wowansw Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 15 Marca 2012 Witam,wczoraj upiekłem chleb na zakwasie wg przepisu który podawał Przemek i Pokemonem, tylko dodałem trochę słonecznika,pestek z dyni i siemię lnu :thumbsup: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 16 Marca 2012 yerba co do temperatury w piekarniku to niższej jak 50 st. C nie moge ustawić. Ale jak piekarnik osiąga 50 st. C to go wyłączam otwieram drzwiczki na 10 sec. żeby jednak zbyt gorąco nie było. Skoro zakwas nie młody, chleby wyrastały w piekarniku to pozostaje mąka. Jakieś 2 miesiące temu i teściowa i moja żona załatwiły sobie ciasto kupując przygodną mąkę w dwóch różnych sklepach typu biedronka czy aldi. Ciasto do wyrzucenia poszło. Wiec może to mąka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 16 Marca 2012 Wiec może to mąka.zmieniłem -o efektach powiadomię :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 17 Marca 2012 ...Jakieś 2 miesiące temu i teściowa i moja żona załatwiły sobie ciasto kupując przygodną mąkę w dwóch różnych sklepach typu biedronka czy aldi. Ciasto do wyrzucenia poszło. Wiec może to mąka. Pozwolę sobie stanąć w obronie mąki z "Biedronki", od kilku lat piekę chlebki z biedronkowej Mąki Babuni typ 650 plus mąka żytnia ( ta już nie z Biedronki tylko z piekarni). Wychodzą całkiem "zjadliwe", rodzina żyje Pozdrawiam wszystkich piekących na słono i słodko http://i049.radikal.ru/1203/6d/6b48ea489d3c.jpg Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 17 Marca 2012 Elli moja żona a i teściowa nie zwracały uwagi na producenta mąki. Po prostu mąka to mąka a jednak dopóki się nie przejechały dopóty uważały że cena tych droższych mąk wynika z większej zachłanności sklepikarzy. Po tych zdarzeniach tylko kupują mąki albo z firmowych małych młynów albo markowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbilak Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 18 Marca 2012 witamwiele pytan na poczatek jednoczy tradycyjny chleb wiejski (niezaleznie jak go nazywac) to chleb zytni na zakwasie ?. Jezeli tak to jak wyrobic i uformowac ciasto zytnie które sięklei niesamowicie i ni jak nie da się uformować bochenków na blacie Z tego co sie dowiedziałem to maka zytnie nie wymaga wyrabiania tylko lekkie mieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 18 Marca 2012 Ciasto z mąki żytniej jest b. klejące i aż ręce świerzbią, żeby podsypywać mąkę co powoduje później, że chleb po upieczeniu jest zbity i kruszący. Odradzałabym formowanie ciasta z mąki żytniej na blacie, lepiej i bezpieczniej włożyć do foremki. Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 18 Marca 2012 witam wiele pytan na poczatek jedno czy tradycyjny chleb wiejski (niezaleznie jak go nazywac) to chleb zytni na zakwasie ? . Jezeli tak to jak wyrobic i uformowac ciasto zytnie które się klei niesamowicie i ni jak nie da się uformować bochenków na blacie Z tego co sie dowiedziałem to maka zytnie nie wymaga wyrabiania tylko lekkie mieszanie Moja LP chlebek zytni robi w keksówkach, a żeby się nie kleił to ręce smaruje olejem rzepakowym:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-207970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbilak Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 18 Marca 2012 tebe ok i wlasnie o to chodzi kto wyrabial ciasto zytnie to wie , ale dowiaduje sie z roznych przepisów i mglistych wspomnien z dziecinstwa ( 50 lat nazad) o formowaniu bochenkow na łopate to jakie to ciasto? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-208007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 18 Marca 2012 Witam , ja jak wyrabiam ciasto na 6 chlebów to mieszam ponad pół godz. , rękę można sobie wyrobić ale pod koniec wyrabiania ciasto już nie klei się. Ciasto jest z samej mąki żytniej i tylko na zakwasie , ale uformować na desce raczej się nie da .Ja przekładam do koszyczków w których rośnie i dopiero do pieca , ale tradycyjnego , chlebowego Cytuj życie jednak nie jest bajką...... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-208014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbilak Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 18 Marca 2012 zgodzicie sie ze mna ze tradycyjny chleb to chleb zytni na zakwasie? W takim razie jak mają sie do rzeczywistosci obrazki w telewizji, internecje jak to pieknie ciasto ląduje na stole i jak gospodyni kreci bochny jak talala. W takim razie to co widzimy to chleb pszenny ,a nie tradycyjny, wiejski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-208018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
al75 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 18 Marca 2012 witam, wczoraj zrobiłem chleb wg przepisu przemek1978 i wyszedł smaczny, natomist patrząc na chleby innych użytkowników forum mam wrażenie że mój chleb jest za mocno zbity i zbyt niski. Macie pomysł co może być przyczyną? Zakwas i zaczyn wykonany wg receptury, mąki i składniki również. Temperatura odpowiednia. Jak zjemy to powtórze wypiek, moze będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-208026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 25 Marca 2012 mam wrażenie że mój chleb jest za mocno zbity i zbyt niski. Macie pomysł co może być przyczyną?jeśli robiłeś żytni - razowy, to musisz dobrze wymieszać ciasto, chociaż jest mocno luźne i klejące, i trzymam w misce pod przykryciem ok godziny, po tym czasie znowu mieszam ok minutę , dwie (jest to wyzwanie, bo ciasto jest jeszcze bardziej "gęste" ) i dopiero wkładam do foremek. I tutaj ważny czas wyrastania juz w formach, ja czekam nawet 3 godziny i dopiero wkładam do piekarnika. Jesli chodzi ci o chleb na zaczynie, to trzeba długo wyrabiac ciasto, min 10 minut a nawet z 15 - recznie. Następnie do koszyka i też ma wyrastać ze 4 godziny. Najlepiej fotke wrzuć, pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-209323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 31 Marca 2012 zaczyn ładnie pracuje... http://img835.imageshack.us/img835/1342/dscf2030wm.jpg jutro rano wypiek... Jestem na etapie eksperymentów... z Chlebem półrazowym Sudeckim... Mam nadzieję, że za dwa, trzy dni uda mi się dojść do zamierzonego celu, to podam przepis... najgorzej, że nic nie notuję tylko wszystko "z głowy" robię.... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-210725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 31 Marca 2012 Pokemon, ty jesteś jakiś cyborg. Kiedy ty śpisz? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-210726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 31 Marca 2012 Pokemon, ty jesteś jakiś cyborg.TeBe, teraz to ja już na luzaku lecę... to nie to co pół roku temu... chyba "dojrzewam" Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-210729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Melduje że przygotowanie do świąt zakończone będą to pierwsze święta ze swojskim chlebem :thumbsup: zeszłoroczne święta były po raz pierwszy ze swojskimi wędlinami jakoś tak co roku na początku jakieś nowość się wytwarzają ale co rok ? :rolleyes: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-211911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Lopez, spryskuj wierzch chlebków pod koniec pieczenia wodą, dostaniesz ładną ciemną i chrupką skórkę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-211915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Lopez, spryskuj wierzch chlebków pod koniec pieczenia wodą, dostaniesz ładną ciemną i chrupką skórkę . O tym spryskiwaniu to niby pamiętam ale jednak zapominam :blush: :rolleyes: i wychodzi że spryskuje co drugie pieczenie :sad: Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-211926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 11 Września 2012 No musiałam, musiałam się pochwalić. Moje dzisiejsze chlebki: okrągły pszenny i razowce też pszenne. Dziękuję Przemku i Pokemonie Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-236928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 11 Września 2012 Dziękuję Przemku i Pokemoniemoniam :clap: :clap: :clap: chleby bardzo przyzwoite, bez pęknięć, fajnie wyrośnięte... super, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-236941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 12 Września 2012 pokemon15, a jakie pyszne :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-237068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 12 Września 2012 a jakie pyszneBez porównania do kupnych. :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-237148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 27 Września 2012 zaczyny zakwasy trzeba się w tym wszystkim obeznaćpomysł na następną sobotę- doglądając wędzenia upiec jakiś chlebek w piecu chlebowym mojego kombajnu jadę do sklepu, zachacze o alme-tam powinienem znaleśc mąkę żytnią 2000 o j jesio jeden pomysł: w tym samym czasie zrobić duszaki, pieczonki czy jak sie to u Was nazywa, w takim żeliwnym garze zamykanym na śrubę :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-240298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 27 Września 2012 zaczyny zakwasy trzeba się w tym wszystkim obeznaćgens, jak masz zdrowie i czas, prześledź ten temat od początku... Ja nigdy w życiu bym nie pomyślał, że kiedyś chleb na zakwasie upiekę... a to jak abratek mówi... czysta prostota Spróbuj !!! Tu wszystko jest krok po kroku Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5377-pieczywo-pieczemy-chleb-n-zakwasie-z-przemkiem-i-pokemonem/page/14/#findComment-240309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.