Skocz do zawartości

I Specjalistyczny Kurs Serowarstwa w Bukowinie T.


Rekomendowane odpowiedzi

:grin: :grin: :grin: Jutro będę gadał z krówkami :wink:

 

To i ja pogadam , może da się i trochę więcej :smile:

 

 

Pytanko do EAnny . Może być schłodzone przez chłodnię u gospodarza . Wiem że lepsze prosto z cycolka :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161479
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak się zastanawiam , że jakby się nadało takie mleko przywiezione 500 km bez lodówki to mogę 30 l z sobą zabrać . Chyba że zatopię w nim butelki zmrożone z wodą .

Andrzeju,

rozumiem, że był to żart.

Zasługę masz w każdym razie zaliczoną :grin:

:rolleyes: Po 500 km to może i masło by się zrobiło? :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161488
Udostępnij na innych stronach

rozumiem, że był to żart.

 

Na próbę przywiozę z 10litrów w butlach po wodzie . Naleję do pełnego tak żeby nie bulgotało . :smile:

 

 

Sam jestem ciekaw co będzie . Masło kiedyś wyrobiłem chodząc po górach ze śmietany 30% która była w kubeczkach 200ml . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161497
Udostępnij na innych stronach

Na próbę przywiozę z 10litrów w butlach po wodzie

Zobaczymy, w jakim stanie dojedzie to mleko. :idea:

Oznaczymy kwasowość, jak będzie za wysoka to dołożymy do mleka na twaróg.

(naczynia zakupione przez naszego sponsora Ujastka pomieszczą na raz 100l mleka)

Dobrze schłodź to mleczko i zaizoluj termicznie w samochodzie.

Czasami kupuję mleko od rolników, którzy przywożą je w butelkach po wodzie.

Pokonują trasę 60 km. Bardzo często pod nakrętką znajduję grudki masła :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161513
Udostępnij na innych stronach

Po 500 km to może i masło by się zrobiło? :lol:

Na jeden ze zlotów warmińsko-mazurskich Endrio wiózł śmietanę około 200km - to wtedy, razem z Pepperem posądzili mnie o moce piekielne bo masełko powstało po kilku minutach "trzepania" butlą :cool:

jeśli dobrze schłodzony pojemnik z mlekiem odpowiednio zaizolować to nic nie powinno się z nim stać

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161516
Udostępnij na innych stronach

Szanowni Kursanci,

Proszę o zapoznanie się z programem kursu, to jest ten post:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=186783#186783

Można zgłaszać uwagi i własne propozycje.

Jeszcze mamy kilka dni na wprowadzenie ew. zmian.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161540
Udostępnij na innych stronach

odpowiednio zaizolować to nic nie powinno się z nim stać

 

abratku , podpowiedz jak najlepiej . Mleko mogę mieć w temperaturze około +5 stopni .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161625
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, no jak to jak... - nawet ostatnio Maxell pisał o kocu ratowniczym,

można obłożyć płytami styropianowymi - chyba masz tam gdzieś na budowie :cool:

można zawinąć w koce jakieś... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161630
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, no jak to jak...

 

abratku , nawał pracy odbiera myśli . Dzięki . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161649
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 8. Ujastek + 7

9. Jakub Pacek (qbson3)

10. Dorota Karpiel

11. Włodzimierz Boroch

12. Jacek Soczyński

13. Jacek Ciepluch

14. Szemis Andrzej (?)

15. Piotr Biernacki

16. Leszek Jakimowicz

17. Bożena Bartoszek

18. Piotr Dębiński

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161658
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

30l mleka zamówione , koc ratunkowy kupiony , butelki i wkłady w zamrażarce .

 

 

Do miluśkiego w Bukowinie :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161671
Udostępnij na innych stronach

Do miluśkiego w Bukowinie :lol:

:grin: :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161678
Udostępnij na innych stronach

Radek., Bardzo, bardzo serdecznie Was pozdrawiamy i tak nam żal, że nie możmy być z Wami, siła wyższa.Pozdrawiamy serdecznie Hanię i Ciebie oczywiście.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161744
Udostępnij na innych stronach

tak nam żal, że nie możmy być z Wami

Irenko,

jeszcze możecie dojechać!

Pogoda śliczna, drogi dobre

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161757
Udostępnij na innych stronach

Irenko :grin: :grin: :grin: Co się odwlecze to nie uciecze. Najpóźniej zobaczymy się w marcu . Tylko po co tyle czekać :wink:

W każdej dogodnej chwili wsiadajcie w auto i prędziutko do Bukowiny :grin:

 

Ściskamy i pozdrawiamy serdecznie. Radek i Hania.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161761
Udostępnij na innych stronach

Lista chętnych do uczestnictwa w I Specjalistycznym Kursie Serowarstwa i Maselnictwa w Bukowinie Tatrzańskiej 03-05.06.2011 r.:

 

1 - 8. Ujastek + 7

9. Jakub Pacek (qbson3)

10. Dorota Karpiel

11. Włodzimierz Boroch

12. Jacek Soczyński

13. Jacek Ciepluch

14. Szemis Andrzej

15. Piotr Biernacki

16. Leszek Jakimowicz

17. Bożena Bartoszek

18. Piotr Dębiński

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27. Rezerwacja

28. Rezerwacja

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-161768
Udostępnij na innych stronach

No to jesteśmy po pierwszym dniu kursu i już głowa pęka od wiedzy.Jest super.Już niektóre serki zrobione EAnna szaleje i dobrze.Pozdrawiamy z Bukowiny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162013
Udostępnij na innych stronach

No to super !!! Uczcie sie uczcie, co by innym przekazać wiedze :) Ale fajnie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162017
Udostępnij na innych stronach

JacekC, najważniejsze że atmosfera jest świetna i że macie co czytać! MY od wtorku działamy e Chłapowie też pewnie coś wiedzy łykniemy!!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162029
Udostępnij na innych stronach

Kochani w momencie gdy pisałełem te słowa to było to wyłącznie od wiedzy , ale później sytuacja diametralnie się zmieniła...pozdrawiamy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162030
Udostępnij na innych stronach

najważniejsze że atmosfera jest świetna

Tam nie może być inaczej, nie u Tych Ludzi, a w dodatku z taką ekipą... :lol:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162037
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentalny kurs dobiega własnie końca i chciałbym w tym miejscu serdecznie podziękować:

 

Koledze Ujastkowi za zasponsorowanie sprzetu niezbednego do prowadzenia zajęć,

Koleżance EAnnie za perfekcyjne przygotowanie i prowadzenie kursu,

Koledze Andrzejowi K za dowóz mleka i prowadzenie zajęć jak zwykle z "sercem",

Koleżance Hani i Koledze Radkowi za zasponsorowanie mleczka oraz super przyjęcie nas pod swój dach i całodobową opiekę (jak zawsze zresztą),

Wszystkim uczestnikom kursu za sumienne podejście do nauki i wytrwałość.

Jeszcze raz WSZYSTKIM WIELKIE DZIĘKI.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162108
Udostępnij na innych stronach

Kurs był świetny,prowadzący zarąbiści a gospodarze niezwykle gościnni.Wszystkim organizatorom ,sponsorom,prowadzacym i gospodarzom wielki szacun.Tylko nie wszyscy mogą pić maślankę.... :lol: Ten kto był wie o co chodzi , ten kto nie był niech żałuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5434-i-specjalistyczny-kurs-serowarstwa-w-bukowinie-t/page/2/#findComment-162135
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.