Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc w sprawie peklowania PILNE


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

potrzebuje rady co mam zrobić z mięsem częściowo zapeklowanym

moczy się od niedzieli w sobote miałem wędzić ale muszę iść do szpitala w piątek nie wiem na jak długo i kiedy będę mógł wędzić (wedzenie robie ok 7 dni)

 

co mam zrobić z tym mięsem czy obniżyć zawartość soli (rozrzedzić wodą)?

zamrozić? a mam tego 70 kg szynka kulka schab boczek

 

proszę o rade

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/
Udostępnij na innych stronach

Zależy ile czasu poleżysz. Jeżeli 2-3 dni to raczej nie ma problemu najwyżej trochę dłuższe moczenie przed wędzeniem. Pytanie zasadnicze jaka będzie temperatura solanki, czy tu nie wystąpi problem.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154631
Udostępnij na innych stronach

Zimna solanka to 2-4 stopnie.

Czasami tylko nie rozcieńczaj jej wodą!

Kilka dni może sie peklować - oczywiście zależy od sposobu jaki przyjąłeś.

Jesli pobyt w szpitalu będzie dłuższy, to solanka musi byc w temp. ok -1 do 0 st.C. Wtedy proces peklowania ustaje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154634
Udostępnij na innych stronach

To raczej masz problem, temperatura peklowania dosyć wysoka (powinna być 4-6*C) i czas prawdopodobny peklowania dosyć długi a szczególnie w takiej temperaturze. Wychodzi na to, że pozostaje zbicie temperatury do 0*C lub mniej i zatrzymanie peklowania.

Pozdrawiam Sylwek Zduniak

Tabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154635
Udostępnij na innych stronach

solanka musi byc w temp. ok -1 do 0 st.C. Wtedy proces peklowania ustaje.

 

czy mogę to zamrozić?

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154636
Udostępnij na innych stronach

mogę poleżeć nawet tydzień solanka jest zimna ok 10*C

Najlepiej obniżyć temperature solanki do 0*C (oczywiście jak masz warunki) Można też wstawić (jak masz miejsce) wszystko w solance do zamrażarki. Nigdy nie eksperymentowałem z dolewaniem wody i ewentualnym robieniem nowej solanki zamiast na siedem to na 14 dni, bo nie wiadomo ile już mięsko wzięło tej soli.Chociaz w Twoim przypadku mięsko leży 3-4 dni, więc ja bym zrobił solanke na 14 dni ujmując np. 5% soli/peklosoli.I pamietaj jak obniżysz temperaturę peklowania do 0*C to po wyjsciu ze szpitala musisz dalej pekolwać - w Twoim przypadku, jeden dzień od piątku do soboty

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154637
Udostępnij na innych stronach

Zrób solankę 0,85 kg peklosoli na 10 l wody, dodaj jej do mięsa w ilości ok. 45-50% i trzymaj wszystko w temp. 4-6 st.C. Dwa tygodnie spokojnie sie będzie peklowało. Mięso co dwa dni przewracać i pamietaj, by było całkowicie przykryte solanką.

Radze sprawdzić je teraz, gdyz w takiej temperaturze mogło już cos złapać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154638
Udostępnij na innych stronach

Ktoś w domu na pewno zostaje. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154639
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś będzie w domu to ja bym to mięso peklował do końca a potem takie zapeklowane zamroził.Jak wrócisz to sobie powoli rozmrozisz i powędzisz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154645
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ktoś będzie w domu to ja bym to mięso peklował do końca a potem takie zapeklowane zamroził.Jak wrócisz to sobie powoli rozmrozisz i powędzisz

właśnie coś takiego było by dla mnie najlepszym rozwiązaniem

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154646
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wymocz ( wymyj) w czystej wodzie a następni zalej świeżą solanką . Powinno na tydzień wystarczyć. Przed wędzeniem prawdopodobnie będziesz musiał moczyć w wodzie.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154656
Udostępnij na innych stronach

chyba jutro przerobie zamrażarkę na chłodziarke i schłodze mięso -1 do-2*C i mam nadzieje że wytrzyma :shock:
picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154705
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie ryzykował i zamroził po całkowitym peklowaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154720
Udostępnij na innych stronach

W Czwartek wieczorem wyciąg mięso z solanki i przełóż do zamrażalki.

Po powrocie powoli rozmrozisz mięso i spokojnie uwędzisz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154722
Udostępnij na innych stronach

dzięki wszystkim za rady skutkiem czego wrzuciłem wszystko do zamrażarki

mam nadzieje że jeszcze coś z tego będzie dobrego :grin:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.