kitesurf Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Wiem, że w przepisach na wędzonki jest podany czas wędzenia. Ale chciałbym od Was usłyszeć jak w PRAKTYCE długo wędzicie: a) schab ( polędwice )b) boczekc) szynkęd) pstrągae) drób ( pierś z indyka, ćwiartki kurczaka )f) kiełbasę typową np. chłopską ( z forum ) No i w jakiej temperaturze? Chodzi mi o wędzenie zarówno na ciepło, jak i na zimno.Zakładam, że wagowo poza drobiem i pstragiem - mają po około 1KG. Dzięki!Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Nie uzyskasz na to precyzyjnej odpowiedzi......bo:"WĘDZENIE: xxxx minut do uzyskania koloru xxxx" :tongue: - wszystko jest zależne od warunków Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 http://wedlinydomowe.pl/wdzonki/wdzonki-porady/1491-podstawy-teoretyczne-gotowanie-i-wedzenie-produktow-miesnych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 zależy od wielu panujących czynników ot choćby atmosferycznych. Ja wędzę do koloru który mi odpowiada najbardziej, a czas nie jest zawsze jednakowy, dym także ma różną gęstość. Jeśli wędlinki masz dobrze osuszone i temperaturę odpowiednią wędzeniu (nie pieczeniu), to na pewno ich nie spalisz, a musisz sam obserwować barwę i intensywność, które Ci najbardziej odpowiadają. Pstrągów natomiast nie wędź razem z tymi wędzonkami, bo wymaga niższej temperatury. Poczytaj sobie na stronie głównej o poszczególnych mięsach. Tam jest wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k1964 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Czytając wątki o temacie ,, czas wędzenia" , padają odpowiedzi - że to zależy od wielu czynników. Moje pytanie brzmi: Jeżeli będę utrzymywał temperaturę wędzenia 55 stopni, to czy jest określona wysokość temp. wewnętrzna mięsa po której uważa sie proces wedzenia za ukończony? Bierzmy dla przykładu np. 1 kg szynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Nie ,nie ma takiej temperatury.Wędzi sie do uzyskania odpowiedniego koloru.Wydaje mi się ,że nie bardzo rozumiesz na czym polega wędzenie.Poczytaj jeszcze raz.Sądzę ,że mylisz proces wędzenia z procesem pieczenia lub parzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Kilogramowej szynce w 55st C wystarczy 3-4 godzinki do ładnego koloru ..... Ale taka szynka mimo że wędzona jest w środku praktycznie surowa ....więc potem albo podpiekasz albo parzysz ..... do osiągnięcia w środku 68-70st C Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witajcie, musisz zadać sobie pytanie co chcesz uzyskać, to po pierwsze. Czy będziesz po wędzeniu parzył wędliny, czy chcesz wędzić na zimno przez parę dni, czy na ciepło z dopieczeniem? Wszystko ma znaczenie. Drobnymi kroczkami i nie bój się niepowodzeń, i tak cokolwiek zrobisz będzie lepsze od kupnego. Pozdrawiam [ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 19:43 ] i jeszcze jedno, dopiero po dwóch, trzech wędzeniach, zakończonych niepowodzeniem, zrozumiałem o co w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k1964 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Dziękuję wszystkim za szybka odpowiedź. Niestety muszę jeszcze troche poczytać, bo faktycznie myślałem że wkładam mięso, trzymam odpowiednią temp. i to wszystko. Faktycznie musze jeszcze poczytac na temat podpiekania i parzenia. Ale jak to mówią kilka razy zepsujesz to szybko zrozumiesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrulex Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Wiem, że w przepisach na wędzonki jest podany czas wędzenia. Ale chciałbym od Was usłyszeć jak w PRAKTYCE długo wędzicie: a) schab ( polędwice ) b) boczek c) szynkę d) pstrąga e) drób ( pierś z indyka, ćwiartki kurczaka ) f) kiełbasę typową np. chłopską ( z forum ) No i w jakiej temperaturze? Chodzi mi o wędzenie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zakładam, że wagowo poza drobiem i pstragiem - mają po około 1KG. Dzięki! Michał d) w beczce robie zwykle jakies 4 godzinki e) kolega wedzil cwiartki jakies 6 godzin rowniez w beczce Cytuj Pozdrowienia z okolic Torunia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Maja 2011 Ale jak to mówią kilka razy zepsujesz to szybko zrozumiesz. Pozdrawiam nie chcę cię martwić ani zniechęcać ale ja zepsułem już więcej niż kilka i czasami włos dęba staje :lol: czuj dym i siekierki ciche w locie ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Maja 2011 Ja się zgadzam z opinią Arkadiusza nie patrz na czas wędzenia tylko na kolor i wygląd wędzonek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Maja 2011 nie chcę cię martwić ani zniechęcać ale ja zepsułem już więcej niż kilka Nie Ty pierwsz i nie ostatni.Powtórzę jeszcze raz.W warunkach domowych nie wędzi się na czas tylko dotąd aby otrzymać odpowiedni kolor wędzonek.Mamy różne konstrukcje wędzarni,utrzymanie sztywnej temperatury przez cały czas wędzenia jest w naszym przypadku niemożliwe,warunki atmosferyczne są zmienne to wszystko ma wpływ na czas wędzenia.Czas wędzenia zamieszczony w przepisach należy traktować bardzo orientacyjnie.Masarnie przemysłowe to inna bajka i tam można wędzić na czas. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Maja 2011 Dokładnie. Jak nie będziesz zadymiał. To się nie nauczysz. Musisz sam wypróbować. Ja się cały czas uczę. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Ja zawsze sprawdzam kolor i temperaturę jak mi odpowiada to starczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-297993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amator wedlin Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 To prawda, troche poczytalem, sprobowalem i wyszly ladna szyneczka i boczek, chcialbym gdzies pokazac foto wedzarni i pierwszych wyrobow, ale kompletnie nie wiem gdzie? :shock: Cytuj Amator wedlin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-298058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Prosze bardzo: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-298139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.