeliwnym garze zamykanym na śrubę :P

zaczyny zakwasy :)

trzeba się w tym wszystkim obeznać

gens, jak masz zdrowie i czas, prześledź ten temat od początku... :) Ja nigdy w życiu bym nie pomyślał, że kiedyś chleb na zakwasie upiekę... a to jak abratek mówi... czysta prostota :) Spróbuj !!! Tu wszystko jest krok po kroku :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW