piter-2 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Marca 2011 Witam potrzebuje rady co mam zrobić z mięsem częściowo zapeklowanymmoczy się od niedzieli w sobote miałem wędzić ale muszę iść do szpitala w piątek nie wiem na jak długo i kiedy będę mógł wędzić (wedzenie robie ok 7 dni) co mam zrobić z tym mięsem czy obniżyć zawartość soli (rozrzedzić wodą)?zamrozić? a mam tego 70 kg szynka kulka schab boczek proszę o rade Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Marca 2011 Zależy ile czasu poleżysz. Jeżeli 2-3 dni to raczej nie ma problemu najwyżej trochę dłuższe moczenie przed wędzeniem. Pytanie zasadnicze jaka będzie temperatura solanki, czy tu nie wystąpi problem. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Marca 2011 mogę poleżeć nawet tydzień solanka jest zimna ok 10*C Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Marca 2011 Zimna solanka to 2-4 stopnie.Czasami tylko nie rozcieńczaj jej wodą!Kilka dni może sie peklować - oczywiście zależy od sposobu jaki przyjąłeś.Jesli pobyt w szpitalu będzie dłuższy, to solanka musi byc w temp. ok -1 do 0 st.C. Wtedy proces peklowania ustaje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2011 To raczej masz problem, temperatura peklowania dosyć wysoka (powinna być 4-6*C) i czas prawdopodobny peklowania dosyć długi a szczególnie w takiej temperaturze. Wychodzi na to, że pozostaje zbicie temperatury do 0*C lub mniej i zatrzymanie peklowania. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2011 solanka musi byc w temp. ok -1 do 0 st.C. Wtedy proces peklowania ustaje. czy mogę to zamrozić? Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2011 mogę poleżeć nawet tydzień solanka jest zimna ok 10*C Najlepiej obniżyć temperature solanki do 0*C (oczywiście jak masz warunki) Można też wstawić (jak masz miejsce) wszystko w solance do zamrażarki. Nigdy nie eksperymentowałem z dolewaniem wody i ewentualnym robieniem nowej solanki zamiast na siedem to na 14 dni, bo nie wiadomo ile już mięsko wzięło tej soli.Chociaz w Twoim przypadku mięsko leży 3-4 dni, więc ja bym zrobił solanke na 14 dni ujmując np. 5% soli/peklosoli.I pamietaj jak obniżysz temperaturę peklowania do 0*C to po wyjsciu ze szpitala musisz dalej pekolwać - w Twoim przypadku, jeden dzień od piątku do soboty Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2011 Zrób solankę 0,85 kg peklosoli na 10 l wody, dodaj jej do mięsa w ilości ok. 45-50% i trzymaj wszystko w temp. 4-6 st.C. Dwa tygodnie spokojnie sie będzie peklowało. Mięso co dwa dni przewracać i pamietaj, by było całkowicie przykryte solanką.Radze sprawdzić je teraz, gdyz w takiej temperaturze mogło już cos złapać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Marca 2011 Ktoś w domu na pewno zostaje. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2011 Jeśli ktoś będzie w domu to ja bym to mięso peklował do końca a potem takie zapeklowane zamroził.Jak wrócisz to sobie powoli rozmrozisz i powędzisz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2011 Jeśli ktoś będzie w domu to ja bym to mięso peklował do końca a potem takie zapeklowane zamroził.Jak wrócisz to sobie powoli rozmrozisz i powędzisz właśnie coś takiego było by dla mnie najlepszym rozwiązaniem Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2011 Dobrze wymocz ( wymyj) w czystej wodzie a następni zalej świeżą solanką . Powinno na tydzień wystarczyć. Przed wędzeniem prawdopodobnie będziesz musiał moczyć w wodzie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Marca 2011 chyba jutro przerobie zamrażarkę na chłodziarke i schłodze mięso -1 do-2*C i mam nadzieje że wytrzyma :shock: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Marca 2011 Ja bym nie ryzykował i zamroził po całkowitym peklowaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2011 W Czwartek wieczorem wyciąg mięso z solanki i przełóż do zamrażalki.Po powrocie powoli rozmrozisz mięso i spokojnie uwędzisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Marca 2011 dzięki wszystkim za rady skutkiem czego wrzuciłem wszystko do zamrażarki mam nadzieje że jeszcze coś z tego będzie dobrego :grin: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5441-potrzebna-pomoc-w-sprawie-peklowania-pilne/#findComment-154786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.