Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Wiem, że w przepisach na wędzonki jest podany czas wędzenia. Ale chciałbym od Was usłyszeć jak w PRAKTYCE długo wędzicie:

 

a) schab ( polędwice )

b) boczek

c) szynkę

d) pstrąga

e) drób ( pierś z indyka, ćwiartki kurczaka )

f) kiełbasę typową np. chłopską ( z forum )

 

No i w jakiej temperaturze? Chodzi mi o wędzenie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zakładam, że wagowo poza drobiem i pstragiem - mają po około 1KG.

 

Dzięki!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Nie uzyskasz na to precyzyjnej odpowiedzi......

bo:

"WĘDZENIE:
xxxx minut do uzyskania koloru xxxx"
:tongue:

 

- wszystko jest zależne od warunków

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155033
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155039
Udostępnij na innych stronach

zależy od wielu panujących czynników ot choćby atmosferycznych. Ja wędzę do koloru który mi odpowiada najbardziej, a czas nie jest zawsze jednakowy, dym także ma różną gęstość. Jeśli wędlinki masz dobrze osuszone i temperaturę odpowiednią wędzeniu (nie pieczeniu), to na pewno ich nie spalisz, a musisz sam obserwować barwę i intensywność, które Ci najbardziej odpowiadają. Pstrągów natomiast nie wędź razem z tymi wędzonkami, bo wymaga niższej temperatury. Poczytaj sobie na stronie głównej o poszczególnych mięsach. Tam jest wszystko.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-155962
Udostępnij na innych stronach

Czytając wątki o temacie ,, czas wędzenia" , padają odpowiedzi - że to zależy od wielu czynników. Moje pytanie brzmi: Jeżeli będę utrzymywał temperaturę wędzenia 55 stopni, to czy jest określona wysokość temp. wewnętrzna mięsa po której uważa sie proces wedzenia za ukończony? Bierzmy dla przykładu np. 1 kg szynkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156503
Udostępnij na innych stronach

Nie ,nie ma takiej temperatury.Wędzi sie do uzyskania odpowiedniego koloru.Wydaje mi się ,że nie bardzo rozumiesz na czym polega wędzenie.Poczytaj jeszcze raz.Sądzę ,że mylisz proces wędzenia z procesem pieczenia lub parzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156505
Udostępnij na innych stronach

Kilogramowej szynce w 55st C wystarczy 3-4 godzinki do ładnego koloru ..... ;) Ale taka szynka mimo że wędzona jest w środku praktycznie surowa ....więc potem albo podpiekasz albo parzysz ..... ;) do osiągnięcia w środku 68-70st C

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156506
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

musisz zadać sobie pytanie co chcesz uzyskać, to po pierwsze.

Czy będziesz po wędzeniu parzył wędliny, czy chcesz wędzić na zimno przez parę dni, czy na ciepło z dopieczeniem? Wszystko ma znaczenie. Drobnymi kroczkami i nie bój się niepowodzeń, i tak cokolwiek zrobisz będzie lepsze od kupnego.

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 19:43 ]

i jeszcze jedno, dopiero po dwóch, trzech wędzeniach, zakończonych niepowodzeniem, zrozumiałem o co w tym chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156560
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za szybka odpowiedź. Niestety muszę jeszcze troche poczytać, bo faktycznie myślałem że wkładam mięso, trzymam odpowiednią temp. i to wszystko. Faktycznie musze jeszcze poczytac na temat podpiekania i parzenia. Ale jak to mówią kilka razy zepsujesz to szybko zrozumiesz. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156669
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Wiem, że w przepisach na wędzonki jest podany czas wędzenia. Ale chciałbym od Was usłyszeć jak w PRAKTYCE długo wędzicie:

 

a) schab ( polędwice )

b) boczek

c) szynkę

d) pstrąga

e) drób ( pierś z indyka, ćwiartki kurczaka )

f) kiełbasę typową np. chłopską ( z forum )

 

No i w jakiej temperaturze? Chodzi mi o wędzenie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zakładam, że wagowo poza drobiem i pstragiem - mają po około 1KG.

 

Dzięki!

Michał

d) w beczce robie zwykle jakies 4 godzinki

 

e) kolega wedzil cwiartki jakies 6 godzin rowniez w beczce

Pozdrowienia z okolic Torunia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-156670
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ale jak to mówią kilka razy zepsujesz to szybko zrozumiesz. Pozdrawiam

nie chcę cię martwić ani zniechęcać ale ja zepsułem już więcej niż kilka i czasami włos dęba staje :lol: czuj dym i siekierki ciche w locie !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160984
Udostępnij na innych stronach

nie chcę cię martwić ani zniechęcać ale ja zepsułem już więcej niż kilka

Nie Ty pierwsz i nie ostatni.Powtórzę jeszcze raz.W warunkach domowych nie wędzi się na czas tylko dotąd aby otrzymać odpowiedni kolor wędzonek.Mamy różne konstrukcje wędzarni,utrzymanie sztywnej temperatury przez cały czas wędzenia jest w naszym przypadku niemożliwe,warunki atmosferyczne są zmienne to wszystko ma wpływ na czas wędzenia.Czas wędzenia zamieszczony w przepisach należy traktować bardzo orientacyjnie.Masarnie przemysłowe to inna bajka i tam można wędzić na czas.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160995
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Jak nie będziesz zadymiał. To się nie nauczysz. Musisz sam wypróbować.

Ja się cały czas uczę.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-160996
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
To prawda, troche poczytalem, sprobowalem i wyszly ladna szyneczka i boczek, chcialbym gdzies pokazac foto wedzarni i pierwszych wyrobow, ale kompletnie nie wiem gdzie? :shock:
Amator wedlin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-298058
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5460-czas-w%C4%99dzenia/#findComment-298139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.